Liderii statelor UE promit în ''Declaraţia de la Porto'' reducerea inegalităţilor într-o Europă socială

J.P.
Internaţional / 8 mai 2021

Liderii statelor UE promit în ''Declaraţia de la Porto'' reducerea inegalităţilor într-o Europă socială

Şefii de stat şi de guvern din statele UE, reuniţi vineri şi sâmbătă în oraşul portughez Porto la un summit pe teme sociale, au adoptat o declaraţie în care promit reducerea ingalităţilor în regiune şi dezvoltarea Pilonului european al drepturilor sociale, ca element fundamental al redresării post-pandemie, conform Agerpres.

''Pe măsură ce Europa se redresează treptat după pandemia de COVID-19, prioritatea va consta în trecerea de la protejarea locurilor de muncă la crearea de locuri de muncă şi îmbunătăţirea calităţii acestora, întreprinderile mici şi mijlocii (inclusiv întreprinderile sociale) jucând un rol-cheie în acest scop'', se arată într-unul din cele 13 puncte ale ''Declaraţiei de la Porto''.

''Punerea în aplicare a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale va fi esenţială pentru a se asigura crearea de locuri de muncă mai numeroase şi de mai bună calitate pentru toţi, în cadrul unei redresări favorabile incluziunii. În acest sens, ar trebui asigurat progresul activităţilor relevante cu sau fără caracter legislativ de la nivelul UE şi al statelor membre'', au convenit liderii europeni, subliniind că ''mai mult ca niciodată, Europa trebuie să fie continentul coeziunii sociale şi al prosperităţii''.

Acest pilon este o compilaţie de 20 de principii asupra egalităţii de şanse şi de acces pe piaţa muncii, condiţiilor de muncă juste şi protecţia socială, adoptate în anul 2017 la un alt summit european social, dar care nu au avut nicio dezvoltare concretă.

Pentru a transpune aceste principii în realitate, Comisia Europeană a prezentat în luna martie un plan de acţiune cu trei obiective concrete şi alte măsuri vor fi prezentate în anii următori. Cele trei obiective sunt: creşterea ratei ocupării forţei de muncă la 78%, instruirea anuală a cel puţin 60% din adulţi şi reducerea cu 15 milioane a numărului persoanelor cu risc de sărăcie sau excluziune socială.

Referindu-se la planul de redresare, Next Generation EU, în valoare de 750 de miliarde de euro şi axat pe investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, declaraţia de la finalul summitului menţionează că 'în contextul accelerării tranziţiei verzi şi a celei digitale, aceste investiţii europene masive şi reformele asociate lor vor plasa în mod ferm Uniunea şi statele sale membre pe calea reformei în vederea unei redresări echitabile, durabile şi reziliente''.

''Vom plasa educaţia şi competenţele în centrul acţiunii noastre politice. Tranziţia verde şi cea digitală vor oferi oportunităţi enorme pentru cetăţenii europeni, dar şi numeroase provocări, care vor necesita mai multe investiţii în educaţie, formare profesională, învăţarea pe tot parcursul vieţii, în perfecţionare şi în recalificare, astfel încât să se stimuleze tranziţia profesională către sectoare în care cererea de forţă de muncă este în creştere'', promit liderii europeni.

''Vom acorda prioritate acţiunilor de sprijinire a tinerilor, care au fost deosebit de afectaţi de criza provocată de pandemia de COVID-19'' şi, ''cum s-a stabilit în Agenda strategică a UE 2019-2024, suntem hotărâţi să consolidăm în continuare punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale la nivelul UE şi la nivel naţional, ţinând seama în mod corespunzător de competenţele respective şi de principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii'', mai notează ei în textul declaraţiei.

''Vom intensifica eforturile de combatere a discriminării şi vom depune eforturi active pentru a elimina disparitatea de gen în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, remunerarea şi pensiile, precum şi pentru a promova egalitatea şi echitatea pentru fiecare individ din societatea noastră'', se mai arată în ''Declaraţia de la Porto'', punct care a fost reformulat faţă de varianta iniţială după ce Polonia şi Ungaria s-au opus folosirii expresiei ''egalitate de gen'', care ''creează un spaţiu pentru drepturile LGBT'', după cum explică un diplomat european.

Liderii europeni au susţinut ideea ca Bruxellesul să monitorizeze progresele în aplicarea Pilonului european al drepturilor sociale prin Semestrul European, un mecanism al UE de coordonare a politicilor economice şi sociale ale statelor membre.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. S-A STRECURAT O GRESEALA IN TITLU!!!

    CORECTA ERA FOMULAREA; ,,,într-o Europă socialista" 

    Sicialismul infloritor pt intregul popor.

    Traiasca noul Ceausescu. 

    In spania se anunta cresteri de impozite. Taxe pe toate drumurile nationale, nu numai pe autostrazi.... 

    Toti egali in saracie. Venezuela urmatoarea statie, cu peron pe ce parte doriti dumneavoastra, el a fost furat din plan. 

    Toti egali in saracie, cati mai multi si mai mare.

    Curand o sa mergem in China sa vedem o democratie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb