LUCIAN CROITORU: "Există o cerere pentru alte active"

G.B
Macroeconomie / 14 decembrie 2021

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru

Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului BNR, a declarat ieri că există o cerere pentru alte active. Este o producţie de alte active. Lumea nu poate să rămână la un număr limitat de active, referindu-se la criptomonede, potrivit Hotnews.

"Există inovaţie. Ordinea spontană creează noi şi noi active. Unele dintre ele vor fi validate, altele nu", a afirmat el.

"Probabil că se va putea crea la un moment dat situaţia următoare din care să tragem următoarea concluzie: Da, tot ce s-a inventat nu este bun, a trăit cât a trăit şi dispar şi iată că ne-am întors la singurii bani în care putem avea încredere, cei emişi de Guvern. Sau, dimpotrivă, putem constata că unul dintre aceste active, că ei nu sunt bani în adevăratul sens al cuvântului, este un activ care poate să acţioneze ca un standard. În clipa în care poate să acţioneze ca un standard, poate să devină şi ban", a spus Croitoru.

Aurul a acţionat ca un standard şi a putut să joace rolul pe care l-a jucat.

Eu zic că este bine acest lucru.

"De altfel, eu zic că este nevoie din moment ce aceste active se produc. Ele n-ar apărea dacă n-ar exista o cerere pentru ele", a arătat consilierul Guvernatorului.

Există o cerere pentru alte active. Este o producţie de alte active. Lumea nu poate să rămână la un număr limitat de active. Există inovaţie. Ordinea spontană creează noi şi noi active. Unele dintre ele vor fi validate, altele nu.

Are legătură cu banii emişi de Guvern, cu monopolul acesta, pentru că la un moment dat dacă o parte suficient de importantă a populaţiei îşi pierde încrederea, justificat sau nu, în această monedă şi caută alte active pentru că le consideră mai sigure, vor acţiona în sensul acela şi acele lucruri vor deveni realitate.

Banii digitali sunt ceva diferit de criptoactive sau criptomonede

"Băncile centrale nu neagă existenţa acestor concepte. Fac o distincţie clară între criptomonede şi moneda digitală. Sunt convins că toate băncile centrale vor avea monedă digitală. Ar fi aberant să nu aibă pentru că moneda digitală nu este cu nimic diferită de banii care există acum în conturi sau în lei", a mai spus Croitoru.

Vor exista într-o altă formă electronică, dar vor fi ceva similar. De aceea spun că banii digitali sunt ceva diferit de criptoactive sau criptomonede. Băncile centrale vor fi prezente în mod cert cu aceşti bani digitali.

Există o bulă pe piaţa criptomonedelor?

"În teoria economică este imposibil să distingem cu certitudine dacă ne aflăm sau nu într-o bulă. În general ex-post putem constata dacă activele de bază care susţin evoluţiile din anumite domenii justifică sau nu evoluţiile de-acolo", spune Lucian Croitoru.

Poţi să ai indicii care să-ţi arate că există o bulă, dar nu poţi să ştii niciodată dacă intervii şi, într-adevăr, întrerupi o bulă sau pur şi simplu întrerupi un eveniment care avea fundamente economice.

"O bulă înseamnă desprinderea evoluţiei unor fenomene de anumiţi factori fundamentali pe care îi determini", a spus el.

De exemplu, înainte de 2008 se ştia că pe piaţa de locuinţe, de clădiri de birouri, era o desprindere între fundamentul şi preţul acelor active. Se pare că din nou se gândeşte în aceşti termeni. Lucrurile nu sunt total decise acum. Din păcate, nu se poate interveni din timp şi să spui, ca Bancă Centrală, că există în mod cert un Boom şi intervin. Pe lângă faptul că nu ai cunoaşterea necesară, societatea pedepseşte. Din moment ce nu poţi să dovedeşti că, într-adevăr, acolo era un Boom, o prăbuşire a pieţei poate arăta ex-post că a fost o prăbuşire normală, bazată pe fundamente.

"Pentru a distinge când apare o bulă şi când nu este dificil. Dacă te gândeşti că după atâţia ani în care Băncile Centrale au tipărit atâţia bani, peste 24-25 trilioane la nivel global, şi nu au reuşit să crească inflaţia, iată că acest lucru se întâmplă acum. Mai degrabă pare că nu are legătură cu acel efort de mai mult de un deceniu, are mai degrabă legătură cu alte lucruri pe partea ofertei, cum este preţul la gaze, şi cu alte decizii ce au fost luate şi care au implicat şi acest lucru", a explicat consilierul Guvernatorului.

Odată ce apare şi este foarte serioasă, inflaţia mai devreme sau mai târziu va antrena şi acele cantităţi de bani pentru a influenţa inflaţia în continuare. Deci acţiunile sunt complicate din acel punct, mai ales.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb