LIVE - VIDEO Videoconferinţa BURSA "Sănătate şi FARMA - Reacţia medicală la agresiunea pandemică"

Miscellanea / 16 iunie 2020



Actualizare - CORALIA KREYER, ASOCIAŢIA DISTRIBUITORILOR EUROPENI DE MEDICAMENTE: "Criza Covid 19 a demonstrat cât de dăunătoare pot fi restricţiile şi interzicerea exportului de medicamente"

Criza provocată de Coronavirus a demonstrat cât de dăunătoare pot fi restricţiile şi interzicerea exportului de medicamente, subliniază Coralia Kreyer, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Aceasta a menţionat: "Au existat mai multe cauze care au condus la scăderea accesibilităţii şi disponibilităţii medicamenteleor, precum şi la creşterea unor preţuri la medicamente în UE.

Mai multe state au recurs la interzicerea unor exporturi de medicamente, astfel încât peste 300 de categorii de medicamente au fost interzise la export în această perioadă, circa jumătate dintre ele având legătură cu Covid 19. Şi în România s-a întâmplat acest lucru, fiind restricţionate de la export toate medicamentele compensate. Ulterior, s-a revenit la această decizie. (...)

Criza Covid a demonstrat cât de dăunătoare pot fi restricţiile şi interzicerea exportului, care dacă sunt făcute disproporţional sau inutil sunt în detrimentul asigurării disponibilităţii acestor medicamente.

Ca sector al distribuţiei paralele, avem convingerea că exporturile paralele nu ar trebui să fecteze disponibilităţile, având în vedere cadrul legal, atât cel naţional, cât şi cel european, care spun că trebuie asigurat pacienţilor dreptul şi accesul la medicamente". Conform domniei sale, majoritatea medicamentelor care au un risc de diponibilitate sunt cele generice sau cele ieşite de sub protecţia patentului.

E.O.

---

Actualizare - ANDREI BACIU, SECRETAR DE STAT MINISTERUL SĂNĂTĂŢII: "Vom trăi o perioadă lungă de timp cu noul coronavirus"

Societatea va trăi o lungă perioadă de timp cu noul coronavirus, consideră Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Domnia sa a declarat: "Este o situaţie - din punct de vedere medical - intensă, virusul nu a dispărut din societate, astfel încât poate unele dintre măsurile administrative, sociale, medicale le-am pierdut în şirul evenimentelor din ultimele trei luni. A fost o situaţie nouă, fără precedent pentru întreaga omenire atât la nivel social, cât - cu atât mai important - şi la nivel medical. (..) În momentul de faţă, la cum se prezintă lucrurile, vom trăi cu acest virus o perioadă lungă de timp şi trebuie să profităm de această posibilitate, de această fereastră de oportunitate a următoarelor săptămâni, luni de zile pentru a pregăti mai bine cea de-a doua parte a acestuia an".

Totodată, reprezentantul Ministerului a mai spus că în lupta împotriva pandemiei de coronavirus s-a intrat "cu mâinile goale", cu stocuri de medicamente, echipamente şi dezinfectanţi insuficiente pentru spitale.

"Neajunsurile şi deficienţele pe care le cunoaştem cu toţii, care au caracterizat sistemul de sănătate din România - personal insuficient, materiale sanitare puţine, investiţiile limitate, aşa cum au fost în ultimii 30 de ani -, toate aceste condiţii fiind cele care au desenat starea şi au definit sistemul de sănătate la intrarea în această criză. Am intrat în acest război cu mâinile goale, cu stocuri de medicamente, cu stocuri de echipamente şi dezinfectanţi insuficiente la nivelul spitalelor. Am avut chiar cazuri în care lipseau şi cele ce trebuiau a fi asigurate în mod curent", a subliniat secretarul de stat.

A.T.

---

Actualizare - PROFESOR DR. NICOLAE HÂNCU, PREŞEDINTELE FRDNBM: "Cea ma bună luptă împotriva fricii este un comportament raţional"

Întrucât nu va exista o linie roşie care să despartă perioada de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 de perioada în care acesta va dispărea, vom fi obligaţi să convieţuim cu virusul, potrivit domnului profesor dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM).

Domnia sa spune: "Trebuie să abordăm două tipuri de măsuri prin care să ne protejăm de virus. Virusul există, dar nu trebuie să cădem în greşeala în care au căzut unii psihologi, ameninţând că este vorba de o frică la nivelul populaţiei, care produce stres. Nu suntem indiferenţi, dar nici nu trebuie să cădem în această frică. Cea ma bună luptă împotriva fricii este să ne comportăm absolut raţional în faţa unei condiţii pe care nu o putem elimina".

V.R.

---

Actualizare - PROF. UNIV. DR. FLORIN MIHĂLŢAN: "Telemedicina este un mare progres în România"

Telemedicina este un mare progres în România, consideră Prof. Univ. Dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog în cadrul Institutului Naţional de Pneumologie Marius Nasta. Specialistul a menţionat: "Am învăţat toţi să practicăm această telemedicină, dar vreau să cred că în viitor vom reveni la o viaţă în care privitul faţă în faţă nu va fi o excepţie, ci o normalitate".

Personalul medical este unul uzat, mai opinează domnia sa, precizând: "Colegii au foarte multe amprente psihice. Ar trebui să existe o intervenţie a unor psihoterapeuţi şi nişte binecuvântate vacanţe. Nu ştim, însă, dacă ne permitem aceste vacanţe, dacă Covid 19 este influenţat de clima caldă, umedă etc".

Printre altele, dr. Mihălţan a menţionat că pacienţii diagnosticaţi pozitiv cu noul coronavirus mor "mai puţin prin boli respiratorii şi mai mult prin boli cardio, diabet etc., care dacă se cumulează au un efect imprevizibil".

Specialiştii fac tot felul de algoritmuri pentru a afla mai multe informaţii despre acest virus, dar Covid 19 are suficiente necunoscute, a evidenţiat domnia sa.

E.O.

---

Actualizare - Alina Valentina Dobrea, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf Apostol Andrei" din Galaţi: "De un an şi jumătate, spitalul este într-un proces intens de modernizare. Derulăm lucrări de consolidare, eficientizare energetică, extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, extinderea ambulatoriului de specialitate construirea prosecturii Anatomie Patologică. Având în vedere lucrările de extindere ale UPU, am fost nevoiţi sa obturăm două căi de acces şi a venit pandemia peste noi. La nivelul unităţii am luat decizia solicitării ISU Galaţi în vederea montării a patru corturi de triaj pentru a crea astfel circuitele epidemiologice necesare. La intrarea în serviciul UPU şi în dreptul celor patru corturi am montat tunelul de dezinfecţie. Am amenajat sectia de ATI Covid pentru urgenţele medico-chirurgicale, secţie cu nouă paturi suplimentar faţă de secţia ATI a spitalului care are 45 de paturi. Am constatat că la nivelul judeţului Galaţi eram singurul spital cu ATI Covid şi aşa din spital de linia a treia am devenit spital de linia întâi şi am fost nevoiţi să primim bolnavi critici din alte spitale. Ne-am trezit pe 28 martie, la ora 24, cu un bolnav critic la poarta spitalului. Până astăzi am tratat 62 de pacienţi în Secţia ATI Covid. Am amenajat la etajul unul o zonă de tampon, unde am internat în vederea testării 1230 de pacienti, dintre care 52 au fost confirmaţi cu Covid. Această zonă tampon a fost creată deoarece în cele patru corturi nu erau cele mai bune condiţii de staţionare şi tratare a pacienţilor, până la transferul lor în spital.

Până la sfârşitul acestei luni, vrem să mutăm zona tampon din spital în ambulatoriul de specialitate, pentru ca secţiile din spital să îşi reia activitatea la capacitate maximă. Am efectuat 4568 de teste cu două aparate PCR. Avem cel mai modern centru de radioterapie din sud-estul ţării dotat cu un accelerator performant si am tratat pacienti oncologici din mai multe judete adiacente. Nu am avut personal medical infectat cu noul coronavirus, datorită existenţei echipamentelor de protecţie şi a circuitelor medicale".

---

Actualizare - Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi: "Ne-am onorat toate comenzile"

Antibiotice Iaşi (ATB) şi-a onorat toate comenzile în ţară, dar şi la export, în perioada scursă de la începutul pandemiei, a afirmat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.

Acesta a precizat: "Am reuşit cu eforturi mari să facem şi ca prezenţa noastră să nu fie întreruptă chiar în Asia de Sud-Est, în Vietnam, unde spitalele au primit medicamentele noastre pentru tratamentul asociativ (îmbolnăvirii cu Covid-19)".

Nani a mai afirmat că taxa de clawback aplicată producătorilor de medicamente este o măsură antisocială, dar Antibiotice găseşte mereu sinergia pentru a colabora cu autorităţile în contextul în care actul medical este unui de sănătate publică.

"Va fi încă nevoie de o atenţie deosebită pentru această convieţuire cu virusul Covid-19, să învăţăm să trăim cu el, să ne reluăm activităţile paşnice, să revenim în societate, să ajungem să ne vedem de viaţă. Cred că va mai fi nevoie de o atenţie sporită 2-3 ani. E rolul industriei să vină cu un vaccin, dar ştim cu toţii că până la producţia în miliarde de doze trebuie să treacă ceva timp. Eu garantez că atâta timp cât în România vor exista producători cum este Antibiotice mai avem o şansă să credem într-o strategie naţională (în domeniu)", a mai spus Nani.

---

Actualizare - IULIAN TRANDAFIR, PREŞEDINTELE ADRFR: "Apar tot mai multe crize ale medicamentelor"

Un tratament nu se poate face fără medicamente, conform domnului Iulian Trandafir, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), care susţine că "poate există alte forme de tratamente, dar la noi, tratamentul se bazează pe medicaţie".

În acest context, domnia sa aduce în atenţie apariţia crizelor medicamentelor: "În România, medicamentele sunt din ce în ce mai puţine şi apar tot mai multe crize. Cea mai recentă criză apărută în presă - pentru că sunt mult mai multe, care nu se cunosc - este cea referitoare la Euthyrox. Pun o întrebare retorică: de ce oare nu există în ţara noastră alţi producători de levotiroxină? Avem numai unul, mai există unul, dar are o altă formă de prezentare. Nu comandă nimeni aşa ceva, medicamentul stă în depozit".

Iulian Trandafir consideră că este necesară o revizuire a politicii taxei clawback şi regândirea metodologiei de calcul al preţului medicamentului.

V.R.

---

Actualizare - Alina Culcea, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM): "Asociaţia noastră a avut în această perioadă trei priorităţi strategice. În primul rând, am vrut să ne asigurăm că nu înfrângem lanţul aprovizionării cu medicamente, iar fiecare companie a făcut eforturi pentru ca medicamentele din portofoliu să fie la dispoziţia pacienţilor cronici şi nu numai. O altă prioritate a fost actul de solidaritate. Cele 28 de companii membre ARPIM au strâns 14 milioane lei care au îmbrăcat diverse forme - donaţii, sponsorizări pentru unităţile medicale, echipamente şi materiale medicale. Companiile inovatoare s-au mobilizat pentru descoperirea unui tratament sau unui vaccin. În prezent, la nivel global, sunt 110 vaccinuri în competiţie şi sperăm ca până anul viitor să avem un vaccin care să ne protejeze în faţa noului coronavirus. De asemenea sunt peste 300 de studii în derulare pe diverse substanţe sau molecule ce pot avea efect în tratarea acestei boli".

Domnia sa a precizat că sănătatea trebuie să devină o prioritate strategică pentru ţara noastră şi că este necesar să se acţioneze în acest sens.

"Ne-am dori un Consiliu Strategic de Sănătate, sub egida Preşedinţiei sau prim-ministrului, care să acţioneze pe următorii 3 sau 5 ani pe anumite direcţii pentru reformarea sistemului de sănătate. Din perspectiva industriei farmaceutice, s-a vorbit de e-health, de telemedicină, care şi-a dovedit importanţa pe perioada crizei. România nu are un framework legislativ care să le permită medicilor să acţioneze în acest sens, să deconteze consultul prin telemedicină şi să exercite toate activităţile necesare. Este o prioritate să ne stabilim o strategie e-health, pentru cele mai importante cinci boli consumatoare de buget în acest domeniu. O altă arie strategică este elaborarea unui plan naţional de cancer. Spre deosebire de ţările din regiunea noastră, România nu are încă un plan strategic de rezolvare a cancerului, plan necesar deoarece cancerul e o patologie care ne fură vieţi cu costuri uriaşe pentru sistem", a spus Alina Culcea.

Preşedintele ARPIM consideră că este important ca industria farmaceutică să fie tratată drept una strategică şi să fie crescută atractivitatea investitorilor în România, printr-o politică consolidată de acces în piaţă şi preţuri.

"O politică de preţuri care să păstreze şi să atragă medicamentele inovatoare şi generice în România este necesară. În 2020 avem o treime din studiile clinice pe care le aveam în urmă cu 3-5 ani şi pierdem accesul la medicamente inovatoare. Este important accesul la inovaţie, să avem acces la un tratament inovator şi un vaccin care să ne salveze viaţa. Dincolo de discurs, trebuie să existe un plan clar de sănătate al acestei ţări", a concluzionat Alina Culcea.

---

Actualizare - CONF. UNIV. DR. EMILIAN POPOVICI, VICEPREŞEDINTELE SOCIETĂŢII ROMÂNE DE EPIDEMIOLOGIE: "Suntem într-un război global în care lipseşte doar componenta militară"

Cu toţii ne dăm seama că suntem într-un război global în care lipseşte doar componenta militară, spune Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, menţionând că celelalte componente - sociale, de sănătate, economice etc. sunt prezente. "Totuşi, într-un război din acesta global, unii vor un fel de permisie pentru a merge în vacanţă, alţii vor un armistiţiu ca să meargă la mall, ceea ce arată că practic ei nu înţeleg deloc sau aproape deloc situaţia în care ne aflăm", menţionează domnia sa, adăugând: "Noi, la ora actuală, avem două variante: varanta A - măsurile sunt corecte şi populaţia le urmează, ceea ce însemană număr scăzut de infecţii, şi varianta B, în care măsurile sunt suficiente, dar nu sunt urmate de populaţie şi asta înseamnă număr crescut de infecţii. Varianta C nu există. Deci numai A sau B, matematică exactă, cu rezultatele pe care le-am precizat. Nu se poate fenta situaţia în niciun fel, pentru că acest virus te taxează".

Emilian Popovici subliniază că este surprins de cât de nepregătită este lumea în ansamblul ei pentru o ameninţare globală: "Un virus microscopic a răsturnat lumea cu susul în jos şi aceasta nu îşi poate reveni".

A.V.

---

Actualizare - Attila Laszlo, preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din cadrul Senatului: "Această perioadă a demonstrat care sunt instituţiile de care avem nevoie precum şi cele fără de care putem trăi. Din păcate, printre acestea din urmă se numără şi câteva din domeniul medical. Salut decizia prin care s-au transferat anumite autorizări către Institutul Cantacuzino, dar trebuie schimbări la nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu privire la creşterea operativităţii, la scurtarea timpului de luare a deciziilor. Este timpul să discutăm deschis această problemă. Nu pot să accept acele situaţii când unii solicitau dosare de sute sau mii de pagini pentru autorizarea unui material pe care nu îl aveai şi trebuia să iei o decizie".

Domnia sa a arătat că nu este singurul domeniu în care trebuie luate măsuri.

"Cred că va trebui să ne regândim un pic toată strategia de sănătate a României, pentru perioada 2021-2027. Aceste trei luni de pandemie ne-au demonstrat că trebuie demarate negocieri care să aibă ca ţintă respectarea angajementelor luate în 2008-2009 privind numărul de paturi. Propunerea mea este să începem să construim infrastructura care să stea în stand-by şi să o folosim în situaţii de urgenţă, să nu mai suspendăm activitatea altor instituţii medicale şi de a periclita accesul la tratament al pacienţilor", a spus Attila Laszlo.

---

Actualizare - SIMONA COCOŞ, APMGR: Industria medicamenetelor generice nu este exploatată la adevărata sa valoare

Industria medicamenetelor generice nu este exploatată la adevărata sa valoare, este de părere Simona Cocoş, director general Zentiva şi membru în boardul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În opinia domniei sale, este important că există fabrici de medicamente în România, întrucât, în situaţii de urgenţă este absolut necesar să existe un producător de medicamente aici, în ţară, care să poată furniza medicamentele indiferent că se închid toate graniţele şi că producătorii din alte ţări sunt blocaţi.

Simona Cocoş a menţionat: "Cred că producătorii locali şi producătorii de generice trebuie sprijiniţi, pentru că industria de medicamente generice din România poate deveni un sector strategic. Industria de medicamente generice poate reprezenta un contributor important la PIB-ul ţării, poate ajuta exporturile, poate echilibra balanţa comercială. Considerăm că medicamenetele generice nu sunt exploatate la adevărata lor valoare. Sunt ţări din zonă care au o contribuţie foarte importantă la PIB din industria de generice. Credem că şi Ronânia poate face paşi hotărâţi în această direcţie".

E.O.

---

Grupul de presă BURSA organizează videoconferinţa "Sănătate şi FARMA - Reacţia medicală la agresiunea pandemică", în data de 16 iunie 2020, începând cu ora 10.30.

Subiecte:

Măsurile luate de România în pandemia Covid 19; Ce am făcut bine şi unde am eşuat?

Sănătatea şi siguranţa cadrelor medicale - o prioritate pentru România în lupta împotriva Covid 19;

În ce etapă a pandemiei ne aflăm astăzi?

Când este maxim contagios virusul şi în ce sezon va lovi mai tare? Răspândire mai amplă în al doilea val?

Cum putem testa eficient în masă SARS Cov 2?

Telemedicina - instrument important în combaterea pandemiei Covid 19? Care sunt soluţiile implementate în România?

Când putem spera la obţinerea unui vaccin împotriva virusului şi cum va fi viaţa de zi cu zi până la apariţia acestuia?

Implicarea societăţii civile în mod activ la cunoaşterea şi combaterea noului virus SARS COV 2;

Coabitarea cu virusul: un nou stil de viaţă;

Care este impactul Covid 19 asupra fabricării ingredientelor active, medicamentelor şi consumabilelor sanitare?

Cum (în ce măsură) afectează suspendarea exportului paralel producătorii de medicamente?

La ce efecte ne putem aştepta după ce măsurile Covid 19 au îngrădit accesul românilor la actul medical?

Cum vor funcţiona spitalele publice, clinicile private, cabinetele medicale în următoarea perioadă?

Ce măsuri menite să faciliteze accesul pacienţilor la medicamente pot fi luate în perioada următoare?

Evenimentul va putea fi urmărit, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA şi pe pagina Youtube a ziarului BURSA.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Intrebati-i când se termină cu mascarada, sa putem reveni la o viață normală, fara masca, distanțare, scanare la ușă și alte tâmpenii de stat totalitar, comunist.

    Un eveniment extraordinar! Foarte bun domnul Cercel..la obiect!

    Mafia PNL care conduce acesta țară tine spitalele închise, oamenii au plătit zeci de milioane asigurări medicale și nu au unde sa se trateze.

    Mafia PNL va primi la vot ceea ce merita pentru măsurile totalitare, de stat nazist, introduse în România. 

    Acest virus este o mascarada pentru sclavizarea populației în interesul unor bănci, guverne, corporații.

    Populatia foarte enervata pe starea de alerta! Politicienii au nevoie de starea de alerta pentru a face afaceri cu masti, materiale sanitare, pentru a controla populatia! Nu se stie daca populatia nu va prelua modelul SUA! OMS-ul este controlat de chinezi si scopul lor este falimentarea lumii! AR TREBUI ÎNLOCUIT CU UN ORGANISM NECORUPT POLITIC, caruia sa ii pese de sanatatea lumii, nu sa bage pe gat un virus de putere medie si un vaccin netestat, generator de cancer!

    1. Nimic nu e întâmplător pe lunea asta. Ceea ce vezi face parte dintr-un plan neo-în sexist de sclavizarea accelerata a întregii populației globului. Virusul e doar un pretext politic de tip stalinist, fascist, se vede din avion acest lucru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb