LUCIAN HEIUŞ, PREŞEDINTELE ANAF "Vrem să verificăm sectoarele în care statul a făcut o infuzie puternică de resurse, în pandemie"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 ianuarie 2023

În ceea ce priveşte persoanele fizice, preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a subliniat că ţine foarte mult la creşterea conformării, la conştientizare.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a subliniat că ţine foarte mult la creşterea conformării, la conştientizare.

"Suntem conştienţi că unele persoane fizice au o avere mult prea mare faţă de veniturile pe care le-au declarat" "Există o directivă europeană pe care trebuie să o implementăm şi noi, ce prevede ca neplata TVA să devină infracţiune"

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica modul în care, în anumite sectoare, au fost folosiţi banii proveniţi de la stat în pandemie, dar care nu s-au reîntors sub forma impozitelor şi taxelor conform aşteptărilor, a spus ieri Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Domnia sa a afirmat: "Vrem să verificăm pentru că în aceşti ani de pandemie s-au direcţionat resurse foarte importante ale statului spre anumite segmente ale economiei, dar am observat că reîntoarcerea impozitelor şi taxelor nu a fost cea la care ne-am aşteptat. Vrem să verificăm ce s-a întâmplat în acele domenii. Vrem să vedem ce se întâmplă pe zona de TVA, pe grupuri de firme, pe societăţi afiliate şi ce s-a întâmplat în sectoarele economice în care în anii de pandemie a fost o infuzie puternică de resurse din partea statului. Să vedem modalitatea în care au fost folosiţi aceşti bani".

În ceea ce priveşte persoanele fizice, preşedintele ANAF a subliniat că ţine foarte mult la creşterea conformării, la conştientizare. "Este vorba despre educarea persoanei fizice care obţine venituri din diverse activităţi - că trebuie să declare, să plătească impozitul pe aceste venituri pe care le obţine. Dar, în acelaşi timp, constatăm că există sectoare întregi de activităţi efectuate de persoane fizice la care riscul de neconformare este foarte ridicat. Iar acolo, în funcţie de bugetele pe care le avem aprobate, vom avea nişte proiecte de informare şi de atenţionare că nu este în regulă ceea ce se întâmplă, dar vom merge şi în controale efective. Dacă vorbim de persoane fizice, am început controlul averilor de la jumătatea anului trecut şi vom continua anul acesta. Cu toţii suntem conştienţi şi vedem că unele persoane fizice învârt sume foarte mari de bani, au o avere mult prea mare faţă de veniturile pe care le-au declarat", a spus Lucian Heiuş.

Preşedintele ANAF a mai afirmat că există o directivă europeană care trebuie implementată şi la noi, ce prevede ca neplata TVA să devină infracţiune.

"Trebuie să facem dezbatere şi o analiză corectă a modului în care este calculat acest gap de TVA de către Comisie (n.r. Europeană) şi care, din punctul meu de vedere, nu reflectă realităţile româneşti (...) Specificul românesc este cumva altfel, iar modul în care calculează ei gap-ul nu cred că este cel corect pentru România. Am deja un colectiv în cadrul ANAF-ului care face analize pe acest domeniu. Dar este clar, că este 35%, 28% sau 30%, oricum este foarte mare. Şi trebuie să vedem ce putem face în acest sens", a spus Lucian Heiuş.

Conform strategiei ANAF-ului pentru 2023, unul dintre domeniile în care inspecţia fiscală va acţiona va fi pe partea TVA-ului, pentru a se vedea efectiv cât de mare este evaziunea acolo, a mai afirmat Heiuş, explicând: "Cât este declarare şi neplată la TVA. Să vedem ce se întâmplă şi ce putem să facem acolo. În momentul în care va funcţiona factura electronică, sistemul RO e-Transport, SAF-T-ul, toate aceste lucruri vor duce natural şi la reducerea evaziunii şi la TVA care, fiind o taxă foarte mare, bineînţeles că este tentant să fie evazionată. Dar, în acelaşi timp, avem o problemă şi la conformarea la plată la TVA. Am observat că din total impozite care rămân în arierate şi nu se achită, TVA-ul are ponderea cea mai mare (...). Şi aici avem o discuţie cu Ministerul de Finanţe, pentru că există o directivă europeană pe care trebuie să o implementăm şi noi, ca neplata TVA-ului să devină infracţiune".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Heius, tată, de ce nu verifici multinaționalele?

    Acolo sunt miliardele evazionate prin prețuri de transfer și alte escrocherii. 

    1. Si gastile din politica.

      Incepeti cu toti cei care au administrat FPPurile si cu toti baronii locali, apoi continuati cu Nastase si gasca lui, dupa care urmeaza Basescu, Videanu, Berceanu, Udrea, Cocos si gastile lor, apoi Olteanu & Boureanu, apoi Dragnea, fiul si prietenii lor, inclusiv pasarelele maiestre Olguta si Gabita. 

      Vezi sa nu. Gastile din politica ii pun in functie sau nu pe cei de la Anaf. Magistratii la fel nu se ating de politicieni, in schimb politicienii nu se ating de pensii speciale etc.

    Nu verificati nimic. Praf in ochi. Cei care s-au imbogatit injust in pandemie sunt si vor fi liberi si fericiti. Poate o sa prindeti vreun peste mai mic. Aia mari au spate politic si au dat unde trebuie. Voi o sa va faceti ca verificati dupa care plecati acasa cuminti, in mod organizat si ordonat, asa cum vi s-a trasat. Asta-i Romania.

    1. In pandemie?? Se fura in Romania si se dau tunuri si tepe si spagi de vai si amar , asta de 30 de ani de zile. Si pe vremea lui Ceausescu tot cam la fel, securistii si membrii mai mari de partid aveau bani,case de vacanta ,mici, gratare in fiecare week end, etc.

      Fraieri eram noi restul pe vremea lui Ceasca, ca unii traiau foarte bine. 

      Asa si acum, fraier e cel ce si-a platit mereu taxele, ca a ramas in urma fata de cei cu banii negri,spagarii si smenarii. 

      Chiar si azi in oras la mine la nici o sala de sport unde am fost nu primesti bon fiscal, dar patronii au numai masini de lux. Eu care am mica firma am luat o masina normala, nici intr-un caz BMW uri noi si fite, Renault tata. 

      Corect ar fi sa plateasca toti, dar in realitate Anaf-ul mereu tot pe cei ce plateau ii luau la repurecat si la restul inchideau ochii.

      De ex tiganii cu palate si 3-4 masini de lux in curte, platesc taxe pe profit, salarii etc? Nu mai vorbim de vamesi, sefi de spitale, politicieni cu domenii nu vile, vila e pentru fraieri. Si altii. Cred ca-s fara numar. 

    faceti mai intai si dupa aia povestiti ce ati facut , mai terminati o data cu , o sa facem , o sa verificam , o sa .....

    Nu indraznesc sa verifice multinationalele.

    Aia trebuie sa faca prin orice mijloace bani. In schimb controleaza la sange firmele mici de le. baga in faliment. A inchis si vandut termocentrala Mintia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb