Luptă strânsă: 2023 poate deveni cel mai cald an din istoria măsurătorilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 6 octombrie 2023

Luptă strânsă: 2023 poate deveni cel mai cald an din istoria măsurătorilor

English Version

Vânătorii de recorduri pot fi mulţumiţi. Trăiesc în mijlocul unuia. Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald înregistrat vreodată, temperatura medie globală consemnată până în prezent în 2023 fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunţat serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene, relatează Reuters. Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4 grade Celsius mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mişcările de temperatură.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C grade Celsius peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940. Oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record. Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie - după o vară record - au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc - pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale", a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat. "La două luni de la COP28, sentimentul de urgenţă pentru o acţiune ambiţioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic", a spus ea, referindu-se la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice. Anul trecut nu a fost un record, deşi lumea a fost cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparţinea anilor 2016 şi 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade Celsius mai mari. Temperatura medie a suprafeţei mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie şi a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus. Analiza organismului se bazează pe miliarde de măsurători efectuate de sateliţi, nave, avioane şi staţii meteorologice. Întinderea gheţii marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, în timp ce întinderea gheţii din Marea Arctică este cu 18% sub medie.

O coaliţie de 45 de ţări s-a angajat să strângă 12 miliarde de dolari (11,3 miliarde de euro) până în 2030 pentru conservarea şi refacerea recifelor de corali ameninţate la nivel mondial de schimbările climatice, informează AFP. Acest proiect, anunţat de Iniţiativa internaţională pentru recifele de corali (ICRI) şi intitulat "Coral Reef Breakthrough", reuneşte ţări care găzduiesc trei sferturi din recifele de corali din lume. Este vorba despre un angajament de a dubla zonele de recife de corali protejate faţă de cei 60.000 km2 actuali şi de a reface circa 10.500 km2. În total, proiectul prevede un angajament pentru investiţii în valoare totală de 12 miliarde de dolari din fonduri publice şi private până în 2030. "Aceste investiţii ne vor permite să gestionăm mai eficace recifele de corali, inclusiv în ceea ce priveşte calitatea apei, zonele de coastă şi reglementările locale şi regionale", a anunţat grupul. În 2020, un studiu a estimat că ar fi nevoie de 174,5 miliarde de dolari pe an pentru a asigura o protecţie mai generală a oceanelor. Acest nou angajament intervine într-un moment în care recifele de corali din întreaga lume sunt ameninţate din cauza căldurii record înregistrate în mări în acest an. Frecvenţa şi intensitatea caniculelor marine a crescut. Oceanele absorb 90% din excesul de căldură provocat de activitatea umană în cursul erei industriale, iar această acumulare de energie continuă să crească pe măsură ce gazele cu efect de seră se acumulează în atmosferă. Creşterea temperaturii mărilor provoacă albirea coralilor, care le poate fi fatală. O albire masivă a fost deja observată anul acesta în Florida, existând temeri că ceea ce este mai rău va veni odată cu fenomenul climatic El Nino.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. masuratorilor cui?

    ca alte masurstor arata ca inca nu am atins temperaturi din trecut repetate la sute de mii de ani! 

    s c c r e t 

    e bn pt europa, ca se pare ca vom avea iar o iarna usoara. uite ca e 6 octombrie si inca avem 22 de grade afara. anul trecut la 15 oct era caldura in calorifere.

    1. E normala temperatura, pe vremuri, incheiam sezonul de baie la "15 Octombrie"

      a fost si in 1950

      in ro 

      eu prin 2000 facema baie in ior la 20 si cv de grade… 

      tin minte si acum ziua 20 octombrie.. nu mai tin pinte anul… ziua o tin minte pentru ca eram si si gurul la scaldat!  

      s c c r e t 

    Eu ma bucur de caldura

    Important e sa nu fie seceta 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb