LOTERIA RĂZBOIULUI Barack Obama: "Am ordonat atacuri ţintite în Irak, pentru protecţia civililor"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 august 2014

Barack Obama: "Am ordonat atacuri ţintite în Irak, pentru protecţia civililor"

Preşedintele american susţine că nu va permite ca SUA să retrimită trupe la sol, după doi ani şi jumătate de la retragerea militarilor din Irak

Este deja bine cunoscut conflictul recent din Fâşia Gaza dintre Israel şi Hamas, care a provocat aproximativ 2.000 de victime până în prezent, dar care nu a stârnit o reacţie consistentă din partea comunităţii internaţionale. Au existat voci care au susţinut dreptul Israelului la auto-apărare şi multe propuneri pentru realizarea unui armistiţiu în regiune, însă aceste tentative au rămas fără succes. Printre susţinătorii păcii din Fâşia Gaza au fost şi Statele Unite ale Americii, prin vocea secretarului de stat John Kerry.

Oficialul american a declarat recent că Hamas poate să oprească războiul din Gaza, dacă acceptă armistiţiul propus de Egipt.

Însă, în cazul conflictului din Irak, dintre insurgenţii sunniţi ai grupului terorist Statul Islamic şi comunitatea kurdă din sudul Irakului, atitudinea SUA este cu totul alta.

Preşedintele american, Barack Obama, a autorizat atacuri aeriene asupra împotriva insurgenţilor Statului Islamic, iar avioanele fără pilot şi cele de vânătoare ale SUA au efectuat 15 astfel de lovituri, a declarat generalul William Mayville, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării, citat de AFP.

Domnia sa a precizat că Pentagonul nu intenţionează să-şi extindă atacurile aeriene în afara regiunilor din nordul Irakului, iar, în prezent, aparatele americane efectuează zilnic între 50 şi 60 de misiuni în această zonă. Potrivit sursei citate, atacurile au rolul de a împiedica înaintarea forţelor Statului Islamic în jurul muntelui Sinjar şi la vest de Erbil (n.r. capitala Kurdistanului irakian).

Barack Obama a spus că ofensiva aeriană are rolul să apere personalul american din Erbil. "Am autorizat atacuri ţintite, în caz de necesitate, pentru a ajuta forţele irakiene, care luptă să-i protejeze pe civilii ce sunt blocaţi", a declarat preşedintele SUA, care a asigurat că nu va permite ca Statele Unite să retrimită trupe la sol, după doi ani şi jumătate de la retragerea militarilor americani din Irak, conform sursei citate.

Secretarul de stat, John Kerry, a declarat, ieri, că Statele Unite şi Australia vor sesiza Naţiunile Unite cu privire la ameninţarea pe care o reprezintă jihadiştii străini care luptă în Irak, Siria, dar şi în alte regiuni, potrivit AFP. "Intenţionăm să prezentăm această problemă la ONU cu scopul de a obţine susţinerea ţărilor de origine ale jihadiştilor şi a ţărilor în care aceştia luptă", a precizat oficialul american.

Arme americane pentru forţele kurde din Irak

Statele Unite au început să furnizeze armament forţelor kurde care luptă împotriva insurgenţilor sunniţi, membri ai grupului terorist Statul Islamic, a anunţat Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Marie Harf, purtătorul de cuvânt al departamentului, a declarat că există o colaborare a SUA cu Guvernul irakian pentru a trimite arme kurzilor, iar livrările au început de săptămâna trecută, fără să ofere detalii despre tipurile de arme care sunt furnizate.

Preşedintele Obama a spus că Irak a făcut un pas înainte prin numirea noului premier Haidar al-Abadi şi i-a îndemnat pe toţi liderii politici irakieni să colaboreze în mod paşnic, conform AFP.

Domnia sa a precizat: "Trebuie să fie format, cât mai curând posibil, un Guvern care să reprezinte interesele legitime ale tuturor irakienilor şi care să poată uni ţara în lupta contra Statului Islamic. Nu există nicio soluţie militară americană pentru Irak, iar noii lideri vor avea sarcina dificilă să recâştige încrederea poporului".

Pe de altă parte, fostul premier Nuri al-Maliki a apreciat că numirea succesorului său constituie o încălcare a Constituţiei, realizată "cu susţinerea Statelor Unite".

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat luni că forţele armate irakiene trebuie să evite amestecul în tranziţia politică de la Bagdad. "Forţele de securitate trebuie să evite să intervină în problemele legate de transferul democratic al autorităţii politice", a precizat reprezentantul special al ONU la Bagdad, Nickolay Mladenov, în condiţiile în care Nuri al-Maliki este susţinut de numeroşi ofiţeri din cadrul armatei irakiene.

22 de victime la un "curs de terorism"

Un comandant din gruparea Statul Islamic a detonat accidental, luni, o centură cu explozibili în timpul unei demonstraţii pentru un grup de militanţi, prezenţi la o tabără de antrenament organizată la nord de Bagdad, potrivit publicaţiei The Independent. În incident au fost ucişi instructorul şi 21 de participanţi la "cursul de terorism", iar alte 15 persoane au fost rănite în urma exploziei, potrivit poliţiei şi oficialilor din armata irakiană.

Agenţia Federală a Aviaţiei (FAA) a interzis avioanelor comerciale americane să survoleze Irakul, motivul principal invocat fiind situaţiile potenţial periculoase create de conflictul armat dintre militanţii din Statul Islamic şi forţele de securitate irakiene, potrivit AFP. Interdicţia vizează "toate companiile americane şi toţi operatorii comerciali", dar autorităţile americane nu au precizat câte zboruri vor fi afectate de această decizie. Turkish Airlines este una dintre cele mai importante companii care şi-a întrerupt zborurile către capitala Kurdistanului irakian. "Zborurile noastre spre Erbil sunt anulate din motive de securitate, până la noi ordine", a precizat Turkish Airlines într-un comunicat. De asemenea, Etihad Airways şi-a întrerupt zborurile spre oraşul menţionat.

Cel puţin 500 de membri ai comunităţii din nordul Irakului au fost ucişi de militanţii grupului terorist sunnit Statul Islamic, a anunţat ministrul irakian pentru Drepturile Omului, Mohammed Shia al-Sudani, citat de Reuters.

Autorităţile irakiene estimează că între 20.000 şi 30.000 de refugiaţi ai comunităţii kurde din nordul Irakului au reuşit să părăsească zona muntelui Sinjar şi au ajuns în nord-estul Siriei, după care au revenit în Irak sub escorta forţelor de securitate locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb