Liderii europeni urmează să discute miercuri despre o nouă amânare a datei Brexitului, stabilită vineri, însă Regatul Unit trebuie să-şi clarifice planul pentru a evita o plecare dezordonată, a declarat marţi ministrul german al Afacerilor Europene Michael Roth, relatează Reuters, citat de News.ro.
"Trebuie, din păcate, să notez că condiţiile stabilite de către Consiliul European în ultima sa reuniune nu sunt întrunite. Asta înseamnă că amânarea va expira la 12 aprilie", a declarat Michael Roth pentru presă la sosirea sa la Luxemburg, la o reuniune a miniştrilor Afacerilor Europene în vederea pregătirii summitului de miercuri de la Bruxelles.
"Noi aşteptăm măsuri pe fond în direcţia bună. Până acum nu s-a schimbat nimic. Ne gândim, bineînţeles, la o amânare adecvată a datei-limită şi la o prelungire mai îndelungată. Ele trebuie însă să fie susţinute de condiţii foarte stricte", a declarat ministrul german.
El a subliniat asupra unei participări britanice la alegerile europene drept una dintre aceste condiţii.
"Ne aflăm într-o situaţie foarte, foarte frustrantă, iar Uniunea Europeană (UE) trebuie până la urmă să-şi rezolve problemele viitoare. Trebuie, de asemenea, ca eventual să le dăm timp britanicilor să precizeze în sfârşit ce vor cu adevărat", a declarat el, conform News.ro.
"Aparent, discuţiile cu opoziţia britanică, care au fost lansate foarte târziu, nu au condus la vreun progres substanţial", a apreciat el.
Michael Roth a anunţat că Germania nu doreşte un Brexit fără acord ("no deal"), dar a subliniat că există acest risc.
Ministrul român al Afacerilor Europene George Ciamba a declarat, la rândul său, că Marea Britanie ar trebui să le explice miercuri liderilor europeni cum intenţionează să folosească amânarea pe care o solicită.
România deţine preşedinţia semestrială a UE.
UE, a declarat ministrul român, se felicită de voinţa Marii Britanii de a organiza alegeri europene, dar acest lucru este insuficient în sine pentru a da Londrei mai mult timp.
"Ne felicităm de angajamentul luat de a organiza alegeri europene. Este una dintre condiţiile cerute în vederea dezbaterii chestiunii (amânării Brexitului)", a declarat Ciamba.
"Acest lucru nu este suficient (...). Este important să înţelegem de ce Regatul Unit vrea să rămână (mai mult timp în UE)", a declarat el, scrie News.ro.
"Suntem în aceeaşi situaţie ca acum o săptămână. Nu putem să ne permitem să discutăm despre aceeaşi problemă din nouă în două săptămâni, fără un plan", a subliniat ministrul român.