Actualizare Dragoş Mesaroş, Goldring: "Riscăm ca piaţa noastră de capital să se desfiinţeze"
Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "Prin ceea ce se întâmplă, riscăm ca piaţa noastră de capital să se desfiinţeze. Este cunoscut faptul că cea mai mare parte a lichidităţii pieţei noastre, care oricum este foarte mică, este dată de investitorii instituţionali din străinătate. Iar, în acest mod, există riscul ca aceştia să îşi retragă investiţiile, să îşi marcheze pierderea şi să ne şteargă complet de pe harta lor ca piaţă de capital".
-----
Actualizare Bursa de Valori Bucureşti: "Piaţa noastră de capital a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare, având potenţialul să pericliteze şi eventuala promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă"
Piaţa noastră de capital, în care activează companii ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut al ţării, a intrat într-o zonă care are potenţialul de a pune în pericol perspectivele de dezvoltare, având potenţialul să pericliteze şi eventuala promovare a bursei la statutul de piaţă emergentă, se arată într-un comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Operatorul pieţei a adăugat: "Investitorii urmăresc cu deosebită atenţie acţiunile decidenţilor politici ce influenţează mediul economic şi evoluţia companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investiţional fiind dat de predictibilitatea şi stabilitatea legislativă".
-----
Actualizare Marcel Murgoci, Estinvest: "Nu-mi aduc aminte când s-a mai întâmplat ca, după o oră şi jumătate de tranzacţionare, rulajul să fie de peste 150 de milioane de lei"
Valorea tranzacţionată la Bursa de Valori Bucureşti se ridica, la ora 11:50, la 187,6 milioane de lei, acţiunile Banca Transilvania având un rulaj de 95,2 milioane de lei, iar BRD - Groupe Societe Generale de 32 milioane de lei.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni la societatea de brokeraj Estinvest ne-a transmis că nu îşi aduce aminte când, după o oră şi jumătate de tranzacţionare, valoarea tranzacţionată să se ridice la peste 150 de milioane de lei.
-----
• Prăbuşire de 7,5% pentru BET
• TLV şi BRD - scăderi între 14,5% şi 11%
• Nicio acţiune din piaţa principală nu era în creştere, la ora 11:30
Declaraţiile de aseară ale Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, privind introducerea unei taxe pe "lăcomia băncilor" în funcţie de nivelul Robor, plafonarea preţului la gazele naturale sau aplicarea unei taxe pe cifra de afaceri a companiilor din energie, măcelăresc cotaţiile acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET prăbuşindu-se cu 7,5%, cu toţi emitenţii din structura sa fiind în teritoriul negativ, la ora 10:30.
Cele mai afectate sunt cele două bănci lichide de la cota BVB, respectiv Banca Transilvania (TLV), care afişa un recul de 14,5% şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) cu aproape minus 11%.
OMV Petrom (SNP) suferea, la ora 10:30, o scădere de circa 5,5%, Romgaz (SNG) de 4%, Digi Communications NV (DIGI) de 6,6% şi Sphera Franchise Group (SFG) era în cădere cu circa 5,3%.
Cu un declin de 2,4%, indicele financiar BET-FI era cel mai puţin afectat, la începutul şedinţei de tranzacţionare.
Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, a declarat, aseară: "În zona bancară vom introduce o aşa-zisă «taxă pe lăcomie». Băncile preferă să cumpere titluri de stat, să-şi plaseze banii într-un mod sigur, în loc să finanţeze economia. Profiturile sunt printre cele mai mari la nivel european. Voi crede că băncile sunt parteneri loiali, atunci când ambii parteneri vor câştiga, adică şi cel care primeşte finaţarea. Sunt diferenţe foarte mari între dobânzile la credite şi cele la depozite".
Taxa pe activele băncilor, denumită "taxa pe lăcomie", se aplică în situaţia în care ratele Robor la 3 şi 6 luni depăşesc nivelul de 1,5%, acesta fiind pragul minim. Dacă Robor depăşeşte 1,5%, taxa pe activele băncilor va fi de 0,2%. Dacă Robor este cuprins între 1,51-1,71%, taxa creşte la 0,4%, ş.a.m.d.
Eugen Teodorovici a mai spus că astfel de măsuri sunt efectele "unui tratament incorect pe diverse zone, un comportament incorect faţă de economia acestei ţări".
Teodorovici a adăugat:"Impactul acestei măsuri poate să se ridice la circa 3 miliarde de lei, sau poate să fie zero, în cazul în care băncile decid ca Robor să fie mai mic de 1,5%".
De asemenea, Teodorovici a mai anunţat plafonarea preţului la gaze naturale pentru o perioadă de trei ani, începând cu 1 ianuarie 2019, la 68 de lei MWh.
Totodată, guvernul are în vedere o taxă de 3% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din sectorul energetic, care va intra în conturile ANRE.
Martin Moise, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România, a declarat: "Cred că este o greşeală. Aceste contribuţii merg în bugetul ANRE, nu în bugetul de stat", conform Agerpres. Potrivit acestuia, până acum, contribuţiile la ANRE erau de 0,1% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă o creştere de 30 de ori, la 2,4 miliarde de lei. De asemenea, Martin Moise a precizat că nu ştie ce ar putea face ANRE cu aceşti bani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 11:29)
Firme umfate cu paiul?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 11:35)
pensii speciale umflate cu paiul, promisiuni idioate umflate cu paiul, averile politicienilor unflate din bani publici, prostimea votanta ramasa cu praful de pe toba, cei furati emigrati
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de R în data de 19.12.2018, 15:08)
Dar de ce se agita BVB-ul atât? Ce fraieri..pâine nu îi apără Universitarul de Carton cu ciocul lui de mafiot provincial Leo Badea?! El mare universitar PHD celebru prin lipirea afișelor PSD și manuale inexistente plus articole științifice publicate doar în jurnalul condus (!) Tot de el...stați liniștiți că din salariuțul lui de 15000 de euro o să protejeze cu pieptul de fier și sânge rece BVB, pensiile private și alte entități supravegheate de ASF. Eu dorm atât de liniștit când știu că ne protejează mărețul Universitar de 2 bani-Leo Bâlbâitu'. Norocul lui că mâna dreaptă e Găbiță Grădinescu. Găbiță cu cei 26 de ani ai lui la banca de la scara de bloc din Focșani va gestiona situația că un adevărat leader. Nu aveți încredere în acești băieți deștepți cu lipiciul pe degete și fâșii de afiș roșu-PSD-ist sub unghii? Oricum sper că analiștii financiari de la SSIF-uri să aibă salariile tăiate semnificativ ca să se poată susține salariile din ASF și bonusurile și cadourile și vacanțele și pensiile private etc ..Țară fără Viitor
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 15:54)
mai avem nevoie de 2-3 zile cu lichiditate din asta si luam statutul de piata emergenta...
1.4. S-a vandut ca la Verdun, astazi (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.12.2018, 16:59)
S-a vandut ca la Verdun, astazi la BVB. Ca intr-o tara africana in care trupele paramilitare ale generalului Mugabe au preluat controlul in sudul orasului... Pe TLV, cand s-a extins limita maxima de scadere erau, la un moment dat 18.000.000 de actiuni in ASK si numai vreo 62.000 actiuni in BID la pretul de 2 lei pe actiune (-15%)... TLV, dupa lupte sustinute a ajuns din Regina Balului (aia pe care o reguleaza doar smecherii), Cenusareasa Europei, o firma de exact 2 lei +- 5%... Vai de sulla noastra cum am ajuns.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 18:49)
Good point. Deja se pregatesc bonusurile de performanta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 11:32)
Ne omoară PSD-ul. Așa ceva n-am văzut pana acum. Noi ne numim economie capitalista?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 11:39)
Ideii fixe in minti inguste. Capitalism != Sclavagism
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 11:50)
si care e varianta, comunismul? aia care au omorat mai multi oameni ca si nazistii?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 12:25)
La Teleorman toti esteti de dreapta. Decat vorbiti elitist fara sa știț lingba.
3. Bvb
(mesaj trimis de Elu în data de 19.12.2018, 13:31)
Sa vedem cât de mult vor scădea cotatiile. Este posibil sa scadă pana la sfârșitul anului cu 50 la suta ceea ce ar compromite pe
câțiva ani BVB. Nu este exclus însă sa se revină cumva asupra virulentei măsurilor.
4. Nu-si mai revin bancile in veci...
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.12.2018, 13:43)
Nu-si mai revin bancile in veci de la nivelul de jos unde au cazut. BVB era
"Regina Balului" in UE pana ieri, cand au aparut impostorii care conduc aceasta tara la pupitru...
Acum, BVB a pierdut practic tot ce a acumulat in acest an, majoritatea investitorilor lichidand pozitii in pierdere.
4.1. Melc Roman (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 14:08)
E dezastru.... martea neagra. Investitorii lichideaza pozitii in pierdere...dar lichideaza, asta inseamna ca cineva cumpara, nu? Cine anume? Ar fi interesant de vazut cine a cumparat masiv zilele astea, pentru ca daca actiunile au fost luate in pachete de cativa "investitori" s-ar putea sa fie o frumoasa surpriza de tip "insider buying", oamenii de la pupitru au stricat momentan jucaria pentru ca anumiti baieti destepti sa poata cumpara actiuni pe nimica toata si sa poata obtine milioane de euro in cateva luni, fara niciun efort.
4.2. Bancile cumpara (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.12.2018, 15:52)
Bancile isi cumpara propriile actiuni la orice pret, pentru a asigura exitul sefilor, care au pierderi majore, nu se asteptau la asa ceva. Cel putin la TLV, cand un sef are de vandut niste actiuni, banca se apuca si le cumpara in varful graficului... numind operatiunea "rascumparare de actiuni proprii, aprobata de AGA".
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 18:07)
se rascumpara doar 1/4 din volum mediu la 90 zile anterior zilei de rascumparare. afirmatia ta nu are suport in realitate. in alte cuvinte maninci kkt
4.4. Vorbesti prostii (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.12.2018, 19:38)
Vorbesti prostii. Uita-te si tu cat a rascumparat TLV din propriile actiuni in ultimele 15 zile si la ce preturi. Sunt informatii publice.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 20:42)
tocmai am scris ca se rascumpara. sefii din BT au actiunile la cost ZERO. unde vezi pierderi?
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 20:46)
Nu e niciun insider trading. În principal sunt ordine de cumparare vechi plasate în piata care acum sunt activate de vanzarile la piață.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 14:26)
Uraaa. Sa cada si mai mult BVB. For every seller there is a buyer. Cei destepti vor putea cumpara cand ajung destul de jos. Taxele pe activele bancare sunt okay.
Iar libertatea de a putea renunta la Pilonul 2 este un drept constitutional. Nu si-a pus nimeni intrebarea de ce sa nu ma pot razgandi? De ce am posibilitatea sa nu vreau sa intru in P2, iar odata intrat sa nu pot sa ies, dupa un stagiu minim de cotizare? Am posibilitatea sa mut capitalul la alt P2, dar nu pot sa ies? Asta este neconstitutional, coane fanica.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 15:12)
Pai tot constituțional e să fiu obligat la pilonul1?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 16:43)
Nu esti obligat. Esti liber sa nu muncesti, deci nu te obliga nimeni sa cotizezi.
Un fond privat obligatoriu e un pic de fascism, dar nu spunem mai mult ca deranjam generatia papă tot.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Anonimus în data de 19.12.2018, 16:23)
La anul o sa vedeti taieri de salarii. Ca de rascoala nu suntem buni, ultima a fost in 1907!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 16:44)
Pentru asta e nevoie de un guvern PDL/USR/PLUS. :) Aveti un avantaj extra in alegeri.
7. Pai parca suntem in an Centenar
(mesaj trimis de Anonim în data de 19.12.2018, 20:19)
Pai, parca acu 2 saptamani o ardeam cu mandrie in Centenar. La multi ani, dragi romani.
8. Blackrock e sıngura motıvare
(mesaj trimis de The Brute în data de 19.12.2018, 20:21)
a scaderıı cotatıılor fıındca ın data de 17 a marıt partıcıpatıa la Erste. Acest lucru era absolut necesar ın contextul decızıeı UE referıtoare la Oltchım, Erste cumparand creanta BCR desı era constıenta de subevaluarea ın cuantum de 900 mılıoane a pıerderılor acumulate la un capıtal socıal de 1 mılıard EUR conform raportarılor fınancıare audıtate de catre KPMG. Blackrock a reparat greseala Petrom ın 2013 prın reducerea cu 13 mılıarde a capıtaluluı socıal sı reducerea pıerderılor Petrom sımultan cu 13 mılıarde RON. Cıne e de alta parere astept varıanta...
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 22:15)
cum explici ca erste scade cu 10% desi bcr produce doar 8% din cifra de afaceri (nu profitul) austriecilor?
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 22:06)
Măcelul adevărat e la new York!!
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 22:15)
tot pesede e de vina
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 22:40)
Clar, a spus si Iohannis.
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2018, 22:45)
Un psd mai mare, Obama-Bernake
9.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2018, 06:36)
La Seoua nu e Trump?
10. fără titlu
(mesaj trimis de Gold ring în data de 20.12.2018, 00:02)
Lasa dragos ca iti faci o bursa a szekely fold si listati mcab 2, 3...
11. fără titlu
(mesaj trimis de Anonimus în data de 20.12.2018, 04:31)
Lucrurile in USA,sunt reglementate si nu se schimba dupa cum bate vantul, au cea mai puternica economie la noi o sa fie jale avem cei mai prosti politicieni educati econonic, lucrurile nu o sa se mai indrepte decat foarte greu pe prosti ii eviti si pe nebuni ii ocolesti asa am ajuns pe pietele financiare ca imagine.
De fala am fost vreodata!
Sunt curios la anul cat vor fi dobanzile la ce preturi pt stat si cu ce consecinte pt copìii nostri deja datori cu aproape 100 mld euro!
Acesta este doar varful icebergului!
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2018, 06:37)
Să privim și partea plină a paharului, Securitatea nu va mai avea cel mai mare buget din UE.
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de Anonimus în data de 20.12.2018, 09:13)
Fiecare stat trebuie sa fie securizat altfel dispare, nu aici este problema la deciziile politice ce ne afecteaza de nereparat in sistemul international financiar!
11.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de Anonimus în data de 20.12.2018, 09:13)
Fiecare stat trebuie sa fie securizat altfel dispare, nu aici este problema la deciziile politice ce ne afecteaza de nereparat in sistemul international financiar!
11.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2018, 13:13)
nu va avea securitatea cel mai mare buget, il are deja partidul comunisto-bolsevic
12. nu plange nimeni daca moare BVB !
(mesaj trimis de Adina în data de 20.12.2018, 09:57)
sa moara BVB , nu e nicio problema ! nu va plange nimeni , dimpotriva !