LUCIAN ISAR: "Băncile ce operează în România au fraudat populaţia şi firmele, sub atenta supraveghere a BNR"

S.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 iunie 2016

Lucian Isar

Lucian Isar

Sistemul bancar din ţara noastră a fost susţinut ascunzând pierderile reale cu ştirea Băncii Naţionale a României (BNR) şi cedarea de avuţie din partea statului român, iar băncile ce operează la noi au fraudat sau au ajutat la fraudarea populaţiei şi a firmelor, "sub atenta supraveghere" a Băncii Centrale, scrie, pe blogul său, Lucian Isar, fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Ponta.

"Una din temele predilecte ale retoricii BNR este aceea că, deşi au ratat propriul obiectiv în 11 din ultimii 12 ani, au gestionat sistemul de stat fără ajutor de la statul român. Fals. Sistemul bancar a fost susţinut ascunzând pierderile reale cu ştirea BNR şi cedarea de avuţie din partea statului român. Băncile ce operează în România au fraudat sau au ajutat la fraudarea populaţiei şi a firmelor, sub atenta supraveghere a BNR", spune fostul ministru.

Potrivit lui Isar, "găurile" au fost acoperite prin mai multe canale, unul dintre cele mai transparente fiind acela al titlurilor de stat.

"Toată lumea realizează acum, după 8 ani, că politica monetară şi de credit a generat, declanşat şi agravat criza din România. Cursul de schimb la 3,1, creditare în valută cu mesaje de leu tare, dobânzi la lei extrem de ridicate inclusiv când toate celelalte bănci centrale coborau dobânzile", precizează Isar.

Acesta mai susţine că ascunderea pierderii băncilor de către statul român nu e nouă, iar în cazul Bancorex pierderea a fost acoperită de toţi românii "care făceau plinuţ de benzină, timp de 10 ani".

De asemenea, fostul ministru spune că injectarea de bani în sistemul bancar prin canalul titlurilor a fost "orchestrată de BNR" şi achitată de populaţie şi firme prin taxe şi impozite.

"BNR a ţinut dobânzile sus în piaţă inclusiv după declararea oficială a crizei în România. Acest «mic» amănunt a afectat negativ economia reală, dar a permis finanţarea datoriei publice la dobânzi ridicate, de care au profitat băncile. Cea mai mare deţinere de titluri o au băncile comerciale, iar ca şi proxy după ajustarea cu dimensiunea bilanţului, cele cu probleme. Mai pe şleau, cu cât mai problematică banca, cu atât mai multe titluri în bilanţ (proporţional)", susţine Lucian Isar.

Acesta argumentează că băncile nu pot cumpăra titluri în sume foarte mari la o singură emisiune, prin urmare au avut nevoie ca BNR să ţină dobânzile ridicate ani la rând.

"Pentru a vedea dimensiunea banilor pierduţi de bugetul statului doar pentru că BNR a ţinut dobânzile sus pentru a ajuta băncile să acopere pierderile, să facem un simplu calcul:

- Dobânzile au coborât de la aproximativ 9% la 2,75% la perioade de 5 ani;

- Să admitem pentru simplificare, diminuând pierderea repurtată de stat, că descreşterea lentă a dobânzilor cu care se împrumută statul român în moneda naţională a fost de doar 5%;

- Datoria în moneda naţională în această perioadă deţinută de bănci a fost mult peste 10 miliarde de euro echivalent;

- Să admitem pentru simplificare, diminuând pierderea repurtată de stat, că suma împrumutată de stat în moneda naţională în această perioadă a fost de doar 10 miliarde de euro;

- Durata modificată a unui instrument cu maturitatea la 5 ani este în jurul a 4,3 ani;

- Să admitem pentru simplificare, diminuând pierderea repurtată de stat, că statul s-a împrumutat cu această durată medie de 4,3 ani în această perioadă.

Rezultă o pierdere netă pentru statul român (la prima aproximare) de nici mai mult nici mai puţin de 2,15 miliarde de euro, adică aproximativ 1,4% din PIB-ul României spart de BNR pentru a ascunde pierderile băncilor", mai scrie fostul ministru.

În opinia acestuia, cetăţenii au plătit taxe şi acestea s-au dus pe plata costului suplimentar al finanţării "doar pentru că BNR nu a coborât dobânzile cum era necesar". Lucian Isar concluzionează că pierderile repurtate de economia reală depăşesc în această perioadă 20% din PIB.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Acest economist analist mai cunoscut ca sotul dnei Gorghiu decat altfel uita de acordu de la Viena uita ca apoi bancile mama si-au redus expunerea pe Romania uita ca BNR le-a cerut sa vina cu bani de acasa bancilor cu probleme si in general ca BNR tine dobanzile unde trebuie pe economie nu ca sa ajute bancile. Nu poti sa dezechilibrezi tara aiurea pentru ca bancile in ansamblu inseamna economia. Apoi vine politica fiscala care nu tine de BNR. Ca sa zici ca BNR a cauzat pierderi de 20% din PIB e deja subminarea economiei. Pana una alta sotul dnei Gorghiu ramane cu blogul si calculele aferente teoretice cand o fi guvernator va avea posibilitatea sa ne arate cum se conduce cu adevarat o banca centrala.

    1. Daca taceai, filozof ramaneai !

      mars bancherule ca nu vor ramane asa treburile in aceasta tara va veni si ziua socotelilor pentru ca are dreptate lucian isar poporul e supraindatorat acestor banci

    Un amarat frustrat, de meserie sotul doamnei...Timpul vorbelor goale a apus, performanta ministeriala a fost nula!!!Domnule ar trebuie sa intrii intr-o lunga perioada de liniste, poate definitiva...Esti PENIBIL!!!

    1. L-ati examinat profesional voi ,mai .....impotentilor ?In sfarsit apar si barbatii care au curaj .

      Bravo domnule Isar. 

      Bine, Isar!

      Ar trebui sa te prezinti repede la un cunsult medical, preferabil la un psihiatru !

      Nu le convine tzutzarilor BNR -Isarescu&Co, sar ca arsi cand se gaseste cineva sa spuna adevaru si sa aiba argumentele necesare.

      gresit, complet gresit

      iar tu repejor la clasa primara pentru a stapani ortografia

    Eu am observat si Npl-urile ascunse.

    STATUL - prin Organe - nu favorizează CONSUMATORUL Ex : GAZ,CURENT,MEDICAMENTE,BNR.... așa că : Roexittt !!!

    Interesant de ce spune asta acum, in rest bine ca o spune si bine argumentat. Nu insinueaza insa incompetenta bnr ci ajutor dat bancilor ?

    Dar politica penelista nu-l invata nimeni ca ce spune el stim mai demult de la altii sau se vede si el ca Johanes cu bnr-ul lui cand puterea o sai dea functia.

    Interesanta situatie. Daca ne-am afla in UK sau US (sau in alta parte), am fi martorii Isar-ilor de acolo care striga, pe buna dreptate, ca dobanzile real negative la care sunt supusi de catre bancherii lor centrali omoara deponentii, omoara pensionarii cu venit fix din titluri de stat, umfla bule speculative imobiliare si bursiere. Asta pentru ca la ei, bancherii centrali au redus prea agresiv dobanzile.

     

    La noi, Isarescu a mentinut in tot acest timp, de dupa 2009, rata de referinta la vreo 2-3% peste rata inflatiei. Si a fost bine? Pentru orice investitor a fost foarte bine. Pentru fondurile de pensii a fost foarte bine (bancile nu sunt cumparatorul majoritar de titluri). Dar, noi avem Isarul nostru care urla si se da cu fundul de pamant ca statul nu a fost lasat sa se imprumute la costuri negative. 

    Realitatea este ca BNR ar putea fi singura Banca Centrala ce inca mai este sanatoasa la cap. FED, BCE, BoE, BoJ sunt de mult apuse si insolvabile. 

    1. Foarte corect punct de vedere.

    ISARESCU a fost cel ce a adus Romania in aceasta situatia facand jocurile marilor retaileri, bamci, multinationale,pierderile in economie sunt mult mai mari; sa nu uitam ca este lipit de scaun de mai bine de 16 ani; datorita cursului valutar, spre exemplu, rosiile din trucia sunt mai ieftine decat cele din romania; e doar un exemplu prin care a impulsionat importurile in detrimentul exporturilor; cred ca ar trebui intrebat despre subminarea ec nationale. Nu ma intereseaza politica,dar a vedea aceste lucruri nu trebuie sa le spuna Isar. Polonia a ajuns la aceasta concluzie si doreste achizitia pachetului majoritat de la Reiffeisen si Unicredit, etc.

    Anglia isi protejeaza entitatea si economia. NOI VINDEM TOT SI NU VEDEM DECAT FURTURI; BCR, cu acceptul BNR a vandut creante la 10% din valoare catre interfata deutche bank-aps, ETC, asa ca, hai sa mai studiem si apoi sa criticam  

    1. lipit de scaun de mai bine de 16 ani..... pardon, ai vrut sa zici 26 ani? 

    a vorbit sotul sotiei.....gen saftoiu, gen turcan...dar pana la urma de ce a plecat isar din sistemul bancar? evident ca nu a fost vreun rebel, revoltat de mizeriile sistemului...ia spune isarica, de ce ai plecat?

    are dreptate bai bancherule bancile au nenorocit intreaga populatie in romania astea nu sunt banci ci camarari si sunt protejati de Bnr

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb