LUCIAN CROITORU: "Ar putea să se vadă în curând o stagflaţie"

G.B
Macroeconomie / 14 decembrie 2021

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru

Ar putea să se vadă în curând o stagflaţie şi, bineînţeles, asta va crea noi probleme, a declarat ieri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Hotnews.ro.

"Stagflaţia e un termen care a apărut în anii "70. Guvernatorul Mugur Isărescu, la un seminar la Banca Centrală spunea că odată, când a fost la Salzburg şi a participat ca tânăr cercetător la un seminar unde făcea Hayek (Friedrich n.r.) o prezentare, acesta din urmă a fost introdus şi spunea: E un nou fenomen acum, mi se pare că i se spune stagflaţie", a spus Croitoru.

Ce înseamnă stagflaţia

"Înseamnă o creştere economică foarte joasă sau chiar recesiune în timp ce inflaţia creşte", a spus Croitoru.

Era un fenomen pe care societatea nu era pregătită să-l explice. Toate teoriile anterioare care se refereau la cererea agregată, cum a fost keynesismul, după aceea monetarismul, după aceea teoriile anticipaţiilor raţionale ale lui Lucas puneau accentul foarte mult pe cerere, ceea ce înseamnă că politica monetară sau politica fiscală poate să explice de ce se întâmplă o inflaţie şi de ce dacă combaţi inflaţia atunci începe să crească şomajul, acum trebuiau să explice de ce cresc amândouă împreună. Nu era chiar aşa de bine pregătită teoria.

Atunci s-a reapelat la teoria clasică şi ciclul real de afaceri a avut explicaţie care a prins atunci. A avut un context favorabil în faptul că la nivel global înclinaţia politicului spre a da mai multă libertate pieţelor pentru că se văzuse că o intervenţie prea mare rezultă în inflaţie, a fost sprijinită în America de Ronald Reagan, în Marea Britanie de Thatcher şi atunci asta a prins în societate foarte bine.

"Din păcate, acum trăim o perioadă care este mult mai confuză decât atunci. Este mai confuză în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să intervină Guvernul. Atunci era clar că trebuie să stimuleze oferta prin eliminarea constrângerilor din faţa ofertei. Astăzi este din nou acea privire pe cererea agregată şi, din păcate, este neglijată oferta. În prezent multe evoluţii seamănă cu acest lucru şi ar putea să se vadă în curând o stagflaţie şi, bineînţeles, asta va crea noi probleme", a afirmat Lucian Croitoru.

Cum te poate afecta stagflaţia

Implicaţia este foarte profundă şi dură pentru că, în măsura în care nu sunt poziţia să ajustez fluxul meu de venituri la inflaţie, încep să pierd în termeni reali din aceste venituri, spune el.

Pe de altă parte, Croitoru precizează: chiar dacă n-ar fi inflaţie acolo, o creştere economică joasă sau o recesiune înseamnă pierdere de locuri de muncă.

"O combinaţie între cele două produce foarte multe efecte în societate", a mai afirmat el.

De aceea este un fenomen la care toate Băncile Centrale se uită cu maximum de atenţie, pentru că odată instalată, soluţia împotriva acestei maladii este destul de dură. Ea se referă creşterea ratelor dobânzii care momentan va produce şi mai multă încetinire a creşterii sau chiar adâncirea recesiunii, dar atunci va începe să scadă inflaţia şi se creează condiţiile pentru reluarea unei activităţi în mod normal. Fără a trece prin această durere, va fi greu.

"Problema este că atunci când Băncile Centrale fac acest lucru, pentru că sunt nevoite, va trebui să fie sprijinite. Depinde foarte mult de condiţii. Dacă există o mare flexibilitate pe partea ofertei, sarcina Băncii Centrale va fi ceva mai uşoară. Dacă nu, va fi cu atât mai complicată", a mai arătat consilierul guvernatorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. micul cetatean va fi strivit intre doua mari roti dintate:

    - scaderea (in termeni reali) a venitului disponibil (si imposibilitatea gasirii altui job mai bine platit)  

    - o inflatie galopanta  

    asta e stagflatia pentru omul comun, simplu  

    1. studiati istoria economica a anilor '70 pentru a intelege ce inseamna aia in mod practic acest fenomen - stagflatia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb