LIVIU DRAGNEA: "Dacă implicarea lui Iohannis în dosarul Black Cube este reală, ar fi trebuit chemat la DIICOT"

Stelian Bădescu
Politică / 22 octombrie 2016

"Dacă implicarea lui Iohannis în dosarul Black Cube este reală, ar fi trebuit chemat la DIICOT"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că în cazul în care informaţiile din presă privind implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Black Cube sunt reale, şeful statului ar fi trebuit, până acum, chemat la audieri la DIICOT, întrucât ca şi orice alt cetăţean român poate fi cercetat, informează News.ro.

"Mi-a arătat cineva ce a apărut în presă, nici nu era un document foarte mare. Nu am alte informaţii. Dacă acel document este real, adică dacă acel document este o parte reală dintr-o declaraţie şi se află la dosar la DIICOT, bănuiesc, prima întrebare pe care mi-o pun este: de ce nu a fost chemat preşedintele la audieri ? Pentru că pe oricare alt cetăţean din România, dacă era menţionat în acest dosar sau în altele era chemat imediat, eventual şi cu mascaţii, să dea explicaţii pentru asta. Repet, dacă acest document nu este o făcătură şi nu a apărut în presă contrafăcut ", a declarat Liviu Dragnea, întrebat cum priveşte eventuala implicare a preşedintelui Klaus Iohannis în dosarul "Black Cube", potrivit unor informaţii apărute în presă.

Liderul PSD a adăugat că i se pare greu de acceptat "ca şeful statului să folosească acest tip de operaţiune profund ilegală", adăugând că dacă documentul respectiv este real faptul că până acum nu a fost chemat la audieri este inadmisibil .

"Practic, pentru ce, după cum ar reieşi din acel document, să o dea jos pe Kovesi. Că, practic, asta era ţinta Black Cube-ului după cum am văzut în ultimele luni de zile. Asta ar fi o dovadă maximă de ipocrizie, la televizor vii şi spui că tu susţii lupta anticorupţie şi pe cea care conduce această luptă Codruţa Kovesi şi tu, de fapt, în subteran, în mod ocult,vrei să o dai jos. Dacă acel document este real, faptul că până acum nu a fost chemat la audieri este inadmisibil. Preşedintele nu poate să fie trimis în judecată, dar nu scrie nicăieri în Constituţie că nu poate să fie cercetat, nu există această prevedere şi nu există această imunitate. Repet, dacă ceea ce e acolo e real", a arătat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, la Bruxelles, că speculaţiile legate de o posibilă implicare a Preşedinţiei şi Serviciului Român de Informaţii în dosarul Black Cube sunt "făcături" şi a precizat că i-a solicitat procurorului-şef al DIICOT să clarifice "definitiv şi integral" această speţă.

Klaus Iohannis a afirmat că a avut o discuţie cu şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu legată de dosarul Black Cube.

"Singurul lucru care l-am spus - sper să nu fie intepretat ca un amestec în justiţie - l-am rugat pe domnul Horodniceanu să facă ce vrea, cum vrea şi când vrea, dar să lămurească definitiv şi integral această speţă", a declarat Iohannis.

El a caracterizat ca "făcături" speculaţiile legate de implicarea Administraţiei Prezidenţiale şi a SRI în afacerea Black Cube.

"Au fost vehiculate anumite scenarii care cred că popular le zice făcături. Pot să vă lămuresc integral şi definitiv asupra rolului preşedintelui şi vreau să fiu foarte clar. Preşedintele şi Administraţia Prezidenţială nu au protejat şi nu au fost implicate în acţiunea Black Cube nici formal, nici informal. Acuzaţiile care se aduc SRI... este caraghios. Nu doar că nu a protejat această acţiune, ci a contribuit decisiv la prinderea infractorilor", a afirmat Iohannis.

Acesta a apreciat că speculaţiile au fost alimentate de persoane implicare în dosar. "Cine se uită la multe filme cu spioni poate găsi plăcere în asta", a spus şeful statului.

Preşedintele a precizat că nu se pune problema ca infractorii din dosarul Black Cube să fi fost protejaţi de instituţii ale statului român. "Nu am datele din doar, dar pot să vă sun o părere personală: nu există instituţiie din România care să fi protejat infractori. Că unii provin din aceste instituţii şi s-au erijat în reprezentanţi ai lor, asta am mai văzut-o", a conchis Iohannis.

"Preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SRI Eduard Helvig sunt în spatele misiunii Black Cube, iar şeful operativ al SRI Florian Coldea nu era la curent cu operaţiunea", reiese dintr-o parte a unui document publicat, vineri, de site-ul Ştiripesurse.

Surse din structurile de informaţii susţin, însă, că ştirea ar putea să fie şi o "perdea de fum", adică o intoxicare, specifică SIE.

În document se spune că misiunea agenţilor israelieni ai Black Cube era una autorizată la cel mai înalt nivel şi că urmau să primească sprijin şi să funcţioneze ca celulă a SRI.

Doi angajaţi ai firmei israeliene Black Cube au fost reţinuţi de procurorii DIICOT pe 3 aprilie. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti i-a arestat preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Atât arestaţii, cât şi Black Cube au susţinut că au acţionat legal şi cu autorizare de la cel mai înalt nivel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca serviciile nu lamuresc aceasta "facatura" - vorba Presedintelui, adica sa vada cine a postat pe Stiripesurse, inseamna ca Romania, nu Presedinte, nu servicii..... Romania poate fi denigrata in orice moment de catre priceputii rauvoitori.

    Este de neconceput ca institutile de varf ale tarii sa fie atacate (sau implicate) in acest mod. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb