Liviu Voinea, GEA: "Inflaţia nu mai reprezintă problema principală a economiei"

ANDREEA ARĂBOAEI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 aprilie 2009

Inflaţia nu mai reprezintă o problemă pentru economia ţării noastre în acest moment, ci mai importantă este reducerea consumului public şi a celui privat, care vor înscrie inflaţia pe un trend descendent, potrivit lui Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA).

La temperarea inflaţiei contribuie şi stabilizarea monedei naţionale, a mai precizat domnia sa, leul apreciindu-se cu peste 4% în ultimele trei săptămâni, după încheierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), până la un nivel de 4,11 lei pentru un euro.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut, în luna martie, până la 6,71%, de la 6,89% în luna precedentă, cele mai mari creşteri de preţuri înregistrându-se la bunurile nealimentare (0,68%), urmate de produsele alimentare (0,39%), respectiv serviciile (0,33%), potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai semnificative majorări de preţuri la mărfurile alimentare au avut loc la citrice şi alte fructe meridionale (8,28%), zahăr (1,71%) sau cartofi (1%), conform datelor INS. Carnea şi produsele din carne s-au scumpit cu 0,63%, pâinea cu 0,13%, iar preţul laptelui şi al altor produse lactate a cres­cut cu 0,19% în luna anterioară, comparativ cu luna februarie.

Reduceri de preţuri la mărfurile alimentare s-au înregistrat la ouă cu 5,11%, ulei cu 3,18%, fructele proas­pete cu 0,87% şi făina cu 0,02%, informează INS.

Tutunul şi ţigările au avut cea mai mare creştere în rândul produselor nealimentare, în timp ce cărţile, ziarele şi revistele s-au scumpit cu 1,52%. Şi preţul combustibililor a crescut cu 0,70% în luna martie, în timp ce medicamentele au crescut cu 0,19% faţă de luna anterioară, când au avut cel mai mare avans.

Transportul urban s-a scumpit cu 0,90% faţă de luna februarie, iar chiriile s-au majorat şi ele, în medie, cu 0,11%. Apa, canalul şi salubritatea au crescut cu aproape 1%, potrivit INS.

În schimb, transportul aerian şi serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,04%, respectiv 0,05% faţă de luna anterioară, iar autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit şi ele cu 0,29% comparativ cu luna februarie a acestui an.

Coşul de consum pe baza căruia INS calculează rata inflaţiei cuprinde, începând cu acest an, alimente în proporţie de 37,58%, mărfuri nealimentare - 44,05% şi servicii - 18,37%.

Printre recomandările Fondului Monetar Internaţional se numără şi revenirea inflaţiei în ţinta stabilită de Banca Naţională până la sfârşitul lui 2009 şi menţinerea acesteia la un nivel sustenabil în următorii ani.

Ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, în acest an, este de 3,5% +/- un punct procentual, ultima prognoză a BNR în privinţa nivelului inflaţiei la finalul anului fiind de 4,6%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb