România va avea un număr de minimum şase şi maximum 12 Poli de Inovare Digitală care vor face parte din Reţeaua Europeană de Dezvoltare şi Inovare, dar dezvoltarea acestora va dura ani de zile, a declarat, astăzi, secretarul de stat în ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri Liviu Rogojinaru, într-o dezbatere de profil, informează Agerpres.
"Conform unei estimări recente, România va avea un număr de minim 6, maxim 12 DIH-uri (Digital Innovation Hubs - Poli de Inovare Digitală, n.r.), care vor participa la reţeaua europeană a centrelor de inovare digitală denumită EDInet.eu (edinetwork.eu - n. r.) care vor fi dezvoltate ca suport naţional şi european prin Programul Europa Digitală. Dorinţa noastră este să realizăm acest deziderat cât mai repede. Dar ştiţi că aici vorbim despre ani. Dorim să susţinem financiar, dar nu numai, această transformare", a afirmat Liviu Rogojinaru.
Secretarul de stat a atras atenţia, însă, că există obstacole multiple în calea digitalizării.
"Economia viitorului va fi cu certitudine o economie digitală. Digitalizare înseamnă adoptarea tehnologiei realizate de dispozitive şi sisteme electronice ce fac posibilă creşterea funcţionalităţii unui produs, dezvoltarea serviciilor online, modernizarea proceselor, migrarea către noi modele de afaceri, bazate pe dezintermedierea producţiei şi a livrării de bunuri menite să producă în cele din urmă un impact transformator. PNL şi Guvernul Ludovic Orban şi-au asumat încă înainte de criza Covid-19 transformarea digitală a statului român. Obstacolele principale în calea digitalizării sunt multiple, cum ar fi lipsa sau insuficienţa consumatorilor digitali, costurile mari, rezistenţa la schimbare a companiilor şi/sau a consumatorilor. Atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat, introducerea rapidă a digitalizării la toate nivelurile va ajuta România să devină mai competitivă pe plan internaţional şi să-şi îmbunătăţească perspectivele de creştere economică sustenabilă. Pentru aceasta este nevoie în primul rând de conştientizarea publicului în sfera digitală şi de creşterea competenţelor şi abilităţilor digitale, printr-o învăţare continuă", a subliniat el.
Rogojinaru a dat asigurări că Ministerul Economiei sprijină Autoritatea pentru Digitalizarea României în iniţiativa de creare a unor Poli de Inovare Digitală.
"Printre cele mai importante beneficii palpabile pe care o companie le poate obţine din transformarea digitală aş enumera simplificarea, transparenţa, eficienţa. Modelele de afaceri vor suferi transformări radicale sub impactul digitalizării şi al introducerii Inteligenţei Artificiale în medii economice tot mai competitive. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri susţine şi încurajează orice demers ce vizează transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv prin crearea şi dezvoltarea DIH-urilor în ţara noastră. În acest sens, recent am încheiat protocolul de colaborare în baza căruia MEEMA va sprijini Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru îndeplinirea sarcinilor ei: elaborarea criteriilor de selecţie a centrelor de inovare digitală, evaluarea candidaturii depuse de solicitanţi prin desemnarea unor reprezentanţi ai Ministerului în comisia de evaluare, promovarea activităţilor întreprinse de Guvern în vederea susţinerii şi dezvoltării centrelor de inovare digitală, includerea aspectelor privind menţinerea şi dezvoltarea centrelor de inovare digitală în politica publică ce vor fi elaborate de MEEMA", a precizat oficialul MEEMA.
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) au organizat, vineri, o videoconferinţă de informare privind rolul centrelor de inovare digitală în implementarea viitorului Program Europa Digitală, intitulat European Digital Innovation Hubs - Boosting the digital transformation process.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2020, 13:00)
Promovați pe capul asta de porc că va asemănați și loviți in Tudorel Toader, asta e romanica, troaca voastră de tâmpiți.
1.1. Așa e când ai un ziar condus de un alog (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2020, 15:52)
O fi el cetățean, dar român nu e...