Lumea, "inundată" cu deşeuri de plastic

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iunie

Lumea, "inundată" cu deşeuri de plastic

English Version

OCDE: Producţia anuală globală de deşeuri din plastic s-a dublat, în două decenii

În numai două decenii, producţia anuală globală de deşeuri din plastic s-a dublat, ajungând de la 180 de milioane de tone la peste 350 de milioane de tone, potrivit raportului Global Plastics Outlook al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de Statista.

Potrivit sursei menţionate, se preconizează că deşeurile de plastic se vor tripla în întreaga lume până în 2060, jumătate din această cantitate fiind estimată că va ajunge la groapa de gunoi, în timp ce mai puţin de o cincime va fi reciclată.

În ultimii ani, creşterea gradului de conştientizare cu privire la amploarea şi pericolele poluării cu plastic a deschis calea pentru o intervenţie politică mai fermă. După cum informa Euronews anul trecut, peste o sută de ţări au interzis deja total sau parţial pungile de plastic de unică folosinţă. În acelaşi timp, multe state interzic şi alte tipuri de articole de unică folosinţă, cum sunt tacâmurile şi beţişoarele pentru amestecarea băuturilor.

Având în vedere că ambalajele reprezintă aproape 40% din totalul deşeurilor de plastic generate la nivel mondial (ca greutate), reducerea şi reciclarea acestora este o prioritate în lupta împotriva poluării cu plastic, notează sursa citată.

Un sondaj Ipsos efectuat în 2022, pe un eşantion de peste 23.000 de respondenţi, arată că 70% dintre persoanele chestionate din 34 de ţări din întreaga lume au fost de acord că ar trebui să existe standarde internaţionale care să interzică plasticul de unică folosinţă.

Uniunea Europeană înăspreşte regulile privind exportul de deşeuri

Parlamentul European a dat undă verde, la finele lunii februarie, unor reguli mai stricte privind exporturile de deşeuri din UE, care interzic transporturile de deşeuri din plastic către ţările ce nu fac parte din OCDE, anunţă AFP, conform Agerpres.

Eurodeputaţii au votat aproape în unanimitate pentru confirmarea acordului la care s-a ajuns la jumătatea lunii noiembrie 2023 între negociatorii Parlamentului şi cei ai statelor membre. Textul, care revizuieşte legislaţia din 2006, menţine interdicţia privind exportul de deşeuri destinate eliminării către ţări terţe. Acesta confirmă, de asemenea, interdicţia privind exportul de "deşeuri periculoase destinate valorificării" către ţări din afara OCDE. În plus, acum, exporturile către ţările care nu fac parte din OCDE (care reprezintă cea mai mare parte a lumii) vor fi permise numai dacă acestea dispun de facilităţile necesare pentru "a le gestiona într-un mod raţional din punct de vedere ecologic", conform unor audituri alocate unor organisme independente. Informaţiile de audit vor fi puse la dispoziţia exportatorilor de deşeuri într-un registru centralizat de Comisia Europeană.

Noile reguli prevăd ca statele membre UE să prevadă "sancţiuni eficiente şi proporţionale" în caz de încălcare, cu amenzi sau revocarea autorizaţiilor de export de deşeuri.

În anul 2022, UE a exportat 32,1 milioane de tone de deşeuri (dintre care 12,4 milioane de tone în Turcia, 3,5 milioane în India şi 1,6 milioane în Egipt), conform Eurostat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Problema e direct de la sursa LEGIUITORUL ce NU INTERZICE PRODUCTIA de fica propagari altor socuri pe lantul global!

    Interziceti Productia de mase plastice se se pot inlocuii cu alte materiale... 

    Stim ca la productia de "plastic" este o rata mega accelerata de profitabilitate fata de alte materiale naturale...de aici si cartelul financiar bancar ce a sustinut aceasta poluare..... se fac bani cacalaul din plastic... mault mai mult si mult mai rapit ca la alte materiale .... 

    s c c r e t 

    1. problema e ca nu au valoare economica. OMV austriac se chinuie sa primeasca aprobari si finantare pt a scala productia de combustibili din plastice. Au rafinaria prototip functionala de dinainte de covid... dar e greu cu verzii, prefera sa faca combustibili din resturi vegetale sau din rapita.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb