LUDWIK SOBOLEWSKI:  "Asistăm la diminuarea rolului intermediarilor în domeniul tranzacţiilor financiare"

Stelian Bădescu
Piaţa de Capital / 22 aprilie 2017

Ludwik Sobolewski

Ludwik Sobolewski

Rolul intermediarilor în domeniul tranzacţiilor financiare se diminuează şi asistăm la armonizarea reglementărilor şi la presiuni care rezultă din dezintermediere, consideră directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski.

Acesta a explicat, într-un comentariu publicat pe platforma InvestingRomania: "Bursele de valori s-au dovedit a fi instituţii necesare capitalismului modern. Suntem martorii unor schimbări dramatice în tehnologia de business, asistăm la armonizarea reglementărilor şi la presiuni care rezultă din dezintermediere, respectiv diminuarea rolului intermediarilor în domeniul tranzacţiilor financiare. Cu toate acestea, bursele de valori rămân mecanisme viabile în alocarea capitalului, ele având capacitatea de a absorbi schimbările unei lumi care evoluează rapid".

Potrivit lui Sobolewski, în economiile aflate în transformare, unde sectorul financiar este subdezvoltat, o bursă de valori poate - şi este de aşteptat să fie - mai mult decât o platformă de intersecţie a ordinelor de cumpărare sau vânzare venite din partea investitorilor.

Oficialul BVB a precizat, citat de Agerpres: "Acesta este rolul Bursei de Valori Bucureşti. Suntem liderul schimbării în ceea ce priveşte optimizarea reglementărilor care guvernează piaţa de capital, fie că vorbim de investitori, emitenţi, industria de brokeraj sau de infrastructura centrală. Am lansat un nou segment de piaţă (AeRO) pentru a stabili o nouă cale către piaţa de capital pentru întreprinderile mici. Calitatea acestei pieţe aflate într-o etapă de modernizare accelerată este importantă. Acesta este motivul pentru care Bursa de Valori Bucureşti a introdus noi soluţii în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă a companiilor listate, politicile de comunicare şi gestionarea relaţiilor cu investitorii".

El a mai arătat că o altă provocare a fost consolidarea clasei investitorilor individuali, care fie investesc şi tranzacţionează instrumente financiare în mod individual, fie acţionează în calitate de clienţi ai fondurilor mutuale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Internetul nu avea cum sa nu ''loveasca'' in intermediari atata timp cat e mai rapid sa plasezi un ordin in piata prin intermediul unui pc sau chiar a unui telefon mobil.Daca e sa discutam dpdv al eficientei,nu se merita ca un ssif sa investeasca in pregatirea unui broker pentru a-l pune la dispozitia unui client cu un portofoliu relativ mic ,un astfel de serviciu personalizat,sa ii zicem.Trendul e ca cei mari,institutionalii si clientii cu capitaluri mari sa beneficieze de o consiliere profesionista ,contra cost evidend ,iar ceilalti sa fie pe cont propriu.

    Mda...

    La Bursa de la Sibiu am vorbit despre tendinta internationala de dezintermediere, cam cu vreo opt ani in urma. 

    Eu insumi, din 1995, pe pietele tinere, recomand tranzactiile directe. Sint 22 de ani.

    Sint fericit sa aud care este ultima moda din strainatate, povestita de expertul polonez. 

    Cu atât mai rău pt BVB! Modernizarea tehnologiei de business presupune accesul mai facil la piață, ceea ce ar trebui sa ducă la creșterea volumului tranzacțiilor. Dacă în piețele străine exact asta se întâmplă, la noi din contra, volumul scade. Cat despre AeRO .... E o piață moartă, nivelul tranzacțiilor este ridicol de mic, ce sa mai vorbim despre finanțare. Provocarea ar trebui sa fie crearea unei mase de investitori individuali, pentru ca acum nu prea exista, nu ai ce sa consolideze. Domnul Sobolewski parca este un antrenor de fotbal care la conferință de presă de la finalul unui campionat pe care l-a pierdut, spune ca l-a câștigat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb