Tendinţa ascendentă pe care indicele BET a dezvoltat-o începând cu perioada februarie - martie a acestui an a continuat şi în iunie, referinţa pieţei noastre de capital încheind cea de-a şasea lună a anului la 8.814,27 puncte, într-o mişcare de creştere în care coşul de acţiuni a câştigat 321,14 de puncte, faţă de finalul lunii anterioare, echivalentul unui avans de 3,78%.
A fost pentru prima dată din luna mai a anului trecut, când BET a urcat peste nivelul de 8.800 de puncte, prag pe care indicele nu l-a mai întâlnit de peste un an (jumătatea lunii mai 2018) când, în contrast cu ascensiunea clară de acum, coşul de acţiuni tocmai se pregătea să formeze o configuraţie de tip "cap şi umeri", structură de analiză tehnică ce precede de obicei o scădere a pieţei.
• Creştere de 10,1% pentru BRD - Groupe Societe Generale
În luna tocmai încheiată, indicele a primit combustibil în primul rând de la acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), a căror cotaţie a urcat cu 10,1%, în intervalul 31 mai - 28 iunie, într-un raliu de recuperare a corecţiei ex-dividend din data de 9 mai, când cotaţia instituţiei de credit a scăzut cu 13,04%, până la 11,74 lei.
Vineri, 28 iunie, preţul acţiunii BRD a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 12,64 lei, ceea ce ridică valoarea de piaţă a grupului bancar la 8,808 miliarde de lei.
Şi acţiunile Banca Transilvania (TLV) au avut un aport important la creşterea coşului de acţiuni, preţul acţiunii instituţiei de credit din Cluj încheind luna iunie la 2,395 lei, echivalentul unui avans de 4,81%, faţă de finele lunii mai.
Cotaţia TLV a recuperat în doar cinci şedinţe bursiere corecţia ex-dividend din data de 4 iunie, de 5,38%, şi în condiţiile în care banca urmează ca în august să acorde investitorilor o acţiune gratuită la douăsprezece deţinute.
La ultima cotaţie a acţiunii din luna iunie, valoarea de piaţă a grupului financiar din Cluj este de 11,532 miliarde de lei.
Cu o creştere de 18,11%, în luna iunie, acţiunile Digi Communications NV (DIGI) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET, într-o lună în care cotaţia operatorului de telecomunicaţii a depăşit semnificativ linia multianuală de trend descendent.
În prezent, compania derulează un program de răscumpărare de acţiuni, operaţiune de natură să susţină cotaţiile în piaţă.
Preţul de închidere a acţiunilor DIGI la BVB din data de 28 iunie a fost de 30 de lei, echivalentul unei valori de piaţă de trei miliarde de lei.
La polul opus se află titlurile Alro (ALR), a căror cotaţie a coborât cu 3,59% în luna iunie, în raport cu mai, până la preţul de 2,15 lei, cotaţie la care capitalizarea producătorului de aluminiu din Slatina se situa de 1,534 miliarde de lei.
• Nou maxim istoric pentru indicele BET-TR
Propulsat de dividendele acordate de mai multe companii din structura sa, printre care cele ale Băncii Transilvania, Fondul Proprietatea (FP), Electrica (EL) sau Nuclearelectrica (SNN), indicele BET-TR, a încheiat luna iunie la 14.105,72 de puncte, un nou maxim istoric, într-o lună în care coşul de acţiuni care reflectă şi dividendele acordate de emitenţii care-l compun a câştigat 1.076,04 de puncte faţă de finalul lunii mai, echivalentul unui salt de 8,26%.
Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a avansat cu 1,69%, în intervalul 31 mai - 28 iunie, ca urmare în primul rând a evoluţiei acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat cu 3,38%, în luna tocmai încheiată.
Este un avans care apare cu toate că, în data de 7 iunie a fost înregistrată data ex-dividend pentru titlurile FP, şedinţă în care cotaţia a scăzut cu 6,36%, până la 1,03 lei. Ulterior, preţul acţiunii Fondului a cunoscut o creştere semnificativă, în unele şedinţe de bursiere înregistrându-se volume cu mult peste cele obişnuite, dar care au fost acompaniate de un număr redus de tranzacţii, ce indică către achiziţii realizate de investitori instituţionali.
De altfel, la finalul lunii iunie, Fondul de Pensii Administrat Privat AZT Viitorul Tău, Fondul de Pensii Facultative AZT Moderato şi Fondul de Pensii Facultative AZT Vivace au ajuns la o deţinere concertată de 5,05% din totalul drepturilor de vot ale FP, potrivit anunţului emitentului.
În data de 26 iunie, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare a Alpha Bank România au intrat la tranzacţionare în piaţa reglementată administrată de către Bursa de Valori Bucureşti, valoarea pachetului de titluri fiind de 200 milioane de euro.
Emisiunea este formată din 2.000 de obligaţiuni, ce au fost deja listate la bursa din Luxemburg, cu o valoare de 100.000 euro fiecare, la o dobândă EURIBOR 6M + 1,5% pe an.
La finalul lunii iunie, SIF-urile se tranzacţionau la disconturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 30,55% pentru SIF Moldova şi 64,56% pentru SIF Banat - Crişana, în timp ce FP avea un discount de 25,72%, peste obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.
• Transferuri de 233,3 milioane de lei cu acţiunile Banca Transilvania şi de 198,9 milioane de lei cu titlurile Fondul Proprietatea
Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 1,061 miliarde de lei, în iunie, cu 0,39% mai mare decât cea consemnată în mai, în timp ce valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a urcat cu 16,24%, până la 55,88 milioane de lei, pentru aceeaşi perioadă de raportare.
În luna tocmai încheiată, au avut loc 48.616 de tranzacţii cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB, cu 6,13% mai multe decât în mai, prin transferurile din iunie fiind schimbate 869.375.463 de titluri, cu 6,07% peste cele transferate în luna anterioară.
Cu tranzacţii de 233,29 milioane de lei, titlurile TLV ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii mai, fiind urmate de acţiunile FP, care au cumulat tranzacţii de 198,93 milioane de lei.
Podiumul este completat de schimburile cu titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au ridicat la 145,7 milioane de lei.
La data de 28 iunie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 165,22 miliarde de lei, în creştere cu 2,61% faţă de cea consemnată la finele lunii mai.