PNL şi-a definitivat propunerea privind componenţa viitorului Guvern şi programul de guvernare. Biroul Politic Naţional al liberalilor a aprobat, ieri, lista cabinetului Orban, care va avea 16 ministere. Pe lângă acestea, premierul desemnat a ales să o nominalizeze pe Raluca Turcan pentru funcţia de viceprim-ministru.
Imediat după depunerea listei la Parlament, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că este nevoie de o restructurare guvernamentală şi că este necesară instalarea cât mai rapidă a Guvernului, pentru că există riscul să nu poată fi plătite salarii.
Orban a spus: "Este o nevoie imediată de rectificare bugetară care să asigure resursele financiare către toate instituţiile publice.
E nevoie de un guvern legitim pentru că pregătirea pentru iarnă aproape că nu a fost realizată: situaţia stocurilor de iarnă, pregătirea sunt aproape de zero. Avem riscul să pierdem bani europeni dacă nu este instalat cât mai repede guvernul pentru a lua măsurile imediate. E nevoie de realocarea fondurilor către programe unde există capacitate de absorbţie".
Liderul liberal a făcut un apel către toţi parlamentarii care au votat moţiunea de cenzură ce a dus la demiterea guvernului Dăncilă, pentru ca aceştia să voteze viitorul Executiv care să asigure stabilitatea politică şi administrativă pentru perioada următoare, până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
În cabinetul Orban, cel mai important minister, al Finanţelor Publice, este atribuit senatorului Florin Cîţu, care a fost un critic constant al măsurilor luate de predecesorul său, Eugen Teodorovici.
Pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne este propus liderul liberal din Caraş-Severin senatorul Marcel Vela, în timp ce portofoliul Externelor va fi ocupat de consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, cel care, în timpul preşedintelul Traian Băsescu, a reprezentat România în procesul privind zona economică exclusivă a ţării noastre în Marea Neagră.
La Justiţie, ministrul desemnat este Cătălin Predoiu, cel care a mai deţinut acest portofoliu şi în perioada 2008-2012.
Premierul desemnat Ludovic Orban a ales să îl nominalizeze pentru conducerea Ministerului Apărării Naţionale pe generalul Nicolae Ciucă, cel care este în prezent şeful Statului Major al Apărării. Nicolae Ciucă a intrat în atenţia publicului, la sfârşitul anului trecut, când preşedintele Klaus Iohannis i-a prelungit interimatul în fruntea Statului Major al Apărării, în detrimentul solicitării făcute de ministrul de resort, Gabriel Leş, care ar fi dorit o altă persoană în funcţia respectivă. Disputa a ajuns în instanţa de contencios administrativ, iar magistraţii i-au dat dreptate preşedintelui Iohannis şi au menţinut decizia acestuia.
Ministerul Economiei va fi comasat cu ministerele Energiei, Mediului de Afaceri şi Turismului şi va fi condus de deputatul Virgil Popescu, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Virgil Popescu a fost un critic aprig al modificărilor făcute de guvernul Dăncilă, prin OUG 114/2018, cu privire la reglementarea exploatărilor offshore din Marea Neagră.
Alte două ministere care se comasează sunt Comunicaţiile şi Transporturile. Conducerea noului Minister al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor ar urma să fie deţinută de Lucian Bode, actualul preşedinte al Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputaţilor.
Unul dintre cele mai importante ministere, cel al Lucrărilor publice, Dezvoltării şi Administraţiei, care asigură legătura cu aleşii locali, prin prisma alegerilor de anul viitor, va fi ocupat de Ion Ştefan, vicepreşedinte al liberalilor din fieful baronului social-democrat Marian Oprişan. Ştefan a candidat în 2016 pentru funcţia de primar al municipiului Focşani, dar a fost învins la limită de candidatul susţinut de Marian Oprişan, Cristian Misăilă.
La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este nominalizat deputatul Adrian Oros, de profesie medic veterinar, în timp ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ar urma să fie condus de Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, doctor în climatologie şi meteorologie.
Nominalizat pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene este Ioan Boloş, iar Ministerul Sănătăţii ar urma să fie condusă de medic primar de chirurgie cardiovasculară.
Ministerul care, în ultimii 30 de ani, a "devorat" cei mai mulţi politicieni, cel al Educaţiei şi Cercetării, ar urma să fie condus de Monica Anisie, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tudor Vianu din Bucureşti. Anisie a fost secretar de stat în guvernul Cioloş.
Ministerul Culturii ar urma să fie manageriat de Bogdan Gheorghiu, iar cel al Tineretului şi Sportului - de Marian Ionuţ Stroe.
Preşedintele filialei PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, este nominalizată pentru funcţia de ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale. Ea va avea o misiune dificilă, ţinând cont de punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, care prevedere încă trei majorări ale punctului de pensie până în anul 2022.
Secretar general al Guvernului ar urma să fie Gabriel Andronache, care se află la al treilea mandat de deputat.
Miniştrii nominalizaţi urmează să fie audiaţi de comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului. Ludovic Orban a solicitat ca această audiere să aibă loc marţi, 29 octombrie, iar votul în plen pentru noul cabinet şi programul de guvernare să fie programat pentru miercuri, 30 octombrie.
Se pare însă că social-democraţii nu sunt de acord cu programul propus de premierul desemnat şi ar dori ca audierea viitorilor miniştri să se întindă pe tot parcursul săptămânii viitoare, iar votarea în plen pentru viitorul guvern să aibă loc luni, 4 noiembrie, cu cinci zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că votul în Parlament pentru Guvernul Orban va avea loc, cel mai probabil, pe 4 noiembrie, pentru a avea timpul necesar să fie audiaţi miniştrii, "să nu fim pe fugă".
• Obiective pe termen scurt
În privinţa programului de guvernare, deoarece cabinetul Orban este unul de tranziţie, liberalii propun obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea ţării în spirit european.
Unul dintre obiectivele principale este organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor politice programate în 2020 şi reluarea dezbaterilor publice privind legile Justiţiei pentru corectarea lor în acord cu recomandările instituţiilor europene.
Guvernul PNL mai doreşte restructurarea Executivului şi refacerea capacităţii administrative şi a încrederii cetăţenilor în instituţiile statului prin reaşezarea structurilor de guvernare centrală şi locală pe principiile eficienţei instituţionale şi meritocraţiei administrative. De aceea, liberalii propun un audit al instituţiilor publice, mai multă transparenţă, integritate, echitate şi profesionalism în administraţia publică locală şi centrală.
"Sistemul bugetar nu va mai fi rezervat incompetenţilor şi pilelor, aşa cum s-a întâmplat în guvernarea PSD", se arată în programul de guvernare al PNL.
Referitor la acest lucru, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat: "Vrem audit profesionist la fiecare autoritate guvernamentală. Intenţia mea e să reorganizăm fiecare minister, vom analiza pe fiecare agenţie şi autoritate, vom adopta organigrame noi. Sunt aproape o mie de angajaţi la Cancelaria şi aparatul premierului. Există varianta disponibilizării. După votul de învestitură, deja lucrăm la OUG pentru funcţionarea şi organizarea guvernului. În 30 de zile maxim, fiecare minister va veni cu proiectul de HG pentru funcţionarea respectivului minister".
Prioritară pentru liberali este finalizarea execuţiei bugetare pentru anul 2019, prin adoptarea unei rectificări bugetare care să limiteze depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB şi care să asigure resursele bugetare necesare funcţionării tuturor instituţiilor publice şi unităţilor administrativ teritoriale. Guvernul Orban se angajează să definitiveze proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB.
Totodată, va fi revizuită legislaţia din domeniul fiscal şi economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, telecomunicaţii, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanţi, taxarea part-time, split TVA etc.
• Investiţii în infrastructura mare
În privinţa economiei, liberalii doresc să se treacă de la creşterea economică bazată pe majorarea consumului la un model economic care să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe investiţii şi pe creşterea competitivităţii şi productivităţii, având ca obiectiv prioritar diminuarea dezechilibrelor economice.
PNL doreşte să realizeze schimbări radicale în politica fiscal-bugetară, dar aceste modificări vor fi făcute gradual şi predictibil. Ele vor avea drept scop creşterea veniturilor bugetare care să susţină majorarea veniturilor populaţiei, fără erodarea puterii de cumpărare prin inflaţie, stimularea investiţiilor private din economie şi demararea investiţiilor în infrastructura publică, inclusiv prin absorbţia eficientă a fondurilor UE.
Liberalii mai propun listarea pe piaţa de capital a unui pachet de acţiuni la companiile unde statul este acţionar (Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti), concentrarea investiţiilor pentru realizarea proiectelor de infrastructură energetică (BRUA, gazoductul Iaşi - Ungheni - Chişinău) şi sprijinirea dezvoltării 5G a sectorului de telecomunicaţii.
Programul de guvernare mai include referiri la exploatarea perimetrelor offshore din Marea Neagră, la parteneriatul strategic cu SUA, la rolul ţării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO.
Principalele obiective de investiţii publice ale cabinetului Orban vor fi Autostrada Sibiu - Piteşti, Autostrada de Centură a Capitalei, Drumul expres Piteşti - Craiova, autostrada Tg. Mureş - Iaşi - Ungheni, autostrada Comarnic - Braşov şi demararea construirii spitalelor regionale de la Iaşi, Craiova şi Cluj.
În domeniul justiţiei, liberalii propun modificarea legislaţiei pentru eliminarea schimbărilor "toxice promovate de PSD din ultimii trei ani". Conform documentului întocmit de PNL, "Justiţia nu mai trebuie oprită la uşa Parlamentului, prin modificări în favoarea politicienilor cu probleme. Aceste acte normative trebuie să respecte cele mai înalte standarde europene, adică să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, ale Consiliilor Consultative ale Judecătorilor şi Procurorilor Europeni, precum şi cu rapoartele Comisiei Europene şi GRECO, după o consultare publică amplă cu practicienii din domeniu".
În program, mai găsim liniile directoare pentru dezvoltarea industriei autohtone, pentru dezvoltarea industriei de apărare, dezvoltarea digitalizării şi trecerea rapidă la 5G şi pentru consolidarea pilonului 2 de pensii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor consideră că guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban pare, la prima vedere, unul "acceptabil", care poate face treabă pentru un an de zile.
Kelemen Hunor a declarat: "Vom analiza împreună cu colegii mei la începutul săptămânii viitoare lista de miniştri. Nu există nicio surpriză, ceea ce discutasem cu Ludovic Orban cam asta se regăseşte la portofoliile cele mai importante, mai puţin la Dezvoltare Regională, unde era iniţial Robert Sighiartău, dar în rest lucrurile sunt simple".
Referitor la programul de guvernare propus, liderul UDMR a precizat că pe partea de Justiţie, lucrurile stau bine, iar legat de OUG nr. 114/2018 este ceea ce îşi doreşte şi Uniunea.
-------------------------
Premierul demis Viorica Dăncilă a criticat programul de guvernare al PNL, propus de Ludovic Orban, şi a menţionat că se întâmplă exact lucrurile de care PSD s-a temut când a fost îndepărtat de la guvernare.
Viorica Dăncilă a declarat, ieri, la Sighetul Marmaţiei: "Pensiile nu vor mai creşte, am văzut că vor să scadă salariile bugetarilor şi să le aducă la nivelul celor din nivelul privat. Vor să comaseze spitalele. (...) Nu mai vor PNDL, atât de bun pentru primari, indiferent de culoarea politică. Tot ceea ce a fost bun, pentru ei nu a contat. Nu contează pentru ei ce e bun pentru oameni, contează ce e bun pentru ei, pentru că ei nu vor să aibă decât România lor, o Românie în care noi, ceilalţi, nu existăm. O Românie în care ei dictează ca şi cum ar fi primit-o moştenire".
------------------------
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că "se putea un pic mai bine", şi a adus două critici punctuale: numărul scăzut de femei în Guvernul Orban şi numirea generalului Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării.
Tăriceanu a precizat: "Cu tot respectul pentru haina militară, dar a pune în funcţia de ministru al Apărării un militar activ, ba chiar şeful oştirii, mi se pare o greşeală. Această decizie reprezintă un pas înapoi în privinţa angajamentelor euro-atlantice asumate de România cu privire la controlul civil asupra forţelor armate. Niciodată, de un sfert de secol încoace, la conducerea politică a armatei nu s-a mai numit un cadru activ. Să ne amintim că marele politolog britanic Samuel Finer avertiza acum decenii bune că implicarea militarilor în politică se produce atunci când instituţiile politice civile se dovedesc incapabile să se ridice la înălţimea misiunii lor, când sunt delegitimate. Nu cred că ne aflăm într-o asemenea situaţie şi nu cred, în consecinţă, că e bine să se dea public asemenea mesaje, fie ele şi neintenţionate".
1. Bruiajul Orban ?
(mesaj trimis de A politic în data de 25.10.2019, 05:22)
Cine vrea "anticipate" mâna sus în Parlament "la vedere" ?
Când au fost anticipate-n "democrație dirijată"?
Pentru că nu s-a votat ieri cel târziu azi (așa ne-au promis săptămâna trecută) "noi veniți" cu Orban în frunte nu prind scanu' puteri ?
Îl putem considera pe Orban istorie ?
Dacă da, înseamnă că Orban-Iohannis i-a făcut campanie electorală în campanie la Viorica?
.
În campanie electorală baia de mulțime A la Băse (măcar) lipsește ?
Campania electorală A la Geoană, lipsește ?
Dintre cei 14 pe un loc, pe principiul " șase-s norocoase" ca la 6/49, președinte tre' să iasă Bruelles (cum se scrie) pentru că a ieșit cu soțul ei, singura care ne-a arătat partenerul de viață dintre candidați în afară de actualu' ?
Ce echipă are, ce-o să facă, cui îi pasă dacă-i frumoasă ?
Paleologu mi-a atras atenția cu meritocrația, din gură ?
Diaconu a spus ceva care m-a șocat "palat regal" la alesu' poporului ?
Nu e cam in vârstă Diaconu pentru președinte, cu cin' s-a aliat să-l susțină nu prea-i face cinste ?
Comodul Iohannis n-are vreme în campanie electorală de popor de scoate consilieru' la înaintare ?
"Ingredientul Kelemen" n-are treabă cu președenția cu 7 %?
Viorica după ce o ia Orban peste botic poa' să crească ?
Despre 6 știu una alta restu' o "iemigrat în America" că nu mai aud, văd nimic despre ei ?
Ca la 100 m alergare, se pun la Start și se teleportează langă Capt. Look Pikard să iasă cine trebe' ?
.
Președintele o să-l valideze dacă la vot merg 50% + 1 vot (vii sau din lumea ailaltă ) sau nu contează număru'-n democrație ?
Alegerea președintelui o putem compara cu numirea regelui din copilărie, din vremuri de mult apuse ?
Presedintele are 25 000 lei salar/ lună director de bancă multinațională are de 15 ori mai mult (1 mil de Euro salar sau venit), directorul de bancă a ieșit la ceva manifestații ne păzit ca uou' de Paște iar pe președinte îl suflă de praf ?
.
Alegerea rotativă a locației președintelui ( în afara Bucureștiului ) pe princiipii Europene unde sunt aeropoarte bineânțeles se poate face ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.10.2019, 09:15)
Toti comentatorii se sperie de tampenia comentariilor tale?
Vrei sa fii sperietoarea de ciori a comentariilor?
1.2. Ha, ha (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Acronymus în data de 25.10.2019, 11:54)
Mai ești și agramat.