Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a invitat, ieri, pe cei din conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) să meargă pemtru câteva zile să lucreze cot la cot cu medicii şi dascălii, şi apoi să facă declaraţii "între clinchete de cristal şi mâncare bună" despre majorarea salariilor acestora.
"Am văzut foarte multă patimă, am zis că poate mi s-a părut. Darea în plată, conversia creditelor în franci elveţieni - imediat atac la Curtea Constituţională. Această lege a salarizării care este deja foarte dezbătută acuma, imediat atacată la Curte. Şi atunci trag o concluzie simplă: noi vrem să mărim veniturile şi ei vor să meargă tot pe austeritate. Am auzit şi declaraţia conducerii Băncii Naţionale - este foarte uşor să vorbeşti cu 13.000 - 15.000 de euro salariu sau cât este. Este foarte uşor să vorbeşti. Spui aşa, la o masă, conducerea Băncii Naţionale, între clinchete de cristal, tacâmuri strălucitoare, faţă de masă albă, nafloane elegante, mâncare fină: 'să mai iasă unul să le vorbească puţin de pericolul inflaţionist şi tu mai pune o crâmpoşie de la Drăgăşani'. Este foarte uşor să vorbeşti aşa. Ar fi bine poate ca cei din BNR, din conducere, să mergă să stea câte o săptămână - două să lucreze cot la cot cu medicii, cot la cot cu dascălii. Şi să vadă dacă ar putea trăi cu acele salarii, făcând acea muncă. Exact să se pună în viaţa lor", a afirmat Dragnea, într-o emisiune televizată, potrivit Agerpres.
Preşedintele PSD a mai spus că există o polarizare socială excesivă, care poate deveni riscantă dacă nu se vor lua măsuri de atenuare a acesteia.
Dragnea a precizat: "Suntem în situaţia acum, în graficul pe care l-am prezentat mereu. (...) peste 4 milioane de români au depozite în bănci sub 100 de lei. Media este de 21 de lei. Două milioane de români, în plus, au media 409. 136 de români - noi o să facem tot ce putem ca acest număr să se mărească - au media depozitelor în bănci de un milion de ori mai mare decât cei cu 21. Este o polarizare excesivă care, dacă nu se stopează şi nu facem ca prin măsurile noastre clasa de mijloc să se dezvolte, aceasta se va transforma în nişte tensiuni care rup orice echilibru şi economic şi social. Noi nu suntem nebuni, nu suntem iresponsabili să dăm fără număr salarii şi pensii, ci în cadrul unui model şi atunci am închis această explicaţie".
Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a evitat, din nou, să se pronunţe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public, aprobată în Parlament, asupra macrostabilităţii economice, pe motiv că actul normativ nu este încă promulgat, dar a făcut trimitere la experienţele anterioare din anii electorali, când anumite măsuri populiste au fost reversate după alegeri.
"Întrebaţi istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale şi după alegeri s-au luat anumite măsuri. Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii. (În privinţa majorărilor salariale, n.r.) să le vedem promulgate. (...) Să vă uitaţi în istorie, să vedeţi variante de a soluţiona (astfel de probleme, n.r.)", a declarat, ieri, Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Potrivit acestuia, impactul acestor măsuri va putea fi detaliat numai după ce va exista configuraţia bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcţia bugetară.
Adrian Vasilescu, consilier strategie în Banca Naţională a Românei, a avertizat că, dacă "se dă drumul la deficit" peste limitele admise, ţara noastră nu se va mai putea împrumuta ieftin şi din acest punct de vedere "ar trebui să ţinem cu dinţii de el".
"Dacă dăm drumul de deficitul bugetar peste limitele admise, nimeni nu ne va mai împrumuta, iar dacă o vor face, nu va mai fi la fel cum ne împrumutăm acum. Deficitul acesta este aşa cum este în pragul de 3%, cu pericolul de a fi depăşit în 2017, trebuie să ţinem cu dinţii de el", a adăugat Adrian Vasilescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 08:39)
Se pare ca a citit(sau a auzit) de carticica rosie a Presedintelui Mao
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 09:59)
acelasi lucru este valabil si pentru voi , va doresc sa ajungeti cat mai curand sa dati piept cu viata reala...
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 11.11.2016, 09:45)
BNR-ul are dreptate - majorarea continua a salariilor bugetare (asta se intampla de cativa ani) fara fundamente economice care sa justifice acest proces, este daunatoare Romaniei. Inainte de a merge Isarescu sa lucreze cu medicii ar trebui ca bugetarii si mai ales parlamentarii sa lucreze in mediul privat. Sunt salarii care trebuie majorate (medici, dascali, administratie) insa in acelasi timp sunt salarii care trebuie reduse (parlamentari, regii autonome etc) si structuri care trebuie reorganizate sau chiar desfiintate (a se vedea regiile, agentiile etc.). Avem structuri paralele - politie, politie comunitara, jandarmi - care se calca pe picioare. Trebuie reconfiguraa anvelopa salariala pentru o mai buna distributie a salariilor in mediul bugetar. Sunt multe salarii mari (si chiar pensii) care nu se justifica. Luati de acolo (incusiv pastrand impozitarea lapensiile mai mari de 2500 lei) si majorati salariile si pensiile care impun asa ceva.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 10:06)
Si dl Dragnea si PSD-istii lui ar putea lucra cot la cot cu medicii si cadrele didactice si sa ia pensii ca acestia (nu 4300 lei dupa doar 12 ani de munca!). In acelasi timp, medicii si cadrele didactice stiau ce salarii sunt in aceste domenii cand si-au ales profesia/puteau sa se faca si ei bancheri daca voiau salarii mari). Stiu profesori care se uita mai mult la vacante decat la salarii: unul este inginer, dar nu vrea in productie.
4. Despre cioburi
(mesaj trimis de Dyogene în data de 11.11.2016, 10:22)
Daca oamenii aia din conducerea BNR mai face ceva, cu toate tonele de noroi aruncat inspre ei in ultima vreme, atunci parlamentarii ce fac? Mesajul tovarasului Dragnea e bun, dar pentru parlamentari. Ia sa se duca si ei la munca putin, ca oricum stau chiar degeaba. Ar merge infiintate niste colhozuri, niste kibuutzuri, niste sovhozuri cu parlamentari. Ca si asa e penurie de mana de lucru in agricultura. Rade ciob de oala sparta...
5. Mazare mai e la PSD?
(mesaj trimis de Felix în data de 11.11.2016, 10:50)
...daca tot vorbim de "dreptate sociala"...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 11:46)
pesedistii au "observat" dublul standard al BNR, abia atunci cand BNR s-a luat de ei. pana acu, dl Dragnea il apara pe Isarescu si establishmentul de la BNR. succes in a-l schimba, daca mai puteti
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 12:10)
Cine ia ținut în funcții? Acești,,,oameni:''' lucrează contra intereselor poporului român.
7.1. Care-s alea? (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Dyogene în data de 11.11.2016, 12:42)
Interesele poporului roman. Care-s alea?
7.2. Independenta in favoarea locuitorilor tarii (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Felix în data de 11.11.2016, 14:14)
Controlul asupra teritoriului tarii
Controlul asupra resurselor naturale
Ordine si siguranta sociala
Taxarea corecta profiturilor realizate pe teritoriul tarii
Dreptate sociala (distributie corecta a resurselor)
Sanatate (si derivat: cresterea sperantei de viata)
Educatie de calitate pentru generatiile urmatoare
.. mai trebuie? Lista e lunga, mai ales daca intram in componente...
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 14:17)
El, trompeta de la 7 e poporul roman. Iti poate demonstra oricand cu creditul in franci elvetieni pe care l-a luat. L-au pacalit bancherii, el de fapt nu voia franci, si bineinteles voia doar un acoperis ca sa-si creasca copilul. Asta e profilul esentei de interse ale poporului roman.
8. 500000 euro
(mesaj trimis de Theraflu în data de 11.11.2016, 14:43)
E zic sa dam la toti alegatorii de la dragnea pana la nea Ion cate 500000 de euro. Asa vor vota toti si nu vor mai fi influentati cu un mic sau o galeata se va munci si mai mult, va fi bine.