LUPTĂ PÂNĂ LA ULTIMA PICĂTURĂ DE... LAPTE!  Preţul laptelui ar putea depăşi orice aşteptări

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 11 martie 2008

Preţul laptelui ar putea depăşi orice aşteptări

Conflictul dintre producători şi marii procesatorii din industria laptelui ar putea avea repercusiuni grave asupra consumatorilor. Con­strânşi de faliment, producătorii autohtoni au anunţat, recent, că vor dubla preţul materiei prime (a laptelui de calitate superioară) şi că vor lupta până la ultima "picătură de lapte" pentru cauza lor. Procesatorii - parteneri în lanţul trofic al cetăţeanului, au avertizat deja că demersul producătorilor poate determina o creştere fără precedent a preţului produselor lactate. Patronatele din industria laptelui susţin că, în ultimul an, preţul materiei prime a crescut cu un procent faţă de preţul produselor lactate, diferenţa fiind absorbită prin eforturile procesatorilor de a reduce costurile de fabricaţie. "O nouă creştere de preţ la materia primă s-ar putea răsfrânge în mod direct asupra consumatorului de produse lactate, împiedicând accesul acestuia la alimentele de bază", au avertizat membrii ai Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Valentin Blănaru, directorul executiv al APRIL, ne-a declarat: "Dacă vom ajunge în situaţia în care vom cumpăra materia primă cu 1,5 lei, este firesc ca efortul nostru financiar să ne determine să luăm măsurile de rigoare şi să creştem, la rândul nostru, preţurile. Procesatorii vor face o analiză şi vor decide, la rândul lor, cu cât vor majora preţurile. Evident, această mărire va afecta cetăţeanul, dar este exclusă ipoteza că noi ne vom şi vom dubla la rândul nostru preţurile".

Procesatorii avertizează că o nouă creştere a preţului produselor lactate autohtone poate duce la o scumpire a acestora, peste preţul produselor similare din import, lucru ce ar determina scăderea cererii de lapte materie primă şi, implicit, diminuarea preţului de achiziţie a laptelui.

Reprezentanţii procesatorilor acuză producătorii că nu joacă după regulile economiei de piaţă şi solicită ca negocierea preţului la lapte să se realizeze, în particular, între fermier şi procesator, "în nici un caz cu sindicatul acestora". Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), ne-a declarat că sub acest pretext, procesatorii fac abuz de putere şi obţin profituri uriaşe; numai anul trecut aceste companii şi-au mărit cifra de afaceri cu 30% - 40%, ne-a mai spus Caraş. La rândul său,

Valentin Blănaru ne-a declarat că, pe fondul acestui conflict, procesatorii nu urmăresc să-şi crească profiturile, ci doar să ţină preţurile în frâu, pentru a nu transforma produsele lactate în produse de lux. Valentin Blănaru ne-a explicat: "Procesatorii au soluţii la această situaţie. Fie vom apela la importuri, de unde vom achiziţiona doar lapte doar de calitate europeană, fie ne vom orienta către acei producători care nu vor creşte preţurile atât de mult. Din păcate, centrele de colectare nu mai reprezintă o soluţie pentru noi, deoarece au mai rămas foarte puţine. Preţul minim la care cumpărăm laptele este de 0,8 lei. Avem taxe de transport de 0,3 lei, costuri cu marketingul şi cu personalul, plus costurile cu operatorii de retail. Nu dorim să ne bazăm pe importuri sau să corelăm creşterea preţurilor de cea a preţului de achiziţie!".

Producătorii susţin că majorarea preţului la materia primă ar determina doar aproprierea preţurilor noastre faţă de cele practicate de fermierii din Occident şi dezaprobă creşterile, deja anunţate de procesatori. Costel Caraş ne-a explicat: "Procesatorii nu au niciun motiv să crească preţurile. Şi cu această majorare, tot practicăm preţuri mai mici ca în Occident. Din contră, se poate modifica structura preţului final, care le revine în proporţie de 50%, iar nouă, celor care muncim, în proproţie de doar 12%. Noi ne vom orienta doar către procesatorii mici şi ne vom canaliza producţia către export. Iarna trecută au crescut preţurile cu 15% - 20%, iar noi nu ne-am ales cu nimic. Dacă vor dubla preţurile, îşi vor pierde toţi cumpărătorii". Procesatorii arată "pisica" producătorilor şi susţin că o nouă majorare nu se justifică în condiţiile în care rapoartele Institutului Naţional de Statistică arată că am avut o producţie superioară de lapte faţă de perioada similară a anului anterior.

Valentin Blănaru ne-a mai spus că este aberant să majorezi preţul de vânzare, în condiţiile în care pe piaţă se găseşte mai multă materie primă.

Crescatorii de bovine din întreaga ţară au anunţat că vor declanşa, astăzi, începând cu ora 11.00, o amplă mişcare de pichetare a celor mai importante fabrici de procesare a laptelui din ţară. Pe lista neagră a producătorilor figurează fabricile "Danone", "La Dorna", "Friesland", "Tnuva", "Albalact" şi "Hochland". La acest protest sunt aştepţati şi circa 300 de procesatori autohtoni, care, la rândul lor, sunt ameninţati cu dispariţia de abuzurile concurenţei, ne-a declarat Costel Caraş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in opinia mea societatile care se ocupa de procesarea laptelui au monopolizat piata.producatorul e nevoit sa vanda la preturi de batjocura...ce se urmareste in acest fel?disparitia laptelui natural romanesc si importul laptelui cu chimicale si euri din ue. in viitor vom ajunge sa ne mulgem femeile dragi procesatori...sa va fie rusine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb