LUMEA S-A SFÂRŞIT Depunător: un cretin care-şi dă banii băncii

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 iulie 2013

Banca Centrală Europeană - locul de unde vine vestea.

Banca Centrală Europeană - locul de unde vine vestea.

Optimiştii nu pot crede nici în ruptul capului în sfârşitul lumii, deşi sfârşitul lumii se află în faţa lor, îl văd, îl pipăie, îl trăiesc.

Desigur, nu este vorba despre exploziile solare, despre schimbarea polilor, sau despre scufundarea continentelor şi inundaţiile devastatoare, în urma cutremurelor generalizate.

Nu, nu este vorba nici măcar despre războiul atomic.

Este vorba, "doar", despre sfârşitul lumii cunoscute.

Da, sfârşitul lumii cunoscute a avut loc, deja.

Că ne dăm seama sau nu ne dăm seama, asta nu schimbă situaţia.

Ceea ce trăim în prezent nu mai este lumea pe care o cunoşteam şi nu seamănă cu nimic din ceea ce cunoaştem.

Trăim în plin necunoscut.

De mii de ani, civilizaţia noastră se bazează pe credit.

Sclavagism, feudalism, capitalism, comunism şi iar capitalism, - toate sunt sfredelite de credit.

Suspectez că şi comuna primitivă.

Fie că are loc un împrumut între persoane, fie că se petrece între persoane şi instituţii, fie numai între instituţii, noţiunea de credit se află în temeiul oricăreia dintre organizările sociale, traversându-le indiferent de "relaţia de proprietate dominantă" (cum ar spune-o Marx).

Ei bine, ne aflăm, deja, dincolo de asta.

În aprilie, am scris în BURSA un articol intitulat "...of Cyprus" (vezi pe site la 11.04.2013), unde am semnalat:

"De când a fost formulată ideea recapitalizării ei cu bani confiscaţi de la deponenţi, nu mai putem să vorbim despre «Bank of Cyprus», ci simplu, doar despre «of Cyprus».

Dacă tot e să ne batem în definiţii, atunci trebuie spus că sfeterisirea banilor deponenţilor nu corespunde noţiunii de «bancă», deoarece, fundamental, ea prestează servicii de păstrare a banilor şi plată la ordinul proprietarilor banilor.

Deci, ... «of Cyprus»"

Cititorii au apreciat articolul şi au râs ca de o glumă (mi se păruse şi mie că poanta e bună).

Dar, de fapt, nu doar glumisem.

Subiectul este grav, subiectul este esenţial, subiectul priveşte temeiul lumii noastre.

Subiectul priveşte dicţionarul.

Da, în realitate, "bail in"-ul cipriot a surpat noţiunea de "bancă" din dicţionarul lumii.

Şi nu ne-a mai furnizat vreo altă definiţie.

Ne-a lăsat în fundul gol.

Astăzi, când mai rostim "bancă", nu ştim la ce ne mai referim, pentru că sunt două: una care, din câte ştiam, îţi păstrează banii şi alta care ţi-i ia.

Tu din care "bancă" foloseşti: din aia sau din ailaltă?

Vor fi unii care să spună că exagerez, că asta-i în Cipru şi că să fie la ei, acolo, că noi nu avem problema şi nici nu o vom avea.

Fraţilor, greşiţi!

În primul rând, greşiţi pentru că nu sunteţi ataşaţi noţiunilor de dicţionar.

Haideţi să vedem: credeţi că dacă Teorema lui Pitagora se dovedeşte că nu-i validă pe Marte, atunci va mai rămâne validă pe Pământ?

Dacă aşa credeţi, atunci dovediţi candoare, dar nu rigoare logică.

Nu, dacă Teorema lui Pitagora nu-i validă pe Marte, atunci nu mai are universalitate şi prin urmare, nu mai are o regulă de aplicabilitate; de aceea, pe Pământ, Teorema nu ar mai fi adevărată, decât la nivelul fenomenologiei, al aparenţei întâmplătoare, fără să mai fie necesarmente validă.

Cam asta-i situaţia şi cu "...of Cyprus": din momentul în care dicţionarul şi-a inclus, în definiţia noţiunii de "bancă", contrariul definiţiei, restul băncilor din lume mai funcţionează aşa cum ştiam până acum, doar la nivelul aparenţei întâmplătoare, fără ca asta să mai fie necesarmente valid.

Dar, desigur, optimiştii vor privi argumentul meu de natură noţional-logică drept un talmeş-balmeş speculativ.

N-am nici o pretenţie să fiu convingător astfel şi de aceea am şi spus, la debutul argumentului, că îl invoc, doar, "în primul rând".

Pentru că există şi un "al doilea rând", care urmează imediat.

În al doilea rând...

Ah, mi-e milă!

În al doilea rând, Jörg Asmussen, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene, a anunţat, în discursul său ţinut marţi, în faţa Consiliului Atlantic, nu doar că măsurile din Cipru vor fi generalizate în Europa (cum, de altfel, se ştia), nu, nici că măsurile de acolo vor fi aplicate la scară continentală, începând cu întâi ianuarie 2019 (cum se vehiculase că ar fi fiind agreat), ci că el consideră că fie şi anul 2016 (cum recent a propus Parlamentul European) este mult prea îndepărtat pentru urgenţa aplicării acestor măsuri, în întreaga Uniune Europeană şi că ele trebuie adoptate la întâi ianuarie 2015.

Adică, imediat după sfârşitul anului viitor, când Traian Băsescu nu ne va mai fi preşedinte.

Mă rog, cred că mandatul lui Băsescu nu are nici o legătură cu opinia lui Jörg Asmussen, cum că băncile falite trebuie să aibă dreptul legal să le fure banii deponenţilor, în schimb opinia lui Băsescu ca să ne băgăm în moneda Euro, chiar şi în condiţiile în care Euro se duce dracului, pare să aibă o legătură cu idioţenia lui Jörg Asmussen.

Pe baza a ceea ce susţine Asmussen, obscurantiştii ar putea reinterpreta calendarul Maya, arătând că lumea se va sfârşi, odată cu mandatul de Preşedinte al lui Băsescu de România.

Dar, desigur, ar greşi, pentru că lumea s-a sfârşit deja, chiar cum profeţiseră mayaşii, la încheierea anului 2012, pentru că "Bank of Cyprus" şi-a pierdut "bank"-ul, în primăvara lui 2013.

Acum, definiţia depunătorului este: "Un cretin care-şi dă banii munciţi băncii, pe degeaba".

Problema nu se sfârşeşte aici.

Peste tot, afacerile sunt supravegheate (cică, ca să nu spele bani), printr-o lege care obligă ca banii să se deruleze prin conturi bancare.

Hmmm...., aţi înţeles, desigur.

Astăzi ai o afacere înfloritoare, minunată; mâine, vax!

Peste noapte, banca ţi-a tras banii din cont.

De ce?

Pentru că preşedintele i-a dat banii tăi vreunei gagici.

"Ca lumea!", ar exclama un băieţel de cartier.

Aşa e.

Dar, ca care "lume"?

Nu ştim.

În orice caz, nu ca lumea cunoscută.

Lumea cunoscută s-a sfârşit.

Altă lume, lumea viitorului, nu a fost configurată.

Astăzi, ne aflăm în plin "No man's land".

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. PREA REALIST DE ADEVARAT!

    ...intrebarea e ce punem in loc?

    1. Ce vrem.

      Punem Zeitgeist, cream tot mai multi roboti care sa inlocuiasca munca oamenilor si noi toti ne bucuram de beneficiile stiintei, avand tot mai mult timp pentru educatie, dezvoltare personala, civilizare, familie, societate...

      Tot un sistem manipulativ... cu pârghiile centralizate de această dată. Butoanele se mută de la nivel național la cel regional și ulterior mondial. There's no other way! Multumim MAKE!

    AFERIM

    Nu imi imaginez o lume fara banci,ar fi lumea lui Gigi.

    1. O astfel de organizare, fara banci comerciale (doar cu banca centrala), fara taxe si impozite, a functionat, pe la anii 1720, in Statul Pensilvania.

      Gigi nu era. 

      este etic ca băncile să împrumute bani pe care nu-i au şi să perceapă dobânzi pentru ei. Posibilitatea de a face bani pentru bani care nu există, îmbogăţire fără cauză – şi ne mai mirăm că, secol după secol, puterile banului se coagulează şi cumpără mass media, dirijează guvernele şi aservesc şi domină lumea?! „În esenţă, creaţia monetară ex-nihilo pe care o practică băncile seamănă cu fabricarea de monedă de către falsificatorii de bani, pe bună dreptate reprimată de lege. Diferenţa este că aceia care profită nu sunt aceiaşi” Maurice Allais, premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice 1988

      Cu ce drept persoane private, căci bancherii sunt persoane private, ca şi mare parte dintre acţionarii lor, pot face legal ceea ce alte persoane private, ca noi, nu pot face fără a fi arestate şi condamnate ca falsificatori de bani şi fără a merge drept la închisoare? 

      Joc de înscrisuri, ping-pong contabil pentru a se crea monedă „din pix” sau cu un „clic de computer”, banca centrală nu mai utilizează aceste metode pentru a-şi finanţa cheltuielile sau pentru a-şi rambursa împrumuturile, fiind interzise de altfel de la decretul Giscard-Pompidou din 1973.

      In sfirsit, putem incepe discutia despre fundamentele acestei civilizatii care, eventual, nu ne place.

      ...trebuie sa si putem. Comunismul nu prea a convins, capitalismul chiar si cu alta palarie tot capitalism ramane, iar "analiza fundamentala" nu prea se mai practica, "analiza tehnica" e mai de succes, dar putem incerca. Hai sa vedem cine pune prima "caramida"?

      Prima prevedere a unei noi Constitutii, Carte sau ce vreti sa fie ea:

      "1. Omul are dreptul la statutul de fiinta spirituala." 

      Hai sa pornim de la cele 10 porunci sa vedem daca mai sta ceva in picioare...

      Trei sint suprastructural-solidare, ca sa incalci patru, cind incalci una.

      Ideea este buna, daca indepartezi exagerarile operate asupra originalului.  

      Hai sa inercam ceva de genul Make lanseaza o tema intr-un articol pe care sa o dezbatem(replicile mai lungi sa fie transmise pe o adresa de mail pe care redactie sa le poata publica partial sau integral, dupa cum crede de cuviinta). Sa fie un fel de "rubrica" noua in ziar, ca pe bursa si asa nu se intampla mare lucru... Ar fi nevoie de un "cap limpede" in redactie care sa aleaga temele, sa le ordoneze, sa selecteze replicile, etc.

      Eu sunt pentru!

      sa incepem cu un sondaj de opinie legat de viitorul etalon monetar: Aur, Renminbi, DST....Bitcoins sau chiar numarul de prieteni de pe Facebook. Si asa...pe termen scurt de 5-10 ani

      Da, de acord, ma gindesc.

      Daca aveti idei mai detailate de organizare, va rog sa ni le transmiteti la e-mail-ul redactiei. 

      In orice caz, va marturisesc ca am schitat un plan de lucru, dar dureaza organizarea si coordonarea (uneori, cred ca mi-ar fi mai usor sa o fac singur). 

      Poate ca, totusi, cu ajutorul cititorilor, ar iesi mai putin unilateral (stiu ca sint inclinat spre expresionism - ingros si dau accente). 

      Imi este clar ca cititorii nostri sint mai destepti decit noi (de altfel, sint cei mai destepti cititori de presa, iar asta, dincolo de orice reclama, este adevarul gol-golut, iar nu o "ingrosare").

      Contactati-ne , va rog!, la adresa de email marketing@bursa.ro 

      poate ar fi bine sa incepem sa invatam limba chineza :-)

      Pe unde ai umblat toata ziua, domnule Bestea?

    Aveti perfecta dreptate cum nu se putea mai adevarat. Vom vedea ce va fi, pana atunci, stati cu ochii n patru

    1. Nu stiu cati ati inteles mesajul lui Make, omul nu va spune ca ramanem fara banci, va avertizeaza ca persoana care are bani in banca ESTE UN SIMPLU CREDITOR AL BANCII, mai exact este creditor al unui SRL exact ca in orice alta relatie comerciala. Make incearca sa va explice ca nimic din ce este in banci NU ESTE GARANTAT si poate sa dispara oricand.

    Ai imbatranit Make; suspectezi pe toata lumea. Suspectez si eu ceva:esti unul si acelasi cu Kame? iti raspunzi singur? 

    Si o curiozitate: Sima sfeterisea??

    ".... of Make" ..... mi-e mila. 

    Un deponent la Sima, cum s-ar numi?.

    Sa nu-mi dati definitia lui Postelnicu!. 

    1. astia 2 sint atat de prosti, incit este clar ca-s cititori de alte ziare

      Prosti dar doi.Unul......mai treaca,mearga..... 

      suntem oameni...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb