Ministrul britanic de stat Michael Gove a apreciat luni că evoluţia merge în direcţia încheierii anul acesta a unui acord privind viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi UE, dar drepturile privind pescuitul rămân un obstacol în calea acestei înţelegeri, transmite agenţia Reuters, potrivit Agerpres
Pescuitul este un dosar foarte sensibil şi cu implicaţii economice majore atât pentru britanici cât şi pentru Uniunea Europeană, aceasta din urmă condiţionând încheierea unui acord cu Londra privind relaţia post-Brexit de o înţelegere la acest capitol, care să prevadă acces reciproc în apele celor două părţi şi să instituie cote de pescuit.
''Sunt încrezător. Nu sunt foarte bun la predicţii'', dar ''cred că şansele (unui acord) sunt categoric mai mult de 2 la 1'', a apreciat Michael Gove.
În chestiunea pescuitului, el a amintit că poziţia Londrei este aceea că Bruxellesul trebuie să accepte că britanicii vor avea în viitor controlul asupra apelor proprii. ''Acesta este un subiect despre care cred că poziţia UE este în mod particular dificilă şi inflexibilă'', a menţionat ministrul britanic. ''Este un exemplu de capitol la care negociatorii UE încă nu tratează Regatul Unit la fel ca alte state independente'', a deplâns el.
La rândul său, negociatorul Uniunii Europene pentru viitoarea relaţie cu Regatul Unit, Michel Barnier, a deplâns şi el vineri lipsa unor ''progrese tangibile'' la finalul celei de-a doua runde de discuţii cu reprezentanţii Londrei. ''Obiectivul pe care îl aveam, de a avansa pe baza unor progrese tangibile este atins doar în mică măsură'', a estimat Barnier, criticând din nou insistenţa Londrei ca perioada de tranziţie post-Brexit să nu fie prelungită dincolo de 31 decembrie 2020 şi până atunci să fie încheiat acordul privind viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi UE.