LIVE - VIDEO Videoconferinţa "Forumul investitorilor"

Miscellanea / 15 februarie 2022



Actualizare - MARIUS ALEXE, INVESTITOR PERSOANĂ FIZICĂ: "Bursa noastră este foarte atractivă"

Bursa noastră este foarte atractivă pentru investitori pentru că avem o taxare foarte mică a câştigurilor de capital, probabil cea mai mică din Europa, şi pentru că suntem o economie emergentă, ceea ce înseamnă că vom avea o creştere mult peste media UE, iar în consecinţă capitalul se va muta la noi, spune Marius Alexe, investitor persoană fizică. Domnia sa adaugă că bursa noastră poate deveni mult mai interesantă "dacă o şi ajutăm", adică "reducem comisioanele de tranzacţionare, aducem mai multe companii pe piaţă, oferim ocazia fondurilor să aibă în ce investi şi asigurăm stabilitate legislativă".

În opinia sa, toate acestea se vor realiza în timp, deci "trebuie să avem puţină răbdare".

V.R.

---

Actualizare - BEN MADADI, INVESTITOR PERSOANĂ FIZICĂ: "ASF trebuie să fie interesată în primul rând de investitori"

Autoritatea de Supravghere Financiară (ASF) trebuie să fie interesată în primul rând de investitori, spune Ben Madadi, investitor persoană fizică atât în pieţele externe şi cu deţineri mari la SIF-uri, în piaţa noastră.

Domnia sa a afirmat: "În mod normal, ASF trebuie să facă lucruri care să ajute piaţa în zece - douăzeci de ani. Cel mai important lucru pentru dezvoltarea unei societăţi şi a unei pieţe este reducerea corupţiei. Dacă cumva există corupţie chiar la ASF, atunci acest lucru este mai complicat. În primul rând, reducerea corupţiei înseamnă că lucrurile care în teorie trebuie să aibă o menire, să ajungă să aibă aceeaşi menire şi în practică".

Ben Madadi reclamă că cei din conducerea Autorităţii evită să se întâlnească cu investitorii. "Nu îi interesează opinia investitorilor. În primul rând pentru că au o cultură instituţională. Legea spune că ei trebuie să servească piaţa de capital şi investitorii. Or, cultura lor instituţională este cu totul alta. Ei cunosc câţiva şefi de companii, şefi de instituţii şi aşa mai departe şi vorbesc cu ei. Doar atât. Cu unii au relaţii mai bune, cu alţii mai proaste. Este o cultură instituţională. Cei de la ASF trebuie să fie în primul rând interesaţi de investitori. Asta este litera legii", a spus investitorul.

A.I.

---

Actualizare - OVIDIU SUSAN, INVESTITOR PERSOANĂ FIZICĂ: "Piaţa de capital din România este mult mai atrăgătoare decât acum 5-10 ani"

Piaţa de capital din România este mult mai atrăgătoare decât acum 5-10 ani, este de părere Ovidiu Susan, investitor persoană fizică, precizând că atractivitatea pieţei locale l-a determinat să-şi redirecţioneze investiţiile dinspre SUA către Bucureşti. "Lichiditatea este cea mai mare problemă a pieţei locale şi îndepărtează investiţiile instituţionale şi pe investitorii foarte mari. Dar sunt şi alte tipuri de investiţii, cele mici şi medii, care au loc pe BVB. Din perspectiva segmentului AeRO, BVB nu mai este deloc piaţa de acum 10-20 de ani. Segmentul AeRO de astăzi nu este segmentul Rasdaq, nu seamănă deloc ce avem acum cu ceea ce era atunci. În prezent, suntem martorii unei serii de listări foarte atrăgătoare care dau senzaţia de normalitate. Mi se pare că piaţa de capital din România nu este atât de evitat pe cât consideră investitorii instituţionali".

Domnul Susan vede o efervescenţă a participanţilor de toate felurile la piaţa noastră de capital, un ecosistem care pare să progreseze, cu toate problemele din jur, şi un progres vizibil al domeniului.

E.O.

---

Actualizare - MIHAI PURCĂREA, CFA, DIRECTOR GENERAL, BRD ASSET MANAGEMENT: "Diversificarea este cheia în investiţii"

Diversificarea este întotdeauna cheia în investiţii, consideră Mihai Purcărea, CFA, Director General, BRD Asset Management, care precizează: "Dacă ne uităm la cele mai bune clase de active an de an, vom vedea că aproape totdeauna o altă clasă este cea câştigătoare. Astfel, nu m-aş hazarda niciodată să fac o singură alegere. Orice investitor trebuie să fie atent la clasele de active în care vrea să investească, în funcţie de apetitul pe care îl are la risc. Eu pot să spun că vreau să am 40% investiţii în acţiuni, 40% în obligaţiuni şi poate 20% în cash, dar pentru fiecare investitor este diferit, în funcţie de propriile experienţe, de cunoştinţele pe care le are, de portofoliul pe care doreşte să îl investească".

Concluzionând, domnia sa subliniază: "Eu o spun tuturor - nu staţi într-o singură clasă de active! Sunt foarte mulţi investitori care fie au toate investiţiile în depozite bancare, fie în titluri de stat, fie în acţiuni. Cred că niciuna dintre variantele acestea nu este câştigătoare pe termen lung".

A.V.

---

Actualizare - RĂZVAN SZILAGHYI, PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE AL RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT: "Busola investitorilor trebuie să fie perspectiva pe termen lung"

Sunt perioade în care nu există o soluţie pe termen scurt, în piaţa de capital, este de părere Răzvan Szilaghyi, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Raiffeisen Asset Management, care consideră că investitorii trebuie să aibă la îndemână un orizont mai lung de timp: "Aceasta trebuie să fie busola. Dacă mă gândesc la retrospectiva pieţei de capital, mă gândesc la două lucruri. În primul rând, la orizontul de investire. În 2021, piaţa locală a avut o performanţă nemaipomenită, dar trebuie să ne gândim şi la cum alegem momentele între care calculăm acel randament, aşa încât am putea avea de-a face şi cu un factor arbitrar. Termenul lung trebuie să fie cel mai important. Eu nu aş investi în bursa de la Bucureşti pentru cei 30% din 2021 sau pentru ce aşteptări ar putea fi în 2022, ci pentru cei 15-20% - randamentul din ultimii cinci sau zece ani. În al doilea rând, eu cred că, la nivel de industrie, vedem un proces de transformare. Subiectul ESG este un subiect foarte la modă. Noi, ca investitori, facem parte dintr-o piaţă care se transfomă la nivel de toţi stakeholderii şi sunt subiecte care pot vaforiza sau pot defavoriza investiţile în companii".

Printre altele, Răzvan Szilaghyi consideră că guvernanţa companiilor listate este un subiect foarte important în viitorul investiţional.

E.O.

---

Actualizare - Florian Munteanu, preşedinte AISIF: "Trebuie să construim o piaţă românească solidă pentru a evita un exit către pieţele internaţionale"

Avem o piaţă de capital mică, din punct de vedere al lichidităţii, spre comparaţie de aceea din urmă cu 22 de ani, susţine Florian Munteanu, preşedintele AISIF.

"Piaţa românească de capital e în primul rând foarte mică din punct de vedere al lichidităţii, al diversitaţii de opţiuni investiţionale oferite investitorilor internaţionali şi locali. În al doilea rând, piaţa românească este scumpă, din punct de vedere al costurilor de tranzacţionare atât pentru investitorii de retail, dar şi pentru cei care au activitate intensă, unde evident aceste costuri îi afectează şi, în final, afectează şi lichiditatea. (...) Dacă o comparăm în termeni reali cu situaţia din anul 1999, actualizând cu inflaţia, piaţa românească actuală este mai puţin lichidă decât atunci când includea şi Rasdaq şi lichiditatea era net superioară. Trebuie să construim o piaţă românească solidă, pentru că ţara are nevoie de o astfel de piaţă şi e important pentru oamenii care activează în această piaţă şi care îşi doresc ca ea să fie mai mare, mai puternică pentru a evita un exit constant către pieţele internaţionale", declară Florin Munteanu.

G.M.

---

Actualizare - Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management: "Sperăm să nu fim într-o situaţie similară cu cea din 1970, dar într-un microcosmos trăim ceva similar date fiind creşterea preţurilor la produsele energetice"

Speranţa este că nu suntem într-o situaţie similară cu cea din 1970, dar într-un microcosmos trăim oarecum ceva similar date fiind creşterea preţurilor la produsele energetice, a declarat Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management.

Acesta a afirmat: "2022 nu o să semene neapărat cu un singur an cu care să putem face comparaţie 1:1. Există diverse perioade din care putem trage similitudini. De exemplu din anii 1970 cu şocul preţului petrolului de atunci care a avut aceeaşi natură de şoc al ofertei care a dus la creşterea inflaţiei. Sperăm că nu suntem într-o situaţie similară, dar aşa într-un microcosmos, la o scală mai mică, trăim ceva oarecum similar date fiind creşterea preţurilor la petrol şi gaze naturale, de asemenea avem similitudini pe care le-am putea traduce şi din perspectiva anului 2018, finalul acestuia, când ciclul de creştere a ratelor de dobândă a creat volatilitate în piaţă. Deja vedem anticipaţii similare cu privire la creşterile de dobânzi de către băncile centrale, atât în SUA cât şi în Europa care au generat volatilităţi în piaţă. Cu siguranţă putem vedea şi alte elemente similare în domeniul companiilor de tehnologie, acea exuberanţă care a existat la începutul anilor 2000 şi sfârşitul anilor 90, cu niveluri de evaluare foarte ridicate în acest sector care se regăsesc şi în piaţa din momentul de faţă care au generat volatilităţi mai mari în acest sector".

Oficialul Erste Asset Management a adăugat: "Şocul de ofertă din economie s-a prelungit şi s-a dublat de acele blocaje care s-au format în lanţurile de aprovizionare şi producţie şi în special în producţia de materii prime şi energie. În jurul nostru vedem şi aceste incertitudini geopolitice care sunt din nou de natura unui şoc de ofertă. Toate acestea, din punct de vedere economic, se traduc într-o presiune pe preţuri în sensul inflaţiei şi o presiune pe creşterea economică. Asta este perspectiva care domină în momentul de faţă şi care creează atât de multe probleme în economie şi pieţe".

M.G.

---

Actualizare - Aurel Bernat, director General, BT Asset Management SAI: "Ţinerea pasivă a sumelor pe produse tradiţionale, fără o componentă investiţională, nu va fi căştigătoare probabil nici în 2022"

Depozitele bancare şi conturile curentre nu mai constituie o metodă bună de economisire din partea populaţiei, ci este nevoie de investirea sumelor respective în piaţa de capital pentru a obţine un randament pozitiv susţine Aurel Bernat, director General, BT Asset Management SAI.

"Privind la cei care economisesc, e prima dată în 10-15 ani, când o economisire pasivă este masiv penalizată. Dacă stăm doar cu depozitele bancare, respectiv cu conturi curente, avem o dobândă negativă relativ ridicată, care se situează în momentul de faţă undeva între 6% şi 7%. Cred într-un al doilea val instituţional în acest an, care va însemna conversia activelor păstrate tradiţional în mai multe clase de active. Investitorii se vor uita la diversificare şi către componenta de acţiuni a pieţei de capital, unde vedem companii care îşi menţin în continuare marjele de profit sănătoase. Uitându-mă la cifre şi la impactul fondurilor de investiţii în bursă, cred că e momentul să acordăm atenţie sporită pieţei de capital. (...) Sentimentul este că ţinerea pasivă în continuare a sumelor pe produse tradiţionale fără o componen[ investiţională nu va fi câştigătoare probabil nici în 2022", a spus Aurel Bernat.

G.M.

---

Actualizare - Horia Cardoş, Agroland Business System: "Probabil vom avea foarte multe oportunităţi, în 2022"

Este foarte probabil ca anul acesta să aducă foarte multe oportunităţi pentru Agroland Business System, a spus Horia Cardoş, directorul general al companiei.

Domnia sa a afirmat: "Anul 2022 va fi un an plin de provocări. Pentru noi, în calitate de grup de companii care activează în retail, în agribusiness şi în producţia de alimente, este foarte probabil să avem foarte multe oportunităţi. Pe lângă dificultăţile pe care le avem deja de aproape doi ani în ceea ce priveşte aprovizionarea, lanţul logistic, vedem multe oportunităţi, inclusiv datorită inflaţiei. Atât în zona de retail cât şi în zona producţiei de alimente".

Conform directorului general al Agroland Business System, pentru retaileri, o perioadă cu inflaţie ridicată poate reprezenta o ocazie pentru majorarea marjelor vânzărilor produselor, mai ales în perioade în care preţurile de la furnizori variază foarte mult.

"Când spun foarte mult, vorbim de 20%, 25%, poate chiar 40% la unele produse. Aceste majorări vin din două direcţii. Odată din majorarea preţului energiei, care evident scumpeşte producţia mărfurilor. Iar dacă vorbim de zona de alimente, vine din scumpirea materiilor prime, care a început anul trecut şi va continua cel mai probabil în acest an. În momentul în care ai o marjorare de 25% de la furnizor, pentru noi ca retailer specializat este relativ uşor să mai punem câteva procente în adaosul cu care comercializăm produsul", a spus Horia Cardoş.

A.I.

---

Actualizare - Milan Pruşan, Managing Director, NN Investment Partners: "Anul 2022 oferă o serie de oportunităţi, iar orizontul de timp trebuie lărgit pentru că parcurgem perioade cu volatilitate ridicată"

Anul 2022 oferă o serie de oportunităţi, iar orizontul de timp trebuie lărgit pentru că parcurgem perioade cu volatilitate ridicată, a declarat Milan Pruşan, managing director NN Investment Partners. Potrivit acestuia, ce a funcţionat în anii anterior din perspectivă investiţională probabil că va trebui ajustat semnificativ, iar anumite clase de active care nu au fost foarte interesante în anii anteriori vor redeveni interesante în trimestrele următoare.

Pruşan a afirmat: "Anul 2022 este unul extrem de interesant. Sunt o serie de oportunităţi la orizont însă este foarte important ca acestea să fie puse în scenă de fiecare investitor în parte, în linie cu aşteptările de risc şi randament asumate pentru perioada viitoare. În termeni generali cred că orizontul de timp trebuie lărgit puţin pentru că parcurgem perioade cu volatilitate ridicată şi cu un nivel al incertitudinii la fel de ridicat şi automat trebuie să ne luăm o serie de plase de siguranţă dacă putem să numim aşa orizontul de timp mai lung, în sensul că aşteptările noastre trebuie calibrate cu realitatea economică. Urmărim cu atenţie toate temele menţionate mai devreme. Aş adăuga în plus faţă de riscul inflaţiei mai puţin tranzitorie riscul acesta al deciziilor guvernamentale mai puţin predictibile, bănci centrale care trebuie să fie mult mai agile decât au fost în anii anteriori şi vine şi riscul acesta al oboselii de după pandemie care poate să însemne o scădere a încrederii investitorilor, o scădere temporară a încrederii în consum şi poate să însemne şi o serie de nemulţimiri sociale care pot deveni mai prezente pe parcursul lui 2022 în diverse geografii şi m-aş referi aici inclusiv la zona ţărilor emergente care au parcurs destul de dificil întreg episodul pandemic".

Totodată, oficialul NN a adăugat că există o nevoie de gestionare mai bună a contextului global: "Am parcurs decenii întregi de globalizare care în 2022 ne aduc un transfer aproape imediat al inflaţiei dintr-un continent în altul, cel puţin dacă ne referim în zona investiţională din zona ţărilor emergente către ţările dezvoltate şi înapoi şi este un context care şi el trebuie administrat la fel de bine şi cu la fel de multă deschidere. Este o realitate cu care va trebui să ne obişnuim să trăim, nu o să fie un episod pasager. Ce a funcţionat în anii anterior din perspectivă investiţională probabil că va trebui ajustat semnificativ şi sunt sigur că anumite clase de active care nu au fost foarte interesante în anii anteriori în trimestrele viitoare vor redeveni interesante şi aş enumera aici mărfurile, dar este şi probabil ca în următoarele două-trei trimestre să se discute diferit despre obligaţiunile emise de state din ţările emergente şi cele cu monedă forte şi de ce nu chiar şi despre obligaţiunile emise în monedă locală".

Potrivit acestuia, în prezent traversăm o perioadă de tranziţie în pieţele financiare, iar investitorii trebuie să acţioneze în consecinţă şi să îşi reechilibreze portofoliul.

"Este o tranziţie, o rotaţie. Se zice că nu este bine să încerci să prinzi un cuţit ce se află în cădere, dar investitorii trebuie să acţioneze şi a nu face nimic nu este foarte eficient în perioade de genul acesta. Trebuie dezvoltat portofoliul, reechilibrat, poate o supraexpunere pe sectorul tehnologic ar trebui recalibrată astfel încât sectoarele mai tradiţionale - în care Bursa de la Bucureşti abundă şi acesta este un argument foarte important de creştere pentru piaţa locală de capital şi pentru trimestrele viitoare şi mă refer la sectorul energetic, cel financiar - ar trebui să aducă o poză ceva mai frumoasă pentru portofoliile individuale pentru trimestrele viitoare. (...) Din perspectiva mea, o valoare rezonabilă a randamentului unui titlu de stat pe 10 ani ar fi situarea peste nivelul mediu al inflaţiei pentru ultimele 12 luni. Probabil că acest element se poate întâmpla undeva pe parcursul lui 2023, în a doua jumătate a respectivului an. Dar asta este o analiză la firul ierbii şi vedeţi că elementul neprevăzut este permanent. Dar investitorii cu un profil de risc mai scăzut, care tradiţional preferă obligaţiunile în portofoliu, fie că vorbim de cele corporative sau guvernamentale, se vor putea reîntoarce la această clasă de active după aceste episoade, trimestre de scădere care i-au făcut mai puţin fericiţi începând cu al doilea trimestru al anului trecut. Vedem evoluţii de până la 5 procente negativ dacă ne uităm la piaţa de obligaţiuni româneşti faţă de acum 1 an de zile, dar dacă ne uităm în regiune putem spune că România este top performer dacă ne uităm la cum au evoluat pieţele de obligaţiuni din Cehia, Ungaria şi Polonia. Avem o piaţă de capital, inclusiv pe zona instrumentelor cu venit fix, destul de stabilă şi din ce în ce mai vizitată de investitori şi lucrul acesta trebuie să continue în anii următori. Trebuie să construim pe această fundaţie a anilor trecuţi, inclusiv pe creşterea indicilor de la Bursa de Valori Bucureşti, să atragem din ce în ce mai mulţi investitori, inclusiv de retail, care să aibă portofolii ceva mai echilibrate, cu o perspectivă ceva mai lungă şi să intre în acest maraton cu încrederea că îl pot duce cu bine la bun-sfârşit, mă gândesc aici la obiective investiţionale ceva mai ambiţioase şi orientate spre termenul mai lung", a spus Milan Pruşan, directorul general al NN Investment Partners.

Oficialul NN a mai spus că obligaţiunile sunt instrumente care trebuiesc urmărite în continuare de investitori în condiţiile în care perspectiva economică a României continuă să fie una pozitivă.

"Obligaţiunile trebuiesc urmărite în continuare de investitori, sunt genul de instrumente care răsplătesc investitorii şi ţara noastră arată bine din perspectivă economică, inclusiv din perspectiva acestui nivel de îndatorare care este inferior altor ţări europene. Deci perspectivele nu sunt atât de rele, mai ales când le punem în contextul Estului Europei care de-a-întregul este afectat de această incertitudine geopolitică care probabil că va mai dura o perioadă şi nu putem spune că ce a fost mai greu a fost depăşit", a conchis Prusan.

M.G.

---

Actualizare - Bogdan Maioreanu, analist de piaţă, eToro: "Asistăm la o mare incertitudine pe pieţe; inflaţia şi măsurile antiinflaţioniste şi tensiunile geopolitice au trimis în jos cotaţiile acţiunilor"

Anul 2022 vine cu incertitudini şi scăderi ale preţurilor la anumite acţiuni dar poate arăta şi o oportunitate de a investi în alte acţiuni, susţine Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro.

Bogdan Maioreanu afirmă: "Dacă ne uităm la situaţia pieţelor, o să vedem că în acest moment majoritatea indicilor mari sunt pe roşu - S&P 500, DJIA, STOXX 600; excepţie face FTSE care de la începutul anului a câştigat un pic. Asistăm la o mare incertitudine pe pieţe; inflaţia şi măsurile antiinflaţioniste şi tensiunile geopolitice au trimis în jos cotaţiile acţiunilor. Ultimele date privind inflaţia arată cifre nemaîntâlnite de zeci de ani: Polonia - 8,6%, România - 8,35%, SUA - 7,5%, Germania - 4,9%, Cehia - 9,9%. Pe de altă parte, ratele dobânzilor de referinţă sunt încă foarte scăzute în raport cu inflaţia, iar acest lucru înseamnă că şi dobânzile la depozite sunt foarte scăzute, aşadar economiile oamenilor îşi pierd puterea de cumpărare. Conform sondajului trimestrial Retail Investor Bet realizat de eToro la finalul anului trecut pe 8500 de investitori individuali din 12 ţări, despre activităţile lor de investiţii, investitorii au identificat drept cel mai mare risc în primul trimestru al acestui an inflaţia şi au constatat că există îngrijorări tot mai mari cu privire la starea economiei globale şi economiei locale, evident şi cele legate de un conflict internaţional. Întrebaţi dacă şi-au repoziţionat portofoliul în legătura cu aceste îngrijorări investitorii români au fost pe locul al doilea în topul celor care au făcut acest lucru. Mai numeroşi decât noi au fost investitorii spanioli şi imediat după noi au fost italienii şi polonezii. Acest lucru arată o abordare mai prudentă a schimbărilor de pe piaţă. (...) După acest început slab al pieţelor, există unele elemente care pot indica pentru al patrulea an o creştere economică de două cifre. Conform celor mai recente proiecţii ale FMI privind creşterea economică mondială, lumea va creşte mai lent în 2022 faţă de anul trecut, dar totuşi cu un procent respectabil de 4,4%, mai mare decât rata medie de creştere din cei câţiva ani înainte de pandemie. Se aşteaptă ca economia SUA să crească cu 4%, în timp ce Zona Euro cu 3,9%. Această prognoză s-ar putea reflecta pozitiv şi în încrederea investitorilor. Sondajul Retail Investor Bet arată că investitorii se simt destul de încrezători în investiţiile lor, în nivelul de trai şi siguranţa locului de muncă. Încrederea este zdruncinată în economia globală, economia naţională şi pieţele imobiliare. (...) Pe lânga prognoza de creştere economică, există şi alte elemente care susţin teoria creşterii pieţelor în acest an, cum ar fi câştigurile companiilor. Câştigurile companiilor din SUA până în acest moment sunt solide; creşterea câştigurilor lor este de 26% faţă de anul trecut, cu cinci puncte procentuale mai bună decât prognoza. Câştigurile companiilor europene nu sunt la fel de avansate, dar au creştere puternică. (...) Cea mai puternică creşte e înregistrată de industriile ciclice, mărfuri şi industrie, cele sensibile la contextul unui PIB puternic".

G.M.

---

Actualizare - CLAUDIU CAZACU, XTB ROMANIA: "Anul investiţional 2022 nu va semăna cu vreun alt an, pentru că nu am avut o ameninţare de război atât de aproape de noi, în ultimii ani"

Anul investiţional 2022 nu va semăna cu vreun alt an, pentru că nu am avut o asemenea ameninţare de război atât de aproape de noi în ultimii ani, adică de când avem bursă modernă în România, consideră Claudiu Cazacu, Consulting Strategyst în cadrul XTB România.

În plus, inflaţia reprezintă o problemă reală pentru investitori, spune analistul XTB, adăugând: "Acţiunile oferă o protecţie în faţa inflaţiei. Pe de altă parte, inflaţia erodează capitalul. Recunoşte şi Warren Buffett că nu ai unde să te ascunzi (n.r. de inflaţie). Materiile prime pot fi o soluţie temporară. În linii mari vorbim de o ajustare, de şocuri de volatilitate destul de pronunţată şi cine va intui momentele potrivite îşi va putea plasa capitalul în mod optim la momentul potrivit".

A.I.

---

Actualizare - Steen Jakobsen, Chief Investment Officer, Saxo Bank: "Corupţia este o taxă enormă pe creştere, o taxă enormă pe consumator şi asupra democraţiei"

Corupţia este o taxă enormă pe creştere, o taxă enormă pe consumator şi asupra democraţiei, a mai declarat Steen Jakobsen, chief investment officer la Saxo Bank.

Jakobsen a afirmat: "Dacă aloc 10% din fondurile mele pentru România, piaţa voastră este pur şi simplu prea mică, prea ilichidă. Costul economic este minimum 1% din PIB şi s-ar putea să fie şi mai mare, în zona de 2%. Dacă aţi trece spre un mod de lucru cu mai multă transparenţă şi guvernanţă mai bună cu siguranţă aţi vedea o creştere de 2% a ritmului de creştere a PIB, ceea ce ar reduce viitorul necesar de finanţare a deficitului bugetar şi de cont curent. Corupţia este o taxă enormă pe creştere, o taxă enormă pe consumator şi asupra democraţiei".

Ben Madadi, investitor persoană fizică, a intervenit şi a spus că reglementatorului pieţei din România, ASF, nu-i pasă foarte mult de investitori şi l-a întrebat pe Jakobsen cum poate impacta sănătatea unei pieţe de capital calitatea activităţii reglementatorului financiar.

"Reglementatorul financiar ar trebui să stabilească cadrul. Reglementatorul funcţionează într-un sistem politic care trebuie să sprijine guvernanţa şi să existe o politică clară cu privire la companiile de stat. cred că este păcat şi un dialog deschis este calea către îmbunătăţirea condiţiilor din piaţa de capital şi reglementatorul trebuie să joace un rol dar cred că trebuie să ne întoarcem la sistemul judiciar care trebuie să sprijine drepturile investitorilor, drepturile de proprietate şi să creeze transparenţă. În această direcţie trebuie îndreptată agenda publică. Constituţia şi sistemul judiciar împinge creşterea unei economii. Danemarca nu este bogată pentru că avem resurse naturale sau pentru că suntem mai deştepţi decât toţi, ci pentru că mereu suntem sub restricţiile cadrului constituţional", a spus Steen Jakobsen.

Acesta a vorbit şi despre cadrul macroeconomic mondial şi despre inflaţia care a speriat pieţele în ultimele săptămâni

Acesta a adăugat: "În toată istoria băncii centrale americane, Federal Reserve, au existat doar 2 momente în care Casa Albă, preşedintele, a cerut Fed să crească dobânzile. Prima dată s-a întâmplat în anii 1970 (...) şi acum se întâmplă iar cu Joe Biden care forţează asupra Federal Reserve o naraţiune şi o politică care în esenţă este că inflaţia trebuie controlată. În noiembrie când Powell şi Brainard au fost renominalizat li s-a spus că ei continuă să vorbească despre inflaţia tranzitorie, dar pentru că nu se luptă cu inflaţia cei 200 de milioane de americani care sunt angajaţi pierd venituri prin inflaţia ridicată în timp ce ei încearcă să reangajeze cei 5 milioane de şomeri. Deci a fost o schimbare masivă de focus, iar pentru prima dată din 1988 avem o luptă instituţională cu inflaţia, numită o taxă regresivă. La nivel global şi politic, toate băncile centrale au fost atât de lente în lupta cu inflaţia încât sunt cu mult în urmă. Când eşti în gară şi trenul pleacă de pe platformă rapid trebuie să alergi şi să accelerezi pe măsură ce trenul accelerează. Asta este analogia pe care o avem în lume. Ce trebuie să înţelegem este că de data asta chiar este diferit. Inflaţia a devenit o problemă politică care trebuie rezolvată. (...) Ce mai este diferit şi critic: am văzut că inflaţia este structurală. Toate chestiile care se întâmplă în lume au la bază energia. Energia este componenta care este volatilă, care nu poate fi controlată. Iar în spaţiul energetic şi minier ce am văzut în ultimii 15-20 de ani este perioada cu cea mai mare subinvestiţie din istorie. Mare parte din asta vine din agenda verde şi ESG, dar este o agendă care este foarte validă în termeni de reducere a emisiilor de CO2. Deci ce se întâmplă este că avem un capital din ce în ce mai mic disponibil pentru energie şi sectorul minier, cele două piese centrale în reducerea preţului electricităţii şi a costurilor cu input-urile. Ce se întâmplă în lume: sunt anumite aspecte ciclice ale inflaţiei, lemnul şi preţul maşinilor folosite vor coborî, dar când se va încheia această perioadă lumea va continua să se îndrepte către o agendă verde şi ESG şi asta înseamnă că va exista un focus enorm pe baterii şi electricitate. Avem de asemenea riscul geopolitic cu posibile preţuri şi mai ridicate. Consensul pare să rămână în mod surprinzător pentru mine că ne vom întoarce la o rată de inflaţie de 2-3% în lumea occidentală, dar opinia mea este că vom termina la peste 9% şi dacă vom încheia la peste 9% pentru investitori înseamnă că rata terminală, adică rata pe termen lung a dobânzilor, va rămâne ridicată. Deci în cazul României, care are o inflaţie de 8-9%, trebuie să vă aşteptaţi şi să faceţi calcule pentru o rată de dobândă de 11-12%. În primul rând pentru că aveţi deficite de cont curent şi bugetar şi sunteţi un terţ la mediul global în care toate băncile centrale globale restrâng politica monetară".

Jakobsen a subliniat că este doar a doua oară în viaţa sa când sistemul politic şi băncile centrale au nevoie să restrângă condiţiile monetare, adică să crească dobânzile pentru a combate inflaţia. Totodată, oficialul Saxo Bank a spus că majorarea dobânzilor nu înseamnă neapărat preţuri mai scăzute pentru acţiuni.

"Ca investitor, în ultimii 20 de ani nu a trebuit să gândeşti şi să aloci fonduri de-a lungul claselor de active. Cred că avem una din cele mai oportune momente de a face bani pentru că îţi faci temele. Există companii precum Glencore sau cele miniere din Australia care se tranzacţionează la un multiplu P/E de 5, cu o rată de generare de cashflow de 20-25% şi planuri de răscumpărare de acţiuni. Abilitatea de a cumpără Tesla sau o acţiune fără venituri reale devine dificilă, dar abilitatea de a naviga şi de a crea valoare în portofoliul de acţiuni din cumpărarea de companii tangibile, fizice şi cu venituri reale încă este acolo. Deci este o chestiune de pregătire şi de a-ţi face temele, nu doar de a cumpără pe baza sentimentului din piaţă. Cred că ce se va întâmpla în următorii 5 ani vor fi cei mai buni 5 ani ai pieţelor şi cei mai buni 5 ani în termeni de noi dezvoltări pentru pieţe. Venim dintr-un mediu cu dobânzi reale negative şi ne îndreptăm către dobânzi real pozitive şi acestea presupun o alocare mai bună a capitalului. Zilele norocoase în care puteai să cumperi ceva şi să te duci la prânz şi să pretinzi că eşti un geniu al pieţei o să dispară. (...) Nimeni sub vârsta de 40 de ani nu a văzut inflaţie reală. La Saxo a trebuit să publicăm un video explicativ pentru inflaţie. Investitorii trebuie să se uite dincolo de spectrul acţiunilor. Trebuie să cumperi volatilitate, expunere pe mărfuri, ca să fii sigur că portofoliul tău poate să obţină ceva upside şi mai puţin din downside.

Întrebat de ce BCE este în urma Fed-ului cu restrângerea politicii monetare, Jakobsen a declarat că BCE are cel mai incompetent Consiliu din istoria băncilor centrale.

"BCE are o abordare dogmatică (pentru care este în urma Fed cu restrângerea politicii monetare). Ăsta este răspunsul diplomatic. Mai puţin diplomatic pot să spun că nu au nicio înţelegere asupra dinamicii inflaţiei, nu au nicio înţelegere pentru elaborarea de prognoze şi în final este condusă de probabil cel mai incompetent Consiliul din istoria băncilor centrale", a spus oficialul Saxo.

"Din cauza ignoranţei şi lipsei de informaţii de la BCE România continuă să aibă o politică care are o dobândă mai mică şi o poziţie fiscală mai relaxată comparativ cu poziţia ciclului economic. (...) România va continua să crească cu 4-5% pe fondul acestei mişcări către salarii per capita mai mari. Este nevoie însă de un echilibru care reflectă condiţiile economice. Nu aveţi aşa ceva: aveţi o politică monetară prea relaxată, ceea ce înseamnă că abilitatea de a continua reformele este redus. Dacă aveţi o politică monetară mai restrictivă trebuie să reechilibrezi bilanţul, deci ar fi o binecuvântare ascunsă dacă BCE va începe să majoreze dobânzile forţând în acest proces condiţii monetare şi fiscale mai restrictive asupra României. Atunci o să vedeţi reformele necesare. Aşa sunt oamenii: nu ne schimbăm pentru că este o decizie inteligentă, ci o facem doar atunci când suntem nevoiţi", a mai spus Steen Jakobsen.

M.G.

---

Actualizare - RUDOLF VIZENTAL, CEO ROCA INVESTMENTS: "Strategia noastră s-a bazat întotdeauna pe piaţa de capital"

Strategia noastră s-a bazat întotdeauna pe piaţa de capital, fiind convinşi că modalitatea de dezvoltare a companiei este în acea direcţie, spune Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments, menţionând însă că, în acelaşi timp, a considerat că aceasta trebuie să se specializeze pe anumite domenii strategice - atât pentru companie, cât şi pentru ţară.

"Astfel am identificat sectorul materialelor de construcţii, am grupat companiile care erau în portofoliul ROCA sub această umbrelă şi ne-am îndreptat spre piaţa de capital. Strategia noastră era să listăm direct ROCA, astfel am creat aceşti piloni şi am ales strategia menţionată", mai declară Rudolf Vizental.

Domnia sa afirmă că a trebuit să câştige încrederea investitorilor în vederea listării, subliniind: "La noi există o vorbă - că încrederea trebuie câştigată. Porneşti cu acest handicap, că nu există încredere, şi este responsabilitatea ta să o atragi. Reţeta pe care o am eu este o formulă care se bazează pe două activităţi: fă ceea ce spui şi spune ceea ce faci, zi de zi, cu răbdare, tenacitate şi perseverenţă, asigurând transparenţa de care are toată lumea nevoie - asupra activităţii tale şi a strategiei pe care o ai. Este un element foarte important pentru noi. Încrederea vine cu paşi mici, o atragi prin activitatea de zi cu zi".

A.V.

---

Actualizare - Steen Jakobsen, Chief Investment Officer, Saxo Bank: "Înainte să investesc în România trebuie să văd câteva schimbări în termeni de guvernanţă şi luptă împotriva corupţiei"

Bursa din România are mai multe companii listate decât bursa din Polonia, dar lichiditatea de pe piaţa locală este extrem de mică, iar guvernanţa slabă a companiilor de stat şi corupţia blochează investiţiile nerezidenţilor, a declarat Steen Jakobsen, chief investment officer la Saxo Bank.

Întrebat despre impactul corupţiei asupra unei burse, Jakobsen a afirmat: "Dacă te uiţi în jurul lumii, la cele mai bogate şi performante ţări din lume, atât în termeni de creştere cât şi de calitate a vieţii, cred că au un lucru în comun şi anume un sistem constituţional foarte puternic care creează mediul în care această creştere poate să apară. Deci guvernanţa şi abilitatea de a naviga într-un mod plin de transparenţă şi fără corupţie este o parte esenţială din acest proces. Dacă ne uităm sub capotă la investiţii şi piaţa de capital per total cu siguranţă că în calitate de CIO al Saxo Bank unul din primele teste pe care le facem în fiecare piaţă este calitatea guvernanţei şi apoi lichiditatea. Este foarte dificil pentru mine, ca CIO, să accesez bursa românească pentru că este atât de ilichidă. Sunt mai multe companii listate pe bursa voastră decât în Polonia, dar lichiditatea este doar 1/10. Ceea ce înseamnă că şi dacă aş avea cea mai pozitivă perspectivă asupra economiei şi a companiilor din ţara voastră nu aş putea să alochez părţi reale din portofoliul investiţional pentru România. Un exemplu clasic este capitalizarea totală a pieţei româneşti care este de 45 de miliarde de dolari. Danemarca, o ţară extrem de mică cu o populaţie de 6 milioane de oameni: cea mai mare companie are o capitalizare de 215 miliarde de dolari. Deci cea mai mare companie din Danemarca este de 5 ori mai mare ca dimensiune şi valoarea capitalizării ca toată bursa din România. Asta explică diferenţele în termeni de PIB per cap de locuitor, în termeni de deschidere şi modul în care facem lucrurile. Într-o anumită măsură România şi Danemarca sunt în ipostaze total diferite. Asta nu înseamnă că nu există o cale pentru ca România să înainteze. FMI, în ultimul său raport, a continuat să vorbească despre nevoia din România de a îmbunătăţi guvernanţa companiilor de stat, iar asta este o critică foarte dură din partea FMI care arată că nu a existat niciun fel de dezvoltare nouă cu privire la lupta împotriva corupţiei de la intrarea în UE, fapt care este legat foarte mult de accesul la capitalul investitorilor internaţionali care reprezintă 25% din PIB. România are o oportunitate grozavă acum să se reechilibreze, să se ducă spre guvernanţă şi să se îmbunătăţească. Dar ca CIO tot trebuie să văd câteva schimbări (înainte de a investi în România)".

M.G.

---

Actualizare - VLAD POPESCU, CEO NOROFERT: "2021 va rămâne un an de referinţă în istoria bursei din România"

2021 este un an de referinţă în istoria bursei din România, din punct de vedere al listărilor, a subliniat Vlad Popescu, CEO şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al Norofert S.A. "Nu este un an de vârf 2021, dar cu siguranţă va rămâne în istorie", susţine Vlad Popescu, afirmând că există concurenţă pe piaţa bursieră pentru banii investitorilor: "O companie trebuie să fie foarte interesantă din multe puncte de vedere ca să fie atractivă pentru investitori şi atunci companiile trebuie să performeze ca să atragă investitorii".

În opinia domnului Popescu, evenimele geo-politice actuale nu ajută piaţa de capital: "Au fost zile cu scăderi considerabile. Nu cred că este o problemă de încredere în piaţa de capital românească, ci o problemă globală. Pentru anul acesta, vedem şi mai multe investiţii de retail şi credem că va creşte numărul investitorilor".

E.O.

---

Actualizare - Voicu Oprean, CEO şi fondator AROBS Transilvania Software: "AeRO este cel mai bun vehicul în momentul de faţă pentru a aduce companii pe bursă"

AeRO este cel mai bun vehicul în momentul de faţă pentru a aduce companii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a declarat Voicu Oprean, CEO şi fondator AROBS Transilvania Software. Totodată, acesta a mai precizat că societatea "urmează să deschidă mai multe uşi prin achiziţiile pe care urmează să le facă". Oprean a făcut referire şi la listarea pe segmentul principal şi intrarea AROBS în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell. În prezent, AROBS are 2 luni de la listarea pe piaţa AeRO a BVB.

Oprean a afirmat: "Cred că exemplele sunt cele mai importante, de a aduce cât mai multe companii pe bursă şi cred că AeRO este probabil cel mai bun vehicul pentru asta în momentul de faţă. Pentru noi, ca companie antreprenorială, fondată acum 24 de ani, a fost un pas important şi plin de provocări. Evident încercăm să schimbăm roata în timp ce maşina merge, dar nu este ceva deosebit decât poate prin prisma raportărilor, prin prisma acelor elemente pe care le solicită bursa. Transparenţa este deosebit de importantă. Mulţi din vorbitori au menţionat lichiditatea şi aici mă bucur că suntem una din companiile de pe AeRO care asigură lichiditate. Chiar înainte de conferinţă am strâns câteva date: în ultima lună am avut aproximativ peste 10 milioane de acţiuni tranzacţionate, peste 24 milioane de lei, ceea ce cred că este un mesaj bun pentru companiile din zona de tehnologie şi nu numai care doresc să se listeze. Cred în continuare că aceste elemente, lichiditate, vizibilitate, evident accesul la capital pentru dezvoltare sunt pilonii care pot determina o companie să vină la bursă".

Oficialul AROBS a făcut referire şi cu privire la listarea companiei pe segmentul principal al Bursei.

"Pe piaţa de capital segmentul de IT este o zonă nereprezentată sau mult mai puţin reprezentată în raport cu potenţialul. Inclusiv din prisma investitorilor. Eu cred că prin listarea AROBS noi am deschis uşa şi unor colegi sau unor persoane din IT care încep să aibă deschidere mult mai mare în zona de retail, să achiziţioneze acţiuni şi să înveţe ce înseamnă tranzacţionarea şi cred că asta este o lecţie importantă. Este o zonă de retail importantă, AeRO este în general adresată pieţei de retail. Lichiditatea este cea mai importantă lecţie şi noi urmărim mai mult lichiditatea acţiunii decât preţul acţiunii, care fluctuează în funcţie de anumiţi factori. Zona IT-ul cred că este subreprezentată masiv în piaţa românească şi sper ca listarea AROBS să aducă pentru antreprenori acel boost, acea energie că lucrurile se pot face şi altfel, nu numai vânzându-ţi compania şi acumulând un cash şi lucrând pentru alte entităţi, de regulă străine sau fonduri. Urmează să deschidem mai multe uşi prin achiziţiile pe care urmează să le facem şi consolidări ale pieţei unde începem să concurăm cu alte companii, fonduri sau companii externe pe această piaţă. Celelalte uşi mai importante pe care le deschidem ar fi listarea pe segmentul principal şi intrarea în indicatorii de lichiditate ai FTSE Russell şi cei de pieţe emergente", a spus Voicu Oprean.

M.G.

---

Actualizare - Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor: "Listările sunt bune dacă sunt făcute doar în locul unde compania există"

Listările sunt bune dacă sunt realizate doar în ţările unde au sediul companiile, a mai afirmat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor. Dan Paul a mai afirmat că a face o listare a unei companii româneşti şi la Londra nu face decât să ajute piaţa de capital din Londra. Declaraţiile acestuia au venit după ce oficialul Fondului Proprietatea, Daniel Naftali, a precizat că FP îşi doreşte o listare duală în cazul companiei Hidroelectrica, la Bucureşti şi pe o piaţă internaţională.

Dan Paul a afirmat: "Listările sunt bune pentru investitori în general şi pentru statul român în particular dacă sunt făcute doar în locul unde compania există, adică Bursa de Valori Bucureşti. (...) A face o listare de dragul listării, pentru a atrage foarte mulţi bani, printr-o listare la Londra, nu ajută decât piaţa de capital din Londra. Sau din altă parte. Dacă vrem o listare prin care să dezvoltăm piaţa de capital din România, vrem listări la Bucureşti, vrem ca statul român să listeze companii pentru transparenţă, vrem număr de investitori mai mare... Listările trebuie să aibă un sens, nu să se facă de dragul de a lista o companie, de a aduce bani care rămân în conturile companiei şi nu sunt folosiţi. Avem manageri numiţi politic, atât la Electrica, Hidroelectrica şi aşa mai departe care nu înţeleg despre ce e vorba şi pierd banii prin alte subsidiare. Cred că Fondul Proprietatea face un exit parţial şi avem o companie listată unde investitorii pot să cumpere acţiuni şi acest fenomen este bun pentru toată lumea. Pentru transparenţa companiei, Fondul Proprietatea ne-a ajutat mult în ceea ce priveşte corporate governance şi piaţa în general, dar aceste listări trebuie să facă sens. Eu ca membru în Consiliul Bursei şi participant în piaţa de capital din România militez pentru listări doar la Bucureşti pentru că listările duble au fost chiar o prostie".

Oficialul FP a revenit şi a declarat că propunerea Fondului este ca FP să realizeze oferta de vânzare, nu statul român.

"O astfel de tranzacţie poate avea loc în momentul în care noi, ca administratori ai Fondului Proprietatea, suntem convinşi că interesele acţionarilor Fondului Proprietatea sunt protejate şi că în urma unei astfel de tranzacţii, compania, în urma listării, este corect evaluată de către piaţă. Vorbim despre o tranzacţie care ar putea avea o valoare de peste 2,5 miliarde de dolari, deci e o valoare semnificativ mai mare decât orice a avut loc doar pe piaţa noastră de capital din România. Acesta este motivul pentru care noi considerăm că o listare duală este necesară", a spus Daniel Naftali.

Dan Paul a mai intervenit încă odată şi a mai afirmat că Bursa de Valori Bucureşti a eliminat multe bariere şi investitorii străini îşi pot deschide cont în România pentru a cumpăra acţiuni în România.

M.G.

---

Actualizare - ADRIAN DUMITRIU, CFO CHIMCOMPLEX: "Avem un potenţial foarte mare de dezvoltare a companiei"

Evoluţia la bursă a Chimcomplex reprezintă "doar o recunoaştere întârziată a performanţelor companiei, spune Adrian Dumitriu, CFO Chimcomplex, menţionând: "Suntem un fabricant de produse chimice, iar 90% din produsele manufacturate care ne înconjoară sunt obţinute din industria chimică. Suntem o societate solidă, 70% din cifra noastră de afaceri este generată de export. Vedem un potenţial foarte mare de dezvoltare a companiei".

Adrian Dumitriu a adus în atenţie indicatorii legaţi de evoluţia Chimcomplex la bursă, afirmând: "Dacă ne uităm la valoarea companiei raportată la cifra de afaceri, găsim un multiplicator de 3,33, iar în ce priveşte valoarea companiei raportată la EBITDA, multiplicatorul este de 15,41. Dacă ne uităm la valoarea de capitalizare a companiei, astăzi, aceasta este de 6,8 miliarde de lei, adică 1,36 miliarde de euro".

Reprezentantul Chimcomplex mai spune: "La jumătatea anului 2021 am avut un profit EBITDA de 84 de milioane de euro. Dacă societatea noastră ar produce un EBITDA de 100 de milioane de euro pe întregul an, cu un multimplu de 15,41, am avea o valoare de 1,5 miliarde de euro. Dacă ne raportăm la cifra de afaceri, Chimcomplex a raportat vânzări de 1,7 miliarde de lei la finele lunii septembrie. Anualizând suma şi multiplicând cu 3,33, am obţine o valoare a companiei de circa 7,7 miliarde de lei".

V.R.

---

Actualizare - Daniel Naftali, manager de Portofoliu Adjunct al Fondului Proprietatea: "Credem că listarea Hidroelectrica va accelera tranziţia pieţei de capital din România către o piaţă emergentă, tocmai această tranzacţie având rolul de a atrage investitori pe piaţa de capital şi într-o companie românească, investitori care până acum nu au investit. Sperăm ca toată piaţa să susţină acest demers de listare a companiilor de stat. Hidroelectrica este unul dintre cele mai importante obiective pentru noi. Sunt discuţii cu acţionarul majoritar, statul român, şi propunerea noastră este ca Fondul Proprietatea să realizeze oferta de vânzare. Evident o astfel de tranzacţie poate avea loc în momentul în care noi ca administratori ai Fondului Proprietatea suntem convinşi că interesele acţionarilor noştri sunt protejate şi în urma unei astfel de tranzacţii compania în urma listării este corect evaluată de piaţă. Vorbim despre o tranzacţie care ar putea avea o valoare de peste 2,5 miliarde dolari, mai mare decât orice a avut loc pe piaţa de capital din România. (...) Există în PNRR acea obligaţie asumată de statul român de a lista 15% din capitalul Hidroelectrica pe piaţa de capital până la 30 iunie anul viitor şi obligaţia statului de a lista şi alte companii din portofoliul deţinut. Discuţiile noastre cu guvernul sunt în acest sens, de a realiza o listare cu acţiunile Fondului Proprietatea, ofertă publică cu acţiunile FP, chiar de 15% din capitalul social al Hidroelectrica, compania devenind ulterior companie listată şi statul român şi-ar îndeplini astfel obligaţiile asumate faţă de Comisia Europeană. Pentru ca acest proces să aibă loc e nevoie de o AGA care să aprobe acest demers, AGA ce nu a avut încă loc. (...) Dacă se va realiza o astfel de ofertă, credem că e foarte important ca pe lânga listarea Hidroelectrica la BVB, compania să fie listată şi pe o bursă internaţională, după exemplul Romgaz şi Electrica".

G.M.

---

Actualizare - AlEXANDRU STÂNEAN, CEO TERAPLAST: "Va trebui să învăţăm să trăim cu efectele pandemiei"

Optimismul din ultima perioadă va continua şi în 2022 pe piaţa de capital, este de părere Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, care a subliniat: "Atât cei de la PWC, cât şi specialiştii de la JP Morgan văd, în special pe zona de acţiuni, un optimism, fie el şi moderat, care va domina pieţele în acest an. Mai ales pentru pieţele emergente văd perspective foarte bune". În opinia domniei sale, emitenţii trebuie să fie mult mai atenţi cu ceea ce fac pe piaţa de capital, pentru a reuşi să atragă atenţia investitorilor şi să transforme optimismul din piaţă în creşteri reale.

Printre altele, Alexandru Stânean speră ca 2022 să fie anul în care vor fi ridicate restricţiile impuse în timpul pandemiei. CEO TeraPlast a conchis: "Pandemia lasă efecte de care nu vom scăpa în acest an - preţurile materiilor prime, costurile din energie, mai mult decât duble în unele cazuri. Va trebui să învăţăm să trăim cu aceste efecte dincolo de limita restricţiilor şi să ne organizăm pe măsură".

E.O.

Videoconferinţa "Forumul investitorilor"

---

Actualizare - REMUS DĂNILĂ, BURSA DE VALORI BUCUREŞTI: "Ne aşteptăm ca la finalul acestui an Contrapartea să fie operaţională"

Bursa de Valori Bucureşti se aşteaptă (BVB) ca, până la finele acestui an Contrapartea Centrală, cel mai important proiect al său, să fie operaţională, a spus Remus Dănilă, Head of IR& Business Development, Bursa de Valori Bucureşti.

Reprezentantul BVB a afirmat: "Cel mai mare proiect al nostru, Contrapartea Centrală, este în linie dreaptă. Ne aşteptăm ca la finalul acestui an Contrapartea să fie operaţională şi să lansăm piaţa de derivate, prin care să atragem mai mulţi investitori sofisticaţi. De asemenea, să oferim mai multe alternative investitorilor prezenţi în piaţă, care să poată implementa strategii de arbitraj, de hedging (n.r. acoperirea riscurilor) etc".

A.I.

Videoconferinţa "Forumul investitorilor"

---

Actualizare - Dan Paul, Preşedintele Asociaţiei Brokerilor: "Avem 75.000 de investitori care acţionează prin brokeri şi mulţi alţii care activează prin fonduri de investiţii"

Bursa din România este pe un trend crescător, iar în prezent există 75.000 de investitori activi care acţionează printr-un broker şi mulţi alţii care activează prin intermediul fondurilor de investiţii, a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi moderatorul conferinţei, în deschiderea evenimentului.

Dan Paul a afirmat: "Bine aţi venit la conferinţa Forumul Investitorilor. Vom vorbi despre ce avem nevoie să dezvoltăm în continuare piaţa de capital din România. Prin listările de pe piaţa principală de anul trecut, Transport Trade Services, One United Properties şi Aquila, s-au atras 230 de milioane de euro, iar pe piaţa AeRO au fost 20 de noi companii listate. În total, aceste companii, cele de pe piaţa reglementată şi cele de pe piaţa AeRO au o capitalizare cumulată de 1 miliard si jumătate de euro. Totodată, Bursa a avut 33 de emisiuni de obligaţiuni, dintre care 12 pentru titluri de stat Fidelis, sumele atrase fiind de peste 1 miliard de euro. Suntem aşadar pe un trend crescător, a crescut şi numărul de investitori. Avem 75.000 de investitori activi, care acţionează direct printr-un broker, şi mulţi alţi investitori care activează printr-un fond de investiţii".

M.G.

Videoconferinţa "Forumul investitorilor"

---

Grupul de presă BURSA, în parteneriat cu Ziare.com, organizează videoconferinţa "Forumul investitorilor", în data de 15 februarie 2022, începând cu ora 10:00.

Evenimentul va avea loc la Athenee Palace Hilton Bucharest, sala Le Diplomate, în format hibrid şi va fi transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA, canalul de Youtube BURSA, pe site-ul www.ziare.com, conturile de Facebook şi Youtube ale Ziare.com, precum şi pe paginile de Facebook ale partenerilor media şi suport.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Felicitări! Au fost subiecte foarte interesante susținute de invitați de calibru.

    Excelenta conferinta! Mare clasa!

    BVB e super atractiva, e superstar! ASF la fel!

    Horia Cardoş, Agroland Business System vorbeste de majorarea marjelor vânzărilor adica o mai pe romaneste el vede o oportunitate cresterile de preturi la energie, gaze , inflatie mare ca sa mai puna si el de la el cateva procente in pret

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb