LUNA MAI FINANCIARĂ BET îşi continuă timid avansul

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2021

BET îşi continuă timid avansul

Scădere accentuată în ultima parte a lunii pentru indici Statul vrea din nou dividende de 90% din profitul companiilor

Indicii generali ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat luna mai cu aprecieri uşoare, fiind în mare parte decorelaţi de cei ai principalelor pieţe internaţionale.

Indicele BET, ce reflectă parcursul celor mai tranzacţionate 17 acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,79%, la 11.431,12 puncte, după ce la jumătatea lunii atinsese un nou record istoric, de 11.763,07 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,01%, la 2.213,57 puncte.

În plan extern, pieţele de acţiuni şi-au continuat timid ascensiunea demarată anul trecut după şocul Covid-19, într-o lună în care companiile şi-au publicat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului, iar inflaţia în Statele Unite s-a ridicat semnificativ peste prognoze.

Dow Jones şi S&P 500 ating noi recorduri istorice

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 1,93%, în mai, iar S&P 500 s-a apreciat cu 0,55%, ambele coşuri de acţiuni atingând noi recorduri pe parcursul lunii, în timp ce Nasdaq Composite s-a depreciat cu 1,53%.

În ansamblu, companiile din S&P 500 au avut în primul trimestru câştiguri cu 50% mai mari decât în primele trei luni din 2020. Mai mult decât atât, rezultatele au depăşit aşteptările analştilor cu 23%, spune Angelo Kourkafas, CFA, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, citând date FactSet.

"Spre deosebire de cele trei trimestre anterioare, când rezultatele peste prognoze au apărut în primul rând pe fondul unor aşteptări scăzute, creşterea rapidă a câştigurilor din primul trimestru reflectă o forţă economică extinsă. Pe măsură ce numărul de infectări scade, numărul persoanelor vaccinate creşte, iar restricţiile sunt ridicate, cererea revine într-un ritm rapid", a scris Kourkafas în ultimul său raport.

Conform strategului, cele mai importante surprize pozitive au venit din partea companiilor din sectoarele ciclice, care vor beneficia cel mai mult de creşterea economică.

Inflaţie de 4,2% în Statele Unite, peste aşteptările analiştilor şi ţinta Rezervei Federale

Dacă rezultatele financiare au susţinut preţurile acţiunilor, inflaţia a provocat un recul pieţei americane, luna trecută. Indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere de 4,2% în aprilie 2021, comparativ cu aprilie 2020, peste aşteptările de 3,6%, pe fondul unui puternic efect de bază şi a revenirii economice. Rezerva Federală, care anul trecut şi-a calibrat politica în sensul că va permite ca inflaţia să depăşească nivelul de 2%, vede creşterea din din aprilie drept tranzitorie şi nu a dat semne că vrea să ridice rata de dobândă prea curând.

De partea noastră a Atlanticului, unde companiile din sectoarele ciclice au o pondere mai mare în structura pieţelor decât în Statele Unite, indicele paneuropean STOXX 600 a urcat cu 2,14%, în timp ce DAX30 al bursei din Frankfurth s-a apreciat cu 1,88%, ambele coşuri de acţiuni atingând maxime istorice. Indicele FTSE 100, al pieţei londoneze, a crescut cu 0,76%, luna trecută.

Declin de 2,6% pentru BET, în ziua includerii Islandei în indicii pieţelor de frontieră

La Bucureşti, indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 0,21%, la 1.006,69 puncte, într-o lună în care companiile s-au prezentat în faţa investitorilor cu rezultatele aferente primului trimestru, iar recalibrări în componenţa indicilor MSCI au dus la cea mai severă scădere zilnică a principalelor acţiuni de la BVB în acest an.

Concret, agenţia americană a reinclus Islanda în indicii săi de pieţe de frontieră, astfel încât ponderea ţării noastre în MSCI Frontier Markets 100 a scăzut, iar Electrica a fost exclusă din coşul de acţini. Structura MSCI FM 100 a fost reconfigurată după închiderea şedinţei bursiere din 27 mai, şi probabil fondurile ce urmăresc indicele şi-au ajustat portofoliile, astfel încât, în acea zi, BET a scăzut cu 2,6%, cel mai mare declin zilnic din acest an.

Creştere de aproape 14% pentru acţiunile MedLife, în contextul publicării unor rezultate financiare impresionante

Cu un avans de 13,87%, până la 13,55 lei, acţiunile prestatorului privat de servicii medicale MedLife (M) au avut cea mai bună evoluţie de luna trecută din rândul titlurilor ce compun indicele BET. Este o ascensiune ce apare în contextul în care, grupul a raportat, pentru primele trei luni ale anului, venituri operaţionale de 338,8 milioane lei, cu 28% mai mari decât cele din primul trimestru al anului trecut, şi un profit net de 36,1 milioane lei, de peste cinci ori mai mare decât cel din perioada ianuarie-martie 2020. La nivel individual, MedLife a obţinut un profit net de 16,79 milioane lei, faţă de 2,09 milioane lei, din primele trei luni ale anului trecut.

Cu toate că navighează în apropierea maximelor istorice, în raportul publicat în data de 27 mai, după ce compania şi-a publicat rezultatele pentru primul trimestru, Erste Group şi-a ajustat preţul ţintă pentru acţiunile M la 16,2 lei, faţă de cel de 13,6 lei din data de 31 martie. Conform raportului grupului austriac, MedLife dă dovadă de creştere continuă în mediul post-pandemic, poate creşte preţurile fără să afecteze cererea şi practică o strategie de achiziţii de succes.

Titlurile Banca Translvania - a doua cea mai bună evoluţie din BET, într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu 7%

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a urcat cu circa 7%, acţiunile Banca Transilvania (TLV), cele mai importante titluri de la BVB din indicii de pieţe de frontieră a MSCI şi din cei de pieţe emergente a FTSE Russell, s-au apreciat cu 8,63%, până la 2,705 lei. Fiind un domeniu ciclic, băncile sunt bine poziţionate în actuala fază a economiei. În plus, acţiunile TLV au fost susţinute şi de răscumpărările realizate de instituţia de credit. Pentru primele trei luni ale acestui an, Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net de 656,3 milioane lei, cu 115% mai mare decât cel din primul trimestru a lui 2020. De menţionat că, evoluţia spectaculoasă a profitului TLV vine în contextul apariţiei unor elemente nerecurente, de pildă contribuţia pozitivă a costului riscului, prin reveresări nete de provizioane.

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, s-au apreciat cu 2,91%, până la 17,7 lei, luna trecută. Activitatea companiei a fost sever lovită de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei Covid-19, dar odată cu ridicarea restricţiilor şi creşterea consumului, operaţiunile socieţăţii au intrat pe o tendinţă ascendentă, fapt reflectat şi de rezultatele financiare. Pentru primul trimestru, SFG a raportat un pprofit de exploatare din restaurante de 15,75 milioane de lei, în creştere cu 111% faţă de cel din primele trei luni ale lui 2020, în timp ce veniturile din restaurante au urcat cu 6,6%, în acelaşi interval de raportare.

Creşetere de 5% pentru acţiunile Nuclearelectrica, pe contrasens cu declinul celorlalte titluri importante din energie

Fără evoluţii spectaculoase ale rezultatelor financiare, dar cu profitabilitate şi venituri în creştere, acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 4,91%, la 28,85 lei în mai. Compania a raportat un profit net de 234,46 milioane lei, cu 9% peste cel ianuarie-martie 2020, în condiţiile creşterii preţului energiei electrice şi scăderii vânzărilor din piaţa reglementată.

De altfel, acţiunile SNN sunt singurele componente ale indicelui BET din domeniul energiei şi utilităţilor care au crescut, luna recent încheiată. Titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat cu 7,92%, la 24,4 lei, în timp ce acţiunile Electrica (EL) au coborât cu 5,9%, până la 12,76 lei. Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică a raportat un profit net de 57,9 milioane lei, în primele trei luni ale anului, cu 28% sub cel din primul trimestru a lui 2020, în condiţiile creşterii cheltuielilor cu energia achiziţionată. Transportatorul de energie a obţinut un profit net de 81,96 milioane lei, cu 6,2% peste cel din primele trei luni ale anului trecut, creştere venită în mare parte dintr-un câştig conjunctural. De menţiinat că Transelectrica nu are aprobate situaţiile financiare ale anului trecut şi distribuţia rezultatului obţinut, după ce acestea nu au primit votul Secretariatului General al Guvernului (SGG), la AGA de la finele lunii aprilie. În data de 22 iunie, acţionarii companiei se vor întâlni din nou pentru a aproba situaţiile anului trecut şi repartiţia de dividende.

Influenţate şi de corecţia ex-dividend, acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 7,67%, luna trecută, până la 0,4095 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în august a avut o creştere uşoară.

Pe fondul acestui cumul de factori, indicele BET-NG, ce reflectă parcursul companiilor energetice şi de utilităţi de la BVB, a avut un declin de 3,25%, la 789,12 puncte, cea mai mare scădere de luna trecută din rândul indicilor de la BVB.

Titlurile Alro Slatina - cea mai mare scădere din BET, în mai

În afara companiilor din energie, la capitolul scăderi ale preţului acţiunilor din indicele BET se remarcă titlurile Alro Slatina (ALR), ce s-au depreciat cu 15,31%, până la 2,71 lei, luna trecută. Declinul a prins contur după publicarea rezultatelor emitentului pentru primul trimestru, Alro înregistrând o pierdere de 62 milioane de lei, mai mică decât cea de 110 milioane lei, din primele trei luni ale lui 2020. Contrastul este puternic în comparaţie cu rezultatele Alro de anul trecut, când emitentul a obţinut un profit net consolidat de 334,77 milioane lei, faţă de o pierdere în 2019, evoluţie datorată în primul rând subvenţiilor de stat pentru compensarea costurilor ridicate cu energia.

Discount-uri de tranzacţionare între 37% pentru Evergent Investments şi 60% în cazul SIF Banat-Crişana

SIF-urile au avut evoluţii diferite luna trecută, variaţiile fiind cuprinse între o creştere de 4,97%, până la 1,035 lei în cazul SIF Muntenia (SIF4) şi o scădere de 2,48%, la 1,375 lei, pentru Evergent Investments (EVER).

Chiar dacă în ultimele şedinţe bursiere ale lunii trecute a fost data ex-dividend pentru distribuţia de 0,072 lei/acţiune, titlurile FP au încheiat luna mai cu un avans de 2%, la 1,73 lei. Pe lângă dividende, cotaţia FP este susţinută de achiziţiile de acţiuni proprii realizate de Fond, ce fac parte din cel de-al doisprezecelea program de răscumpărare al FP, demarat de emitent la începutul acestui an. Recent, Fondul Proprietatea a convocat acţionarii pentru aprobarea încă unui dividend, de 0,07 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de circa 4%.

În ceea ce priveşte discount-urile de tranzacţionare, la finele lunii trecute, Evergent Investments şi SIF Transilvania (SIF3) se tranzacţionau la diferenţe relative între Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) şi preţ de 36,9%, respectiv 40,3%. În cazul SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Muntenia şi SIF Oltenia (SIF5), discount-urile erau de 60,3%, 56,4% şi 54,4%. Pentru Fondul Proprietatea, la finele lunii trecute, discount-ul de tranzacţionare se situa la 1,6%, în ton cu obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul fondului, de sub 15%.

Suprasubscriere masivă pe tranşa investitorilor de retail în oferta Transport Trade Services

În data de 24 mai a demarat oferta publică pentru acţiunile transportatorului naval de mărfuri Transport Trade Services (TTS), toată tranşa destinată retailului fiind suprasubscrisă încă din primele câteva ore de la deschidere. Tranşa cu alocare garantată prin metoda "primul venit - primul servit", căreia i-au fost alocate 1,5 milioane de acţiuni (10% din totalul acţiunilor scoase la vânzare), a fost subscrisă complet încă din primele zece secunde. În cazul celeilalte tranşe pentru retail, unde alocarea va fi "pro-rata", până în data de 31 mai, au fost înregistrate 1.467 de ordine de subscriere, ce cumulau 3,56 milioane de acţiuni, de aproape cinci ori peste cele 0,75 milioane de acţiuni (5% din total) destinate acestei tranşe. Subscrierile au fost făcute la preţul de 21 lei. În cadrul operaţiunii, acţionarii Transport Trade Services vor să vândă cel mult 50% din titlurile companiei, respectiv 15 milioane de acţiuni, investitorilor instituţionalili fiindu-le alocate 12,75 milioane de titluri, la preţuri între 19 şi 21 de lei. Ofera se va încheia în data de 4 iunie.

Vifrana şi Agroserv Măriuţa şi-au făcut debutul în piaşa AeRO

În piaţa AeRO a continuat seria listărilor de companii, în mai acţiunile Vifrana (BIOW) şi Agroserv Măriuţa (MILK) făcându-şi debutul pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB.

Titlurile Vifrana, producător de vinuri oraganice, au încheiat luna la preţul de 0,456 lei, sub cel din prima zi de tranzacţionare, de 0,5 lei, dar peste cel din plasamentul privat, de 0,45 lei. Acţiunile Acţiunile Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul de produse lactate Lăptăria cu Caimac, au încheiat luna mai la preţul de 57,5 lei, peste cel din prima zi la BVB, de 57 lei, şi cu 28% mai mare decât cel din plasamentul privat, de 45 lei.

În zona obligaţiunilor, luna trecută au intrat la tranzacţionare în Piaţa Principală a Burse de Valori Bucureşti, emisiunea de un miliard de lei a Băncii Comerciale Române (BCR) şi obligaţiunile verzi ale Raiffeisen Bank, în valoare de 400 milioane lei.

Florin Cîţu: "Dividendele care ajung la buget nu afectează investiţiile companiilor, ci bonusurile nemeritate sau excursiile prin ţări exotice"

La finele lunii trecute, Transgaz şi Transelectrica au anunţat că au primit de la Secretariatul General al Guvernului un memorandum prin care reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor/Consiliile de Administraţie ale societăţilor controlate de stat, sunt mandataţi să ia măsurile ce se impun pentru repartizarea a cel puţin 90% din profitul net al anului trecut sub formă de dividende.

Demersul este asemănător cu cel al Guvernului PSD din urmă cu câţiva ani care, pe lângă cota de 90% din profit, a luat de la unele companii şi dividende suplimentare din rezerve. 

Într-o intervenţie la Digi, premierul Florin Cîţu a spus că dividendele care ajung la buget de la companiile de stat nu afectează planurile de investiţii pe care acestea vor să le facă, "la niciuna dintre ele", dar afectează "bonusurile nemeritate" sau excursiile "prin ţări exotice" ale conducerilor societăţilor. De asemenea, Cîţu a explicat că şi anul trecut managerii unor companii de stat i-au comunicat că vor face investiţii, pe care însă nu le-au realizat. Conform estimărilor, două miliarde de lei din dividende de la companiile de stat vor intra la buget în acest an, a mai precizat premierul.

Am intrat în luna iunie, iar principala temă a pieţelor internaţionale pentru următoarele luni va fi probabil inflaţia, care în mai în Statele Unite a fost peste aşteptări. Rezerva Federală susţine că este un fenomen tranzitoriu, şi a asigurat pieţele că nu va interveni să crească dobânzile, aflate acum aproape de zero, până când piaţa muncii nu se recuperează complet.

Rămâne de văzut dacă este vorba doar despre ceva episodic, sau inflaţia îşi va arăta colţii în partea a doua a anului.

Unsprezece burse au participat la Conferinţa BURSA, dedicată cooperării regionale între pieţele de capital

Unsprezece burse au participat la Conferinţa BURSA din data de 27 mai, dedicată cooperării regionale între pieţele de capital.

Organizată împreună cu Asociaţia Brokerilor, conferinţa a adus laolaltă preşedinţi, directori generali sau alţi oficiali ai celor mai importante burse din regiune, reprezentanţi ai unora dintre companiile de top de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi a altor instituţii importante ale pieţei noastre de capital.

În genere, bursele din Europa Centrală şi de Est au capitalizări şi rulaje mult mai reduse decât cele din Europa de Vest, iar în medie ponderea capitalizării în PIB este la jumătate în comparaţie cu cea din Zona Euro, în unele cazuri, cum este chiar cel al ţării noastre, fiind şi mai redusă. În plus, spre deosebire de zona vestică a continentului unde grupuri de burse operează sub aceeaşi umbrelă, regiunea noastră prezintă o imagine fragmentată, unde companiile listate abia se zăresc pe radarul marilor investitori globali.

Una dintre soluţiile la această problemă poate fi reprezentată de o colaborare mai strânsă între burse, prin crearea de produse regionale care să fie vizibile pentru investitorii globali, după cum a reieşit din dezbaterile Conferinţei.

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, spune că este posibil să se exploreze cooperarea între bursele din Europa Centrală şi de Est, respectând în acelaşi timp identitatea fiecărei ţări şi centrele financiare locale. Pe baza modelelor şi lecţiilor învăţate de la cooperările burselor din Asia de Sud-Est şi America Latină, aceste burse ar putea crea o alianţă axată pe obiective realiste - atragerea investitorilor globali şi încurajarea apariţiei unei pieţe regionale.

"Conferinţa Ziarului BURSA din 27 mai a demonstrat că bursele din Europa Centrală şi de Est sunt interesate în mod serios de cooperare. Asociaţia Română a Brokerilor, condusă de Dl. Dan Paul, s-a oferit să organizeze un Grup de Lucru în acest scop. Aceasta este o iniţiativă foarte promiţătoare", spune Andre Cappon. (A.I.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cand PSD lua 90 la suta din dividenete dl. Citu tipa in gura mare ca sunt jefuite companiile de stat si nu sunt lasate sa faca investitii. Cand avea dreptate dl Citu???

    1. Si atunci si acum !

      Diferenta este ca atunci cand PSD lua 90 la suta din dividende nu facea si 50 miliarde euro imprumuturi:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb