Limită de capital de 5,5% pentru bănci la testele de stres ale BCE şi EBA

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 februarie 2014

Limită de capital de 5,5% pentru bănci la testele de stres ale BCE şi EBA

Călin Rechea: "Eficienţa testelor va fi foarte mică"

Dragoş Cabat: "Nivelul reflectă un compromis între prudenţialitate şi dorinţa de a nu pune băncile să atragă capital pe care nu au de unde să îl obţină"

Banca Centrală Europeană (BCE) a stabilit că limita sub care nu trebuie să coboare capitalul băncilor, pe care le va supune unui test de stres, este de 5,5% din valoarea activelor acestora, nivel identic celui anunţat de Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Authority - EBA).

"Pregătirile pentru testul de stres sunt în derulare şi suntem încrezători că rezultatul va fi transparent şi credibil", a declarat vicepreşedintele BCE, Victor Constancio.

"Am observat că au fost luate măsuri privind capitalul şi provizionarea (n.r. activelor cu probleme) de la momentul în care exerciţiul a fost anunţat. Băncile şi-au devansat pregătirile pentru Evaluarea Comprehensivă şi îşi îmbunătăţesc bilanţurile, ceea ce reprezintă o măsură binevenită", a adăugat domnia sa.

Vineri, Autoritatea Bancară Europeană a hotărât că instituţiile de credit care urmează să fie supuse testelor sale de stres vor trebui să arate că nivelul capitalului lor de bază nu riscă să coboare sub 5,5% din valoarea activelor, în cazul unei crize economice.

Evaluarea ar urma să înceapă după publicarea metodologiei şi a scenariilor care vor fi luate în considerare, în luna aprilie a acestui an, urmând ca rezultatele să fie publicate la sfârşitul lui octombrie 2014, precizează autoritatea de reglementare.

Numărul băncilor care fac subiectul testelor de stres este de 124, reprezentând cel puţin 50% din sectorul bancar al fiecărei ţări membră a Uniunii Europene (UE), conform EBA. Premisa de la care se pleacă este cea a unui bilanţ static, care presupune că nu va exista creştere adiţională, iar modelul de afaceri va rămâne neschimbat, în perioada analizată, 2014 - 2016, explică reprezentanţii Autorităţii.

"Băncile vor trebui să se adreseze unui set comun de riscuri, inclusiv riscul de credit, riscul de piaţă, riscul suveran, securitizarea şi costul de finanţare. Atât activele din tranzacţionare, cât şi cele bancare, inclusiv expunerile extra-bilanţiere, vor face subiectul testului", se arată în comunicatul EBA, care precizează că autorităţile competente de la nivel naţional şi european pot să includă riscuri adiţionale şi elemente specifice fiecărei ţări, în plus faţă de prevederile comune, însă rezultatele publicate trebuie să permită înţelegerea impactului aferent setului comun de riscuri, luate izolate faţă de celelalte elemente.

Autoritatea a stabilit limita sub care nu trebuie să coboare capitalul de rang al băncilor evaluate la 8%, în cazul scenariului de bază, respectiv 5,5%, în cazul scenariului advers. Autorităţile competente au dreptul să impună limite mai ridicate şi să îşi ia angajamentul să adopte măsurile care se impun pe baza acestor cerinţe, semnalează oficialii EBA. Scenariile macroeconomice urmează să fie stabilite de Autoritatea Bancară Europeană şi autorităţile competente, menţionează comunicatul instituţiei.

Stabilirea limitei pentru testul din acest an la un nivel cu doar jumătate de punct procentual peste cel de la precedentul test de stres reduce în mod semnificativ eficienţa exerciţiului, este de părere analistul economic Călin Rechea.

O altă problemă este că limita se raportează la valoarea activelor ponderate la risc, ceea ce distorsionează rezultatele, din cauză că atribuie ponderi de risc zero pentru titlurile de stat şi activele non-suverane cu rating AAA, semnalează domnia sa.

Decizia privind nivelul nivelul inferior în cazul scenariului advers reprezintă un compromis între prudenţialitate şi dorinţa de a nu pune bănci mari în situaţia să fie nevoite să obţină capital suplimentar, pe care nu au de unde să îl atragă, consideră analistul financiar Dragoş Cabat.

"Autorităţile nu au vrut să rişte crearea unei nelinişti în sistemul bancar european, o nelinişte care nu îşi avea rostul, preferând să lase băncile să amâne eventuale majorări de capital până la momentul revenirii unei creşteri economice mai susţinute", ne-a declarat domnia sa.

Testul de stres din 2011, criticat pentru nedetectarea "şubrezimii" unor bănci

În cadrul testului de stres din 2011, limita inferioară aferentă scenariului advers a fost fixată la 5%.

Rezultatele evaluării din urmă cu trei ani au fost criticate, din cauză că modelele folosite nu au surprins problemele care existau la bănci care au avut, apoi, nevoie de ajutor pentru a nu se prăbuşi.

Doar opt insituţii de credit au picat atunci evaluarea. Cinci au fost din Spania (Banco Pastor, Caja de Ahorros del Mediterraneo - CAM, Banco Grupo Caja3, Unnim and CatalunyaCaixa), două din Grecia (Eurobank Ergasias şi ATE Bank) şi una din Austria (Oesterreichische Volksbanken).

Analiştii estimau că 15 instituţii de credit ar fi urmat să coboare sub pragul de 5%.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, luna trecută, că este decis să convingă investitorii că evaluarea "stării de sănătate" a băncilor europene este riguroasă şi credibilă.

Cele 124 de instituţii de credit care fac obiectul testării din partea EBA se suprapun celor 128 de bănci pe care BCE trebuie să le evalueze înainte să preia rolul de supraveghetor al sistemului bancar din zona euro, în luna noiembrie.

Înainte ca Banca Centrală Europeană să facă propriul său test de stres, aceasta urmează să realizeze evaluarea calităţii activelor băncilor (Asset Quality Review - AQR) din uniunea monetară, prin care să măsoare rezistenţa acestora la eventuale pierderi.

Băncile care iau parte la testul de stres al EBA nu vor putea să includă vânzările de active în estimările cu privire la modul cum ar face faţă scenariului advers, precizează instituţia.

În privinţa AQR, BCE a anunţat, ieri, că urmează să utilizeze o definiţie agreată cu EBA care presupune că toate expunerile care înregistrează întârzieri de peste 90 de zile vor trebui să fie clasificate ca fiind neperformante, chiar dacă nu au fost recunoscute ca problematice.

Deţinerile de titluri de stat ale instituţiilor de credit şi maturităţile acestor instrumente vor trebui dezvăluite integral, mai precizează Banca Centrală Europeană, adăugând că lucrează la finalizarea metodologiei pentru analiza calităţii activelor împreună cu supraveghetorii naţionali, detaliile complete urmând să fie prezentate în acest trimestru.

Bancherii se aşteaptă ca evaluarea calităţii activelor instituţiilor de credit de către BCE să repornească procesul de fuziuni şi achiziţii în sistemul bancar european, relata Reuters, săptămâna trecută.

Autoritatea Bancară Europeană a fost înfiinţată în anul 2011, cu scopul să armonizeze regulile bancare în UE.

BCE urmează să devină membru plin al EBA după ce va începe supravegherea băncilor din zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb