Lucrătorii din industria spectacolelor, sătui de promisiunile miniştrilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 19 ianuarie 2022

Lucrătorii din industria spectacolelor, sătui de promisiunile miniştrilor

Afectaţi din plin de restricţiile impuse de pandemie, oamenii care activează în lumea evenimentelor artistice solicită imperios măsuri clare din partea autorităţilor. Reprezentanţii ALIS - Asociaţiei Lucrătorilor în Industria Spectacolelor i-au transmis ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, observaţii la lista de măsuri anunţată de acesta, subliniind că "o listă de (alte) promisiuni nu este de ajuns", ci vor "măsuri concrete". Lucian Romaşcanu a transmis că a urmărit protestul celor din industia creativă care a avut loc sâmbătă, în Piaţa Victoriei, şi că ceea ce au semnalat aceştia "este corect, este grav şi trebuie tratat cu prioritate".

ALIS salută reacţia ministrului Culturii dar aşteaptă şi următorul pas: "După doi ani, o listă de (alte) promisiuni nu este de ajuns. Am schimbat deja trei guverne de când discutăm de aceste lucruri, le-am scris şi reluat cu fiecare în parte, am avut zeci de discuţii cu cei care au ocupat vremelnic funcţiile. Am auzit prea multe în aceşti doi ani şi am văzut prea puţine acţiuni concrete. Desigur, şi faptul că de-a lungul anilor s-au perindat 31 de miniştri ai culturii, este unul din motivele pentru care suntem astăzi în situaţia în care suntem. Dar nu e singurul. Motivul principal este că sectorul cultural neinstituţionalizat a fost aproape inexistent sau ignorat, în cel mai bun caz, şi că niciun ministru nu s-a aplecat real asupra problemelor acestui sector". Lucrătorii din industria spectacolelor i-au sugerat ministrului Culturii că are acum "ocazia să nu facă ce au făcut ceilalţi 30 de miniştri de dinainte", şi să acorde acestui sector importanţa pe care o merită şi pe care şi-a câştigat-o prin performanţă, prin pregătirea oamenilor care fac parte din el şi prin contribuţia substanţială pe care a adus-o în ultimii ani nu doar la viaţa culturală a oraşelor, ci şi la cea economică: "În cifre, nu în vorbe. Concret, legat de măsurile la care faceţi referire: Schema de ajutor de stat - 148 de milioane de lei alocaţi pentru schema de ajutor de stat reprezintă 30% din necesarul pentru acest sector; real este nevoie de 500 milioane de lei, adică 100 milioane de euro; Dorim să discutăm aplicat despre alte posibile surse de finanţare pentru acest sector, în completarea bugetului pe care l-aţi anunţat; există variante deja identificate în colaborare cu MC; Măsuri de redeschidere - Normele stabilite de INSP, CNSU, Ministerul Sănătăţii sunt luate fără a cunoaşte particularităţile acestui sector şi sunt în mod obiectiv discriminatorii faţă de sectorul privat;

Mai mult decât atât, normele în vigoare sunt la nivelul anului 2020, când nu exista nici vaccin, nici certificat verde; Ministerul Culturii trebuie să aibă un cuvânt de spus în numele sectorului în aceste discuţii; de ele depinde posibilitatea/imposibilitatea organizării de evenimente culturale; Sprijin pentru persoanele fizice - Acordarea de urgenţă a indemnizaţiei persoanelor fizice, 75% din salariu mediu, atâta timp cât există limitări de funcţionare a sectorului, cu proceduri de obţinere clare şi nebirocratice care să faciliteze accesul la aceasta indemnizaţie tuturor profesioniştilor din domeniu".

Reprezentanţii ALIS aşpteaptă şi o întâlnire cu ministrul Culturii pentru a discuta aceste subiecte şi pentru a găsi soluţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb