Lulache: Nuclearelectrica va organiza o nouă licitaţie pentru a cumpăra uraniu

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2016

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care administrează centrala nucleară din Cernavodă, va organiza o nouă licitaţie pentru achiziţia de uraniu necesar funcţionării celor două reactoare, a declarat marţi directorul general al companiei, Daniela Lulache, fără a preciza când anume va fi organizată licitaţia.

"Vom iniţia o nouă procedură pentru asigurarea necesarului de uraniu pentru anul 2017", a spus Lulache, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

Nuclearelectrica a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Naţională a Uraniului, deoarece preţul cerut de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014.

Astfel, din acest an, SNN a început să importe uraniu din Canada, de la compania Cameco Inc.

Nuclearelectrica a încheiat până acum două contracte de câte şase luni cu firma canadiană, pentru a da posibilitatea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) să participe la licitaţie.

În ceea ce priveşte negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Lulache spune că acestea vor continua până la 20 decembrie.

"Negocierile cu CGN sunt aproape de final. Suntem încrezători că se vor finaliza în termenul aprobat în AGA, 20 decemrnie", a spus Lulache, citată de News.ro

Altfel, în contextul în care preţul electricităţii a scăzut, atingând în trimestrul al treilea din acest an un nivel minim al ultimilor zece ani, Nuclearelectrica a reuşit să vândă energie în primele nouă luni la un preţ mai mare decât cel din piaţă, potrivit reprezentanţilor companiei.

Negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă vor continua până la 20 decembrie, potrivit unei decizii aprobate pe 17 decembrie de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

Documentul arată că dacă părţile nu ajung la niciun acord, pot abandona proiectul fără a plăti despăgubiri, însă este necesară o notificare scrisă către cealaltă parte în acest sens.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor.

Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb