Actualizare - PROF.UNIV.DR. FLORIN MIHĂLTAN, MEDIC PNEUMOLOG ÎN CADRUL INSTITUTULUI DE PNEUMOFTIZIOLOGIE ''MARIUS NASTA'': "Studiile arată că vaccinul împotriva Covid are o durată de protecţie de 3 luni în faţa virusului"
Protecţia în faţa Covid-19 creşte cu 95% după vaccinare, conform rapoartelor cercetătorilor, iar riscul de infectare cu virusul este mult diminuat. În plus, în cazul infectării ulterioare vaccinării virusul are o formă mai uşoară, lucru foarte important pentru persoanele cu afecţiuni, după cum a declarat prof.univ.dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".
Domnia sa a mai precizat că riscul de diseminare a virusului scade odată cu imunizarea celor din jur.
"Este foarte important ca într-o familie să existe mai mulţi membrii vaccinaţi. Acest lucru poate avea un efect benefic legat de imunitatea colectivă prin încurajarea familiei de a adera la aceste vaccinuri, sigur, în ordinea priorităţilor şi a existenţei recomandărilor", a completat medicul Florin Mihălţan.
Domnia sa a subliniat că persoanele care aleg să nu se vaccineze trebuie să aibă în vedere câteva aspecte funcţionale. Medicul Florin Mihălţan a dat exemplul caselor de asigurări din SUA, care în prezent au între priorităţi asigurările pentru persoanele vaccinate pentru că preiau un riscm mai mic, faţă de cele care aleg să nu se vaccineze.
Totodată, medicul Florin Mihălţan a pus întrebarea dacă nu ar fi mai uşor să prezentăm dovada vaccinării atunci când călătorim, în loc să aşteptăm rezultatul negativ al unui test Covid-19.
"O altă problemă care ar trebui să dea de gândit celor care nu se vaccinează este cea privind deschiderea şcolilor. Dacă profesorii nu doresc să se vaccineze în proporţie de 45%, după cum arată un studiu românesc, părinţii vor avea mai puţină încredere în momentul deschiderii şcolilor în a-şi duce copiii şi a-i încredinţa unor profesori care nu s-au vaccinat. De aici derivă cercuri vicioase care ar trebui întrerupte", a mai precizat doctorul.
Domnia sa a ridicat şi problema etică a vaccinării în rândul cadrelor medicale: "Avem deja o experienţă cu o multitudine de pacienţi cronici care evită spitalele de teama infectării cu SARS-CoV-2. În condiţiile în care personalul nu se vaccinează s-ar putea ca acei pacienţi să-şi pună problema dacă vin la spital având în vedere că există riscul să se îmbolnăvească dacă personalul medical este nevaccinat. Sunt o multitudine de argumente care, în opinia mea, deşi se discută foarte mult de înlăturarea acestei discriminări prin vaccin trebuie luate în considerare de cei care au încă rezerve serioase legate de posibilitatea de a se vaccina".
Domnul doctor Florin Mihălţan a mai spus că în situaţia în care o persoană se infectează după ce a primit prima doză de vaccin, în funcţie de modul în care persoana respectivă reacţionează, experţii recomandă chiar să se renunţe la rapel.
"Dacă a avut această suprapunere vaccinare şi infecţie, probabil reacţiile au fost în exces şi nu trebuie repotenţate. Pentru cei care au depăşit acest moment, au avut infecţia, după o lună este recomandarea de vaccinare pentru că există o completare şi o prelungire a protecţiei care trebuie luată în considerare chiar şi de cei care au fost infectaţi la un anumit moment", a explicat medicul.
Domnia sa a ţinut să clarifice şi problema cu privire la neîncrederea în vaccin venită pe fondul apariţiei rapide a acestuia: "Pentru o multitudine de alţi viruşi a fost nevoie de ani de zile, apoi lucrurile s-au scurtat la luni de zile. S-a învăţat dintr-o experienţă în alta şi noile inovaţii au permis scurtarea la ordinul lunilor apariţia acestui vaccin. Nu este decât o progresie tehnologică care a permis scurtarea duratei de obţinere a vaccinului. În niciun caz nu a fost o scurtare a mijloacelor ştiinţifice de testare a lui care să ducă la o îngrijorare de utilizare în timp scurt a unui astfel de vaccin".
Mediul Florin Mihălţan a mai adăugat că în prezent studiile privind durata de protecţie oferită de vaccin în faţa Covid-19 sunt în derulare.
"Până în prezent cea mai lungă perioadă de protecţie oferită de vaccin a fost de 3 luni, dar se suspectează că există o perioadă de protecţie mult mai lungă. Probabil loturile mari de testare vor aduce şi un răspuns în sensul acesta cu o durată care să fie suficientă pentru obţine şi o imunitate colectivă şi pentru a stopa cercurile vicioase pe care le întreţinem", a punctat domnul dr. Florin Mihălţan.
Domnia sa a mai afirmat că în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a existat entuziasm privind vaccinarea, iar proporţia de vaccinaţi a fost mare.
La capitolul reacţii adverse, medicul Florin Mihălţan a precizat că acestea au fost minore şi au dispărut în decurs de 24 de ore, fie prin folosirea unor remedii locale sau cu ajutorul antiinflamatoarelor.
"Dacă punem în balanţă aceste reacţii adverse minore şi cu beneficiile, cred că acestea nu trebuie să eclipseze nici rata de vaccinare, nici dorinţa de vaccinare şi nici să nu alimenteze termeni suplimentare legate de indicaţiile acestor două vaccinuri", a precizat medicul.
Domnul doctor Florin Mihălţan a avertizat, totodată, că în India circulă un virus, Nipah, care are o mortalitate de până la 75% şi care este generat de agresiunile pe care le face omul asupra habitatului animalelor.
"Tot ce se întâmplă în momentul de faţă este un avertisment pe care ecologiştii l-au tras de foarte mult timp. Noi am interferat brutal în habitatul animalelor, le-am schimbat comportamentul şi aşa a apărut acest virus. Acest nou virus, Nipah, vine tot de la lilieci şi acest lucru se întâmplă pentru că aceştia nu mai stau în peşterile lor, stau sub acoperişurile caselor", a spus medicul.
Domnia sa consideră că această pandemie trebui să atragă atenţia tuturor - autorităţi, medici, pacienţi - să fim cu toţii mai atenţi la mediul înconjurăţor pentru că altfel pandemiile, alături de poluare şi de schimbarea comportamentului animalelor, dar şi continuarea agresivităţii omului faţă de mediu vor aduce în continuare alte pandemii şi boli virale.
A.T.
---
Actualizare - MARIUS GEANTA, CENTRUL PENTRU INOVARE ÎN MEDICINĂ: "Dacă nu făceam parte din UE, nu aveam o campanie de vaccinare începută"
Sondajele de opinie arată o tendinţă crescătoare a interesului populaţiei pentru vaccinare, a precizat Marius Geanta, Preşedinte şi Co-fondator, Centrul pentru Inovare în Medicină, care consideră că nu se putea face mai mult din punct de vedere al comunicarii: "Informarea oamenilor de către specialişti dă rezultate. Eu cred că mixul dintre campania de comunicare, ofertă şi realitate este unul foarte bun".
În opinia sa, suntem in punctul în care, odată cu autorizarea vaccinului produs de Astra Zeneca, peisajul se complică. În ceea ce priveşte ideea de precizie, domnia sa subliniază că, la începutul discuţiilor, se vorbea despre o perioadă de 8-12 ani necesară pentru producerea unui vaccin împotriva Covid 19, pentru că, până acum, nivelul de eroare trebuia luat de la capăt de câteva ori, gradul de precizie nefiind atât de ridicat ca în prezent. Această precizie trebuie înţeleasă în două moduri - profilul de reacţii adverse şi eficacitatea, conform specialistului. Acum este clar că lucrurile se mişcă mult mai repede. Marius Geantă a adăugat: "Mai este un tip de inovaţie care ţine de secvenţierea virusului. Dacă am fi aplicat acelaşi time line pentru SARS acum 15-17 ani, studiile preclinice cu vaccinurile anti Covid ar fi trebuit să înceapă în toamna anului 2020 în loc de primăvara lui 2020, adică am câştigat circa şase luni în comparaţie cu precedenta epidemie. Designul a durat doar câteva ore, datorită tehnologiilor, puterii de calcul, softurilor utilizate etc. Mai este o componentă care este la fel de importantă - birocraţia. Am avut o situaţie în care Agentia Europeană a Medicamentului a dat recomandarea pozitivă pentru autorizarea condiţionată a vaccinului Phizer şi, ulterior, pentru cel de la Moderna, în câteva ore. Înainte dura câteva săptănâni. (...) Există proceduri care înainte durau peste 70 de zile, iar acum au fost efectuate în două zile. (...) Toate aceste aspecte se adună. Încă dinaintea aprobării vaccinurilor, Comisia Europeană s-a implicat în negocierea acestora. (...) Cetăţenii români au putut beneficia de vaccin în acelaşi timp cu cetăţenii oricărei alte ţări europene. Dacă România nu făcea parte din UE, acum nu puteam vorbi de o campanie de vaccinare de succes şi nici măcar de o campanie de vaccinare începută".
E.O.
---
Actualizare - IULIANA POPESCU, CERCETĂTOR FARMACOLOGIE MOLECULARĂ: "Conform studiilor, tulpina Sars-Cov 2 din Marea Britanie nu diminuează eficacitatea vaccinului Pfizer"
Singura linie a virusului Sars-Cov 2 prezentă în acest moment, disparat, în ţara noastră, este tulpina britanică, ce înregistrează 23 de mutaţii, dar care nu are, conform studiilor publicate până acum, efecte asupra eficienţei anticorpilor produşi de vaccinurile Pfizer şi Novavax susţine Iuliana Popescu, cercetător în farmacologie moleculară.
Ea a arătat că în acest moment, pe mapamond, există trei linii/tulpini ale virusului Sars-Cov 2: britanică, braziliană şi sud-africană.
"Cele trei linii prezintă o caracteristică comună: acumulează foarte multe mutaţii. Vedem că acumularea de mutaţii este din ce în ce mai mare. Tulpina din Marea Britanie are aproape 22 sau 23 de mutaţii, dar nu toate sunt esenţiale. Noi ne uităm la mutaţiile pentru proteina Spike, pentru că aceasta reacţionează cu receptorul uman. Toate cele trei tulpini prezintă mutaţia M501Y, iniţial apărută în Marea Britanie. Mai sunt câteva mutaţii care apar odată cu ea, pe care le tratăm pentru că sunt în zona de legare a proteinei cu receptorul ACE 2. Acestea pot modifica conformaţia proteinei Spike, a trimerului, astfel încât acesta să se poată lega mai mult sau mai puţin de receptorul ACE 2. În felul acesta virusul poate intra mai uşor sau mai puţin greu în celula umană", afirmă Iuliana Popescu.
Domnia sa consideră că soluţia pentru contracararea rapidă a acestor mutaţii este secvenţierea în masă a testelor efectuate pentru a le descoperi la timp.
"Trebuie să tratăm mutaţiile în timp rapid, pentru că ne putem da seama de biologia virusului şi să încercăm să fim cu un pas înaintea lui. Multe ţări nu fac secvenţierea virusului. Marea Britanie face aproximativ 100.000 de secvenţieri pe săptămână, multe secvenţieri se fac şi în SUA, dar pentru România în momentul de faţă există 111 secvenţe raportate până în luna iunie, până în noiembrie nu s-a raportat nimic, iar în noiembrie s-au raportat 54. Ele trebuie raportate ca să ne uităm, să le analizăm şi să vedem ce se întâmplă. Poate că ele există, dar nu au fost raportate şi putem spune că nu este de folos să stea aruncate prin vreun sertar. Secvenţierea trebuie făcută standardizat. Secventierea trebuie să fie masivă şi în România, pentru că vorbim despre o populaţie peste 19 sau 20 de milioane şi avem şi acest du-te vino cu diaspora. Ideea de mişcare a populaţiei e extrem de mare în Europa şi de aceea avem mutaţii care tot apar, virusul se combină şi avem si fenomenul de drifting antigenic la Sars-Cov 2. Virusul, cu cât se plimbă mai mult, se adaptează organismelor întâlnite, pentru că încearcă tot timpul să blocheze anticorpii cu care vine în contact, încearcă să scape", susţine cercetătorul Iuliana Popescu.
Conform domniei sale, în România, în ultimele tulpini mutaţia care era înainte - 614G - se regăseşte universal, dar, din ultimele 54 de secvenţe, 17 au mutaţia N439K, care este una în zona de legare a proteinei Spike cu receptorul ACE2 şi aceasta trebuie tratată separat.
G.M.
---
Actualizare - CONF.UNIV.DR. EMILIAN POPOVICI, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE EPIDEMIOLOGIE: "Vaccinarea populaţiei în proporţie de 70% este fezabilă, până la finalul anului, dacă toate lucrurile decurg ca la carte"
Vaccinarea populaţiei noastre în proporţie de 70% se poate realiza până la finalul anului dacă toate lucrurile vor decurge ca la carte, a declarat conf.univ.dr. Emilian Popovici, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie.
Domnia sa a explicat: "Acoperirea vaccinală de 70% a populaţiei până la finalul anului este posibilă dacă vom avea vaccinul la dispoziţie, dacă partea de organizare va funcţiona ireproşabil şi dacă populaţia va răspunde pozitiv apelului la vaccinare".
Totodată, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a precizat că odată cu noile variante ale virusului care apar trebuie să ţinem cont de faptul că cu cât transmisibilitatea creşte, cu atât trebuie să crească şi acoperirea post-infecţioasă sau post-vaccinare pentru ca imunitatea colectivă să devină funcţională.
"Trebuie să creştem acoperirea vaccinală pe măsură ce transmisibilitatea noilor variante creşte", a subliniat domnul Emilian Popovici.
Domnia sa a adăugat că în această perioadă trebuie să se ţină infecţia la un nivel minim posibil prin respectarea măsurilor pentru a limita la maxim posibil şansele virusului de a genera noi variante.
Domnul Emilian Popovici a detaliat: "Iată că şi dacă nu se modifică chestiunile legate de gravitatea bolii pe care o generează o variantă virală, faptul că se măreşte transmisibilitatea ridică o problemă, ceea ce presupune creşterea acoperirii vaccinale şi atunci nu este totuna să trebuiască să vaccinăm 70% din populaţie sau să vaccinăm 80-90% din populaţie pentru a obţine imunitatea colectivă".
Domnia sa consideră că în funcţie de modul în care va fi disponibil vaccinul, de câte doze vor fi disponibile, de felul în care va continua să decurgă campania de vaccinare depinde acoperirea pe care o să o obţinem şi depinde foarte mult şi de răspunsul populaţiei la vaccin.
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a completat: "Având în vedere că o parte a populaţiei acceptă vaccinarea, iar alta o refuză, nu vom sta foarte mult să îi rugăm pe cei care nu acceptă. Trebuie să trecem la cei care îşi doresc să se vaccineze, dar, în opinia mea, cu respectarea unei rigurozităţi în organizare pentru că avem mai multe aspecte care altfel ne pot încurca. Unul dintre ele fiind acela că în scurt timp vom folosii două vaccinuri - Moderna şi Pfizer, iar în curând va apărea şi cel de la AstraZeneca. Acestea nu trebuie încurcate. Trebuie să ştim exact cine cu ce s-a vaccinat, nu avem posibilitatea de a face rapel cu alt tip de vaccin şi trebuie păstrată această evidenţă pentru că altfel lucrurile pot merge în debandată".
Domnul Emilian Popovici a mai spus că este foarte importantă deschiderea şcolilor atunci când acestea sunt pregătite corespunzător şi când este pregătită şi partea de imunizare a cadrelor didactice, altfel şcolile riscă să lse deschidă doar ca să fie reînchise.
"Este extrem de necesară redeschiderea şcolilor pentru că viaţa copiilor este afectată prin izolare, prin distanţare (...), dar contează enorm în ce condiţii se va face aceast pas. Nu ar mai trebui să discutăm de măsurile din şcoli pentru că ar trebui ca la această oră să fie îndeplinite în toate şcolile, posibil să nu fie chiar în toate şi trebuie puse la punct aceste aspecte. Trebuie să ne gândim şi că în momentul în care cadrele didactice sunt 50% vaccinate, avem un procent care nu a trecut prin infecţie, altă parte este nevaccinată.. fără oameni la catedră nu cred că se poate derula vreun proces de învăţământ", a mai afirmat domnul Emilian Popovici.
Legat de redeschiderea Horeca, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a precizat că aceasta presupune o posibilă influenţă a felului în care evoluează indicatorii.
"Trebuie să ţinem cont de contextul epidemiologic. La acesta trebuie să ne uităm şi să-l analizăm tot timpul şi să vedem care este evoluţia noilor variante Covid-19 pentru că aceste noi variante, pot schimba datele problemei într-un mod semnificativ, chiar dacă măsurile sunt menţinute la acelaşi nivel", a punctat Emilian Popovici.
Domnia sa a dat exemplul Marii Britanii unde varianta britanică a Covid-19 a apărut exact în momentul în care autorităţile de acolo au slăbit nivelul de măsuri de protecţie.
Emilian Popovici consideră că trebuie să închidem porţile unei astfel de situaţii şi unei variante britanice a SARS-Cov-2 la Bucureşti.
"Trebuie foarte multă precauţie, atenţie şi să gândim de trei ori înainte de a acţiona o dată în acest context epidemiologic în care ne aflăm", a concluzionat domnia sa.
A.T.
---
Actualizare - VASILE BARBU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI NAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA PACIENŢILOR: "Informarea corectă a pacientului este primul pas pentru protecţia acestuia"
Informarea corectă a pacientului reprezintă primul pas pentru protecţia acestuia, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Acesta a declarat: "Toţi vorbitorii au detaliat foarte clar şi pe înţelesul oricui. Mă bucur pentru asta pentru că noi, pacienţii, suferim de o altă mare problemă: informarea corectă, mai ales în perioada pandemiei. Noi avem un slogan: un pacient corect informat, pe înţelesul său, este primul pas pentru protecţia pacientului. În astfel de condiţii pacientul poate comunica foarte bine cu medicul. Al doilea pas este relaţia pacient-medic care trebuie să fie cât se poate de facilă. Ne-am confruntat în perioada asta cu foarte multe mesaje dăunătoare fiecăruia dintre noi, dar şi la nivelul societăţii. Şi din păcate nu au fost pregătiţi şi ceilalţi actori care trebuiau să contracareze aceste mesaje. Probabil nimeni nu şi-a dat seama de dimensiunea unui astfel de factor perturbator în relaţia dintre noi. cred că aici este necesară o revenire cumva... Au fost în mass-media nişte mesaje date despre vaccin care au fost retrase. Nu vreau să comentez aspectele legale, normative, dar cred că trebuie găsită o soluţie pentru că vaccinarea în general este una dintre cele mai bune soluţii terapeutice şi de prevenire mai ales a unor boli. Atunci cred că lumea, pacienţii, pentru că vaccinarea presupune o intervenţie medicală şi este nevoie de acordul informat al pacientului, cred că este necesar ca Guvernul şi toţi ceilalţi responsabili din autorităţi publice trebuie să identifice alte soluţii pentru că aceste mesaje trebuiesc transmise în continuare. Eventual sub o altă formă pentru a nu încălca reguli de etică, reguli concurenţiale sau să spunem legale după legea românească. Cred că aici şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să intervină din nou şi să îmbunătăţească legislaţia privind informarea pacienţilor cu privire la anumite terapii, cu privire la anumite intervenţii medicale. Iată, în vaccinare sunt necesare astfel de informări. Încă mai avem o populaţie care nu este convinsă că vaccinul este benefic. Mai ales cu o astfel de tehnologie care pe departe este mult mai sigură pentru pacient. Este ciudat faptul că iată se aplică o nouă tehnologie în vaccinare, mult mai sigură pentru pacient dar este respinsă de o masă importantă de pacienţi dar şi de actori care ar trebui să promoveze vaccinul şi aici mă refer în principal la unii dintre medici".
Barbu a spus că asociaţia sa va face demersuri către Ministerul Sănătăţii să găsească o soluţie pentru reluarea spoturilor publicitare care promovează vaccinarea.
"Mă bucur că Biserica Ortodoxă Română a adoptat iată o altă atitudine de această dată faţă de alte dăţi încât a promovat şi promovează în continuare, în teritoriu, vaccinarea. Şi nu numai Biserica Ortodoxă, sunt şi celelalte culte (care fac asta). Aici o să facem un demers către Ministerul Sănătăţii să reîncerce să găsească o soluţie ca acele spoturi publicitare de pe TV şi alte mijloace să fie regândite şi aduse cumva către promovocarea vaccinului. Mai ales că acuma avem o concurenţă, nu se mai pune problema încălcării unor reguli concurenţiale. De asemenea noi mai avem o mare problemă. Într-adevăr a crescut numărul de aderenţi la vaccinare şi ăsta este un lucru îmbucurător. Creşterea este o creştere destul de rapidă. Oamenii sunt nerăbdători. Eu în fiecare zi număr zilele care mi-au rămas până la primul vaccin pe tehnologia asta. Mai am 33 de zile. Ca mine fac şi alţii, suntem nerăbdători. Problema este că sunt foarte mulţi pacienţi cronici, iar medicii de familie sunt principalii sfătuitori şi salvarea de zi cu zi a pacienţilor cronici, pacienţi cronici care încă nu se găsesc în baza de date. Zilele trecute m-am întâlnit cu preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Dănescu, care şi el are o afecţiune destul de gravă, cu risc în cazul infectării cu noul coronavirus. El încă nu era programat şi ca el sunt foarte mulţi pacienţi care nu au fost programaţi. Şi din vina lor, trebuie să mergem pe această cale cu informarea corectă a pacienţilor şi a familiilor, pentru că acestea preiau de multe ori anumite atribuţii ale pacientului când el este foarte bolnav, nu se poate deplasa: a duce scrisoarea medicală la medicul de familie este un avantaj pentru noi şi este absolut necesar dacă vrem în etapele următoare de apel la medicul de familie şi în general în sistemul de sănătate să avem acces la anumite servicii medicale facile. De asemenea avem o mare problemă cu anumite cabinete private, unele care nu sunt în contract cu Casa (de Asigurări), şi sunt destul de multe, care nu transmit sau nu eliberează pacientului scrisoarea medicală şi aici cred că ar trebui reglementată (situaţia). Ne vom adresa şi de această dată Ministerului Sănătăţii. Ne-am mai adresat cu această rugăminte dar nu s-a întâmplat nimic. Trebuie reglementată obligativitatea fiecărui cabinet, inclusiv a unităţilor de primiri urgenţe (UPU), după ce pacientul a plecat să plece cu un document în care să se menţioneze actul medical, document care să ajungă neapărat la medicul de familie, în toate împrejurările. Deci cred că există o mare problemă legat de acest lucru", a precizat Vasile Barbu.
M.G.
---
Actualizare - VALERIA HERDEA, VICEPREŞEDINTELE COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA: "De 21 de ani, muncim pe o platformă care merge execrabil"
Problemele apărute la înregistrarea persoanelor pe platforma de vaccinare nu trebuie exacerbate, atât timp cât platforma pe care lucrează medicii de familie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate funcţionează sub parametri de foarte mult timp, susţine doctorul Valeria Herdea, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
"Suntem la început, deoarece campania privind vaccinarea pacienţilor a demarat în urmă cu o lună, iar în spate este o uriaşă maşină logistică, medicală, de comunicare, echipe întregi care se zbat să facă asta. Este prima dată când avem o astfel de mobilizare de forţe pentru ca lucrurile să meargă. Avem nevoie să nu mai fim chiar atât de balcanici, ci ar trebui să fim caracter suedez în trup şi suflet balcanic. Este acum o perioadă de două săptămâni, dar vaccinurile vor veni şi se va rezolva actualul blocaj privind înscrierile. Orice platformă şi orice început e greu. Lucrez cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de 21 de ani. De 21 de ani, muncim pe o platformă care merge execrabil. În cabinet, pentru a lucra, plătesc pentru o platformă în paralel. Ca să lucrez şi să îmi păstrez pacienţii, introduc datele în paralel pe altă platformă, care este compatibilă cu SIUI-ul", declară Valeria Herdea.
Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din ţara noastră menţionează că până în prezent o treime din pacienţi s-au înscris singuri pe platformă, o treime dintre pacienţi au fost sprijiniţi sau ajutaţi de rude, de prieteni, de copiii mai mari care utilizează foarte bine calculatorul, iar o treime s-au adresat medicului de familie.
"Dintre aceştia, pacienţii peste 65 de ani au apărut în sistem, pentru că marea majoritate primesc reţete pentru tratarea unor afecţiuni cronice şi sunt astfel înregistraţi în baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Cealaltă parte, să ştiţi că un procent, într-adevăr, le este foarte greu să se înregistreze, dar o parte dintre dânşii aleg să meargă doar în sistem privat, fără să treacă prin medicul de familie. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar nu ajung nici scrisori medicale la noi, nici prescripţii medicale şi nu au trecut de ani de zile pe la noi. Nu este în a blama, avem toată deschiderea pentru a introduce pacienţii pe platforma de vaccinare", afirmă Valeria Herdea.
G.M.
---
Actualizare - BEATRICE MAHLER, INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE MARIUS NASTA: "Vaccinul - singura metodă de terapie profilactică pe care o avem"
Vaccinul este singura metodă de terapie profilactică pe care o avem în acest moment la dispoziţie împotriva infectării cu SARS Cov2, subliniază S.L.Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, apreciind că tot mai multe persoane inteleg importanţa tratamentului ţintit.
Fiecare vaccin dezvoltat şi aprobat de o instituţie abilitată are avantaje şi aduce protecţie pentru cei care îl administrează, a mai precizat domnia sa, adăugând că este important ca specialiştii să se uite la studiile făcute pentru fiecare vaccin în parte şi să fie atenţi când îl recomandă. În prezent, există discuţii în ţările unde a fost aprobat al treilea vaccin legate de vârsta populaţiei, a evidenţiat Beatrice Mahler, adăugând că încă nu sunt suficiente date ştiinţifice care să arate efectele pe care vaccinul produs de Astra Zeneca le are asupra vârstincilor, dar sigur că este recomandat şi la aceştia.
Sursa citată a mai spus: "Cu siguranţă că vom avea situaţii în care o personă vaccinată să se infecteze cu SARS Cov 2. Încă nu avem foarte bine separate lucrurile, dar noi va trebui să ştim să răspundem întrebărilor de genul «M-am infectat cu noul coronavirus, dar m-am şi vaccinat..de ce?» ".
În opinia specialistului, este extrem de necesar să nu uităm că menţinerea controlului asupra gradului de extindere a pandemiei este foarte importantă şi este o latură care va creşte eficienţa administrării vaccinului la populaţie.
E.O.
---
Actualizare - DR. ADRIAN MARINESCU, INSTITUTUL NAŢIONAL MATEI BALŞ: "Imunizarea «de turmă» nu este de luat în calcul"
Imunizarea în masă în cazul pandemiei de Covid-19 nu funcţionează, conform domnului Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase în cadrul Institutului Naţional Matei Balş, Coordonator al Programului HIV Sida, care subliniază că o astfel de imunizare ar crea mult mai multe victime şi de aceea este de preferat imunizarea prin vaccinare. Domnia sa spune: "La începutul pandemiei se spunea că nu ne trebuie vaccin şi că este mai bună o imunizare «de turmă», adică să trecem toţi prin boală şi «scapă cine poate». Acest model s-a încercat în Suedia, dar s-a văzut că nu are cum să funcţioneze pentru că ar însemna să fie un câmp de luptă, cu pierderi multe".
În acest context, Dr. Adrian Marinescu aminteşte de gripa spaniolă care a generat "un număr imens" de decese şi concluzionează că "această soluţie a imunizării «de turmă» nu este de luat în calcul".
A.V.
---
Actualizare - IOAN NANI, DIRECTOR GENERAL ANTIBIOTICE IAŞI: "La centrul nostru de vaccinare avem programări pentru următoarele câteva luni"
La centrul de vaccinare deschis recent de compania Antibiotice Iaşi s-au făcut deja programări pentru următoarele câteva luni, a spus Ioan Nani, directorul general al companiei. Acesta a afirmat că este nevoie de o comunicare mai intensă din partea autorităţilor în privinţa campaniei de vaccinare. În privinţa unei linii de producţie sau divizare a vaccinului anti-Covid, directorul Antibiotice a spus că această investiţie ar costa circa 35-40 de milioane de euro. România este însă departe de un asemenea demers, a spus Nani.
Ioan Nani a afirmat: "Acum mai bine de două săptămâni, văzând efectiv situaţia dificilă din plan local privind centrele de vaccinare, am zis că ar fi inedit ca o companie mare, singura strategică pe care românii o mai au, să se implice în această activitate. Şi pentru că avem un centru pentru studii clinice extraordinar de bine dotat am zis că de ce să nu avem două fluxuri de vaccinare operaţionale, mai ales că avem medici angajaţi, asistente, la dispensarul companiei. Dacă angajaţii noştrii erau sceptici la început, ulterior acestei iniţiative am constatat că toţi vor să se vaccineze. De asemenea, o bună parte din populaţia oraşului Iaşi, auzind că noi am deschis acest centru şi cu o campanie uşoară de informare, pe Facebook, prin mijloace media, imediat am primit prin platforma de vaccinare programări pentru câteva luni. Este o activitate care ne dă încredere că prin vaccinarea populaţiei, la un moment dat, sigur, vom putea intra în normalitate".
Nani a catalogat efortul angajaţilor din compania sa drept "extraordinar". Acesta a spus că nu au apărut reacţii adverse la cei care s-au vaccinat la centrul deschis de Antibiotice Iaşi.
"Statistic vorbind, a fost extraordinar interesul manifestat de angajaţii noştri de a deveni utili în acest proces de vaccinare. Chiar şi dacă ei aveau temeri şi fricile lor, obişnuite de altminteri, astăzi constat o relaxare efectivă şi o stare aproape de normalitate. Este un proces firesc în care oamenii din zonă vin în fiecare zi şi spre satisfacţia noastră constatăm că niciuna din acele, ştiu-eu, reacţii adverse despre care auzeam, ba din presă, ba din fel de fel de discuţii sau din temerile pe care unii le aveau, nu s-au manifestat. Sigur, cu excepţia stărilor emoţionale puternice la unii dintre cei mai vârstnici sau la cei care au diferite stări de sănătate. În general lucrurile pot fi considerate într-o zonă de normalitate. Eu cred că iniţiative similare, dacă vor mai avea loc, va ajuta ca acest proces de imunizare naţională să poată fi încheiat anterior datei de 1 septembrie. Ar fi mai bine pentru toţi ca normalitatea să vină mai repede", a spus Ioan Nani.
Întrebat dacă se poate discuta despre o linie de producţie la Antibiotice Iaşi a vaccinului anti-Covid, Nani a spus: "Dacă este să vorbim despre o linie de producţie sau de divizare a vaccinului este un subiect. Ea poate fi realizată prin investiţii importante, eu le apreciez undeva la 35-40 de milioane de euro. Dacă e să discutăm de laboratoare şi personal capabil să gestioneze, să manipuleze şi să obţină la un moment dat un vaccin părerea mea este că încă suntem departe de acest demers. Deşi mă doare să o recunosc pentru că conduc această firmă de aproape 25 de ani. Dar capabilităţile unei companii din România nu sunt... Nu numai acea companie trebuie să fie capabilă. Un întreg sistem din România ar trebui să fie capabil pentru acest demers".
M.G.
---
Actualizare - PROF DR. ADRIAN STREINU CERCEL: "Într-o pandemie nu îţi poţi permite să stai la coadă pentru vaccinare"
În momentul de faţă sunt foarte mulţi doritori de vaccin împotriva Covid-19, care însă nu au cum să se vaccineze, declară Prof Dr. Adrian Streinu Cercel, preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, atrăgând atenţia: "Aceasta este o eroare, din punctul meu de vedere, pentru că într-o pandemie nu îţi poţi permite să stai la coadă. Dacă stai la coadă, îţi asumi un risc splimentar să contractezi virusul. Consider că oricine ar dori să se vaccineze «astăzi», ar trebui să poată să o facă. Suna bine strategia de vaccinare la început - împărţirea pe grupe de vârstă şi patologii -, însă aceasta ar fi funcţionat dacă am fi avut o aprovizionare cu doze corespunzătoare. Acum, să ai nişte doze şi să nu le foloseşti este o eroare, mai ales că virusul nu stă. Trebuie să mergem pe foarte repede înainte cu vaccinarea dacă vrem să imunizăm populaţia şi să blocăm circulaţia virusului între oameni".
V.R.
---
Actualizare - ANDREEA-ANAMARIA MOLDOVAN, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL SĂNĂTĂŢII: "Cea mai mare provocare din acest moment este disponibilitatea vaccinului"
Vaccinarea anti-Covid reprezintă o speranţă în derulare pentru a ne putea relua viaţa normală aşa cum dorim, susţine Andreea-Anamaria Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Domnia sa precizează însă că viaţa normală trebuie să fie grevată în continuare de o grijă mai mare pe care am învăţat să o avem, dublată de o precauţie pe care am învăţat să o respectăm şi pe care de multe ori am adoptat-o instinctiv.
"Provocările vaccinării anti-Covid sunt extrem de mari. Am început cu suspiciuni şi o serie de fake-news-uri privind vaccinurile. Pe lângă fake-news-uri a apărut şi compleanţa mai scăzută la vaccinare. O compleanţă pe care o observ în uşoară creştere pentru că oamenii încep să prinda curaj la vaccinare. De asemenea, am observat şi o temă de nou, pentru că este vorba despre un vaccin cu o tehnologie care nu a fost utilizată până în prezent şi care a insuflat o oarecare nesiguranţă. Acea tehnologie există, s-a folosit şi este sigură. Apoi există o provocare permanentă între tipurile de vaccinuri disponibile, de asemănările şi diferenţele dintre ele, de alegerea unuia sau altuia dintre ele. Sunt provocări suplimentare ce vin unele peste altele şi care nu lasă timp de lung răgaz dar care trebuie lămurite în timp. Cea mai mare provocare din acest moment este disponibilitatea vaccinului, care este mai scăzută, dar sperăm să o putem depăşi în perioada următoare. Cred că cu aceste vaccinuri vom ajunge la imunitatea de turmă care să ne protejeze şi care să ne permită să ne reluăm viaţa în condiţii normale", afirmă secretarul de stat Andreea Ana-Maria Moldovan.
G.M.
---
Actualizare - DR. ANCA HÂNCU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI MEDICALE DE PREVENŢIE PRIN STILUL DE VIAŢĂ SĂNĂTOS: "Anul 2021 începe cu optimism şi speranţă"
"Anul 2021 începe cu optimism şi speranţă. Greul pandemiei din 2020 pare că poate avea o rezolvare prin vaccinul anti SARS-CoV-2. Avem invitaţi profesionişti care de un an încoace s-au remarcat prin implicarea activă în pandemia Covid-19 şi acum în campania de vaccinare", a spus dr. Anca Hâncu, moderatorul conferinţei şi preşedintele Asociaţiei Medicale de Prevenţie prin Stilul de Viaţă Sănătos.
M.G.
---
Grupul de presă BURSA organizează videoconferinţa "Vaccinarea anti-Covid-19: recomandări şi precauţii", în data de 2 februarie 2021, începând cu ora 10:00.
Evenimentul va putea fi urmărit, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, pe pagina Youtube a ziarului BURSA şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 02.02.2021, 21:28)
marii provaccinisti Cercel si Rafila au intrat in atentia Rise Project pentru o investigatie privind finantari de sute de mii de ron pe an (milioane in total din 2014 pana in prezent ) din partea unor companii farmaceutice printre care... Pfizer :)
daca asta nu e treaba de DNA , eu nu ma numesc Vali !
cautati pe google institutul de boli inventate si rise project !
cautati pe google siteul anm si dati la litera P de la pfizer in 2019 (in pagina 194)
Rafila si-a luat bani de la Sanofi, Merck, Glaxo, Abbvie, Johnson și, bineînțeles, Pfizer.
Anca și Adrian Streinu Cercel au marcat banutul de la big pharma la greu.
Si apoi ghiftuiti bine cu bani ... au inceput sa cante public prohodul celor ce nu vor sa se vaccineze cu zemurile big pharma.
Asta in timp ce cercetatorul Paunescu de la Timisoara incerca sa independizeze si sa autonomizeze Romania printr-un vaccin dezvoltat local ce oferea imunitate la Corona pe... 17 ani! Cerea doar 5 milioane de euro pentru a finaliza studiile. Dar de la ministerul nesanatatii a fost luat la misto, a fost tinut pe holuri cu orele si a fost complet ignorat si respins.
Deh... mita e adanca!
Inca o data va repet: cand vi se susura in ureche si pe toate canalele una si aceeasi informatie (ca va ia mama dracului daca nu va vaccinati exact cu ce vi se zice) ceva pute!
Unii fac bani masiv din sanatatea voastra! Si nu sunt romani. Sunt niste straini carora nu le pasa de voi ci doar de banii vostri. Si daca deveniti clienti la ei si cu alte boli ...e si mai bine. O sa va iubeasca banii si mai mult!
Romani, nu fiti prosti! Presiunea cu care ati fost bombardati unidirectional are o motivatie. Unii de la varf au fost bine unsi cu mita si voi veti plati cu sanatatea si poate viata!
2. consens stiintific ?
(mesaj trimis de anonim în data de 03.02.2021, 07:49)
Am citit opiniile specialistilor citati in acest articol.
Dupa cum era de asteptat, toate aceste opinii sunt scoase de pe acelasi calapod, formand ceea ce pare a fi un veritabil consens stiintific.
Sigur, ne putem intreba ce s-ar intampla cu cariera vreunuia dintre specialistii de mai sus, daca ar avea curajul sa spuna cu adevarat ce stie? Ar deveni rapid un paria in randul colegilor?
Un "consens stiintific" obtinut intr-un timp asa de scurt, cu date trunchiate este in cel mai fericit caz suspect.
Nu de alta dar americanii zic: "when everybody thinks alike, nobody thinks"