LIVE-TEXT Audierile pentru postul de procuror-şef european s-au încheiat

P.E.
Internaţional / 26 februarie 2019



Actualizare 20:04 Audierile s-au încheiat

Urmează "o evaluare completă" cu poziţia comisiilor LIBE şi CONT.

Comisia CONT va face evaluarea în această seară. Comisia LIBE are mâine dimineaţă întâlnirea coordonatorilor, la ora 9,00, şi la ora 11 reuniunea extraordinară a Comisiei, când se va şi vota.

(V.D.)

------

Actualizare 20:00 Monica Macovei cere exemple legate de felul în care OLAF va continua activitatea în ce priveşte iregularităţile.

Laura Codruţa Kovesi: "Cele mai răspândite tipologii de fraudă sunt folosirea fondurilor europene în alte scopuri de exemplu au fost mai multe cazuri în România în care funcţionarii publici au solicitat mită pentru a demara procedurile pentru obţinerea finanţării. Nu toate constatările OLAF vizează dosare penale, sunt constatate şi iregularităţi. EPPO va trebui să sesizeze OLAF şi să ţină legătura cu autorităţlle competente".

(V.D.)

-------

Actualizare 19:55 Comisia de control bugetar: Care este rolul anchetelor administrative efectuate de OLAF?

Laura Codruţa Kovesi: "Toate aceste rapoarte au fost completate cu probe administrate în dosarele penale. Cred că trebuie să existe o colaborare cu OLAF, limitată la un schimb de informaţii. E foarte important ca investigaţiile EPPO să nu fie dublate şi de anchetele administrative ale OLAF".

(V.D.)

--------

Actualizare 19:45 Monica Macovei: Care e experienţa pe cazuri de înaltă corupţie şi fraudă? Frauda cu fonduri europene se întâmplă în principal în Europa de Est. Vorbim de corupţie sistemică. Puteţi detalia experienţa dumneavoastră?

Laura Codruţa Kovesi: " În fiecare an DNA a trimis în judecată circa 1.000 de persoane iar circa 900 fiind condamnate. Peste 60 erau înalţi oficiali, miniştri, deputaţi, senatori. Ca procuror şef al DNA am spus că atunci când un politician mă va suna să intervină o să fac public acest lucru. Acest lucru nu s-a întâmplat. În ce priveşte fondurile europene, în fiecare an DNA a avut pe rol peste 2.000 de dosare. OLAF a deschis 200 de cazuri în fiecare an. Investigând atât de multe dosare, suntem familiarizaţi cu tipologiile de comitere a faptelor".

(V.D.)

---------

Actualizare 19:40 Maria Grapini: Cum aţi promova rolul proactiv al procurorilor delegaţi europeni? Să nu spun că aţi minţit, CSM a dat azi răspuns că nu vi s-a refuzat gradul de procuror general. Aţi fost pusă sub acuzaţie?

(Preşedintele de şedinţă face apel la ordine)

(V.D.)

-----

Actualizare 19:35 Europarlamentarul Cătălin Ivan, independent: E adevărat că CSM a constat că DNA a influenţat instanţa într-un proces care vă viza direct? E adevărat că SRI a făcut parte din echipele mixte de investigaţii? Cum explicaţi că 40% din cazuri au fost achitări?

Laura Codruţa Kovesi: "Am avut un proces pentru afirmaţii neadevărate într-o emisiune, cu decizie definitivă că am fost defăimată. Niciodată nu am făcut niciun act pentru a influenţa, procesele au fost publice. Ofiţerii SRI nu au administrat probe, nu au participat în procesul penal. Au existat sesizări de la SRI, aşa cum e prevăzut în lege. Probele au fost administrate de procurori.Este falsă rata de achitări, în fiecare an procentul a fost între 10 şi 13 %, probabil vă referiţi la ultimul raport, cu 36% achitări, de 6 luni nu mai fac parte în DNA. Diferenţa de achitări e datorată dezincriminării unor fapte penale, respectiv abuzul în serviciu. Rata reală e de 13%".

(V.D.)

------

Actualizare 19:25 Eurodeputată de la Verzi: "Sunt mândră că se află aici (n.r. Laurda Codruţa Kovesi) în ciuda groaznicei campanii pe care propriul său guvern a lansat-o împotriva sa".

Kovesi a fost întrebată ce măsuri ar fi luat pentru a se asigura că sunt respectate drepturile fundamentale ale posibililor suspecţi.

Laura Codruţa Kovesi: "Va fi o prioritate pentru toţi din structura EPO. Au fost foarte multe situaţii în care constatând că s-au comis acte ilegale, potrivit legii, le-am infirmat. În situaţia în care ar apărea în activitatea EPO astfel de situaţii de încălcare a drepturilor fundamentale sunt convinsă că trebuie luate măsuri".

Actualizare 19:22 Europarlamentară PPE o întreabă pe reprezentanta noastră care e experienţa sa în cele mai mediatizate cazuri, când atenţia a fost concentrată asupra sa.

Laura Codruţa Kovesi: "Aproape toate cazurile suscitau interes din perspectiva persoanelor investigate, competenţa DNA viza investigaţii pentru corupţie la nivel înalt. Au fost investigaţi primari, senatori, deputaţi, miniştri, foşti miniştri. Vă asigur că de fiecare dată comunicarea publică s-a făcut cu respectarea principiului de nevinovăţie".

(V.D.)

-------

Actualizare 19:11 Europarlamentară de la grupul socialiştilor: În ce mod îndepliniţi toate cerinţele pentru ocuparea funcţiei de procuror şef ?

Kovesi: "În momentul depunerii candidaturii am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate. Articolul 54 din legea 303/2004 are 4 condiţii: vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile de informaţii, să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani şi să fi avut calificativul FB la ultimele trei evaluări. Toate aceste condiţii le îndeplinesc".

(V.D.)

------

Actualizare 19:05 Laura Codruţa Kovesi: "Parchetul european trebuie să protejeze interesele financiare ale UE şi să recupereze daunele"

A început audierea candidatului nostru, Kovesi a declarat în discursul introductiv:

"Parchetul european trebuie să protejeze interesele financiare ale UE şi să recupereze daunele. Am experienţă îndelungată în gestionarea echipelor mari, în luarea de decizii strategice, sunt obişnuită să lucrez în situaţii de stres şi de presiune publică".

Kovesi a mai adăugat :" Ştiu că aţi fost expuşi la informaţii negative despre mine. Nu am nimic de ascuns, vă stau la dispoziţie pentru a răspunde la toate întrebările"

(V.D.)

------

Actualizare 18:55 S-a încheiat audierea candidatului francez, urmează reprezentantul ţării noastre Laura Codruţa Kovesi

(V.D.)

------

Actualizare 18:50 Macovei : Dacă ne uităm la raportul OLAF din 2017 vedem că cele mai multe investigatii pentru fraudă au avut loc în Europa Centrală şi de Est. Ce experiente aveti în combaterea acestor fraude?

Bohnert: "În calitate de Procuror Şef eu nu aş judeca ţările în funcţie de numărul de dosare care le vor fi înaintate".

(V.D.)

------

Actualizare 18:30 Monica Macovei : Credeţi că rolul Procurorului Şef este unul mai mult de coordonare si diplomatic în statele membre?

Jean-François Bohnert:"Seful parchetului european trebuie sa aibă aceste capacităţi cea de coordonare şi aici intervine o sensibilitate diplomatică. Funcţia prevăzută în regulamentul Parchetului prevede şi ca acesta să funcţioneze în colaborare cu toate statele membre, participante sau nu".

(V.D.)

-----

Actualizare 18:20 Europarlamentara Eva Joly îl întreabă pe candidatul francez dacă este posibilă extinderea competenţelor viitorului Parchet la terorism şi la infracţiunile de mediu

Jean-François Bohnert: "Terorismul poate fi o posibilitate, infracţiunile de mediu, da, poate exista şi un astfel de domeniu. În text se spune toate tipurile de infracţiuni grave şi transnaţionale".

(V.D.)

------

Actualizare 18:05 Jean-François Bohnert: "Cred că îndeplinesc toate cerinţele prevăzute în regulamentul EPO"

Reprezentantul Franţei a declarat în cadrul audierilor: "Cred că îndeplinesc toate cerinţele prevăzute în regulamentul EPO.

În ceea ce priveşte independenţa, uneori în Franţa ni se spune că în trecut sistemul era unul foarte ierarhic, asta înseamnă că în trecut ministrul Justiţiei ar fi putut da indicaţii procurorului general, însă lucrurile s-au schimbat de şase ani şi ministrul nu mai poate da instrucţiuni procurorului public".

De asemenea, Bohnert a mai adăugat: "Prioritatea mea principală este ca Parchetul European să poată să conlucreze cu celelalte state membre".

(V.D.)

-----

Actualizare 17:55 A început audierea candidatului francez Jean-François Bohnert

(V.D.)

-----

Actualizare 17:50 Audierea procurorului german Andres Ritter s-a încheiat

Primul dintre cei 3 procurori care şi-a prezentat candidatura în comisia LIBE este germanul Andres Ritter. Urmează reprezentantul Franţei, Jean-François Bohnert. Laura Codruţa Kovesi va fi cel de-al treilea procuror audiat. Ordinea a fost stabilită în urma tragerii la sorţi.

Andres Ritter, întrebat despre criticile la adresa lui Kovesi: "Este o onoare că aparţin acestui cerc de candidaţi şi că sunt pe aceeaşi listă cu doamna Kovesi. Am toată admiraţia pentru munca sa. Trebuie să spunem foarte clar acum, mă simt de-a dreptul onorat, în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi candidaţi, să fiu alături de ei şi să-mi prezint astfel candidatura".

(V.D.)

------

Actualizare : Audierea candidaţilor pentru postul de procuror-şef a început

Audierea celor trei candidaţi - Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania - pentru postul de procuror-şef european, în Comisiile LIBE şi de control bugetar ale Parlamentului European a început

Audierile sunt programate să se încheie la ora 19.30.

Potrivit deciziei din Comisia LIBE, după încheierea şedinţei, Comisia de control bugetar va avea un vot consultativ.

Miercuri, coordonatorii grupurilor politice din Comisia LIBE vor evalua audierea, iar tot miercuri, la ora 12.00, va avea loc un vot în Comisia LIBE ca urmare a evaluării făcute de coordonatorii grupurilor politice", informează News.ro.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

-----

Audierile pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, au loc astăzi, în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European.

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO), care ar urma să fie operaţional până la finalul anului 2020.

Astăzi, în timpul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar, deputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Audierile au loc începând cu ora 16.30 (ora României), potrivit News.ro.

Comform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Procurorul-şef european este selectat din rândul candidaţilor care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre, sau sunt procurori europeni activi; care oferă toate garanţiile de independenţă; care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, sau care au ocupat funcţia de procurori europeni; şi care dispun de o experienţă managerială suficientă şi de calificările suficiente pentru această poziţie.

Luni, liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Claude Moraes, preşedintele Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Procurorul-şef european este sel ectat din rândul candidaţilor care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre, sau sunt procurori europeni activi; care oferă toate garanţiile de independenţă; care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, sau care au ocupat funcţia de procurori europeni; şi care dispun de o experienţă managerială suficientă şi de calificările suficiente pentru această poziţie.

    Nimic despre latura morala!?. 

    1. Nu.

      Nimic.  

      In cazul ca indeplineste criteriile enumerate, conditia morala a candidatului nu poate fi decat ireprosabila. 

      Tu crezi ca la procurori este ca la presedintele de PSD, adica Liviu Dragnea este in acelasi timp si presedinte de partid, dar si infractor. 

      Nu.  

      Nicaieri nu se poate asta.

      Astfel ca observatia ta stim de la ce vine, dar este neavenita. 

      Procurorii infractori nu pot fi președinți de partid decât la ProRomânia.

      Ce tare m-ai lovit!

      Infractorul Liviu Dragnea a fost condamnat penal si totusi e presedinte de partid si are a doua functie in stat. 

      Victor Ponta, pupa-l-ar mama, a fost coleg cu infractorul Liviu Dragnea, pupa-l-ai tu, si a fost condamnat la plata unei despagubiri lui Lucian Isar, pentru defaimare.

      Matale esti foarte priceput, dar nu stiu la ce. 

      Tu ai spus ca nu se poate nicaieri.

      Ce n-ai inteles?

      Că se poate.

      Iuby, se poate numai la voi, la PSD, ca ProRomania nu este altceva. Altceva?

      SRI

      Vrei sa numerotam bancurile?

      Tu spui "SRI", eu spun "384" si radem. 

      Banc ar fi fost să extragi toți securiștii din PSD și să-i pui în ProRomânia. Din fericire nu e banc. :)))))))))

    Hai ROMÎNIAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!

    ...

    bravo LCK, imi place limbajul ei, gandeste structurat si va face echipa buna cu AKK.

    Kovesi: "Diferenţa de achitări e datorată dezincriminării unor fapte penale, respectiv abuzul în serviciu."

    Faptura asta minte chiar si in interviul pentru job, cu toata Europa in fata? Ce mizerie umana. Nu a fost dezincriminat nimic, creatura. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb