Lungul calvar al Brexitului

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 noiembrie 2019

Al toamnei lin

Prelung suspin,

Ca de vioară,

Răneşte greu

Sufletul meu

Şi mă-nfioară.

Charles Baudelaire, Cântec de toamnă

 Cristian Pîrvulescu

Prelunga zbatere a Brexitului nu este altceva decât o formă acută a îndelungatei crize a democraţiei parlamentare. Iar aici reamintesc că, etimologic, termenul criză înseamnă a decide, a face o alegere. Căci criza ne vine de la grecescul kirsis care însemna a separa, a distinge. Evoluţia cuvântului şi rolul deturnării sale de astrologie l-a făcut să definească astăzi o perioadă dificilă, un moment crucial. Pe de altă parte, criza democraţiei parlamentare dezvăluită de Brexit este atât un moment dificil, cât şi oportunitatea unor decizii care să permită adaptarea democraţiei parlamentare la specificul secolului al XXI-lea. Ori, din contră, dispariţia sa! Căci după Brexit, oricare va fi deznodământul său, lucrurile nu vor mai putea fi aceleaşi!

Poate că această criză nu ar fi izbucnit acum - şi în orice caz nu în această formă - dacă David Cameron nu ar fi iniţiat referendumul din iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, şi fără Brexit această criză tot ar fi avut loc. Iluzia lui Cameron atunci, ca şi a lui Boris Johnson acum, este că o criză se poate rezolva prin vot. O iluzie pe care o împărtăşesc mulţi şi pe meleagurile noastre acum când obsesia alegerilor anticipate apare ca soluţie miracol!

Criza democraţiei parlamentare poate fi o simplă criză de adaptare, una de creştere sau una de schimbare. Evoluţia sa va ţine nu doar de conduita politicienilor sau de reacţia cetăţenilor, cât şi de contextul regional şi global. În analiza Brexitului nu putem face abstracţie nici de criza economică din 2008 şi de consecinţele sale pe termen mediu, nici valul de crize ale democratizării care au luat forma indignării. De la mişcarea de la Puerta de Sol din 15 mai 2011 la criza catalană, de la revoluţiile de iasomie la mişcările de protest şi anticorupţie de astăzi din Algeria şi Liban, de la mişcările de protest care au dus la demiterea preşedintei sud-coreene Park Geun-hye în 2017 până la "revoluţia umbrelelor" din Hong Kong de azi, democraţia este în plină transformare. Departe de a fi atacată, aceasta este revendicată! Poate şi din această cauză extremiştii de toate felurile ajunşi la putere nu au avut curajul (încă?) să preia puterea absolută. Au înţeles, însă, să folosească votul pentru a deturna democraţia. Asta au făcut adepţii democraţiei iliberale de la Benjamin Netanyahu la Vladimir Putin sau de la Viktor Orban la Recep Erdogan. Aşa a fost de asemenea posibil şi Brexitul şi alegerea lui Donald Trump.

La începutul secolului trecut Marea Britanie se adapta schimbărilor reformând sistemul său politic, reducând rolul Camerei Lorzilor şi introducând votul universal. Mai târziu, la sfârşitul secolului, Tony Blair cu devoluţia sa încerca să completeze aceste reforme. Dar aceste schimbări nu au fost suficiente pentru a împiedica manifestarea crizei. Doar au întârziat-o. Sistemul politic britanic, bazat pe majoritatea parlamentară rezultată dintr-un sistem de vot nedemocratic, care nu protejează minorităţile şi premiază majorităţile - un partid cu 35% din voturi poate primi pete 50% din mandate - nu mai poate funcţiona. Şi acelaşi lucru se întâmplă şi în America. Căci în secolul al XXI-lea democraţia nu poate fi decât consensuală sau nu va fi deloc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mirosul de ciocolata trece prin ecran... Democratia e buna numai cand iese cine trebuie, nu? Daca iese Trump nu mai e bine, daca voteaza lumea pentru Brexit nu e bine. De "eficienta" sistemului "democratic" nici nu mai are rost sa discutam. Cat despre calvarul Brexitului... Parlamentul britanic nu face altceva decat sa nu respecte vointa votantilor, sabotand procesul. Cat despre UE ce sa mai vorbim... Pun tot felul de bete in roate doar doar s-or speria cetatenii britanici si s-or razgandi... Nu-si pot permite sa dea voie unei tari sa se retraga, pentru ca ar putea si altele capata idei similare, si atunci s-ar alege praful de sandramaua lui Altiero Spinelli.

    Cat despre America, e o republica, nu o democratie. Nu m-astept sa stie cititorii BURSA diferenta... Si nici Parvulescu nu cred ca o stie, sau o ignora deliberat. 

    1. In mare iti dau dreptate. Dar la capitolul Brexit nu sunt deloc de acord cu tine. Noroc cu parlamentul britanic. Nu ma pronunt daca brexitul e bun sa rau, dar e o decizie politica sau strategica, care trebuie luata de oameni capabili, vizionari si experti in economie, politica, administratie, justitie, sociologie etc.

      Cat despre America, eu plusez si zic ca e o oligarhie.  

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb