LIDERUL BNS, DUMITRU COSTIN: "Pe sub uşi, am aflat că intenţia viitorului Guvern este să îngheţe salariul minim pe economie la valoarea din 2020"

J.P.
Miscellanea / 20 decembrie 2020

"Pe sub uşi, am aflat că intenţia viitorului Guvern este să îngheţe salariul minim pe economie la valoarea din 2020"

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a spus în cadrul unei conferinţe de presă că a aflat că viitorul premier ar urma să-şi asume decizia politică în ceea ce priveşte îngheţarea salariului minim pe economie la nivelul celui din 2020, relatează G4media.

Întrebat ce se va întâmpla cu salariul minim în 2021, Dumitru Costin a subliniat că a aflat de această intenţie "pe sub uşi, prin crăpăturile de uşă".

"Vă reamintesc că am avut o şedinţă de CNT (Consiliu Naţional Tripartit n.r), vă reamintesc că Ministerul Muncii a făcut de vreo două luni jumate un grup tehnic de lucru la Ministerul Muncii pentru mecanismul salariului minim. La CNT-ul acela noi ne-am comunicat punctul de vedere, toată partea sindicală. Ştiţi care este acela: 2.400 de lei brut de la 1 ianuarie. Partea patronală a fost împărţită în trei. Zona IMM-urilor a propus o creştere de la 1 ianuarie la 2.300 de lei. Celelalte organizaţii patronale au oscilat şi au spus hai să ne propunem un moratoriu între trei şi şase luni de zile, lăsăm să vedem ce se mai întâmplă şi discutăm peste trei luni sau şase luni. Guvernul nu a precizat nimic în acest sens. Luni, săptămâna aceasta, trebuia să avem un Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social, consiliu care nu a mai avut loc. Am primit o comunicare scrisă în care ni s-a spus că primul ministru, domnul Ciucă, are un program foarte încărcat şi nu îşi mai permite să participe la acest CNT. Însă, din informaţiile de care dispunem noi la această oră, se pare că cel care este nominalizat să formeze Guvernul, viitorul prim ministru nominalizat, domnul Cîţu (Florin Cîţu n.r), doreşte să îşi asume domnia sa decizia politică şi, pe sub uşi, prin crăpăturile de uşă, am aflat că intenţia lor este acea de a îngheţa salariul minim pe economie la valoarea din 2020″, a explicat Dumitru Costin.

El a menţionat că acestea sunt informaţiile de care dispune la această oră şi că i se pare greu de explicat atitudinea Guvernului.

"Eu am făcut o declaraţie după CNT-ul ăla. V-am spus că este greu de explicat şi de înţeles atitudinea Guvenului la CNT-ul acela, când aveai o poziţie clară de la organizaţiile sindicale, aveai şi de pe parte patronală până la urmă o poziţie exprimată, iar tu, Guvern, ai tăcut cu câteva zile înainte de alegeri", a mai spus liderul de sindicat.

La finele săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, afirmă că patronatul IMM-urilor (CNIPMMR) va propune în cadrul Consiliului Naţional Tripartit creşterea salariului minim brut pe economie pentru anul 2021 de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.

"Propunerea pe care noi am realizat-o - Consiliul Naţional, prin Convenţia Naţională din 20 noiembrie - este aceea ca în anul 2021 să creştem salariul minim brut pe economie cu rata inflaţiei, adică 2,2%, şi cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, pentru că s-au înregistrat rate de creştere a productivităţii muncii, astfel ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Am văzut că celelalte confederaţii patronale, mandatul pe care l-au prezentat a fost acela de îngheţare a salariului minim brut pe economie şi de prorogare a discuţiei după 6 luni de zile. Mandatul nostru este cel pe care vi l-am prezentat, e normal să acoperim scăderea puterii de cumpărare, adică această rată a inflaţiei", a afirmat Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Aceste decizii sunt ciclice, economic, cand vorbim de crize economice sau caderi reale de GDP;

    Istoria se repeta... 1 ani e soc sau cat timp cade GDPul salariul stagneaza si scade in putere reala cu inflatian CPI (pret consum). 

    Cand vad asemenea postari pe bursa raman perplex! 

    Pe bune sunt cicluri ce se repeta, cat si cicluri ale bancii centrale in tehnici inflatoare sau deflatoare! 

    Counismul asta au reusit sa spele pe cap foarte munte mentalitati!! 

    Cautati sa cititi si sa studiati istoria economica a Romaniei sau a altor natii! 

    sinteti singurii lideri de sindicat din lume care vor salarii si pensii mici , chiar taiate , javrelor !

    Salariu minim este o optiune comunista(socialista puritani).

    1. Da, dar este garantia ca de maine nu vom muncii de 1000 de lei, la noi nu poate fi scos inca. Lacomia patronasilor care vor sa se imbogateasca peste noapte, fara a platii corect munca, este de neimaginat. Considera salariul minim, o forma de protectie sociala, una din putinele(poate cele mai putine din UE) existente la noi.

    Foarte bine. Ar trebui chiar taiat.

    e veste rea doar pt. trantori, adica pt.bugetari...

    1. altceva nu mai stii . americanul lupta sa aiba si el salariu mare , romanul prost ca tine , lupta sa-i taie aluia si sa aiba si el salariu mic . ca tine gandeste unul care are kkt in loc de creier .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb