Moneda britanică (lira sterlină) a consemnat, în intervalul 3-10 martie, cea mai lungă perioadă de depreciere din august până în prezent, raportat la euro, pe fondul semnelor că decizia Regatului Unit de a ieşi din Uniunea Europeană (Brexit) începe să afecteze evoluţia economiei.
Lira a scăzut vineri, pentru a şasea zi consecutivă de tranzacţionare, faţă de moneda unică europeană, după publicarea datelor care arată declinul din sectorul manufacturier, industrial şi cel al construcţiilor din Marea Britanie, în luna ianuarie, comparativ cu decembrie.
În aceste condiţii, investitorii consideră că este posibil ca trendul de date economice pozitive care a urmat deciziei de Brexit (din iunie 2016) să se apropie de final.
Lira a scăzut cu 0,9% vineri, la 0,8776 pence/euro, pierzând 1,1% pe întreaga săptămână trecută. Din 3 martie până în prezent, moneda Marii Britanii a scăzut cu 1,7% faţă de cea europeană.
În ultima zi a săptămânii trecute, dinamica euro a fost influenţată în mod pozitiv şi de faptul că, joi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lansat previziuni mai optimiste pentru economia regiunii.