Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, susţine că prin decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi CCR s-a compromis, subliniind necesitatea reanalizării modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională a României.
"Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curţii Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituţională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească Legea fundamentală. Decizia de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori şi raportări subiective, dominate de influenţa de la acel moment a lui Liviu Dragnea şi a PSD. A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuţie a deciziilor Curţii Constituţionale, în sensul de a nu aduce atingere credibilităţii unei instituţii fundamentale în statul român, fiind obligaţi la respectarea deciziilor chiar şi atunci când le-am considerat nedrepte. Iată că însăşi Curtea Constituţională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul preşedintelui României", spune Orban, într-o declaraţie transmisă, marţi, AGERPRES.
El subliniază că aceasta nu a fost "singura decizie discutabilă, contaminată de influenţa nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea şi a acoliţilor săi, care încă populează politica românească", reamintind de modificarea legilor Justiţiei şi refuzul de a sesiza şi apoi de a ţine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia.
"Consider imperativ ca judecătorii CCR să reanalizeze şi să revizuiască decizia referitoare la obligarea preşedintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituţională, întrucât aceasta reprezintă o intruziune de neacceptat în atribuţiile şefului statului. Consider imperativ ca din partea Curţii Constituţionale să existe o recunoaştere a culpei atât în mod declarativ, cât şi în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituţională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD", adaugă Ludovic Orban.
Preşedintele PNL consideră că "PSD se face vinovat de condamnarea României la CEDO".
"Toţi aceia din PSD, care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat împotriva statului de drept şi a independenţei justiţiei, astăzi trebuie să părăsească scena politică, întrucât acum este dincolo de orice dubiu faptul că au prejudiciat grav imaginea României şi nu au nicio legătură cu interesele cetăţenilor acestei ţări", spune el.
Orban aminteşte şi de faptul că reprezentanţii PSD în Parlamentul European "făceau România de râs", iar PNL milita pentru preluarea de către Laura Codruţa Kovesi a poziţiei de procuror-şef european.
"PNL nu a fost doar în situaţia de a susţine un candidat român pentru o poziţie extrem de importantă la nivel european, dar în acelaşi timp a trebuit să combată şi să demonteze dezinformările grosiere ale PSD şi acoliţilor săi orientate împotriva unui român", afirmă liderul PNL.
El punctează necesitatea reanalizării modului în care funcţionează CCR.
"Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional", mai spune Ludovic Orban.
Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul în care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA.
1. E o diversiune
(mesaj trimis de Cristian în data de 05.05.2020, 13:30)
Presedintele a gresit in solidar cu CCR la demiterea Codrutei Kovesi, nu se poate spala pe maini.
Nu am auzit sa fi avut vreo pozitie politica clara in favoarea Codrutei la acea vreme, semn care arata ca a tras sfori. Sa-i fie rusine!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2020, 13:41)
A ajuns presedintele vinovat pentru golania PSD-ului!?
De prietenii tai din PSD ai uitat? Nu ai poment nimic de principalii vinovati.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2020, 13:45)
Cat timp CCR-ul este politizat deciziile vor fi dedicate si cel mai probabil eronate.
Avem facultati de drept in tara asa incat membrii CCR pot sa fie cadre didactice de prestigiu din aceste facultati, prin rotatie, cu un mandat de 3 ani. Legatura cu politicul trebuie taiata!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2020, 15:20)
Perfect de acord!
2.2. In ideea asta (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Anonimus în data de 05.05.2020, 15:39)
profesorii de la ASE sunt milionari ...
Deschideti ochisorii si priviti cum se face in US de plida in institutii "similare"
TOT politic draguta, politicul este peste tot in prezent (si nu numai) cu implicatiile derivate.
Mai treziti cerebelul personal si coborati in realitatea cruda (perfectiunea idealului are o "mica si nesimnificativa" hiba" nu prea exista decat in filme sau carti....)
Daca asteptati sa il vedeti in realitatea congruenta , fuga in alta galaxie (varianta cu criogenia nu e valabila ca dispare specia umana si epitaful naturii va fi politic!!!)
2.3. Sunt eronate (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2020, 17:26)
Pentru că nu sunt favorabile liberalilor? Marș mă...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2020, 18:10)
CCR a derapat demult, Constitutia Romaniei pe care judecatorii CCR au jurat sa o respecte este demult uitata. Bunaoara. Cum poate un judecator CCR sa admita ca o lege emisa de Parlamentul Romaniei publicata in Monitorul Oficial, poate fi schimbata, inlocuita , astfel incat sa nu intre niciodata in vigoate. Si cum poate un judecator CCR sa se pronunte in fel si chip pe un text de "lege" facut de guvern, care a inlocuit Legea emisa de Parlament. Cine legifereaza in democratia din Romania? Guvernul? Da se pare, dupa parerea CCR. Este vorba de Legea 223/2015 publicata in M.Of. care a fost dezafectata, adica a fost lipsita de efecte si inlocuita, inainte de a intra in vigoare de OUG 57/2015. Cine a mai pomenit lege publicata in M. Of. modificata si completata. Nu va mirati ca au dezafectat-o si pe Codruta.