LUCIAN ANGHEL: "Reformarea BVB este un proces de durată"

Ionuţ Stănescu
Piaţa de Capital / 6 august 2016

Lucian Anghel

Lucian Anghel

Reformarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este un proces de lungă durată, care se află în plină desfăşurare, dar instituţia se confruntă în continuare cu bariere administrative cum ar fi taxele încă percepute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau introducerea contribuţiilor sociale pe câştigurile din tranzacţii începând din 2017, a susţinut preşedintele BVB, Lucian Anghel.

"Reformarea Bursei de Valori Bucureşti este un proces care se realizează pe termen foarte lung. Cred că fiecare ar trebui să se uite în grădina proprie, să vadă ce se mai poate îmbunătăţi. Aici este clar că fiecare are foarte multe lucruri de făcut. Priorităţile noastre sunt foarte clare, sunt aprobate de acţionari şi, printre priorităţi, acţionarii ne-au aprobat acest proiect de încercare de dezvoltare a pieţei de capital, în sensul upgradării de la piaţă de frontieră la statutul de piaţă emergentă. De asemenea, avem priorităţi în ceea ce priveşte educaţia financiară şi creşterea numărului de români, de investitori, interesaţi. Practic, această emisiune de titluri de stat (Fidelis Centenar, n.r.) aduce cu un pas mai aproape de bursă zeci de mii de români", a explicat Lucian Anghel pentru Agerpres.

Pe de altă parte, preşedintele BVB a mai susţinut că taxele percepute de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reprezintă o treime din încasările Bursei. "În continuare, dacă ne uităm la costul total, trebuie să spunem clar că, din cele 20 de puncte de bază pentru cumpărare şi vânzare, practic ASF ia şase, adică o treime, şi Bursa mai rămâne cu două treimi", a subliniat Anghel.

Potrivit acestuia, aceste reglaje se vor definitiva în timp, pe măsură ce piaţa se dezvoltă şi problemele din trecut se rezolvă. "Sunt foarte multe lucruri care vin din trecut, care nu au fost rezolvate de foarte mult timp, au fost corectate parte din elementele de natură legislativă, dar mai sunt o serie de astfel de elemente. Acum, spre exemplu, încercăm să clarificăm cu Ministerul Finanţelor plata CAS de anul viitor pentru investiţiile pe Bursă. Această măsură va fi o barieră pentru investitori", a mai spus preşedintele BVB.

În acest context, el a subliniat faptul că statul trebuie să contribuie la dezvoltarea pieţei de capital pentru că, numai astfel, va avea mai mulţi investitori care obţin câştiguri pe care să îi taxeze. "Este foarte important să ai venituri pe care să le taxezi (diferenţa dintre ce cumperi şi ce vinzi). Deci dacă sunt stimulaţi să cumpere şi să vândă (investitorii, n.r.), să obţină şi profit, atunci statul beneficiază. Dacă nu sunt sau valoare scade, atunci statul încasează mai puţin. Şi atunci trebuie create mecanisme pentru a vedea cum să facem să aducem cât mai mulţi români să vină să investească, pentru ca şi statul apoi să taxeze", a adăugat preşedintele BVB.

Anghel: "Statul ar putea majora tranşa de retail la listarea Hidroelectrica pe baza succesului titlurilor de stat pentru populaţie"

Succesul emisiunii de titluri de stat "Fidelis Centenar" ar trebui să determine autorităţile să mărească tranşa de retail şi în cazul Hidroelectrica, aceasta fiind şi solicitarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a mai declarat, ieri, Lucian Anghel, citat de Agerpres.

"Cred că listarea Hidroelectrica este un foarte bun exemplu şi o idee foarte bună pentru autorităţi de a mări tranşa de retail. Nu se poate spune că nu există cerere, că există persoane fizice care sunt îngrijorate de funcţionarea Bursei, că nu ştiu ce se întâmplă pe Bursă. Sunt peste 20.000 de români (care au subscris titluri de stat - n.r.) pe toate zonele de vârstă. Cred că listarea Hidroelectrica ar avea un succes de ordinul zecilor de mii de români, cu o tranşă mai mare pentru persoane fizice şi o perioadă mai mare de subscriere. Aceasta este solicitarea noastră pentru autorităţi: tranşă mai mare pentru persoane fizice şi o perioadă mai lungă, astfel încât cât mai mulţi să beneficieze de această listare", a explicat preşedintele BVB.

Potrivit acestuia, în cazul Hidroelectrica, tranşa alocată persoanelor fizice poate ajunge la 30%.

Referitor la stadiul pregătirilor pentru listarea companiei, preşedintele BVB a spus că acesta este cel de discuţii. "Estimarea optimistă privind listarea ar fi undeva la şase luni de la ieşirea din insolvenţă. Dar asta este estimarea optimistă. Se poate în şase luni, dacă se doreşte, dar este o decizie politică", a subliniat preşedintele BVB.

Tribunalul Bucureşti a decis, în data de 21 iunie 2016, ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă, proces în care se afla din februarie 2014 pentru a doua oară.

După ieşirea din insolvenţă, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă iniţială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014.

Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Domnule Anghel, partial va dau drepate, dar trebuie adusi investitori de calibru, executivi noi cu viziune si curaj, daca in toamna HidroElectrica nu este cotata pe BVB, iar cel mai tarziu in martie BVB nu devine piata emergenta, toata conducerea actuala a BVB trebuie ZBURATA RAPID!!!!

    Sa ii spuna cineva ametitului asta ca este de 5 ani presedintele bursei si in tot timpul asta ii tot da cu crucisatorul si cu emergenta. A mai observat cineva ca anul asta si-a dublat indemnizatia desi bursa merge in jos si lichiditatea scade? Incompetenta se recompenseaza la romanica...

    1. Bravo anonimule.

    Știe D- l Mărmurean pe SCARA R.....

    Sa nu mai viseze domnul Anghel la investitori !

    Tepele de pe BVB (HARINVEST,MOBINVEST,CARPATICA INVEST) ,alocarea mica la ultima subscrierea ROMGAZ ,pretul nerecuperat al actiunilor fata de 2008 ,slaba promovare a BVB ,tin departe investitorii. 

    Sa nu mai astepte pomana de la stat! 

    Sa vedem si noi o companie privata de succes adusa la BVB .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb