LISTA SCURTĂ PENTRU MANAGERII PRIVAŢI AI TAROM Primul, specializat în restructurări; al doilea, acuzat de fraudă

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2012

Primul, specializat în restructurări; al doilea, acuzat de fraudă

UPDATE: Angajaţii Tarom protestează împotriva privatizării

Reprezentanţii Sindicatului Naţional Tehnic Tarom anunţă că pe parcursul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 58 de ani de Tarom, vor purta banderole tricolore pe braţ ca semn de protest faţă de intenţia de privatizare a companiei, anunţă sindicaliştii printr-un comunicat de presă.

"Purtăm aceste panglici tricolore în semn de protest pentru că nu suntem de acord cu politica impusă de FMI, BCE, Consiliul Investitorilor Străini, Camera de Comerţ Româno - Americană. Nu înţelegem de ce TAROM se află pe lista de privatizare a FMI, compania neavând datorii la bugetul de stat.Nu suntem de acord cu politica "pumnului în gură" promovată de Legea 62/2011 - Legea Dialogului Social. Practic această lege a interzis dreptul la grevă. Nu suntem de acord cu strategia de privatizare a companiilor naţionale româneşti. Amintim faptul că Ministerul Transporturilor care a elaborat strategia de privatizare a TAROM în anul 2011 a primit aviz negativ din partea Comisiei tripartite de Dialog Social. De ce actualul guvern nu a reluat discuţiile pe marginea acestei strategii?Suntem solidari cu salariaţii companiilor naţionale care au fost şi sunt supuşi presiunilor mafiei politice (OLTCHIM, CFR-Marfă, Portul Constanţa, Societatea Aeroporturi Bucureşti, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica)", se arată în comunicatul de presă.

-----------------------------------

O listă scurtă cu propunerile pentru funcţia de director general al "Tarom", precum şi cu cele pentru poziţiile de membri în Consiliul de Administraţie (CA) al companiei, a apărut, ieri, în presă. Aceasta conţine douăzeci şi patru de nume înaintate pentru funcţiile de membri executivi ai CA, dintre care ar urma să fie ales viitorul director general, respectiv douăzeci şi trei de nume pentru membri CA. În prima categorie se regăsesc foşti conducători ai unor companii aeriene şi consultanţi din domeniul aviaţiei, în timp ce al doilea grup cuprinde bancheri, avocaţi, directori de firme de turism şi din IT&C, precum şi administratori de investiţii.

Consorţiul care se ocupă de selecţia managementului privat pentru "Tarom", forma din asocierea PwC - D&B David şi Baias - George Butunoiu, a depus la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) listele scurte cu potenţialii candidaţi, urmând ca, în cursul lunii octombrie, să fie stabilită componenţa noilor administratori, prin aprobare în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) ai companiei, au declarat pentru ziarul BURSA reprezentanţi ai MTI. Reprezentanţii consorţiului au refuzat să confirme sau să infirme numele în cauză, invocând clauzele de confidenţialitate incluse în contract.

Prima opţiune: Un britanic specializat în restructurări

Primul nume pe lista propunerilor pentru funcţia de director general, ierarhizate conform recomandării din partea consultanţilor, este britanicul Mark Darby. Domnia sa are o experienţă de peste treizeci de ani în domeniul transporturilor aeriene, iar ultimele două poziţii pe care le-a deţinut au fost de director general în cadrul unor companii aeriene aflate în dificultate, pe care a fost însărcinat să le restructureze şi să le readucă pe profit. Între 2006 şi 2009 a condus "LIAT", transportator aerian controlat de către mai multe guverne din Caraibe, care înregistrase pierderi în ultimii ani, reuşind să îi îmbunătăşească eficienţa, precum şi rezultatele financiare. În timpul mandatului său, "LIAT" a cumpărat "Caribbean Star International", unul dintre principalii săi competitori. Încheierea colaborării cu compania caribiană a fost urmată de un proces juridic, Mark Darby acuzând că a fost demis pentru o serie de plăţi pentru merite pe care le-a făcut unor angajaţi

În aprilie 2010 a fost numit director general al "FlyBaboo", un operator regional elveţian care se confrunta, de asemenea, cu probleme financiare la acel moment. Şi aici a operat o restructurare şi a coordonat achiziţia companiei de către "Darwin Airlines", un al transportatori elveţian.

Mark Darby a mai lucrat pentru "British Airways", "British Caledonian" şi "Laker Airways", iar, în prezent, este director general al companiei de consultanţă "Aviation Strategy Consultants" şi deţine un birou de mediere specializat pe transporturile aeriene.

A doua opţiune: Un norvegian acuzat de fraudă

Al doilea nume de pe lista consorţiului de recrutare este Finn Thaulow, fost director general al operatorului low-cost suedez "Fly Me Europe AB", care şi-a încetat operaţiunile, intrând în faliment, în anul 2007. Domnia sa a mai ocupat o poziţie similară la "Syrian Pearl Airlines", a fost vicepreşedinte în cadrul operatorului aerian scandinav "SAS" şi director comercial în cadrul companiei spaniloe "Spanair".

Anul trecut, împotriva lui Finn Thaulow, a acţionarului principal al "Fly Me Europe" şi a doi membri ai consiliului de administraţie al companiei a început un proces, cei patru fiind acuzaţi de încălcarea încrederii creditorilor şi fraudă contabilă. Procurorul şef a considerat că domniile lor au realizat achiziţii fictive de acţiuni în valoare de 40 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 4,6 milioane euro). Finn Thaulow şi cei doi membri în CA au mai fost acuzaţi şi de neînregistrarea unor tranzacţii de 180 milioane coroane suedeze (20,7 milioane euro), precum şi de comportament împotriva intereselor creditorilor "Fly Me Europe".

A treia opţiune: Un fost director al "Lithuanian Airlines"

Cel de al treilea nume dintre cele douăzeci şi patru recomandate este cel al lui Vidas Zvinys, fost director general al "Lithuanian Airlines" între anii 2002 şi 2006. Domnia sa a lucrat timp de treisprezece ani pentru operatorul aerian lituanian. În timpul mandatului său, compania a fost privatizată, în 2005, după ce, timp de zece ani, a înregistrat pierderi.

Bancheri, directori de firme de turism, administratori de investiţii, avocaţi şi antreprenori - pe lista propunerilor pentru CA "Tarom"

Lista cu numele propuse pentru poziţiile de membri în Consiliul de Administraţie al "Tarom", îi cuprinde, printre alţii, pe Sergiu Oprescu, preşedintele "Alpha Bank", Peter Weiss, fostul preşedinte al "Bancpost", Dan Pascariu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al "UniCredit Ţiriac Bank", Dan Leonard Sandu, preşedintele "MKB Nextebank", şi Oana Petrescu, partener în cadrul "Deloitte". De asemenea, pe aceasta se mai regăsesc Horia Manda, preşedintele "Romanian American Enterprise Fund", Andrea Pal, director general adjunct al "Northern Capital Gateway", avocatul Gabriel Biriş, Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ Germania - România, şi omul de afaceri Marius Ghenea. Nume din turism, precum Romulus Crăciun, directorul zonal pentru Bucureşti al "Eximtur", sau Nicolae Demetriade, directorul general al "World Travel", sunt şi ele prezente, asemeni lui Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român şi preşedinte al consilului ştiinţific al Agenţiei Spaţiale Române.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb