Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au închis spaţiul aerian pentru ministrul rus de Externe

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2022

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au închis spaţiul aerian pentru ministrul rus de Externe

Vizita lui Serghei Lavrov în Serbia - anulată Kremlinul califică închiderea spaţiului aerian pentru avionul lui Lavrov drept "un act ostil"

Ministrul afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi-a anulat o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult, după ce trei ţări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să-şi închidă spaţiul aerian, informează agenţia de presă Interfax, preluată de dpa.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti, notează Agerpres.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: "Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea".

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.

Lavrov urma să efectueze ieri şi astăzi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

Kremlinul a calificat ieri drept "un act ostil" închiderea de către trei ţări europene a spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de acţiuni ar putea cauza probleme în calendarul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt, dar ele nu vor împiedica Moscova să menţină contacte cu ţările prietene şi nici diplomaţia rusă să-şi continue munca.

Şi Serghei Lavrov a calificat drept "de neimaginat" închiderea de către cele trei ţări a spaţiului lor aerian pentru avionul ce ar fi trebuit să-l ducă în Serbia. "Inimaginabilul s-a produs", a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă, denunţând de asemenea drept "scandaloasă" această măsură.

Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o "politică criminală" în Balcani - îndeosebi în Bosnia-Herţegovina şi Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina "cultura, tradiţia şi moştenirea lor". Totodată, şeful diplomaţiei ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina şi constituie unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe Bătrânul Continent.

Ministrul rus Lavrov a anunţat că omologul său sârb a fost invitat la Moscova, adaugând că speră că această vizită a oficialului sârb "nu va fi obstrucţionată". "Principalul lucru este că nimeni nu va putea distruge relaţiile noastre cu Serbia", a subliniat Lavrov.

Ieri, ministrul afacerilor Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, şi-a exprimat profundul regret în legătură cu "obstrucţionarea" vizitei lui Lavrov, pe care l-a descris drept "un mare şi adevărat prieten al Serbiei". "O lume în care diplomaţii nu pot căuta (să obţină) pace este o lume unde nu există pace. Cei care au obstrucţionat sosirea lui Serghei Lavrov (în Serbia) nu vor pace, ei vor înfrângerea Rusiei", a spus Vulin într-un comunicat.

Ministerul Apărării britanic: "Forţele ruse au atacat infrastructura feroviară din Kiev"

Ministerul Apărării britanic a informat că rachete de croazieră aer-sol ruse au lovit duminică infrastructura feroviară din capitala ucraineană Kiev, conform Reuters.

Confruntări intense continuau în oraşul Severodoneţk, iar forţele ruse înaintează spre Sloviansk, a scris ministerul într-o postare pe Twitter.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că armata rusă va lovi noi ţinte în Ucraina dacă ţările occidentale îi livrează Kievului rachete cu rază mai lungă de acţiune.

Oficialităţi ucrainene au precizat că în Severodoneţk, principalul front din estul Ucrainei, unde recent Rusia şi-a concentrat forţele, un contraatac a condus la recucerirea a jumătate din oraş, conform Agerpres. Potrivit AFP, Londra a anunţat ieri că îi va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse.

Un comunicat al Ministerului Apărării britanic arată că aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite "creşterea semnificativă a capacităţilor forţelor ucrainene".

Decizia a fost luată în "strânsă coordonare" cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars, cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, ceea ce înseamnă lansatoare de rachete multiple montate pe blindate uşoare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara că a vizitat oraşele Lisiceansk, Severodoneţk şi Soledar din estul Ucrainei, în apropierea liniei frontului, unde s-a concentrat ofensiva forţelor ruse, transmite Reuters. Zelenski le-a transmis duminică un mesaj video militarilor ucraineni: "Ceea ce meritaţi cu toţii este victoria - asta este cel mai important. Dar nu cu orice preţ".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce nenorociti, bai nene... !

    Astia isi inchipuie, in prostia lor, ca asa ajuta mai bine Ucraina.

    Orice masura de acest gen isi va primi inzecit rasplata din partea Rusiei. 

    1. ...

      Ar fi trebuit sa-l primeasca cu flori si sa faca cadou Rusiei teritorii din tarile respective (de preferat litoralul), granele, fabricile si niste femei tinere pentru hoardele de ostasi rusi veniti din haul istoriei.

      Bai nene de Neanderthal, atunci cand arunci cu rahat, bombe si amenintari in vecini, primesti inapoi de la vecini ceea ce meriti, adica mult rahat (inzecit, ca tot iti place sa ameninti cu proportia asta). 

      Nimeni din lumea civilizata nu va mai deschide vreo usa rusilor timp de cateva decenii de acum incolo pentru ca nimeni nu se incurca cu huliganii. 

    Orice ajutor acordat Ucrainei este justificat in vederea alungarii invadatorilor rusi!! Din pacate nu e suficient de puternic pentru a recuceri teritoriile ocupate de agresorul bolsevic, fascist si neonazist rus!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb