Moneda Turciei, lira, s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, faţă de dolar, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a respins o ofertă a Ankarei cu privire la eliberarea pastorului american Andrew Brunson, acuzat de terorism şi spionaj în Turcia.
Conform presei străine, Ankara a propus eliberarea pastorului american în schimbul opririi unor proceduri contra Halkbank din Turcia, bancă ce ar putea să primească amenzi uriaşe în Statele Unite, fiind suspectată că a ajutat Iranul să evite sancţiunile americane.
Trump a respins oferta Turciei pe motiv că o posibilă amendare a Halkbank nu va fi luată în discuţie atât timp cât pastorul Brunson nu va fi eliberat.
Amintim că între Washington şi Ankara se derulează un conflict diplomatic. Pastorul american Andrew Brunson a fost încarcerat un an şi jumătate în Turcia, unde se află în prezent sub arest la domiciliu.
În acest context, Statele Unite, care cer eliberarea pastorului Brunosn de către Ankara, au impus o serie de sancţiuni Turciei, iar Ankara a replicat prin măsuri similare.
În aceste condiţii, lira a avut un curs de 6,16 unităţi/dolar ieri dimineaţă, faţă de 6,0865 unităţi/dolar luni, când pieţele din Turcia au intrat în vacanţă, ţara sărbătorind festivalul musulman Eid al-Adha.
Guvernul turc nu a comentat afirmaţiile recente ale lui Trump, iar preşedintele ţării, Recep Tayyip Erdogan, le-a promis turcilor că "nu vor fi îngenunchiaţi" de criza care a afectat lira în acest an.
• DBRS: "Pentru băncile europene, impactul crizei lirei turceşti este gestionabil"
Agenţia de rating DBRS estimează că băncile europene cu cea mai mare expunere pe Turcia nu ar trebui să aibă probleme deosebite în gestionarea crizei provocate de prăbuşirea lirei turceşti, transmite Reuters, conform Agerpres.
DBRS susţine că băncile europene cele mai expuse pe Turcia, fie prin intermediul subsidiarelor, fie prin investiţiile în acţiuni, sunt Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), UniCredit, BNP Paribas, ING Group şi HSBC.
Agenţia de rating se aşteaptă la un impact negativ asupra profitabilităţii şi la o anumită deteriorare a calităţii activelor pentru unele bănci.
"Cu toate acestea, DBRS consideră că impactul total va fi unul gestionabil, având în vedere modelele diversificate de business şi strategiile existente pentru expunerile lor pe pieţele emergente", se arată într-un raport al agenţiei.
Cele cinci bănci europene ar putea fi nevoite să-şi finanţeze subsidiarele din Turcia dacă acestea din urmă nu vor fi în măsură să îşi ramburseze datoriile pe termen scurt în valută ca urmare a continuării deprecierii lirei. Însă, această eventualitate depinde de expunerea ridicată a subsidiarelor turceşti la finanţarea în valută, care, potrivit estimărilor DBRS, se ridicau la 37% la finele primului semestru din 2018. În orice caz, impactul potenţial asupra capitalului CET1 al celor cinci bănci nu este unul semnificativ, exceptând cazul BBVA.
DBRS se mai aşteaptă la o deteriorare a calităţii activelor băncilor turceşti pe termen scurt, din cauza pierderii în valoare a lirei şi a slăbirii condiţiilor economice. Cu toate acestea, cele cinci bănci menţionate au în prezent un procent scăzut de credite neperformante, de 3,9% în luna iunie 2018.
Lira turcească a pierdut aproximativ 38% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, a apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi a înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.
Dolarul a scăzut ieri, faţă de principalele valute, după ce preşedintele american Donald Trump a afirmat că Europa şi China manipulează cursul monedelor lor. Dolarul a coborât cu 0,3% pe piaţa din New York, la ora 08.03, ajungând la 1,1513 unităţi/euro.