Deficitul de cont curent va continua să crească, estimează Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată. Domnia sa consideră că majorarea acestuia va fi alimentată de consumul public (cheltuieli publice mari într-un an electoral), de deficitul bugetar în creştere (cele două deficite sunt considerate "gemene") şi de structura nesănătoasă a creş-terii economice.
Deficitul de cont curent este de trei-patru ani cea mai periculoasă problemă de stabilitate macroeconomică. El nu a explodat în 2007, ci doar a urmat, mai accelerat, cursul ascendent început în 2002-2003, mai spune Liviu Voinea.
Sustenabilitatea ţine de finanţarea deficitului, iar aceasta va fi asigurată în 2008 şi în anii următori tot mai mult de datoria externă şi, prin urmare, ar trebui să ne aşteptăm la o creştere rapidă a datoriei externe, atât cea publică, dar şi cea privată, apreciază preşedintele GEA.
Inflaţia anualizată în primele trei-patru luni din 2008 va depăşi 7%, poate chiar 8%. "În aceste condiţii, BNR va trebui să crească rata dobânzii de politică monetară, la cel puţin 8%", consideră Liviu Voinea.
Intervenţiile pe piaţa valutară (indirecte) s-au dovedit până acum mai eficiente. BNR are o marjă în care permite evoluţia leului, dar aceasta nu este publică. "În 2007, estimez că marja a fost 3,3 - 3,7 şi a intervenit la ambele capete ale intervalului. În 2008, această marjă s-ar putea menţine", a mai spus Liviu Voinea.
Domnia sa nu crede că, pe ansamblul lui 2008, inflaţia poate scădea sustenabil sub 6%, iar în 2009 multe vor depinde de politica macroeconomică, în primul rând fiscală şi bugetară, a noului guvern.
Principala cauză a inflaţiei este componenta sa structurală. BNR, prin politica monetară, poate interveni doar asupra componentei monetare (şi cazul Bulgariei este elocvent, unde, în pofida consiliului monetar, inflaţia, structurală cu precădere, a ajuns la 13%). Componenta structurală este alimentată de reformele neterminate din economie, de politica salarială şi bugetară expansionistă, şi de lipsa concurenţei pe multe pieţe.
Desigur, există şi cauze conjuncturale, precum inflaţia importată.
"Ţinta pe 2008 este compromisă din start şi, probabil, va fi modificată de BNR încă din primul trimestru 2008", ne-a spus Liviu Voinea .
Domnia sa este de părere că nivelul actual al cursului, în intervalul 3,5-3,6, este mai favorabil exporturilor decât un curs mai apreciat. Preşedintele GEA este de părere că, totuşi, influenţa pozitivă nu este foarte mare, pentru că elasticitatea exporturilor la curs este mai mică decât elasticitatea importurilor.
Creşterea economică va de-păşi probabil 5% în fiecare din anii următori; dar problema reală ţine de sursele creşterii, care deocamdată nu ne ajută să recuperăm decalajele faţă de media UE, în sensul convergenţei reale, a conchis Liviu Voinea.