Lipsă de entuziasm la Bursa din Beijing, destinată IMM-urilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 decembrie 2022

Sursă foto: commons.wikimedia.org / Autor: N509FZ

Sursă foto: commons.wikimedia.org / Autor: N509FZ

Caixin: Volumul mediu zilnic de tranzacţionare de la BSE a scăzut la un interval cuprins între 500 de milioane de yuani (71 de milioane de dolari) şi 700 de milioane de yuani, de la peste 9,5 miliarde de yuani în prima zi de lansare a pieţei şi o medie de 2,2 miliarde de yuani pe zi în prima lună de funcţionare

Noua Bursă de Valori din Beijing (Beijing Stock Exchange - BSE), lansată anul trecut pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) inovatoare din China, face eforturi ca să-şi atingă scopul pentru care a fost creată.

Bursa de Valori din Beijing, prima bursă cu sediul în capitala ţării asiatice, a fost concepută ca un incubator pentru întreprinderile mici care vor să apeleze direct la investitori pentru numerar şi pentru reducerea dependenţei acestora de bănci atunci când vine vorba de finanţare.

Majoritatea companiilor listate la BSE au migrat de la National Equities Exchange & Quotations (NEEQ), o piaţă over-the-counter (OTC) pentru companiile mici care nu îndeplinesc standardele de listare la bursele din Shanghai sau Shenzhen.

Conform unei analize realizate de agenţia Caixin, preluată de asia.nikkei.com, Bursa din Beijing, care este promovată drept o piaţă pentru companiile "în stadiu incipient, mici şi inovatoare", a fost lansată oficial la mai puţin de trei luni după ce, în 2 septembrie 2021, preşedintele Xi Jinping anunţa planul menit să ajute la creşterea rolului finanţării prin capital propriu în sistemul financiar, dar, după un moment iniţial de entuziasm, lucrurile s-au schimbat. La început, acţiunile celor zece companii care au debutat la BSE pe 15 noiembrie 2021 au crescut brusc, dar avântul s-a pierdut, ceea ce reflectă lipsa entuziasmului investitorilor şi corecţia de pe piaţa acţiunilor A, determinată de încetinirea economică a Chinei, de impactul politicii "Zero-Covid" şi tensiunile geopolitice.

Potrivit sursei citate, volumul mediu zilnic de tranzacţionare a scăzut la un interval cuprins între 500 de milioane de yuani (71 de milioane de dolari) şi 700 de milioane de yuani, de la peste 9,5 miliarde de yuani în prima zi de tranzacţionare şi o medie de 2,2 miliarde de yuani pe zi în prima lună.

BSE a fost înfiinţată ca parte a strategiei guvernului chinez de a dezvolta "pieţele de capital pe mai multe niveluri", care oferă finanţare pentru toate sectoarele economiei.

Deşi companiile mari, cunoscute şi profitabile pot strânge bani relativ uşor prin împrumuturi bancare şi vânzări de acţiuni şi obligaţiuni, întreprinderile mici, în special startup-urile care nu sunt profitabile şi nu au un istoric, au avut mereu dificultăţi în atragerea de finanţare pentru dezvoltare.

Necesitatea de a îmbunătăţi accesul IMM-urilor la finanţare a devenit mai urgentă la mijlocul anului 2021, atunci când şase ministere din China au stabilit un plan pentru crearea, până în 2025, a 10.000 de întreprinderi de producţie desemnate de guvern drept "mici giganţi" - companii inovatoare, cu potenţial de creştere puternic, care se concentrează pe sectoarele de nişă. Planul Beijingului urmăreşte, de asemenea, să extindă ajutorul pentru "campionii ascunşi" locali - IMM-urile care domină sectoarele de nişă, noetază sursa citată.

Programul "Micii giganţi", care a început în 2018, oferă un tratament preferenţial, inclusiv subvenţii şi reduceri de taxe, şi îşi propune să susţină obiectivul ţării de a atinge autosuficienţa tehnologică.

În primele opt luni ale acestui an, aproape 40% dintre companiile care au solicitat listarea la BSE erau "mici giganţi", iar la 7 septembrie, 40 din cele 110 companii care se tranzacţionau la bursă intrau în această categorie, potrivit lui Li Yongchun, director general adjunct al Bursei din Beijing.

Datele BSE arată că 123 de companii erau listate la bursă la 11 noiembrie. Dintre acestea, 77% erau IMM-uri, în timp ce întreprinderile private reprezentau 86% din total. Peste 80% dintre firmele listate sunt din sectoare strategice emergente sau din industrii producătoare avansate. Totodată, la BSE sunt listaţi 49 de "mici giganţi" de la nivel naţional.

Caixin: 135 de companii listate la BSE, cu o valoare totală de piaţă de 203 miliarde de yuani

Scopul BSE este să ofere o platformă de strângere de capital pentru IMM-uri în stadii incipiente de creştere, aşa că nu este surprinzător faptul că nivelul capitalizării de piaţă al companiilor listate este redus, potrivit Caixin. Datele agenţiei chineze arată că, până la data de 7 decembrie, 135 de companii erau listate la BSE, cu o valoare totală de piaţă de 203 miliarde de yuani - mică în comparaţie cu piaţa STAR, creată în Shanghai (după modelul Nasdaq), unde sunt 489 de companii cu o valoare de 6 trilioane de yuani.

Doar trei companii de la BSE aveau o capitalizare de piaţă de peste 10 miliarde de yuani la data menţionată, în timp ce 12 aveau o valoare de 2 până la 10 miliarde de yuani; iar majoritatea erau IMM-uri cu o valoare de piaţă mai mică de 1,5 miliarde de yuani. În schimb, capitalizarea medie de piaţă a companiilor listate pe STAR Market era de 12,4 miliarde de yuani, respectiv de 9,6 miliarde de yuani pe ChiNext, subsidiară a Bursei din Shenzhen.

Ca să poată tranzacţiona pe BSE, investitorii de retail au nevoie de active de cel puţin 500.000 de yuani în conturile lor de acţiuni şi capital, şi de minimum doi ani de experienţă în investiţii în valori mobiliare. Nu există un prag de capital pentru investitorii instituţionali, conform reglementărilor bursei.

Potrivit Caixin, natura BSE a generat problemele pieţei: există puţine acţiuni cu capitalizare mare care să fie ancorate la BSE; există o lipsă de companii de calitate, iar procesul de IPO este lung. Companiile mici au mai puţine acţiuni, astfel încât există mai puţină lichiditate, ceea ce face dificilă tranzacţionarea, notează sursa menţionată.

În luna septembrie, Wang Jianjun, vicepreşedintele Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China, spunea că o dimensiune rezonabilă a pieţei stă la baza funcţionării depline a unei burse de valori.

Surse din interiorul pieţei afirmă că BSE nu are, pe platforma sa, pionierii din industrie, care pot susţine bursa. "Banii nu vor intra pe piaţă dacă nu vor veni companii de calitate, iar companiile de calitate vor fi descurajate să se listeze din cauza lichidităţii slabe, astfel că observăm un cerc vicios", a declarat pentru Caixin un investitor cu ani de experienţă în tranzacţionarea acţiunilor pe NEEQ.

Chiar dacă ce cerinţele BSE de listare şi tranzacţionare sunt mai puţin stricte decât cele ale pieţelor STAR şi ChiNext din Shanghai şi Shenzhen - capitalizarea minimă de piaţă este de numai 200 de milioane de yuani, iar preţurile acţiunilor pot fluctua cu până la 30% în sus sau în jos într-o singură zi - asigurarea unui IPO de succes necesită timp, deoarece companiile trebuie, de obicei, să fie tranzacţionate pe NEEQ timp de un an înainte să fie eligibile să se alăture BSE (deşi pot fi făcute unele excepţii).

BSE are primul său indice, din luna noiembrie

BSE încearcă să stimuleze interesul pentru piaţă. La data de 21 noiembrie, bursa a lansat primul său indice, BSE 50, care urmăreşte evoluţia generală a pieţei. Acţiunile din indicele de referinţă sunt ponderate în funcţie de valoarea de piaţă şi cuprind 50 dintre cele mai mari şi mai lichide titluri. Valoarea de bază a indicelui a fost stabilită la 1.000 de puncte şi a închis în creştere cu 2,55%, la 1.028,72 puncte, la debutul său.

Bursa a emis, de asemenea, luna trecută, reguli pentru tranzacţionarea în marjă şi împrumutul de valori mobiliare. Conform acestora, depozitul în marjă trebuie să nu fie mai puţin de 100% la tranzacţionarea în marjă şi nu mai puţin de 50% la împrumutul de titluri. Acţiunile companiilor listate, fondurile de investiţii în valori mobiliare, obligaţiunile şi fondurile de pe piaţa monetară pot fi toate utilizate ca garanţii.

Totuşi, sursa citată arată că popularitatea BSE este în creştere: există acum peste 5,1 milioane de conturi de tranzacţionare, mai mult decât dublu faţă de cele 2,1 milioane la momentul lansării bursei, anul trecut. Peste 500 de fonduri mutuale s-au înregistrat pentru tranzacţii cu acţiuni la BSE. Fondul naţional de asigurări sociale, companiile de asigurări şi investitorii instituţionali străini calificaţi au intrat cu toţii pe piaţă, conform Caixin.

Dar, volumul tranzacţionării rămâne scăzut.

Potrivit analizei, au existat solicitări ca BSE să reducă pragul de intrare pe piaţă pentru investitorii calificaţi, astfel încât să stimuleze participarea, dar autorităţile de reglementare nu au dat vreun indiciu că iau în considerare o astfel de mişcare.

Investitorii sunt de părere că Bursa de la Beijing are cea mai mare nevoie de companii cu potenţialul să devină societăţi de calitate în vârful industriei lor, care nu numai că vor face bursa atractivă, ci şi vor alimenta caracterul persistent al companiilor listate.

Yi Huiman, preşedintele Comisiei de Reglementare a Pieţelor Financiare din China, declara la debutul BSE: "Lansarea Bursei din Beijing este o piatră de temelie pentru reformele pieţei de capital, deoarece va îmbunătăţi sistemul de finanţare pentru IMM-uri şi va susţine modernizarea şi inovarea în economie".

La rândul său, Li Xudong, directorul general al China Securities, spunea: "Bursa din Beijing este destinată companiilor care se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, cu o plajă relativ mică de afaceri, dar cu o puternică capacitate de inovare. Aproximativ 80% din firmele listate la BSE provin din producţia avansată, serviciile de înaltă tehnologie şi industriile emergente strategice".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se poate asa ceva?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb