LIVIU VOINEA: "Rectificarea bugetară, discutată în iulie cu FMI"

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2014

"Rectificarea bugetară, discutată în iulie cu FMI"

Rectificarea bugetară urmează să fie discutată în luna iulie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat, ieri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în cadrul conferinţei de lansare a Strategiei de Parteneriat de Ţară 2014 - 2017.

Domnia sa a precizat că nu au fost reduse sumele destinate investiţiilor publice şi că a demarat un program de vizite în ţară, pentru a vedea ce investiţii se derulează bine şi ce investiţii întâmpină probleme.

"Am început deja un program de vizite în ţară, neanunţate, ca să văd cu ochii mei de ce anumite investiţii merg bine, unele chiar peste plan, iar altele nu merg la fel de bine, deci nu se cheltuie banii alocaţi", a afirmat ministrul, precizând că investiţiile unde banii sunt cheltuiţi urmează să primească alocări suplimentare, în cadrul rectificării bugetare, în timp ce proiectele cu probleme nu vor beneficia de sume noi.

Liviu Voinea a subliniat că nu va verifica desfăşurarea lucrărilor tehnice, responsabilitatea sa fiind să controleze modul în care sunt cheltuite fondurile publice.

Reducerea chetuielilor cu investiţiile publice, în primul trimestru al acestui an, a fost determinată de faptul că, în perioada respectivă, nu au mai fost efectuate plăţi aferente anului trecut, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi, a explicat ministrul delegat pentru Buget.

Domnia sa a precizat: "La începutul anului 2013 am plătit arierate aferente anului 2012. De obicei, ani de-a rândul, s-au amânat plăţi pe final de an ca să se facă la începutul anului viitor, pentru a se încadra în ţintele bugetare aferente acelor ani. Acum noi ne comparăm cu un an 2013 în care în primele luni am făcut plăţi pentru 2012, 2011. În 2014 nu mai este nevoie să facem plăţi pentru 2013, pentru că nu mai avem datorii de plată la începutul anului".

Deficitul bugetar pentru primele patru luni ale anului a reprezentat aproape două miliarde lei, respectiv 0,28% din PIB, în scădere faţă de 1,19% în aceeaşi perioadă a anului 2013, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Parteneriatul de ţară încheiat cu Banca Mondială ar urma să ajute ţara noastră să realizeze procesul de convergenţă reală în perspectiva adoptării euro în 2019 şi să asigure finanţarea deficitului bugetar la costurile de piaţă la care se împrumută instituţia financiară, susţine Liviu Voinea.

"Acest parteneriat urmăreşte realizarea reformelor structurale în multe domenii, inclusiv în domeniul finanţelor publice, dar şi în companiile de stat", a afirmat ministrul delegat pentru buget, adăugând că faptul că parteneriatul durează până în anul 2018 nu este întâmplător: "Având în vedere intenţia şi decizia fermă a României de aderare la euro în 2019, acest parteneriat ne va ajuta să realizăm şi procesul de convergenţă reală, nu doar pe cel de convergenţă nominală la zona euro".

Parteneriatul a fost încheiat pe baze calitative mai bune decât precedentele, ca urmare a progreselor realizate de ţara noastă în ultimii ani, potrivit lui Liviu Voinea.

Domnia sa a continuat: "Acestea confirmă faptul că se poate face în acelaşi timp consolidare fiscală şi creştere economică, că reformele structurale pot avea rezultate. Anul trecut, pe ansamblu, rezultatele financiare ale companiilor de stat s-au îmbunătăţit faţă de 2012 cu 0,4% din PIB şi asta arată că aceste reforme funcţionează chiar dacă mai sunt multe lucruri de făcut, în special în domeniul guvernanţei corporative la companiile de stat, unul dintre domeniile pe care parteneriatul de ţară se şi orientează".

Parteneriatul conţine şi componente financiare, ţara noastră urmând să primească finanţare pentru deficit timp de două serii a câte doi ani, adică pe toată durata celor patru ani a parteneriatului, aşa cum s-a întâmplat în cazul Poloniei, a adăugat Liviu Voinea.

"Având în vedere că deficitul continuă să scadă, această parte de finanţare de la Banca Mondială va deveni importantă. De asemenea, finanţarea va merge către domenii prioritare, în 2014 la Sănătate, în 2015 la Educaţie şi în ceilalţi doi ani probabil Justiţia va fi unul dintre cele două domenii prioritare, pentru care vor exista investiţii şi împrumuturi pentru investiţii sectoriale bazate pe rezultate", arată membrul Executivului.

Îmbunăţirea sistemului de guvernare, susţinerea dezvoltării economice şi creşterea incluziunii sociale - obiectivele parteneriatului cu Banca Mondială

Strategia de Parteneriat de Ţară 2014 - 2017 reprezintă cadrul de cooperare dintre Banca Mondială (BM) şi Guvernul ţării noastre pentru următorii patru ani.

Aceasta este structurată pe trei direcţii, respectiv crearea unui sistem de guvernare la nivelul secolului 21, susţinerea dezvoltării economice şi crearea de locuri de muncă, şi creşterea nivelului de incluziune socială, potrivit documentului de prezentare.

Prima direcţie vizează realizarea de proiecte care să ducă la creşterea capacităţii administrative, îmbunătăţirea sistemului de colectare a taxelor, absorbţia eficientă a fondurilor europene, reforma sistemului de sănătate şi acordarea de împrumuturi pentru finanţarea bugetului, explică Banca Mondială.

În ceea ce priveşte cea de a doua direcţie, obiectivele instituţiei sunt eradicarea sărăciei şi creşterea prosperităţii împărtăşite, iar pentru atingerea lor va fi nevoie ca sectorul privat să joace un rol mai important, afirmă reprezentanţii BM.

Creşterea nivelului de incluziune socială are în vedere distribuţia neuniformă a sărăciei în ţara noastră, din punct de vedere geografic, etnic şi al sexului persoanelor, se mai precizează în document.

"Venitul minim de inserţie înlocuieşte, din 2015, alte forme de ajutor şi ţinteşte mai multe categorii"

Persoanele cu venituri reduse ar urma să primească, de anul viitor, o nouă formă de ajutor social, care va comasa alte ajutoare sociale şi se va adresa unei categorii mai largi de populaţie, inclusiv unora dintre cei care în prezent sunt excluşi de la încasarea ajutoarelor sociale din cauza faptului că deţin o serie de active, a precizat Liviu Voinea.

"În cadrul parteneriatului cu Banca Mondială avem şi o componentă socială, a venitului minim de inserţie, care din 2015 va înlocui alte forme de ajutor social, se va adresa unei categorii mai largi de populaţie şi va fi, de asemenea, un suport financiar mai mare", a afirmat domnia sa.

Ministrul a explicat că, în acest moment, mulţi dintre cei cu venituri reduse sunt excluşi de la plata ajutorului social pentru că deţin anumite bunuri, cum ar fi un televizor sau o bucată de pământ, iar aceştia nu ar trebui să fie excluşi. "Deci este un pachet integrat care va evita şi abuzurile, dar îi va ajuta chiar pe cei care au nevoie să fie ajutaţi", susţine domnia sa, adăugând că discuţiile, care se derulează împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, nu sunt, încă, finalizate, proiectul legislativ urmând să fie pus în dezbatere publică în viitorul apropiat.

Liviu Voinea a declarat pentru ziarul BURSA, în urmă cu două săptămâni, că Guvernul are în vedere mai multe măsuri pentru combaterea sărăciei, dintre care cea mai importantă este venitul de inserţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb