La standul României de la Salonul Cărţii de la Paris, ediţia a 39-a, ziua de ieri a fost dedicată legăturilor dintre artă şi literatură, unde au fost amintiţi importanţi artişti precum Andrei Cădere şi Constantin Brâncuşi, Theodor Pallady şi Henri Matisse. Spaţiul românesc a fost animat la fiecare lansare de carte şi dezbatere, publicul fiind unul select, format din critici de artă, scriitori, poeţi, artişti care au asistat la întâlniri, scrie News.ro.
La ora 13.30, la standul României a avut loc lansarea volumului "La civilisation des clairières", de Alain Bouras, subtitlul cărţii fiind "Anchetă asupra civilizaţiei arborelui în România - Etnoecologie, tehnică şi simbol în pădurile din Carpaţi".
Carpaţii reprezintă un păstrător de civilizaţie rurală în toată Europa: o cultură a arborelui şi a lemnului cu ritualuri strâns legate de cultura strămoşilor şi de cea a pământului, arta şi tehnicile sale. Arhaismele cele mai uimitoare au fost observate, descrise şi fotografiate de autor între 1976 şi 2010. Lucrarea prezintă, urmând metoda antropologică, cele două momente ale unui cuplu cultural: tehnologia şi simbolul, mai relatează News.ro.
Aceste date naţionale sunt plasate în mod normal în comparaţie cu alte fenomene culturale, punând în evidenţă această "mare civilizaţie ţărănească europeană".
Autorul a studiat Sânzienele, arhaismele culturale, cultul arborelui, al lemnului. Bouras face, în tomul său impresionant, o reverenţă pădurii, cea care protejează, hrăneşte comunitatea prin modul în care e îngrijită. "Muma Pădurii este o figură românească. Este Artemis, este zeiţa care veghează asupra pădurii", spune el, conform publicaţiei.
Satele descrise, copiii care ajung să trăiască graţie pădurii. "Satul comunitar este împărţit în gospodărie - ferma agricolă, care conţine o familie în general, care e privată, care are o dimensiune religioasă -, şi islazul, terenul comunal care aparţine tuturor, ce cuprinde pădurea. Aceste două spaţii constituie satul comunitar pe care îl găsim în toată Europa".
Ali-Alain Bouras, doctor în antropologie la EHESS (L'École des hautes etudes en sciences sociales), conduce un studiu despre ţărănimea europeană din diferite ţări din fostul bloc din Est. Din 1976, el lucrează pe etnoecologia lemnului şi a pădurii din parcurile naturale, din muzee şi din centrele de cercetare regionale.
Publicul a asistat de laora 15.00, la standul României J120 de la Porte de Versailles, unde a avut loc o dezbatere în jurul volumului "Après Cadere", apărut la editura Transignum.Invitaţi la discuţie au fost Wanda Mihuleac, Alain Snyers, Paul Ardenne, Doina Lemny şi Ioana Tomşa.
De la ora 16.30, Doina Lemny şi Sophie Brocas au discutat despre artă şi literatură în cadrul unei dezbateri animate despre cel mai recent roman al lui Sophie Brocas - "Le Baiser", inspirat din sculptura lui Brâncuşi instalată în cimitirul Montparnasse şi care face obiectul unei dispute între statul francez şi moştenitorii Tatianei Raduskaia.
Livre Paris celebrează bogăţia şi diversitatea patrimoniului literar european, precum şi rolul scriitorilor şi gânditorilor în construcţia unei Europe deschise. Ediţia 2019 face excepţie de la tradiţia salonului de a avea în fiecare an o ţară invitată de onoare, pentru a celebra în premieră un continent: Europa, mai relatează News.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Gogu în data de 17.03.2019, 13:30)
Henri Matisse artist roman????!!!!!!.........de cand?