LOVITĂ LA INTERNE, Coaliţia - din tren, în pom

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 29 septembrie 2009

Coaliţia - din tren, în pom

Ministrul de Interne Dan Nica, remaniat de premierul Emil Boc l PD-L şi PSD îşi dau reciproc 24 de ore ca să salveze Coaliţia

Preşedintele Băsescu îndeamnă ambele partide să dea dovadă de responsabilitate

Un nou scandal de proporţii a izbucnit, ieri, între partenerii de guvernare PSD şi PD-L, după ce premierul Emil Boc a anunţat remanierea ministrului Administraţiei şi Internelor, Dan Nica.

Social-democratul Dan Nica devine, astfel, după Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, al treilea minis­tru PSD remaniat într-un an de la conducerea minsterului Adminis­traţiei şi Internelor - instituţie res­ponsabilă cu organizarea alegerilor.

Premierul Emil Boc i-a reproşat ministrului social-democrat că a creat, prin declaraţia sa referitoare la turismul electoral, suspiciuni nefondate privind corectitudinea scrutinului prezidenţial.

Şeful guvernului a acordat social-democraţilor 24 de ore pentru a veni cu o nouă propunere pentru şefia ministerului de Interne, în absenţa uneia nominalizarea urmând să vină din partea sa.

"Aşteptăm poziţia lor 24 de ore şi, dacă nu vor lua nicio decizie, voi vedea ce soluţie am, având în vedere ce resurse umane am în guvern", a spus Boc.

Vasile Blaga, propus ca interimar

Liberal-democraţii au pregătit, deja, varianta interimatului cu Vasile Blaga pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, care ar urma să preia şi postul de vicepremier, deţinut, momentan, de PSD prin Dan Nica.

Supărarea social-democraţilor este cu atât mai mare cu cât Nica, prin funcţia de vicepremier, asigura un echilibru în privinţa raportului de forţe în cadrul coaliţiei de guvernare, mai ales că ar urma să fie înlocuit cu Blaga, tocmai coordonatorul campaniei prezidenţiale a PD-L.

Liderii social-democraţi au reacţionat, la încheierea şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, afirmându-şi sprijinul total pentru Dan Nica.

PSD îl somează pe Boc să-şi retragă decizia

Pesediştii şi-au exprimat speranţa că primul-ministru va reveni asupra deciziei sale şi i-au acordat tot 24 de ore să o facă, în caz contrar, subliiniid că vom ajunge la o criză guvernamentală.

"Domnul Boc are 24 de ore pentru a reveni la gânduri mai bune, doar cine este inconştient suprapune o criză de Guvern crizei economice prin care trece România", a replicat purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz.

Social-democratul a explicat că protocolul coaliţiei a fost încălcat prin faptul că decizia de remaniere a lui Dan Nica aparţine în unanimitate PD-L.

Duvăz a avertizat că "Guvernul va dispărea" dacă Emil Boc nu-şi retrage decizia şi a subliniat că PSD îl va face responsabil de criza politică pe preşedintele Traian Băsescu, care a girat acest Guvern.

"Nimeni n-are voie să pună Guvernul României în slujba propriilor alegeri prezidenţiale, chiar dacă este Traian Băsescu", a declarat Duvăz.

Băsescu, acuzat că încearcă "în mod obsesiv" să pună mâna pe MAI

De asemenea, liderul PSD, Mircea Geoană l-a acuzat pe Emil Boc că este un "instrument politic" care face jocurile lui Traian Băsescu, care încearcă "în mod obsesiv" să pună mână pe MAI.

Geoană a mai semnalat că, în cadrul şedinţei coaliţiei de ieri, pedeliştii au reproşat social-democraţilor faptul că au făcut parte din comisiile parlamentare de anchetă Udrea şi Ridzi!

La rândul său, Dan Nica a declarat, ieri, că îşi continuă munca de ministru, în ciuda deciziei lui Boc pe care a catalogat-o ca fiind un "atac care aruncă România într-o criză fără precedent".

Nica a avertizat că această criză "poate avea efecte extrem de grave", iar singurii responsabili vor fi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.

Geoană a ţinut, totuşi, să precizeze că formaţiunea sa va încerca să evite "dacă se poate" o eventuală criză politică, întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul eventualitatea începerii unor negocieri cu alte partide.

Gheorghe Flutur: "Suntem surprinşi de reacţia PSD. Nu vrem ruperea coaliţiei"

Democrat-liberalii, prin vocea vicepreşedintelui Gheorghe Flutur, au subliniat că nu doresc ruperea coaliţiei de guvernare şi s-au declarat "surprinşi" de reacţia vehementă a liderilor PSD.

"PD-L este total surprins de ameninţările PSD care nu înţelege că, dintr-o nervozitate personală, poate provoca o criză instituţională", a spus Flutur, care şi-a exprimat convingerea că PSD va face o nouă nominalizare.

Pentru rezolvarea conflictului, preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat, deja, intenţia de a media o discuţie între conducerile celor două partide de la guvernare.

Băsescu a precizat, ieri, că nu a primit decizia de remaniere a lui Dan Nica şi a îndemnat la resposanbilitate, afirmând: "Este bine ca ambele partide să-şi bage repede picioarele în apă rece".

Declaraţia preşedintelui a primit un răspuns pe măsură din partea PSD: "Să şi le bage (n.r. picioarele) şi dânsul în apă!", a conchis Mircea Geoană

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnul Geoana ar trebui sa-l critice/sanctioneze pe Nica ptr. ca-l ajuta pe Basescu si pe PD-L isti sa puna mana pe MAI; daca acesta nu vorbea prostii nu se putea "pune mana" ; n-aveau motiv sa-l schimbe , asa ca si-au facut-o cu mana lor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb