• (interviu cu avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial)
Reporter: Listarea Fondului Proprietatea (FP) va rezolva cu adevărat toate problemele care au fost legate de existenţa Fondului până în prezent? Ca de exemplu, procesele intentate de foştii proprietari statului român la CEDO?
Gheorghe Piperea: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ne spune de foarte multă vreme că FP nu este un mecanism concret de despăgubire. Această situaţie nu se va schimba dacă Fondul va fi listat la Bursă. Dacă valoarea acţiunilor cotate la Bursă va scădea sub valoarea nominală a acţiunilor cu care a fost despăgubit un acţionar în 2005, atunci acţionarul poate spune că nu a fost despăgubit integral şi se poate adresa instanţei. Este valabil şi scenariul invers: Dacă preţul acţiunilor va creşte peste valoarea nominală, atunci s-ar putea vorbi despre o îmbogăţire a acestor persoane despăgubite fără just temei. O des-păgubire pe seama noastră, a contribuabililor statului român. Chiar dacă va fi făcut funcţional prin listarea la Bursă, Fondul Proprietatea va avea în continuare aceste două mari probleme.
Reporter: Potrivit actului constitutiv, Fondul Proprietatea are o durată de viaţă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestei durate. S-a propus, pentru AGA din 6 septembrie, modificarea Actului Constitutiv astfel încât Fondul să aibă o durată de funcţionare nelimitată...
Gheorghe Piperea: Dacă se va aproba această modificare, înseamnă că se va încalcă în totalitate ideea fundamentală care a stat la baza constuituirii acestui fond.
Gheorghe Piperea: El a fost construit ca un vehicul pentru despăgubirea celor care nu au putut să îşi recupereze în natură proprietăţile naţionalizate. Cum să se facă pe perioadă nedeterminată?
Reporter: Se transformă FP în altceva odată cu preluarea administrării de către Franklin Templeton?
Gheorghe Piperea: Dacă vrei să îi schimbi scopul de despăgubire a foştilor proprietari, atunci trebuie să îi schimbi regimul juridic în totalitate. Adică, să se transforme într-o societate de investiţii. Dar, după părerea mea, o să avem o problemă foarte mare după ce Fondul Proprietatea se listează la Bursă pentru că valoarea activelor sale este mult mai mare decât valoarea activelor tuturor celor cinci societăţi de investiţii financiare. Listarea Fondului la BVB va fi similară cu aterizarea unui meteorit pe un teren mic.
Reporter: Şi unde vedeţi problema?
Gheorghe Piperea: Nu credeţi că se va crea un efect de gravitaţie în aşa fel încât să omoare Bursa prin canalizarea tuturor economiilor către acest emitent? S-ar putea ca unii investitori de portofoliu, care oricum duc lipsă în momentul acesta de produse, să se bulucească să cumpere acţiuni ale Fondului Proprietatea. Pe de altă parte, noi punem carul înaintea boilor. De unde ştim că se listează?
Reporter: Ce motive ar fi să nu se listeze Fondul?
Gheorghe Piperea: Spre exemplu, sunt câteva entităţi care deţin acţiuni la Fond şi care nu pot să fie identificate, deşi participaţiile lor depăşesc 5%.
Până acum nu i-a obligat nimeni să ne spună că au aceste deţineri, dar vor trebui să îşi dezvăluie identitatea înainte ca Fondul să se listeze.
O altă problemă este cea a free-floatului. O proporţie foarte mare din acţiuni este deţinută de stat şi sunt absolut convins că aceste acţiuni deţinute de stat nu vor fi listate. Intermediarul care se va ocupa de listarea Fondului trebuie să stabilească un free-float pentru că în momentul acesta free-float-ul de la Fondul Proprietatea este redus, după părerea mea, sub 1%.
Culmea este că statul român, chiar dacă îşi vinde din acţiuni, va controla în continuare Fondul Proprietatea pentru că îşi păstrează o aşa numită "golden share".
Reporter: Cum vedeţi intenţia de răscumpărare a peste un miliard din acţiunile Fondului Proprietatea de către Fond, asupra căreia urmează să se pronunţe acţionarii în AGA de săptămâna viitoare?
Gheorghe Piperea: Răscumpărarea acţiunilor înseamnă că societatea plăteşte unor acţionari o sumă de bani şi, în termen de un an, trebuie să le revândă, aceasta fiind una dintre opţiunile pe care le are la dispoziţie. Dacă se va face acest lucru la Fondul Proprietatea, deja am nişte suspiciuni de manipulare a pieţei.
Reporter: Dar ar putea fi o modalitate de creştere a free-floatului...
Gheorghe Piperea: Nu avem de unde să cunoaştem cu siguranţă acest lucru. S-ar putea să fie şi asta, dar s-ar putea să fie alte intenţii. Eu nu înţeleg de unde a venit această propunere.
Reporter: Ce alte impedimente vedeţi împotriva listării Fondului? Sunteţi pesimist, deşi în piaţă există oameni care sunt de părere că nu se mai poate da înapoi cu listarea Fondului...
Gheorghe Piperea: Am observat, nu îi înţeleg. Povestea capitalului social al Fondului Proprietatea este eternă. Raportul dintre capitalul social şi activele din portofoliu nu a fost niciodată clarificat. Când s-a dat legea de înfiinţare a Fondului, s-a spus că valoarea activelor este de patru miliarde euro. Nu a spus nimeni de unde au scos această evaluare, nu a spus nimeni cum au făcut o expertiză, pentru că atunci când o societate se constituie cu aport de capital în natură, aportul acesta trebuie evaluat în vederea stabilirii nu numai a valorii sale, dar şi a parităţii valorii respective cu acţiuni.
Ca să nu mai vorbim de faptul că este interzis în legea societăţilor comerciale să se constituie o societate fără absolut niciun aport în numerar. Ei asta au făcut. Au făcut o societate care nu avea niciun cash.
Reporter: Le-au dat creanţe...
Gheorghe Piperea: Care creanţe? Împotriva statului Kenya, Congo? Creanţa respectivă nu este considerată cash decât în anumite condiţii. Sunt o grămadă de impedimente la listarea Fondului. Eu sunt încă sceptic, dar am spus încă din 2005 că Fondul Proprietatea s-a născut mort şi nu înţeleg cum poate fi făcut viabil. Mort-copt, iată că mai mult de 40% din acţiunile lui sunt în mâinile unor particulari. Dacă desfiinţezi Fondul şi, după părerea mea ar fi o decizie corectă şi înţeleaptă, atunci trebuie să vezi cum îi despăgubeşti pe acţionarii care au ajuns să aibă peste 40% din acţiuni pentru că le-ai creat o speranţă legitimă pe care apoi le-ai luat-o înapoi.
Dar soluţia despăgubirilor nu este Fondul Proprietatea...
1. Piperea ?
(mesaj trimis de cernatescu t în data de 03.09.2010, 00:47)
Pina acum nu am auzit de acest ilustru necunoscut. Chiar numele il face pipi. Daca este afiliat la PSD il inteleg dece arunca cu noroi in ceva ce economisti si experimentati ca Franklin Templeton nu pot fi de acord cu ineptiile lui Piperea, Avocatul lui peste.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.09.2010, 10:40)
matale esti actionar sau PD-L-ist? ca nu e clar
1.2. Dar matale? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonimul în data de 03.09.2010, 17:58)
Nu sunt PDList ci actionar.
Nu inteleg motivul acestui articol si cu atit mai putin aberatiile acestui avocat (evreu) care probabil nu mai poate fraieri nici un actionar. Dece ii este frica avocatului de listare? Asta este intrebarea. Pina acum nu a suflat nici o vorba pentruca se ocupa de vinarea naivilor pe care sa-i prosteasca cu 0,10 lei actiunea. Disperarea evreului .
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de actionar ANRP în data de 04.09.2010, 19:04)
Sa vezi tu cand s-o lista fondul pe bursa si astia pe care ii ridicati in slavi acum de la Franklin ..vor vinde toate actiunile din domeniul energetic si ce mai au bun pe acolo si cei care investesc la bursa or sa ramana cu ochii in soare cum au ramas si la alte societati de pe bursa .... Tu crezi ca o sa vinzi pana atunci ... dar iti spun eu ca vei ramane cu ele in brate... de unde stiu ... se vede ca esti prea lacom ...
2. fără titlu
(mesaj trimis de fondul speranta moare ultima în data de 03.09.2010, 07:55)
fp e un tun pentru baietii destepti si o mare gaura pt amaratii bunicii nostri care nu au facut cursurile de broker sau analiza tehnica.e a 2-a cuponiada, dar pe sume parca ceva mai mari, deci teapa e si mai mare.bravo autoritati, bravo frenclin, bravo ionut popescu+megasporuri=LOVE....
3. fără titlu
(mesaj trimis de br în data de 03.09.2010, 08:51)
Nu ne mai miram de ce piata de capital este atat de "dezvoltata". Datorita unora cu gandirea avocatelului asta.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ptr br de la dan carp în data de 03.09.2010, 10:43)
BR vine de la Broker? Poate ar trebui sa va uitati in ograda voastra, oricine are dreptul la o opinie. iar fondul din cate stiu eu nu a fost gandit sa sprijine piata de capital. a fost gandit sa-i despagubeasca pe cei in drept si, in secundar, sa sustina si piata de capital. Daca ar fi fost conceput bine de la inceput, poate ca isi putea atinge menirea. acum cred ca e prea tarziu. a devenit doar un instrument pentru imbogatirea unora
3.2. bursa (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de radu în data de 04.09.2010, 19:08)
bursa este "dezvoltata" exact cat oamenii care o conduc si au condus-o ... niste toparlani care erau in CA de la bursa si care nu au facut nimic in perioada 2005-2009 ...vezi ca in "gandirea " celor care se ocupa de BVB nu gasesti decat dorinta de parvenire ....
4. fără titlu
(mesaj trimis de baba în data de 03.09.2010, 09:39)
Problemele acestui fond dureaza de cinci ani. Ca actionar direct am urmarit tot ce s-a scris despre acest Fond, nu am citit si nu am vazut reactii asa vehemente ca aceasta de astazi din partea d-lui Gheorghe Piperea mai ales acum cand Fondul a intrat pe linie dreapta cu listarea si mai ales cu administratorul de fond.Aceste reactii erau binevenite acum un an , doi dar acum chiar nu isi mai au rostul. Ce sa facem fostii proprietari-aceasta a fost forma aleasa de stat pentru despagubiri . Nu putem decat sa il felicitam pe d-l Ionut Popescu pentru ce a facut si sa uram mult succes echipei Templeton.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de cosmin în data de 03.09.2010, 10:45)
probabil ca ati lipsit din tara sau n-ati fost atent.pentru ca astfel de reactii omul a avut constant inclusiv la TV, l-am vazut eu. Ce spune e de bun simt, doar ca e prea tarziu si sa mai poata fi desfiintat fondul
5. problemele lui piperea si nu numai?!
(mesaj trimis de viper în data de 03.09.2010, 11:01)
acest articol este o ineptie! iata de ce:
"O altă problemă este cea a free-floatului. O proporţie foarte mare din acţiuni este deţinută de stat şi sunt absolut convins că aceste acţiuni deţinute de stat nu vor fi listate."
un emitent cand listeaza un pachet "x" de actiuni pe bursa, inseamna ca actiunile acelui emitent (pe tot intregul) sunt listate! respectiv acel emitent este (impopriu spus) pe bursa! nu exista "pachete" - ale aceluiasi emitent - listate...sau nelistate?! se listeaza emitentul in sine! poate domnul avocat a vrut sa se refere la faptul ca actiunile detinute de stat...nu vor fi tranzactionate?!?...sau nu vor fi vandute niciodata pe bursa?!? atunci se pune problema...de unde stie domnia sa acest lucru? pt ca L247/2005, zice ca in urma procesului de despagubire cu actiuni FP... actiunile detinute de stat (MF) vor intra in proprietatea persoanelor despagubite, care (si ele) vor forma categoria "actionarilor privati". astfel ar trebui sa se realizeze (teoretic) transferul de proprietate (actiuni) de la stat catre actionarii privati (persoane despagubite) pana cand detinerea statului (MF) va ajunge la zero! daca nu va fi asa...inseamna ca domnul Piperea stie mult mai multe lucruri pe care persoanele despagubite sau care urmeaza sa fie despagubite nu le stiu?!
acestea fiind spuse...se vede treaba - domnule Piperea - ca in general (si mai ales in profesia dumneavoastra) e bine sa nu aveti "convingeri" ci...sa va documentezi! in rest...tot respectu'!
6. Nu e chiar asa domnule Piperea
(mesaj trimis de Dan în data de 03.09.2010, 13:03)
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ne spune, intr-adevar, de multă vreme că FP nu este un mecanism concret de despăgubire, DAR inca de la primele cauze a statuat acest lucru in urma constatarii ca fondul nu este listat pe bursa. Interpretand per a contrario, reiese in mod evident ca listarea este o conditie fundamentala pentru ca FP sa isi indeplineasca scopul. De asemenea, in ultimele cauze, CEDO a constatat ca FP se indreapta intr-o directie buna si ca doar IN ACEST MOMENT nu functioneaza de o maniera susceptibila a indeplini scopil acordarii despagubirilor. As recomanda o citire mai atenta a solutiilor CEDO.
7. problemele lui piperea si nu numai?! (II)
(mesaj trimis de problemele lui piperea si nu numai?! (II) în data de 03.09.2010, 13:38)
parerile domnului piperea au o nuanta bolsevista si induc manipulare in randul opiniei publice, (tocmai acum in pragul listarii)! iata de ce:
"........Este valabil şi scenariul invers: Dacă preţul acţiunilor va creşte peste valoarea nominală, atunci s-ar putea vorbi despre o îmbogăţire a acestor persoane despăgubite fără just temei. O des-păgubire pe seama noastră, a contribuabililor statului român. "
daca domnul piperea nu stie...atunci poate afla de la mine (fara taxa), ca in momentul vanzarii "la suprapret" a actiunilor pe bursa de catre persoanele despagubite, asa cum domnia sa afirma, adica la o valoare mai mare decat valoarea nominala...atunci diferenta o suporta nu statul roman...ci cumparatorul! care de regula este un "jucator" privat !...ba mai mult - pentru diferenta de pret...vanzatorul (persoana despagubita) este obligata sa plateasca impozit pe venit, devenind astfel contribuabil! deci in favoarea tuturor cetatenilor! sa nu stie oare domnul piperea toate acestea? cu siguranta ca nu?! intrebarea care se pune e urmatoarea: in favoarea cui o persoana cu o asemenea expertiza, face asemenea declaratii si in ce scop? pentru ce anume se opune domnia sa - cu atata inversunare - listarii FP?
7.1. Piperea (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonimul în data de 03.09.2010, 17:51)
Se opune pentruca atit il duce mintea. Neica nimeni incearca sa faca jocul lui Ursache. Daca va amintiti Ursache si Lulache sustineau acelas lucru. Ne-am saturat de acesti ilustri necunoscuti care isi isi vor pierde sursa de jaf
8. Procesul Ilie
(mesaj trimis de Dan în data de 03.09.2010, 14:48)
Domnule Piperea, nu e asa ca, pe masura ce Fondul Proprietatea se indreapta tot mai mult spre listare, va cresc foarte mult sansele sa pierdeti recursul in cazul Ilie cu care v-ati facut atata publicitate? Sa existe oare o corelatie?
9. cata penibilitate totusi
(mesaj trimis de cetatean în data de 03.09.2010, 17:32)
acest interviu demonstreaza cat de penibil poate fi un un om dar si un ziar care publica ineptii de acest gen... pacat de Bursa
9.1. penibil este mesajul tau (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de radu în data de 04.09.2010, 18:58)
Ineptii sunt mesajele de mai sus, scrise de jeambasi ....
10. Opinie obiectiva
(mesaj trimis de actionar ANRP în data de 04.09.2010, 18:55)
In sfarsit, citesc o opinie obiectiva despre acesta constructie struto-camila care este FP. Ignor celelalte opinii ale smenarilor care roiesc pe la Depozitarul Central si care se pacalesc intre ei -isi cumpara si vand niste petice de hartie, pacalind si inseland niste oameni ajunsi la capatul puterilor cu procesele privind revendicarile proprietatilor. Sa speram ca va pune cineva capat acestei hotii fara margini, iar precupetii care sperau sa insele sa ramana cu gunoiul adunat in brate, iar cei care au revendicari de obtinut sa obtina restituirea lor in natura/cash ... Sa ne ajute D-zeu ... si mergeti la AGA din 6 septembrie sa protestati ... voi fi si eu acolo ....
10.1. opinie colectiva (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de viperea în data de 04.09.2010, 23:13)
cu siguranta ca vom merge cu totii sa votam in AGA! tu stai linistit acasa ca facem noi toata treaba! si inca ceva: sa nu uiti sa-ti bei lapticu si sa-ti iei pastilutele!