LIVE TEXT: A început şedinţa în plen a Parlamentului pentru dezbaterea bugetului

S.B.
Politică / 1 martie 2021

A început şedinţa în plen a Parlamentului pentru dezbaterea bugetului

Actualizare 21:10 - Proiectul Legii bugetului de stat - votat pe articole

Plenul Parlamentului a adoptat, luni seara, articolele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021, urmând să dezbată anexele, printre care şi cea care cuprinde bugetele ordonatorilor principali de credite - ministere, autorităţi, agenţii şi alte instituţii.

Nu a fost acceptat niciun amendament la cele 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate în forma Guvernului.

(G.U.)

---

Actualizare 18:52 - Au început dezbaterile pe articolele şi anexele proiectului bugetului de stat

Parlamentarii au început, astăzi, dezbaterile pe marginea articolelor şi anexelor proiectului legii bugetului de stat pe 2021.

(G.U.)

---

Actualizare 18:20 - Alexandru Rafila: ''Este momentul ca Parlamentul să aprobe amendamentele depuse, de bun simţ, ale opoziţiei''

Alexandru Rafila a declarat că este momentul ca Parlamentul să aibă "responsabilitatea" să îşi asume un buget în care să aprobe amendamentele "de bun simţ" ale opoziţiei.

Deputatul PSD a afirmat în faţa plenului reunit că prin amendamentele depuse de PSD şi de alte partide parlamentare se încearcă asigurarea accesului cetăţenilor la servicii de sănătate şi asigurarea "reluării vieţii economice şi sociale".

(G.U.)

---

Actualizare 18:14 - Miklos Zoltan: ''Bugetul de stat pentru 2021 oferă sustenabilitate şi previzibilitate''

Reprezentantul grupurilor parlamentare UDMR Miklos ZoltanBugetul susţine că bugetul de stat pentru 2021 este un prim pas în procesul reformării ţării, investiţiile publice sunt prioritare, se pune mare accent pe atragerea de fonduri UE şi oferă sustenabilitate şi previzibilitate.

(G.U.)

---

Actualizare 17:30 - Claudiu Marinel Mureşan:''Bugetul pe 2021 nu este unul al austerităţii, ci unul al responsabilităţii''

Senatorul USR PLUS Claudiu Marinel Mureşan susţine că bugetul de stat pe anul 2021 nu este unul al austerităţii, aşa "cum vorbesc unii", ci unul al responsabilităţii.

"Datoria noastră, a Parlamentului, dar şi a grupului, (...) este să ne asigurăm că felul în care se elaborează şi se implementează bugetul de stat corespunde nevoilor actuale. Responsabilitatea înseamnă înainte de orice să fim realişti în estimările bugetare şi să ne asigurăm că cifrele reflectă adevărul. Vorbesc unii că ar fi un buget al austerităţii. Eu zic că este un buget al responsabilităţii, cu o sumă record alocată investiţiilor (...) şi cu bani pentru combaterea pandemiei, 1,4 miliarde de lei doar pentru campania de vaccinare", a declarat senatorul USR PLUS.

(G.U.)

---

Actualizare 17:22 - Deputatul Alfred Simonis (PSD) a contestat ordinea stabilită pentru expunerea vorbitorilor din partea grupurilor parlamentare. Acesta s-a contrazis cu Ludovic Orban.

(S.B.)

---

Actualizare 17:20 - Diana Şoşoacă: "Doamna Turcan încheie protocoale cu minerii, protocoale care conţin prevederi penale"

Diana Şoşoacă a ţinut un discurs de doar 60 de secunde în şedinţa de astăzi.

"Mă gândeam de ce nu luaţi de la televiziunile particulare pe care le-aţi plătit cu 70 de milioane de euro ca să daţi la copii. Doamna Turcan încheie protocoale cu minerii, protocoale care conţin prevederi penale. Domnule Ciolacu, vă aştept cu mare drag la manifestaţie din 7 martie. Numai că vedeţi că noi nu purtăm mască" a spus Şoşoacă.

(S.B.)

---

Actualizare 17:15 - Sorin Grindeanu: "Acest buget conformă pierderea bunăstării acumulate în timpul guvernării PSD"

Deputatul PSD, Sorin Grindeanu, susţine că "acest buget conformă pierderea bunăstării acumulate în timpul guvernării PSD". Acesta a susţinut, în timpul şedinţei de la Parlament, că bugetul reprezintă "decizii brutale, bazate pe o doctrină economică primitivă".

"Aţi încercat să prezentaţi bugetul pe 2021 în culori mai vesele. Sunteţi disperaţi că eticheta de buget al austerităţii s-a lipit de voi şi încercaţi să o curăţaţi. Nu aveţi nicio şansă. Aţi sacrificat copiii şi pensionarii pentru a vă proteja clientela politică. de ce blocaţi banii pentru ajutorarea companiilor mici şi mijlocii, dar finanţaţi multinaţionalele mega profitabile? Românii vă văd ca pe o fabrică unde se clonează tot mai mulţi fraţi Micula: grăsuţi şi gata să primească tot mai multe cadouri scumpe de la buget. iar pentru restul - medici, profesori, angajaţi pe salariu minim - iese zilnic Cîţu şi spune că nu sunt bani. Ba mai are şi tupeul să-i certe pentru că protestează. Chiar şi foştii apostoli ai austerităţii din 2010, cei de la FMI, şi-au schimbat total filosofia. Azi FMI vorbeşte despre un fenomen periculos: povara crizei este suportată inegal, de tineri şi alte grupuri vulnerabile" a spus Sorin Grindeanu.

(S.B.)

---

Actualizare 17:10 - George Simion, AUR: "Noi o să vă votăm bugetul dacă tăiaţi banii de la partide"

Deputatul AUR, George Simion susţine că grupul parlamentar pe care îl reprezintă va vota bugetul de stat doar dacă prin acesta se vor tăia finanţările partidelor.

"V-am ascultat, domnule prim-ministru, cu atenţie şi vorbeaţi despre mafia pesedistă. Peste un an, doi, trei, o să vină alt prim-ministru şi o să vorbească despre mafia penelistă şi tot aşa. Din 380 de milioane de lei alocaţi pentru administraţiile locale, 380 de milioane merge către PNL, UDMR, USR. De ce nu aţi tăiat banii de la partidele politice, erau suficienţi. Noi o să vă votăm bugetul dacă tăiaţi banii de la partide. AUR votează bugetul de criză dacă ne tăiaţi cei patru milioane de euro. I-am spus ministrului Sănătăţii că dăm banii aceştia pentru construcţia unui spital. Nu vrem să ajungem la guvernare peste patru ani şi să dăm cu dedicaţie bani pentru primari inoştri, fără a avea un plan de ţară. Haideţi să oprim acest cerc vicios. Acceptaţi oferta AUR? acceptaţi ca cei 4 milioane de euro să se ducă pentru construcţia unui spital şi nu pentru partidul nostru?" a spus Simion.

(S.B.)

---

Actualizare 17:00 - Bogdan Huţucă, PNL: "Bugetul a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice şi al dezechilibrelor macroeconomice majore"

"Bugetul a fost construit în contextul crizei sanitare, al crizei economice şi al dezechilibrelor macroeconomice majore" susţine deputatul PNL, Bogdan Huţucă. Potrivit acestuia, guvernul a fost constrâns să găsească resurse financiare şi să demareze un proces de consolidare a finanţelor.

"În 2019, Comisia Europeană şi agenţiile de rating atrăgeau atenţia că România este statul UE cel mai vulnerabil în situaţie declanşării unei crize. Bugetul pentru 2021 alocă o sumă record pentru investiţii publice. Vorbim despre 62 de miliarde de lei direcţionate către proiecte majore. Este de apreciat efortul guvernului de a acoperi tot necesarul de cheltuieli, de a impulsiona investiţiile şi de a reduce deficitul bugetar. În 2018 - 2019 proiectele de buget au fost prezentate în parlament alături de majorări consistente de fiscalitate", a spus deputatul PNL.

(S.B.)

---

Actualizare 16:55 - Gabriela Firea: "Femeile vor fi foarte fericite dacă veţi vota amendamentul PSD"

Din partea grupului parlamentar al Partidului Social Democrat a ţinut un discurs şi Gabriela Firea. Aceasta a susţinut că femeile vor fi foarte fericite dacă se va vota amendamentul PSD care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii.

"Ludovic Orban ne-a transmis doamnelor din sală să fim iubite şi fericite. Cu iubirea sper să ne descurcăm, haideţi să vorbim despre fericire" a spus Gabriela Firea.

"Mă aşteptam de la Cîţu să folosească cuvântul investiţii de 30 de ori, nu PSD de parcă ar fi în campanie electorală" a conchis Gabriela Firea.

(S.B.)

---

Actualizare 16:45 - Marcel Ciolacu: "Domnule prim-ministru, eu un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu cred că am cunoscut vreodată"

Liderul PSD, Marcel Ciolacu şi-a început cuvântarea cu un atac dur la adresa lui Florin Cîţu. "Domnule prim-ministru, eu un mincinos mai patologic decât dumneavoastră nu cred că am cunoscut vreodată" a spus Ciolacu în deschiderea cuvântării.

"Ştiţi şi dumneavoastră şi şeful dumneavoastră, domnul Orban, ultimul brontozaur al politicii româneşti, că nu a guvernat PSD România timp de 30 de ani. Ştiţi că PSD nu mai are niciun reprezentant în CA-uri. Acolo sunt amantele, nepoatele şi politrucii dumneavoastră. Aţi reuşit să îi alungaţi pe ai noştri şi i-aţi adus pe ai voştri." a spus Marcel Ciolacu.

"PSD nu va vota bugetul în această formulă. Totul pentru voi şi nimic pentru români", a conchis Ciolacu.

(S.B.)

---

Actualizare 16:40 - Bogdan Huţucă (PNL), preşedintele Comisiei de buget finanţe a Camerei Deputaţilor, a prezentat raportul la legea bugetului

(S.B.)

---

Actualizare 16:30 - FLORIN CÎŢU: "Parlamentarii PSD să-şi ia un pix şi o foaie şi să ia notiţe, cei care ştiu să scrie"

Premierul Florin Cîţu i-a ironizat pe parlamentarii PSD, cărora le-a transmis să ia o foaie şi un pix şi să îşi ia notiţe din prezentarea pe care o face bugetului pentru anul în curs. "Parlamentarii PSD să-şi ia un pix şi o foaie şi să ia notiţe, cei care ştiu să scrie" a spus Cîţu.

"Stimaţi colegi ai coaliţiei, colegi din PNL, fără modestie, vă spun că acest buget este cea mai importantă realizare de când am început această guvernare. (...) Este primul buget al acestui mandat de patru ani al acestei guvernări de centru-dreapta şi o să mă asigur, alături de colegii mei, că o să fie o guvernare de succes şi o să mă bat, în primul rând, pentru o viaţă mai bună pentru toţi românii. O să reuşim doar dacă rămânem uniţi şi ne concentrăm exact pe acele de obiective care ne-au adus împreună - reformă şi investiţii", a mai spus Florin Cîţu.

(S.B.)

---

Actualizare 16:15 - Şedinţa de astăzi a început cu scandal, după ce mai mulţi parlamentari PSD l-au huiduit pe Florin Cîţu. preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban a intervenit de două ori pentru a restabili ordinea în şedinţă.

(S.B).

---

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, astăzi, în şedinţă comună, pentru a dezbate proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.

Şedinţa de astăzi este condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 403 parlamentari din totalul de 466.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb