Ludwik Sobolewski militează pentru listarea Hidroelectrica doar la BVB

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 iunie 2016

Ludwik Sobolewski militează pentru listarea Hidroelectrica doar la BVB

"Cota de GDR-uri ar trebui să fie cât mai mică, pentru că certificatele nu vor fi luate în calcul, la evaluarea României în vederea upgradării la statutul de piaţă emergentă", ne-a spus directorul BVB

Listarea Hidroelectrica reprezintă o şansă enormă pentru statul român şi pentru economie, însă beneficiile pe termen lung vor fi obţinute numai în anumite condiţii, consideră Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, după ieşirea companiei din insolvenţă.

Domnia sa apreciază că oferta publică iniţială ar trebui să fie desfăşurată numai prin acţiuni sau ca partea de certicate globale de depozit (GDR), care sunt destinate listării pe pieţele străine,să fie cât mai mică.

Ludwik Sobolewski ne-a declarat: "Este necesară o strategie bună de vânzare şi o execuţie bună (n.r. pentru oferta Hidroelecrica). Dacă este necesară stabilirea unei tranşe de GDR-uri, valoarea acţiunilor nu trebuie să fie mai mică decât 600 milioane de euro, pentru că GDR-urile nu vor fi luate în calcul, la evaluarea României în vederea upgradării la statutul de piaţă emergentă".

De asemenea, CEO-ul BVB consideră că pachetul listat din companie trebuie să fie suficient de mare, din perspectiva valorii IPO-ului: "Datorită criteriului cantitativ al agenţiilor internaţionale de rating, trebuie să fie lejer peste 630 milioane de dolari (n.r. pentru ca ţara noastră să fie luată în calcul pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă)".

În plus, IPO-ul trebuie să fie adresat investitorilor internaţionali, instituţiilor locale şi investitorilor de retail, în proporţii bine calculate, potrivit lui Sobolewski, care mai adaugă: "Investitorilor de retail trebuie să li se ofere stimulente inteligente la IPO, care să fie benefice pentru companie şi pentru piaţa de capital, în etapa post-IPO.

IPO-ul ar trebuie să se deruleze fie numai prin acţiuni, fie numai o mică parte să fie oferită prin GDR-uri. Piaţa de capital românească este acum suficient de deschisă investitorilor străini, în principal prin acţiuni".

În opinia directorului BVB, acestea sunt condiţii pentru ca ţara noastră să poată obţine avantaje strategice pe termen scurt şi lung. "Dacă acestea nu sunt îndeplinite, atunci, Hidroelectrica ar putea fi o ocazie imensă ratată", a avertizat Sobolewski.

Domnia sa ne-a spus: "Listarea Hidroelectrica reprezintă o şansă enormă pentru statul român şi pentru economie să obţină următoarele beneficii:

- România va primi un «paşaport» ca să fie mutată din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente, ceea ce va genera în schimb avantaje masive pentru economia românească, legate, dar nu limitate, de îmbunătăţirea percepţiei ţării pe pieţele internaţionale;

-va fi una dintre cele mai importante ocazii ca statul să fie implicat în creşterea gradului de cultură investiţională a populaţiei, ceea ce ar trebui să fie una dintre responsabilităţile autorităţilor publice;

-va crea impulsuri pozitive pentru dezvoltarea transmisiei capitalului de la investitori la companiile deţinute privat".

CEO-ul BVB a mai precizat: "Ar trebui să fim conştienţi că listările duble ale companiilor româneşti sunt complet fără sens din punctul de vedere al scopurilor pe care le-am enumerat".

Remus Borza, administatorul judiciar al Hidroelectrica, şi-a exprimat intenţia să cumpere acţiuni la oferta publică iniţială a companiei, după ce, marţi, Tribunalul Bucureşti a decis ieşirea companiei din insolvenţă.

"Dacă Hidroelectrica va fi listată aş dori să cumpăr acţiuni, aşa că banii pe care i-am câştigat la această companie o să-i pariez tot aici", a declarat, marţi, domnul Borza, în cadrul unei conferinţe de presă.

Borza a spus că decizia instanţei nu este definitivă, dar este executorie.

După ieşirea din insolvenţă, Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. va doare in [...] domnule Sobolewski de sansele Romaniei. Intreprinderi comuniste listate pe o Bursa capitalista de cumetrie. Cand apare vreun studiu sau analiza despre piata in Europa de Est se vorbeste de Budapesta, Varsovia, Praga si Moscova. Bucuresti e cu cerneala simpatica. Fondul Proprietatea si ASF s-au jucat de-a RAS IFRS in timp ce dumneavoastra priveati fara a le atrage atentia, caci la Bursa din Varsovia tot asa faceati. O Luna polish Gaap, o Luna IFRS. Sa nu va plictisiti:)

    Sobo are perfecta dreptate . Listarea duala a fost cea mai mare greseala facuta de companiile de la BVB. S-au lacomit pe termen scurt si au crezut ca lichiditatea de la Londra va face minuni, ceea ce nu s-a intamplat. Daca n-ar fi fost listate si la Londra am fi avut acum o lichiditatea cel putin dubla la BVB si am fi atras mult mai mult atentia marilor investitori.

    1. Spui aiureli, habar n-ai cum se face lichiditatea unei burse, - in orice caz, nu din mai multa marfa, pe o piata inecata cu marfa.

      atunci cand ai marfa destula si marfa este interesanta se gasesc si cumparatori. Ce mare filozofie !

      Daca FP ar fi facut rascumparari doar la BVB , daca FP ar fi vandut Romgaz doar la BVB, daca FP va vinde Hidrolectrica si SNP doar la BVB etc... si iata cum se dubleaza lichiditatea la BVB.

      daca s-ar fi platit actiunile pe legea 151....auzi , asf?

    militeaza? haahahahhahahahahaahahahahaaaa ...dar nu e rasul meu...sobo, go home!

    Sobolewski este dus cu pluta! Listarea unei companii pe o bursa trebuie sa se realizeze in interesul acelei companii si a actionarilor, nu in interesul operatorului de piata. Hidroelectrica trebui listata acolo unde este cel mai bine pentru actionarii sai.

    1. Corect

      Sobolewski vrea listare numai la Bucuresti sa apara o noua hotie gen Harinvest .

      Daca se face si la Londra pierde BVB comisioane grase ...

      Un alt hot pe piata de capital din Romanica ...  

      Listarea la Londra a fost benefica sa inteleaga mioriticu legatura indestructibila intre ASF si FP. 29 aprilie listare Londra 14 mai raport NAV pe aprilie 2015 in IFRS. 19 mai decizie ASF reintoarcere RAS NAV. 29 mai 2015 raport FP in format RAS... Cum se cheama aceasta? Si nea Sobo vrea Emerging...Cum ar zice nea Misu ASF Tamisa cu gust de Dambovita;-)

      ce legatura are Sobo cu rasul si cu ifrsul si cu asful? Sa inteleg ca dupa parerea ta FP trebuia delistata ? Sincer, nu prea inteleg care este vina lui Sobo in toata povestea asta cu rasul si cu ifrsul ?

      Nuuu sau la fel ca domnul Manea raportul BCR. Pe o piata reglementata Este OBLIGATORIU raportare IFRS. Esti fost director la WSE si nu ti pui intrebarea cum poate FP sa prezinte investitorilor o contabilitate pe care o intelegi doar cand esti cunoscator al RO-Gaap. ....Oare chiar asa de incompetent sau intelept Este nea Sobo:-)

      Si totusi ce treaba are Sobo cu decizia ASF care te supara pe tine?

      un as in ale pietelor financiare, domnia da insasi fiind semnatarul rezolutiei din 14 mai 2012 care facea diferenta intre pol-gaap si ifrs cand a modificat 925947 zlotzi de pe active imateriale pe costuri. Intreaba pe orice lucrator LSE daca a stiut ca dupa listarea la Londra actionarii au privit cifre ale unei companii ale carei situatii financiare nu erau conforme regulamentului UE 1606 per 2002. Cum a prezentat domnul Sobolewski ajustarea la inflatie.

      Zu in calitate de reprezentant al bursei ai permite asa ceva?Da poate scrie in contract sa faca numa raudschouri:-) Dottore... 

    Intrarea bursei romanesti in categoria pietelor emergente ar trebui sa fie prioritara. Daca asta inseamna renuntarea la listarea dubla, atunci trebuie sa renuntam la listarea dubla. Fondurile allocate pietelor emergente sunt cam de 100 de ori mai mari fata de cele allocate pietelor de frontiera, deci in Romania ar putea sa vina mai mujlti investitori.

    Politicienii sunt direct interesati ca bursa romaneasca sa nu fie inclusa in categoria pietelor emergente si sa devina mai atractiva pentru listarea unor companii de stat, pentru ca listarea le ingreuneaza devalizarea companiilor.

    Daca din hidroelectrica nu vor mai putea fura asa usor, macar sa ramana cu posta, ce a mai ramas din cfr, tarom, salrom, rapps, aeroporturile si ce a mai ramas de furat si s-ar putea lista in viitor.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb