Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, pare să fi câştigat prima bătălie în conflictul cu omul de afaceri Florin Pogonaru, după cum interpretează unii investitori rezultatele Adunării Generale de marţi, unde nu a fost aprobată niciuna dintre variantele propuse de dividend, iar profitul de anul trecut a rămas nerepartizat.
Astfel, încercarea omului de afaceri Gheorghe Iaciu şi a fondurilor ING să obţină un dividend mai mare de la SIF Oltenia (0,21 lei/acţiune, faţă de 0,16 lei/acţiune, propus de conducere), s-a dovedit o mişcare greşită, întrucât a dispersat acţionarii între cele două dividende propuse, astfel că niciunul dintre ele nu a întrunit majoritatea voturilor, în AGA.
Această situaţie îi convine lui Tudor Ciurezu, lăsând banii în companie, însă voci din piaţă se aşteaptă ca lucrurile să nu rămână aşa. Cel mai probabil, distribuirea profitului va fi discutată, din nou, la o Adunare Generală viitoare, susţin surse din piaţă.
Unii consideră că tandemul SIF1 Banat Crişana şi SIF2 Moldova, care au controlat câte 5% din drepturile de vot, ar fi negociat rezultatul AGA. Dividendul zero este "marcă înregistrată" SIF1 Banat Crişana, iar unii spun că Dragoş Bîlteanu nu s-a dezis de această practică şi ar fi respins propunerile de dividend. SIF Moldova ar fi ajutat la dispersia voturilor, punând 5% pentru dividendul mai mic şi lăsând în offside grupul susţinător al dividendului mai mare, din care ar fi făcut parte şi Florin Pogonaru, alături de BCR.
Ulterior anunţării rezultatului AGA, acţiunile SIF Oltenia au picat cu aproximativ 7%, la 1,755 lei/unitate.
Când doi se ceartă, câştigă Dragoş Bîlteanu (preşedintele SIF1 Banat Crişana) - pare să fie regula la SIF-uri, în ultima perioadă, iar rezultatele AGA de ieri arată că SIF Oltenia ar fi intrat în club sau cel puţin că nu mai are mult până acolo.
Precedentul a fost stabilit la SIF Muntenia, unde SIF1 şi-a întins influenţa după ce a aplanat conflictul dintre omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi directorul general al SAI Munitenia Gabriel Filimon.
Acţionarii SIF Oltenia l-au votat pentru funcţia de administrator pe Victor Căpitanu, pe locul rămas vacant după alegerile precedente. Căpitanu a depus singura candidatură pentru acestă poziţie.
Conflictul dintre Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru a ieşit la iveală, în luna februarie, când, în public, preşedintele SIF5 a purtat o controversă cu Ana Bobircă, colega sa din Consiliul de Administraţie. Mărul discordiei ar fi fost pachetul de 6% din BCR, deţinut de SIF Oltenia.
Ana Bobircă şi alţi doi administratori SIF Oltenia, consideraţi apropiaţi ai lui Florin Pogonaru, au demisionat, pe 28 martie.
După demisii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut SIF Oltenia să convoace acţionarii pentru alegerea a trei membri în Consiliul de Administraţie (CA), însă unii investitori din piaţă se aşteaptă ca, la respectiva Adunare, acţionarii să facă alegeri pentru întreaga conducere. Rămâne de văzut dacă, atunci, acţionarii vor cere şi rediscutarea repartizării profitului.
Înainte de AGA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a identificat trei grupuri concertate la SIF Oltenia, care au depăşit deţinerea legală de 5%, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi ING.
ASF nu a mai concertat grupul BCR-Erste, care are o deţinere de 8,78% din SIF Oltenia, pe baza unei decizii a instanţei, care a anulat concertarea dispusă de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, anul trecut.
Acţiunile SIF Oltenia (simbol SIF5) au crescut ieri, pe BVB, cu 4,33%, la preţul de 1,83 lei/acţiune.
La acea cotaţie, capitalizarea bursieră era de 1,017 miliarde lei.