Liviu Dragnea, audiat ca martor la sediul DNA, în dosarul lui Govor

Adina Lateş
Anticorupţie / 17 decembrie 2015

Liviu Dragnea, audiat ca martor la sediul DNA, în dosarul lui Govor

Actualizare 21:00 Mircea Govor, plasat în arest la domiciliu

ICCJ a decis astăzi luarea măsurii arestului la domiciliu în cazul preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, în dosarul în care este acuzat de şantaj şi intervenţii la persoane din conducerea ANAF pentru numirea unor persoane propuse de el la AJFP.

Decizia ICCJ nu este definitivă, putând fi contestată atât de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, cât şi de DNA, tot la instanţa supremă.

În urma deciziei de astăzi, Mircea Govor va fi eliberat din Arestul Capitalei când îi va expira ordonanţa de reţinere emisă miercuri de procurorii anticorupţie.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:15 Dragnea: "Nu repet public ce am spus în faţa procurorilor"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a părăsit sediul DNA, afirmând: "Nu repet public ce am spus în faţa procurorilor".

Liderul PSD a mai precizat: "Am dat o declaraţie de martor în dosarul lui Mircea Govor".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:20 Deputatul Andrei Dolineaschi, urmărit penal pentru complicitate în dosarul în dosarul vicepreşedintelui CJ Satu Mare

Deputatul Andrei Dolineaschi este urmărit penal de procurorii DNA pentru complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în dosarul în care a fost reţinut vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor.

El a fost la Direcţia Naţională Anticorupţie unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile din dosar.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada august - octombrie 2013, Mircea Govor, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, a făcut demersuri, prin intermediul lui Dolineaschi (secretarul general al aceluiaşi partid), pe lângă persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou-înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (AJFP) a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

"Procedând în această manieră, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, Govor a urmărit să obţină/ menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare. În perioada septembrie 2013 - martie 2014, Govor a procedat în aceeaşi manieră şi în favoarea unui apropiat, în sensul că a depus diligenţe pe lângă aceleaşi persoane din conducerea ANAF ca acesta fie să promoveze examenul pentru obţinerea unui post de conducere sau de execuţie în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea (instituţie nou înfiinţată), fie să obţină o funcţie de conducere în cadrul AJFP Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior", se prezintă în comunicat.

Procurorii susţin că ajutorul dat de Andrei Dolineaschi a constat în solicitarea şi obţinerea unor documente cu caracter confidenţial de la persoane cu funcţii de decizie în ANAF ce au fost transmise ulterior lui Govor; transmiterea solicitărilor pe care vicepreşedintele CJ Satu Mare le făcea în sensul arătat, către factorii de decizie din cadrul ANAF; punerea în legătură directă a lui Govor cu factorii de decizie din cadrul ANAF etc.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, iar procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

-----------------

Actualizare 14:58 Liviu Dragnea, audiat ca martor la DNA

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, este audiat la această oră ca martor în dosarul lui Mircea Govor, şeful PSD Satu Mare şi preşedintele Consiliului Judeţen, transmite Digi24.

----------

Actualizare 14:04 Dragnea, despre reţinerea lui Govor: "Vreau să spun că îmi pare foarte rău"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, astăzi, că îi pare "foarte rău" de situaţia în care a ajuns liderul social-democrat de la Satu Mare, reţinut de către DNA, şi a susţinut că procedurile din Codul Etic vor fi urmate, dar decoamdată "să vedem ce se întâmplă", transmit surse din presă.

Întrebat despre situaţia lui Mircea Govor, Dragnea a spus că "nu vrea să comenteze". "Vreau să spun că îmi pare foarte rău de ceea ce se întâmplă cu Mircea Govor", a spus Dragnea.

Întrebat dacă i se vor aplica sancţiunile din noul Cod etic şi de conduită, Dragnea a spus: "Procedurile de acolo vor fi urmate. Deocamdată să vedem ce se întâmplă zilele următoare".

Codul de conduită al PSD prevede că membrii de partid aflaţi în situaţia lui Mircea Govor vor fi suspendaţi din funcţiile politice deţinute în cadrul partidului.

---------------

Actualizare 09:24 Vicepreşedintele CJ Satu Mare Mircea Vasile Govor, prezentat ÎCCJ pentru arestare preventivă

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Mircea Vasile Govor este prezentat, astăzi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, transmit surse din presă.

-----------------

Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 decembrie 2015, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de folosire a influenţei sau autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, şantaj în formă agravată.

Potrivit comunicatului DNA, în ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

"1.1 În perioada august-octombrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Satu Mare, folosindu-se de influenţa şi autoritatea funcţiilor deţinute, a făcut demersuri, printr-un intermediar, pe lângă persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru a obţine numirea, detaşarea, împuternicirea sau menţinerea în funcţii de conducere sau de execuţie în cadrul nou înfiinţatei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.

Procedând în acest fel, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obţină/menţină protecţia societăţilor comerciale controlate de el şi familia sa din partea organelor fiscale din judeţul Satu Mare şi obţinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local (bani).

1.2 În perioada septembrie 2013 - martie 2014, inculpatul Govor Mircea Vasile a procedat în aceeaşi manieră şi în favoarea unui apropiat, în sensul că a depus diligenţe pe lângă aceleaşi persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ca acesta fie promoveze examenul pentru obţinerea unui post de conducere sau de execuţie în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea (instituţie nou înfiinţată), fie să obţină o funcţie de conducere în cadrul A.J.F.P. Satu Mare, fără ca acest lucru să se materializeze ulterior.

2.1 În perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra unei publicaţii cotidiene locale, în prezenţa unei alte persoane, administrator al unei societăţi comerciale, a ameninţat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromiţătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalităţii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obţinut mai multe contracte de consultanţă juridică cu diferite entităţi publice.

În continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câştige mai multe licitaţii publice ce se aflau în derulare în acel moment şi care erau organizate de instituţii cu care firma avocatului avea contract de consultanţă juridică pe linia achiziţiilor publice.

Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăţi comerciale care câştigaseră o licitaţie privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea omului de afaceri), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăţi controlate de inculpat.

Acest fapt a avut ca şi consecinţă oprirea oricărui articol denigrator în publicaţia respectivă la adresa avocatului.

2.2 În perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii, împreună cu persoana care controla linia editorială a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună.

Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de acelaşi om de afaceri.

2.3 În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-şi autoritatea şi influenţa deţinute de calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Satu Mare, precum şi de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii cotidiene locale, a constrâns un inspector şef interimar al ITM Satu Mare la acea vreme, pentru ca acesta, în exercitarea atribuţiunilor sale de serviciu, să interzică inspectorilor de muncă din subordine să aplice sancţiuni contravenţionale împotriva persoanelor agreate politic de el (în speţă, primarii din acelaşi partid cu el, din judeţul Satu Mare).

Constrângerea a constat în proferarea unor ameninţări directe cu destituirea din funcţie, în publicarea unor articole denigratoare în presă, respectiv în efectuarea unei vizite de lucru de către Inspectorul General de Stat în Inspecţia Muncii, la solicitarea inculpatului.

Scopul urmărit de inculpat, pe lângă obţinerea unui folos pentru altul, (neaplicarea unor amenzi primarilor agreaţi în cazul constatării unor abateri pe linia relaţiilor de muncă de către inspectorii ITM), a vizat două paliere:

- de a asigura un folos nepatrimonial pentru sine, în sensul de a dobândi, în faţa membrilor partidului pe care îl conducea de puţin timp, o reputaţie de un bun preşedinte, capabil să apere interesele lor în cazul în care aceştia ar fi sancţionaţi de instituţiile deconcentrate,

- de a-şi subordona instituţia publică respectivă intereselor sale patrimoniale, în contextul în care Govor Mircea Vasile şi familia sa deţineau mai multe societăţi comerciale care aveau angajaţi.

2.4 În perioada iunie-iulie 2014, inculpatul Govor Mircea Vasile după ce, în cadrul unei conferinţe de presă, i-a solicitat inspectorul şef al ITM Satu Mare să-şi dea demisia, şi-a folosit în acest sens autoritatea şi influenţa deţinute de calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic şi vicepreşedinte a Consiliului Judeţean Satu Mare, pe lângă prefectul judeţului, pentru a se dispune, în afara cadrului legal, efectuarea unui control la instituţia publică respectivă (acţiune demarată la data de 23.06.2015).

Scopul acestei acţiuni de control a vizat atât identificarea deficienţelor în activitatea instituţiei mai sus amintite, în vederea constrângerii inspectorului şef de renunţa la funcţia publică de conducere deţinută, cât şi dobândirea unui folos material pentru altul (numirea în funcţia respectivă a unei persoane agreate de inculpat) şi a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea instituţiei intereselor sale în contextul în care inculpatul şi familia sa deţineau mai multe societăţi comerciale care aveau angajaţi)".

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, precizează DNA, adăugând că procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb