LUCIAN ANGHEL:  "Piaţa de capital are nevoie de listarea Hidroelectrica pentru a trece la statutul de piaţă emergentă"

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 19 martie 2017

Lucian Anghel

Lucian Anghel

Listarea "Hidroelectrica" este necesară pentru ca piaţa de capital din ţara noastră să fie promovată la statul de piaţă emergentă, iar principalul beneficiar de pe urma acestei promovări va fi tocmai statul român, a declarat sâmbătă Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la cea de-a şasea ediţie a Forumului Investitorilor Individuali, potrivit Agerpres.

În prezent, pe lista companiilor necesară pentru promovarea ţării noastre de la statutul de piaţă de frontieră la una emergentă sunt eligibile companiile "OMV Petrom" (SNP), "Romgaz" (SNG), "Banca Transilvania" (TLV).

Lucian Anghel a spus: "Dimensiunea solicitată de 1,3 miliarde de dolari, dimensiunea free flot-ului de 630 milioane de dolari sunt nişte condiţii atât de sus impuse de agenţiile de rating încât nu găsim companii de asemenea dimensiune decât în curtea statului. Iar statul este principalul beneficiar al upgradării pieţei de capital de la statul de piaţă de frontieră la piaţă emergentă. De acea avem nevoie de Hidroelectrica".

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti a explicat faptul că dobândirea statului de piaţă emergentă va fi benefic pentru creşterea valorii companiilor.

Lucian Anghel a subliniat: "Pe alte pieţe care au fost upgradate de la piaţă de frontieră la piaţă emergentă, evoluţia medie a preţului acţiunile principale din indicele principal a crescut între 40-50% şi 200%. Într-un interval de doi ani este o creştere fantastică. Acesta este un moment care apare odată în viaţă şi, dacă reuşim acest lucru, valoarea companiilor româneşti ar trebui să crească. Statul ar trebui să beneficieze pentru că are principalele companii listate. Sunt, de asemenea, peste şase milioane de români care au investiţii în fondurile de pensii, pilon II şi pilonul III, care vor beneficia şi ei de creşterea valorii acţiunilor. Este un win-win pentru toată lumea".

Vineri, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România, Reza Baqir, a declarat şi el că listarea companiilor de stat precum "Hidroelectrica" va creşte şansele ridicării României la statutul de piaţă emergentă, iar costul creditării va scădea.

Acţionarii "Hidroelectrica" au prelungit, recent, până la data de 7 august 2017, scrisoarea de angajament cu sindicatul de intermediere "Morgan Stanley&Co International plc" şi "Raiffeisen Capital & Investment SA" în vederea listării la bursă a producătorului de energie.

În 2013, Guvernul a decis listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiei, prin majorarea capitalului şi lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării. În cadrul acestui proces, în urma unei licitaţii organizate în ianuarie 2014, a fost selectat sindicatul de intemediere format din "Morgan Stanley" şi "Raiffeisen", cu care s-a semnat o scrisoare de angajament în februarie 2014.

Statul român deţine 80% din "Hidroelectrica", prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acţiuni sunt deţinute de "Fondul Proprietatea".

Anghel: "Investitorii români şi-au dublat investiţiile în cinci ani; suntem pe locul al doilea din 14 pieţe analizate"

Investitorii pe piaţa de capital şi-au dublat, în euro, investiţiile, în cinci ani, randamentul brut fiind de 97%, astfel că, din 14 pieţe analizate, România se situează pe locul al doilea din acest punct de vedere, a mai declarat sâmbătă, la Forumul Investitorilor Individuali, Lucian Anghel.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti a explicat: "Românii şi-au dublat, în euro, investiţiile în cinci ani. Randamentul este de 97% în euro, luând în calcul şi dividendele. Am analizat 14 indici regionali, i-am transformat în euro, conform datelor Bloomberg, şi comparăm mere cu mere, fiindcă degeaba comparăm zloţi cu lei, cu coroane ceheşti, cu forinţi şi cu euro. (...) Noi suntem o piaţă atipică. Este în avantajul dumneavoastră ca investitori faptul că noi avem dividende foarte mari. Dintre cele 14 pieţe analizate, indici principali, suntem pe locul doi în cinci ani de zile: 97%, aproape dublare, în euro, în ultimii cinci ani. Am depăşit Germania, indicele DAX, am depăşit Ungaria, am depăşit Franţa, şi din aceşti indici, doar România, Croaţia şi Germania au avut permanent randamente pozitive an de an, ceea ce nu este puţin lucru. Când am comparat România cu Polonia şi am spus 6-0, am zis că ne-au bătut la fotbal rău de tot. (...) La rulaj bat întreaga Europă. Volumul rulajului pe bursa din Varşovia, dacă adunăm volumul rulajului pe bursa din Viena, plus, Budapesta, plus Praga, plus Bucureşti, plus Sofia, plus Zagreb plus ce vreţi dumneavoastră , tot nu îi ajungem. Îi bat pe toţi la rulaj. La randament au avut doar 15%. Noi 97%".

Anghel a subliniat că ceea ce contează foarte mult pentru investitori este randamentul şi nu rulajul bursei.

Preşedintele BVB a mai spus: "Pentru investitori sau potenţiali investitori, ce contează foarte mult, în opinia mea, ar fi randamentele. Faptul că rulajul variază în jur de, undeva, 8 milioane euro zilnic nu cred că vă interesează atât de mult pe dumneavoastră ca persoane fizice investitori în această piaţă de capital. Ce vă interesează cel mai mult este cât câştigaţi. De asemenea, este important de comparat mere cu mere, ar fi bine să comparăm nu doar evoluţia acţiunilor, ci să adăugăm şi dividendele, fiindcă dumneavoastră câştigaţi inclusiv dividende, şi aici vă recomand să urmăriţi indicele BET-TR, care include dividendele. Exemplul cel mai bun: anul trecut preţul acţiunilor a crescut, la indicele BET, al principalelor 10 companii, creşterea preţului a fost de undeva la 1,5%. Dar, dacă adunăm dividendele, care sunt, conform unor analişti, printre cele mai ridicate din lume, ajungem undeva la 10% randament, brut. Din acesta se scad o serie de costuri. De asemenea, este foarte important de analizat cu atenţie pe termen mai lung. De foarte multe ori ştirile negative se vând foarte bine şi de foarte multe ori presa, când a scăzut BET cu 0,5%-1%, comentează acest lucru. Rareori se comentează că acel indice a crescut cu 0,8%-1%. Aceste volatilităţi sunt cumva normale în piaţa de capital".

Acesta a subliniat că în momentul de faţă valoarea acţiunilor a depăşit-o pe cea de dinainte de criză, investiţia pe bursă reprezentând o alternativă mai bună de plasament decât cea în imobiliare.

Anghel a arătat: "În acest moment, acţiunile au depăşit valoarea lor înainte de criză. Practic, au recuperat acest nivel, ca preţ. Trebuie să nu uităm să adăugăm dividendele, ceea ce arată că a fost o investiţie bună. Preţul apartamentelor, dacă ne uităm, încă nu a recuperat nivelul de dinainte de criză. Practic, investiţiile în acţiuni au reprezentat o alternativă mult mai bună de plasament".

El a semnalat că dividendele vor rămâne la un nivel relativ ridicat în următorii ani. Astfel, dacă se discută de un dividend mediu de 7%, atunci se poate considera că este o investiţie cu un capital protejat de până la 7%.

Oficialul BVB a explicat: "Dacă preţul acţiunii ar scădea undeva până în 7%, dividendul mi-ar acoperi acest lucru, practic nu aş pierde ca investitor. Evident, dacă acest dividend rămâne consistent şi în anii următori. Dacă am o scădere de 15% a preţului acţiunii este altceva. Dar dacă am scădere de 1%, dividendul mă aduce la plus. Trebuie să privim randamentul luând în calcul dividendul".

Pe de altă parte, Lucian Anghel a menţionat că sunt discuţii pentru reducerea cu 12% a taxelor variabile pe care bursa le percepe pe piaţa "regular", pentru a putea muta o parte din tranzacţiile de pe piaţa "deal".

Lucian Anghel a mai spus: "A fost o serie de discuţii. Propunem o reducere de până la 12,5% a taxelor variabile pe care bursa le percepe asupra pieţei regular. Încercăm să facem o diferenţă şi mai mare între tranzacţiile «deal» şi piaţa «regular», să aducem piaţa «deal» să fie mai scumpă şi piaţa «regular» să fie şi mai ieftină astfel încât să putem să mutăm o parte din tranzacţiile «deal» pe piaţa «regular». Evident, ca şi investitorii din retail să aibă acces la această piaţă. Plus că ne apropiem de «best practice» din regiune. Suntem în proces de upgradare a pieţei. În continuare încercăm să reducem aceste costuri pentru piaţă".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In 10 ani ce randament au investitorii in piata de capital?60% din societati sunt straine.Mai umlati si voi,nu asteptati de la alti cand voi dormiti in picioare.

    Piata de capital din Romania nu prezinta incredere dupa "prapadul de la Harinvest"!

    Detinerile investitorilor au fost vandute infractional pentru indestularea market maker-ului BCR! 

    Cum de a tolerat ASF sa ramana actiuni de ale clientilor la BCR? 

    De ce n-au ramas portofoliile clientilor neatinse si Harinvest in incident de plata fata de BCR si BRK?

    Cand te fura de actiuni direct din Depozitar cata incredere mai ramane intr-o astfel de piata "reglementata" de ASF ? 

    Domnule ANGHEL, de acord, dar dumneata si Ludowik ar trebui sa face-ti mai mult!!!!

    privatizarea Hidroelectrica este o mare eroare in momentul de fata,strainii stau pe multi bani si nu au ce face cu ei iar societatea este mult subevaluata.Privatizarea in prima faza trebuie facuta numai cu persoane fizice si societati comerciale romanesti in transe pe parcursul a patru cinci ani apoi actiunile astfel obtinute sa fie tranzactionate liber pe piata altfel va fi o noua pacaleala pentru Romania,sanatate la toata lumea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb