Listarea Premier Energy Group la BVB: "Ţelul nostru e să ajungem la peste 1.500 de MW instalaţi în regenerabile"

F.D.
Piaţa de Capital / 8 mai

Listarea Premier Energy Group la BVB: "Ţelul nostru e să ajungem la peste 1.500 de MW instalaţi în regenerabile"

Premier Energy Group vrea să ajungă la peste 1.500 de MW energie instalată în surse regenerabile şi să devină unul dintre liderii regionali în zona Balcanică. Compania a anunţat marţi seară aprobarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi publicarea prospectului pentru oferta publică iniţială (IPO) de acţiuni ordinare şi pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Perioada de Ofertă începe pe 8 mai 2024 şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024. Intervalul orientativ al Preţului de Ofertă a fost stabilit între 19 lei şi 21,50 lei pe acţiune oferită, relatează News.ro.

"Sperăm că acesta este începutul unei noi ere pentru Premier Energy, ca urmare a aprobării prospectului de către ASF ieri. Permier Energy este una din companiile de energie cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est în ultimii ani. Suntem cea mai mare companie de energie de surse regenerabile din România, cu peste 900 MW. Avem o politică generoasă de dividend şi suntem foarte consecvenţi în politica noastră ESG. În ultimii zece ani, business-ul nostru a crescut de la o companie cu zero EBITDA şi venit de 2 milioane euro la o afacere cu aproximativ 1,3 miliarde euro ca venit, iar EBITDA la finalul anului 2023 era aproximativ 128 milioane euro", a spus Jose Garza, CEO Premier Energy Group, în cadrul unei conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, feed-back-ul investitorilor este unul pozitiv.

"Viitorul nostru, ţelul nostru este să devenim unul dintre liderii regionali în zona Balcanică. Ne dorim să ajungem la peste 1.500 de MW în energie din resurse regenerabile şi vom continua să investim în eficienţa energetică în Romania şi vom continua să ne deservim clienţii", a adăugat el.

Acesta aprecizat că nu i se par riscante reglementările din Romania.

"Nu ni se par riscante reglementările din România. Noi considerăm că mediul din România este chiar stabil, în ceea ce priveşte partea de reglementare - de fapt o percepem ca pe un avantaj, nu ca pe un risc", a mai spus Garza.

La rândul său, Petr Stohr, CFO Premier Energy Group, a declarat că 20% din oferta companiei se adresează investitorilor de retail, iar perioada de ofertă începe miercuri, 8 mai 2024 şi se va încheia pe 15 mai.

"Investitoriii de retail au la dispoziţie primele trei zile, timp în care, dacă vor subscribe, vor primi un discount de 5%. Preţul de ofertă şi numărul exact de acţiuni se va stabili după procesul de bookbuilding. Undeva în jurul datei de 16 mai vom anunţa şi rezultatul, după care decontarea probabil se va produce în jurul datei de 20 mai, iar începerea tranzacţionării va avea loc undeva în jurul datei de 27", a spus Petr Stohr, CFO Premier Energy Group.

Simbolul sub care vor fi tranzacţionate acţiunile va fi "PE".

Grupul are totodată alocate fonduri pentru partea ecologică.

"Probabil va mai dura câteva luni, dar vom avea un consiliu independent ce va fi format exclusive din femei. Majoritatea personalului e format din femei", a adăugat Petr Stohr.

"Premier Energy PLC, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din România şi Republica Moldova, anunţă aprobarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi publicarea prospectului pentru oferta publică iniţială ("IPO" sau "Oferta") de acţiuni ordinare şi pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB)", anunţă compania.

Premier Energy Group anunţă totodată că Perioada de Ofertă începe pe 8 mai 2024 şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024.

Intervalul orientativ al Preţului de Ofertă a fost stabilit între 19 lei şi 21,50 lei pe acţiune oferită.

Oferta include până la 35.937.859 acţiuni oferite: un număr de până la 25.000.250 acţiuni noi oferite spre subscriere de Societate, şi un număr de până la 6.250.063 acţiuni existente oferite spre vânzare de către principalul său acţionar EMMA Alpha Holding Ltd şi un număr de până la 4.687.546 Acţiuni Supra-alocate puse la dispoziţie de EMMA Capital.

Cu peste 3.600 de kilometri de reţea de distribuţie, Premier Energy Group este al treilea cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România. La 31 decembrie 2023, Societatea deţinea 116 concesiuni de gaze naturale, dintr-un total de aproximativ 950 de concesiuni acordate pentru întregul teritoriu al României.

În România, Premier Energy Group este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa de energie regenerabilă şi administrează aproximativ 16% din capacitatea instalată de producţie a energiei solare şi eoliene de către producători independenţi. Societatea are o capacitate de energie regenerabilă de 919 MW în România, deţinută, administrată sau în dezvoltare.

În Moldova, Premier Energy Group este cel mai mare furnizor de energie regenerabilă, cu o cotă de piaţă de 22% şi o capacitate de energie regenerabilă de 111 MW, în proprietate, administrată sau în dezvoltare.

În plus, la recomandarea Coordonatorilor Globali Comuni şi în urma consultării cu aceştia, societatea şi acţionarul vânzător pot decide în comun să majoreze numărul de Acţiuni Oferite cu până la 20% din numărul de Acţiuni de Bază, reprezentând până la 6.250.063 acţiuni suplimentare, din care 80% vor fi acţiuni noi suplimentare şi 20% acţiuni existente suplimentare. După finalizarea IPO, EMMA Capital va continua să deţină majoritatea acţiunilor în Premier Energy Group.

"În ultimele săptămâni, perspectiva investiţională atractivă a Premier Energy pare să fi fost bine primită de potenţialii investitori şi aşteptăm cu nerăbdare întâlnirile cu aceştia în zilele următoare. Atât pentru investitorii români cât şi pentru cei internaţionali, Premier Energy oferă acces la o oportunitate de investiţie în domeniul tranziţiei energetice pe pieţe cu potenţial de creştere considerabil, precum şi la o companie puternică din punct de vedere financiar, cu planuri ambiţioase privind sectorul energiei regenerabile, cu o politică generoasă de dividende şi o abordare robustă a principiilor ESG", a declarat Jose Garza, CEO Premier Energy Group.

Oferta publică iniţială va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România, precum şi într-o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Oferta este împărţită în două Tranşe ale Ofertei, după cum urmează: 20% din acţiunile oferite vor fi oferite iniţial Investitorilor de Retail, iar acţiunile oferite rămase vor fi oferite iniţial Investitorilor Instituţionali.

Perioada de Ofertă începe pe 8 mai 2024 şi este de aşteptat să se încheie pe 15 mai 2024. Preţul de Ofertă şi numărul exact de Acţiuni Oferite care vor fi vândute vor fi stabilite în urma procesului de bookbuilding din cadrul Perioadei de Ofertă şi se estimează că vor fi anunţate în data de 16 mai 2024 sau în jurul acestei date. Decontarea este preconizată să aibă loc în data de 20 mai 2024 sau în jurul acestei date. Admiterea Acţiunilor la tranzacţionare şi începerea tranzacţionării la BVB este de aşteptat să aibă loc în data de 27 mai 2024 sau în jurul acestei date.

Investitorii de retail au dreptul la o reducere de 5% din Preţul Final de Ofertă pentru ordinele de subscriere depuse în mod valabil în primele trei zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă (respectiv până în data de 10 mai 2024 inclusiv). Acţiunile Oferite care sunt subscrise în Tranşa Investitorilor de Retail începând cu 11 mai 2024 vor fivândute investitorilor de retail la Preţul Final de Ofertă.

Investitorii de retail pot subscrie prin intermediul BT Capital Partners, în unităţile Băncii Transilvania şi Alpha Bank, precum şi prin intermediul participanţilor eligibili ce se regăsesc pe lista publicată pe site-ul BVB. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe site-urile băncilor menţionate.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România şi Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţia Moldovei. În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Premier Energy Group a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deţinută integral de EMMA Capital, care are una dintre cele mai experimentate echipe de investiţii din Europa Centrală şi de Est şi Europa de Sud-Est, cu o creştere puternică şi o tradiţie în crearea de valoare, precum şi un model consacrat de operaţiuni în domeniul investiţiilor.

În anul încheiat la 31 decembrie 2023, grupul a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro şi EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Mi-ar placea sa aflu si opinia lui WB despre acest IPO tinand cont ca stie prea bine sa citeasca cifrele din prospect!

    Imi lipsesc opiniile fundamentate si coerente ale acestuia! 

    1. Corect mult bla, bla, vom avea, vom face, vom dezvolta, sunt curios la ce preț a fi peste un an

      Asa s-a vorbit si despre Hidroelectrica , ca ar fi , ca n-ar fi , ca e supraevaluata , tot felul de nazbatii si dupa un an profitul la o actiune cumparata este de 30%.

      Pai si profitul de 30 % din banii cui e ma rog ? Vezi matale la profitul de ka apa chioara n sticle , 500 %

      1. multiplii de evaluare nu sunt mirobolanti, cu P/E undeva la nivelul celui de la EL si P/NBV mai mare. bineinteles. variaza in functie de scenariul numar actiuni/pret final, dar oricum, pe actualele din 2023 cam asa stau lucrurile

      2. pentru determinarea lor, am eliminat profitul one-off din achizitia de companii si am eliminat si partea cuvenita minoritarilor, toate pe rezultatele pro-forma. pentru 2024 nu se prea pot face previziuni, nu exista BVC pubvlicat si CEO-ul a anuntat in conferinta de presa de ieri ca nu poate oferi informatii suplimentare fata de ce este in prospect. exista un EBITDA normalizat cu ajustarile de tarife din RM pe 2023, dar nu consider ca este o informatie solida pentru 2024 

      3. Au o mult mai buna eficienta in utilizarea capitalului fata de EL 

      4. 66%/33% business din electricitate/gaz, cu profitabilitate 50:50 intre Ro si MD 

      5. Politica agresiva de M&A. Asta este sabie cu 2 taisuri, pentru ca probabil vor mai avea nevoie de capital in viitor. 

      6. Strategie clara de crestere a business-ului cu regenerabile, de viitor 

      7. bilant solid la 31.12.2023 

      In concluzie: daca listarea se realizeaza, PE va deveni singura companie energetica de growth de pe BVB. concentrarea pe regenerabile ii ofera inca un plus de unicitate. expunerea mare pe RM este un risc dar si o oportunitate in acelasi timp, pentru ca aceasta are mult de recuperat si daca fiind deschiderea recenta fata de UE, se poate presupune ca va cunoaste ritmuri consistente de crestere. multiplii de evaluare sunt decenti, dar nu extraordinari. lipsa oricarui guidance pentru 2024 macar face investitia riscanta pentru cei care urmaresc profituri pe termen scurt, dar exista premisele pentru o investitie foarte buna pe termen lung (3+ ani). daca luam BVC-ul de la EL ca reper (desi...) lucrurile nu par roze in 2024. cu toate acestea, discountul de 5% si existenta mecanismului de stabilizare pot facilita si un mic profit imediat dupa listare. 

      Multumesc, WB!

    Deci care ar fi numarul de actiuni totale la care ne raportam conform prospectului?

    1. 125M decu spre vanzare 20% +

      scenariul de baza: 125 mn

      scenariul cu supraalocare: 130 mn 

    jumate din business e in rep moldova

    daca se impute treaba acolo, cat mai valoareaza actiunile? 

    1. buna analiza mister WB! felicitari!

      vezi ce s-a intamplat cu WINE ;)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb