LUCIAN ISAR, DUPĂ CE MINISTERUL FINANŢELOR A ÎMPRUMUTAT 500 MILIOANE EURO DE LA BM: "MFP nu are nevoie de bani de la Banca Mondială, ci de transfer de cunoştinţe"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 decembrie 2016

Banca Mondială a anunţat că banii pe care i-a împrumutat MFP sunt destinaţi eficientizării finanţelor publice şi reformării anumitor instituţii, în vederea obţinerii unei creşteri economice sustenabile şi îmbunătăţirii standardelor de viaţă

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu are nevoie de bani de la Banca Mondială (BM), este de părere analistul economic Lucian Isar. Afirmaţia domniei sale vine după ce MFP a împrumutat, zilele trecute, 500 milioane de euro de la Banca Mondială.

Sunt specialişti în piaţă care spun că MFP trebuie să-şi păstreze rezerva pe care o deţine şi că, uneori, atrage linii de împrumut în acest sens.

Domnul Isar apreciază: "MFP nu are nevoie de bani de la Banca Mondială, ci mai degrabă de transfer de cunoştinţe de la consultanţii Băncii Mondiale. După cum a aratat în trecut, România nu utilizează aceste cunoştinţe. În concluzie, banii sunt risipiţi degeaba".

Banca Mondială a anunţat, recent, că banii sunt destinaţi eficientizării finanţelor publice şi reformării anumitor instituţii, în vederea obţinerii unei creşteri economice sustenabile şi îmbunătăţirii standardelor de viaţă.

Conform instituţiei citate, suma de bani "este acordată României în contul celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economica (DPL)", se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale remis vineri de Agerpres.

Obiectivul acestui program este acela reformarea anumitor instituţii şi punerea în aplicare a unor politici vitale pentru atingerea unui nivel sporit de creştere sustenabilă, pentru crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, precum şi pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă din ţara noastră.

Noul program sprijină trei priorităţi principale, concentrându-se în primul rând pe amplificarea potenţialului de creştere a României, prin sporirea nivelului de performanţă şi de guvernanţă din întreprinderile de stat, pe creşterea nivelului de competitivitate la export şi a performanţelor macroeconomice. În plus, împrumutul va contribui la îmbunătăţirea eficienţei modului în care este cheltuit banul public, prin sprijinirea achiziţiilor centralizate în sectorul de sănătate, potrivit sursei citate.

Banca Mondială precizează: "Acest proces va genera economii semnificative care vor putea fi direcţionate spre îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate şi care vor reduce discrepanţele existente între România şi alte state UE, în domeniul sănătăţii".

Comunicatul BM subliniază că programul va contribui la reducerea gradului de sărăcie şi de excluziune socială prin sprijinirea unei reforme cuprinzătoare a sistemului de asistenţă socială. Această reformă urmează să scoată jumătate de milion de români din starea de sărăcie. Printre altele, BM menţionează: "Un sistem de cadastru funcţional va fi de o importanţă vitală pentru atragerea de noi investiţii".

Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat: "Priorităţile de reformă ale guvernului se concentrează pe obţinerea unei convergenţe mai rapide a României spre UE, pe reducerea gradului de sărăcie şi de excluziune, pe consolidarea încrederii investitorilor în economia românească, pentru susţinerea unei creşteri sustenabile pe termen lung. Împrumutul DPL va fi un factor catalizator important pentru creşterea productivităţii şi pentru sporirea potenţialului de creştere al României pe termen mediu".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ma bucur ca cineva acorda in sfarsit atentie acestui imprumut. eu nu inteleg de ce a fost luat. este un tun al ministresei Dragu? de ce ne imprumutam daca avem crestere economica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb