Luptele continuă în Israel

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2023

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că răspunsul Israelului la atacul fără precedent al organizaţiei Hamas va schimba Orientul Mijlociu. Sursa foto: https://www.netanyahu.org.il/

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că răspunsul Israelului la atacul fără precedent al organizaţiei Hamas va schimba Orientul Mijlociu. Sursa foto: https://www.netanyahu.org.il/

Schimburile de focuri şi luptele pe mai multe fronturi au continuat ieri, în a treia zi de la începutul atacului Hamas asupra Israelului.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că răspunsul Israelului la atacul fără precedent al organizaţiei Hamas va schimba Orientul Mijlociu. "Cu ce se va confrunta Hamas va fi dur şi teribil", le-a spus Netanyahu unor oficiali locali din sudul Israelului, menţionând: "Vom schimba Orientul Mijlociu. Suntem deja în plină campanie, însă acesta este doar începutul. Îi vom învinge cu o forţă enormă".

De asemenea, ministrul Apărării din Israel, împreună cu Armata, au ordonat o stare de "asediu total" în Fâşia Gaza şi au întrerupt alimentarea cu energie electrică şi alimente în enclavă. În urma atacului, Israelul a mobilizat peste 300.000 de rezervişti pentru a contracara , potrivit Al-Jazeera.

Pe măsură ce luptele au continuat, numărul victimelor a ajuns, conform raportărilor de luni seara, la peste 1.100 de morţi. Numărul răniţilor a ajuns, de asemenea, la peste 2.500 în rândul israelienilor, potrivit Associated Press.

Solidaritate la nivel internaţional, faţă de Israel

Majoritatea ţărilor din UE şi NATO şi-au exprimat solidaritatea faţă de Israel, în a treia zi de la atacul orchestrat de Hamas asupra Israelului.

Austria, care până acum a menţinut un statut de neutralitate, a anunţat ieri că a suspendat ajutoarele acordate palestinienilor, potrivit The Hindu.

Austria a adoptat una dintre cele mai pro-israeliene poziţii în Uniunea Europeană, din ultimii ani. Drapelul israelian a fost înălţat deasupra Cancelariei şi a Ministerului de Externe, în semn de solidaritate cu Israelul.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat şi el în plin război, a comparat atrocităţile comise în weekend de teroriştii Hamas în Israel cu cele ale forţelor ruse în suburbiile Kievului anul trecut.

"Nimeni nu poate uita vreodată ceea ce au făcut teroriştii în Israel. Mii de rachete împotriva unor oraşe paşnice, împuşcarea oamenilor în maşini pe drum - bărbaţi, femei, copii -, nimeni nu a fost cruţat", a afirmat preşedintele ucrainean într-un discurs rostit prin teleconferinţă la cea de-a 69-a reuniune a Adunării Parlamentare a NATO ce se desfăşoară la Copenhaga.

De asemenea, Qatarul a încercat să negocieze eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de către Hamas în timpul atacului.

Mediatorii din Qatar au purtat convorbiri telefonice urgente cu oficiali ai Hamas în încercarea de a negocia eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de gruparea militantă şi ţinuţi ostatici în Gaza, în schimbul eliberării a 36 de femei şi copii palestinieni din închisorile din Israel, potrivit AFP.

Efectele războiului, resimţite pe burse şi în sistemul bancar

Efectele războiului s-au resimţit şi pe plan economic, atât în rândul burselor din regiune, cât şi în sistemul bancar.

Principalele pieţe bursiere ale statelor din Golful Persic au scăzut duminică, pe fondul îngrijorărilor că un conflict în creştere dintre gruparea palestiniană Hamas şi Israel ameninţă să ia amploare, potrivit Reuters.

Indicele de referinţă al Arabiei Saudite (TASI) a coborât cu 1,6%, cea mai puternică scădere din ultimele 10 luni. Indicele a fost tras în jos de pierderile din toate sectoarele, acţiunile Lumi Rental scăzând cu 5% şi Etihad Atheeb Telecommunication cu 5,3%.

Conform sursei citate, titlurile Saudi Aramco Base Oil (Luberef) au scăzut cu 6,8%, iar cea mai mare bancă islamică din lume după active, Al Rajhi Bank, a consemnat un declin al acţiunilor cu 2,1%.

Indicele Qatar a scăzut pentru a treia sesiune consecutivă, terminând în scădere cu 0,6%, majoritatea sectoarelor fiind în roşu.

La rând său, Banca Israelului a anunţat ieri că va vinde până la 30 de miliarde de dolari în valută străină pe piaţa liberă pentru a menţine stabilitatea shekelului în timpul războiului dintre Israel şi militanţii palestinieni din Gaza, potrivit The Hindu.

Această mişcare a reuşit să calmeze rapid piaţa, deoarece şekelul s-a recuperat după pierderile semnificative din primele ore ale zilei.

"Banca va acţiona pe piaţă în perioada următoare pentru a modera volatilitatea ratei de schimb a şekelului şi pentru a furniza lichiditatea necesară pentru continuarea funcţionării corecte a pieţelor", a informat Banca Israelului, într-un comunicat.

De asemenea, banca centrală israelieană a anunţat că va furniza lichiditate prin mecanisme SWAP pe piaţă de până la 15 miliarde de dolari.

Luptele nu par să se oprească

În ciuda pierderilor semnificative înregistrate atât de partea israeliană, cât şi de cea palestiniană, luptele nu par să se oprească aici.

Organizaţia islamistă Hamas a anunţat ieri seară că refuză orice negociere cu Israelul, inclusiv pe tema prizonierilor.

"Nicio negociere nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile", a spus un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, potrivit Al-Jazeera.

"Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam (braţul armat al Hamas), continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora" cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului.

"Misiunea noastră acum este să facem tot posibilul pentru a preveni ca ocupaţia să continue să comită masacre împotriva poporului nostru în Gaza, vizând în mod direct casele civililor", a conchis Hossam Badran.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. O NOUTATE.Palestinienii,tinuti sub piciorul ferm al israelului au rezistat 2 zile in fata masinii de razboi israeliana.Se schimba vremurle.

    1. La fel au patit si rusii, doar ca ei de 2 ani se tot chinuie.

    America cauta nod în papura Iranului !

    1. poate o sa ne apere Iranul de criminalii rusi

    Motto:

    "Oameni politici, bunii noştri fraţi, 

    Noi v-am cedat şi ranguri şi proporţii. 

    Dar nu putem continua. 

    Stopaţi această competiţie a morţii!" 

    (Adrian Păunescu- Manifest pentru sănătatea Pământului) 

    În cursul secolului XX, au izbucnit cele două Războaie Mondiale care au început pe continentul european și s-au extins apoi în toată lumea.  

    Primul Război Mondial a avut loc între 1914 și 1918, iar aproximativ douăzeci de ani mai târziu a izbucnit Al Doilea Război Mondial care a durat din 1939 până în 1945. 

    După 1945, pacea se instalează în Europa, dar continentul se împarte în două blocuri: Europa de Est și Europa de Vest, ceea ce a generat începutul "războiului rece". Linia de separare trece prin Germania. In rest au mai continuat anumite confruntări militare de la războaie locale, revoluţii şi războaie civile pînă la căderea comunismului în Europa de Est. 

    De aceea, omenirea a început secolul XXI cu o uriaşă speranţă de pace. Este binecunoscută celebra frază atribuită lui André Malraux: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”.  

    Cu toate astea, nici nu începuse bine secolul XXI că s-au produs atentatele teroriste de la 11 septembrie,2001 care au fost o serie de atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite in care şi-au pierdut viaţa 2.977 persoane în New York City, Washington, Pensylvania. 

    Apoi, la 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014, prin ocuparea Crimeei.

    Cel mai recent este conflictul armat dintre Israel și Hamas, izbucnit în dimineața sâmbătă, 7 octombrie, 2023 , odată cu atacul militanților palestinieni, când peste 2.500 de rachete au fost lansate dinspre Fâșia Gaza spre orașele din Israel. Armata israeliană a declarat „stare pentru război”. Peste 150 oameni au fost uciși și peste 900 răniți, potrivit unui ultim bilanț anunțat de autoritățile de la Tel Aviv. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb